kategoria: A500
[#31] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@gilban, post #30

Pluskwa to określenie na "A500+" tak jak pięćsetka na A500.

Pozdrawiam
[#32] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@gilban, post #30

Pluskwy to właśnie A500+ z 1 MB CHIP RAM, Kickstart 2.04 - 512 kB ROM, chipset ECS (płyta główna revision 8A).
[#33] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@RomanWorkshop, post #32

I czemu się nie chciały sprzedawać, skoro były lepsze od zwykłych A500? To właśnie była taka A600,tylko że o większych możliwościach, bo miała złącze krawędziowe do różnych rozszerzeń (których w tamtych czasach było pełno), a A600 już go nie miała. Ja pamiętam, jak kiedyś miałem A500, to miałem i Mega Ram HD i A570 - co dawało taką Amigę CDTV prawie.
[#34] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@gilban, post #33

1) Rozszerzenia od A500 w większości nie działały z A500+, a nowych nie było.
2) Nowy KS 2.x to problem dla starych gier, podobnie jak układ ECS na początku.
3) Pluskwa to odwet za rolników.
[#35] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #17

już miałem się poddać z tymi stacjami dyskietek, ale przypomniałem sobie, że brat ma kompa z starą obudową i stacją dyskietek znów sony :) mpf 920 ale F może uda mnie się tą uruchomić mam już łącznie 4 stacje ... może ktoś byłby chętny na gg pomóc odpowiedzieć na pytania typu jak działa po włożeniu dyskietki niestety nie pamiętam jak to wszystko chodziło dlatego ciężko mi cokolwiek działać. Mój numer 3746466

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 23:58:31 przez Fortis
[#36] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Ender, post #34

1. Skąd taka informacja że nie działały ? Powinny działać 0,5MB, już nie koniecznie 1,8MB.
2. Tak powszechnie sądzono, po latach okazało się że problem stwarzały głownie pirackie intra dogrywane na dyskietki.

Pozdrawiam
[#37] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #35

1. A500 wystartuje tylko z pierwszej (wewnętrznej) stacji dysków. Można to obejść tzw. bootselektorem.
2. Pluskwa (lub pięćsetka z nowszym kickiem) wystartuje z dowolnej dyskietki ale gra może nieelegancko odwoływać się do DF0 i też się nie uruchomi.

Pozdrawiam
[#38] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@RadoslawF, post #37

dobra najważniejsze pytanie, bo może to nie będzie działać jak ja chce, oryginalna stacja nie działa, dlatego próbuje ją zastąpić PC'towską bezpośrednią po odpięciu starej, nie przez dodatkowy serial port
[#39] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #38

[#40] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #38

Jak chcesz to mogę Ci wysłać stację oryginalną stację dyskietek. Pytanie tylko, czy masz stację Panasonic czy Chinon. Jeśli Chinon to wystarczy przełożyć głowicę, bo w mojej nie działa, reszta jest (powinna być) OK.
[#41] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Norbert, post #39

dzięki , pytanie jeszcze bo widzę, różne opisy do identycznych stacji, kabel przerabia się a stację nie , czy przerabia się stację a kabla nie, czy może trzeba przerobić kabel jak i stację?
[#42] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@RadoslawF, post #25

Ależ się Pan czepiasz nie poprawiałem wszystkiego, bo nie byłem pewien, a niedawno dowiedziałem się , że Agnus 8375 występował też w wersji 1MB i był przystosowany do starszych płyt A500 (od rev.7 do co najmniej 6A.):

- nowszy kickstart 37.175;
- 1 MB CHIP na płycie;
- kości ECS - nowe tryby wyświetlania;
- zegar czasu rzeczywistego;

A dodatkowo:
-obsługa stacji dyskietek HD (nie mylić z dzisiejszym znaczeniem skrótu), czyli wysokiej gęstości 1,76MB.

I proszę się więcej nie czepiać. mofce!
[#43] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@glichtanski, post #42

Nie czepiam się, tylko poprawiam.
Obsługa stacji gęstych była już w starszych kickstartach, nie było tylko możliwości botowania z gęstych dyskietek. Tak przynajmniej wynikało z artykułu opisującego gęstą stację zewnętrzną opisaną bodajże w Amigowcu.

Pozdrawiam
[#44] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@RadoslawF, post #43

Starszy kick (np. 1.3) nie obsługuje dyskietek 1,76MB. Testowałem w A500.
Nie wystartujesz z zewnętrznej stacji, chyba że zastosujesz wspomniany już bootselector.
Można wystartować tylko przy kicku 2.0 wzwyż. W 1.3 nie ma early boot menu i nie można wybrać programowo z którego napędu ma startować komputer.
Testowałem to w A3000 z kickiem 3.1, w ebm zaznaczam dh0 i fd0 jako disabled i wybieram df1. Po pojawieniu się okna AmigaDOS, system woła o dyskietkę w df0. Można to "poniechać" i dalej startuje system.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2014 01:36:40 przez glichtanski
[#45] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@glichtanski, post #44

Osobiście nie sprawdzałem, od momentu dorobienia się twardego dysku (jeszcze w czasach pięćsetki) uznałem gęstą stację za kosztowny i nie potrzebny dodatek. Dorobiłem się takiej dopiero w A4000 bo była na wyposażeniu.

Pozdrawiam
[#46] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Ender, post #34

1) Rozszerzenia od A500 w większości nie działały z A500+, a nowych nie było.

Jakiś czas temu bawiłem się A500+ i nie było tak źle. Właściwie do gierek nie potrzebuje dodatkowej karty, bo od razu sprzedawana była z 1MB ramu. To A500 fabrycznie była z 0.5 MB ramu i wymagała dodatkowego rozszerzenia. Dodatkowo krążyła taka dyskietka z tzw. "Degraderem". Programowo można było ograniczyć pamięć do 0.5, a nawet 0.25 MB oraz załadować kickstart 1.3. Ja wiem że wciąż nie działały wszystkie gry, ale było ich nie więcej niż kilka.
Podobnej dyskietki używałem także na gołej A1200 i nie pamiętam gry która nie działała.

Nowy KS 2.x to problem dla starych gier, podobnie jak układ ECS na początku.

Dyskietka z kick1.3 o której wspomniałem wyżej w 99,8% załatwiała tą sprawę. :)

Pluskwa to odwet za rolników.

Hehe Tak czy inaczej widziałem A500, nie Plus, ale z płytą główną z Plus. Oczywiście była z kickstartem 1.3 i w obudowie bez napisu "Plus".
[#47] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #41

Bo nie ma jednej metody, to wszystko to kombinowanie. I często można zakombinować na dwa różne sposoby :)

osobiście jestem przeciwnikiem masakrowania taśmy, bo wygląda to nieestetycznie. Na Twoim miejscu zrobiłbym moda stacji, jak nie zadziała z marszu to spróbuj jeszcze przerobić kabel, ale to najlepiej jakiś zastępczy wybebeszony z peceta, bo oryginalnego krótkiego szkoda.

BTW. Do tego brednioserialu co powstał w tym temacie przywyknij, tutaj tak się dzieje często :)
[#48] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@teh_KaiN, post #47

Najlepiej powalczyc ze zmodyfikowana tasma fdd.
Mozna podlaczyc wtedy dowolny naped pecetowy do Amigi a nie tylko ten który ma zrobionego moda
[#49] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@teh_KaiN, post #47

BTW. Do tego brednioserialu co powstał w tym temacie przywyknij, tutaj tak się dzieje często :)

Brednioserial zawsze będzie trwał. Ja sam byłem przeciwnikiem A500, w czasach około 5-10 lat temu, gdy dostępne były naprawdę tanie A1200. Czas jednak leci i ja sam weryfikuję swoje poglądy. Może nie na temat A1200 (bo wciąż uważam ją za jedynie słuszną Amigę), ale aktualny temat jest konkretny - kolega ma A500. No to nie polecam mu już trudnodostępnej A1200 i drogiej, tylko cieszę się że odkrył gdzieś w szafie sprawną A500. :)
[#50] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #41

Czy nikt z was nie posiada tego oprogramowania można go tutaj kupić zawszę to jakaś alternatywa jak w zimie padnie stacjaOK albo może by ktoś się pokusił i napisał taki emulator nie musi być multi może być tylko na amige.ok, racja
[#51] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@amizet, post #50

Jak padnie stacja to szukasz zamiennika lub sam przerabiasz pecetową lub przynajmniej kabelek do podpięcia pecetowej. Stawianie obok cichej Amigi głośnego peceta żeby udawał flopa jest średnio eleganckim rozwiązaniem.

Pozdrawiam
[#52] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@RadoslawF, post #51

Bardziej chodzi o alternatywne rozwiązanie i nie dla tego że kiedyś zabraknie dyskietek , pecet wcale nie musi być

głośny /karta cf , itp./ a czy amiga z dyskiem scsi jest cicha chyba nie , czyli nikt nie ma tego oprogramowania/?/ a co do

napisania nowej wersji zawsze można ją później prze portować na na os/3 albo od razu napisać pod amige i tu duża

siostra z hałaśliwym dyskiem może służyć małej siostrze i to jest alternatywa/ a nie trzymanie się jakiś utartych

schematów zawsze jak spali się mobo amigi można włożyć płytę z laptopa i odpalić emulator no bo tak jest prościej.
[#53] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #21

W kwestii przerobki stacji, ja wlasnie przerobilem 2 sztuki Samsunga 321 - 2 rozne rewizje wedlug jednego z poradnikow, to akurat bylo calkiem latwe, przesuniecie jednego rezystora SMD z CD na RDY, odessanie cyny z DS1 i zacynowanie styku obok na DS0 , i wlutowanie kabelka do zlacza miedzy DC a pin 2.
Poszlo latwo, stacji jeszcze nie testowalem (czekam az skonczy mi sie robic backup dysku poprzez amiga explorer - niecale 500MB trwa juz 2 dni hehe).

Zabralem sie tez za przerobke Panasonic 606P ale zepsulem bo pady smd na ktorych byl rezystor sa tak male ze sie urwal i nie wiem juz dokad idzie - stacja byla w slabym stanie wiec nic zlego sie nie stalo - z ta stacja jest i tak trudniej bo trzeba odlutowac silniczek, wygiac mocno plyte zeby dostac sie do wnetrza i dopiero mozna operowac.

Bede rowniez przerabiac ALPS jak przyjdzie.
[#54] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #1

Bez wątpienia SAM III to będzie sampler.
[#55] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@kubatyszko, post #53

Backup HD1 przez amiga explorer sie skonczyl, wiec w koncu mialem chwile zeby przetestowac napedy,
obydwwa Samsung SFD-321B dzialaja, testowane na demo Arte by Sanity - podobno takie ktore ma najwieksze wymagania co do napedu.
Jak na razie, Samsunga jest najprosciej przerobic wg. mnie.

przerobilem 2 rozne wersje: Rev. T1 i Rev. T4 - plytka wyglada troche inaczej ale wszystkie elementy do lutowania i sygnaly sa dostepne.
[#56] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #54

możesz napisać jak to ma działać ? :)
[#57] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #56

No jeśli na A500, to bierzesz OctaMEDa lub może jakiegoś ProTrackera (chyba późniejszego, na PT się nie znam) i tam w 'sample edit' będzie opcja do samplowania dźwięku.
Podłączasz sobie do tego syntezator, albo inne źródło dźwięku - i możesz robić własne instrumenty.
Jeśli wyjdą za cicho lub za głośno (przester), to tym pokrętłem dopasowujesz odpowiednią głośność.
I potem możesz sobie tymi instrumentami grać na trackerze. Jak masz dużo ChipRamu (tu to już 2Mb by się przydało) - to możesz sobie nawet wokal wstawić. :)
[wyróżniony] [#58] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #57

Do samplowania polecam Audiomastera IV. Niewielkie wymagania, a lepsza jakość dźwięku i zdecydowanie większe możliwości obróbki niż na ProTrackerze.
Kiedyś mój kolega tworzył remixy na Audiomasterze, bo można w nim tworzyć wiele pętli i kolejkować przy odtwarzaniu.
Samplowanie na Amidze to łatwizna, podłączasz sampler, źródło dźwięku i działa

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2014 22:58:45 przez tOMashBe
[#59] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #1

Kupiłem drugą A500 :) na dawce, stan był nieznany ale zaryzykowałem...
i dobrze zrobiłem
+ ma zaślepkę z boku na slot
+klawiatura jest sprawna, w mojej klawisz HELP latał
+Płyta A500+ z dodatkową pamięcią czyli nie muszę nic wlutowywać
- stacja nie działa i jeszcze nic nie uruchomiłem z dyskietek
amiga się załącza kikstar 1.3 bez żadnego przełącznika, więcej różnic nie zauważyłem
[#60] Re: Odkopałem amigę 500 z szafy :)

@Fortis, post #59

nowa porcja fotek :
ta od góry to moja, od dołu dokupiona

tej osłony w mojej nigdy nie widziałem, każda amiga taką miała?

różnice w logo

co to za symbol?jest z tyłu obudowy, fotki źle wychodzą, moja ami tego nie ma.

podstawka pod układem (obsługa video ? )

z tyłu to głownie różnica w naklejkach

nowa obudowa po wymyciu, a sprzedawca myślał, że się tego nie domyje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem