kategoria: A1200
[#31] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #30

No to standardowo:
1) Wymiana kondensatorów na A1200
2) Upewnienie się, że na wentylatorze BPPC jest nie mniej niż 4,9V. Mierzone naczarnym i czerwonym kabelku wentylatora.
[#32] Re: A1200 + BPPC - problem

@stachu100, post #31

No i nic dziwnego że takie cyrki są. Na wentylatorze jest 4,6V (że też wcześniej na to nie wpadłem ). Czyli to będzie zasilacz lub kondensatory czy i to i to?

A tak przy okazji żeby nie zakładać nowego tematu. Co to za kabelki przy ROMie? Do czego to ma służyć? Jak kupiłem Amigę już to było, ale że wszystko ładnie działało to nie zawracałem sobie tym głowy, a teraz mnie to zaciekawiło do czego to może służyć.
[#33] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #28

wg zdjęcia karty (oscylatorów) nie możesz mieć 040/40
[#34] Re: A1200 + BPPC - problem

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #33

Możliwe. Nie pamiętam już dokładnie. A na razie nie mam jak sprawdzić tego programowo. Ale skoro mówisz że wg oscylatorów to nie 040/40 to pewnie tak jest
[#35] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #34

A jesteś pewien, że to 040? Może to 060? Jaki masz numer seryjny karty?
[#36] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #32

Zrób jedno i drugie i miej spokój. No chyba że lubisz się denerwować.
Kabelki na ROMie to fabryczny fix (komuś się linie adresowe pomyliły). Nie ruszaj.
[#37] Re: A1200 + BPPC - problem

@glichtanski, post #35

To jest nr seryjny o ile się nie mylę.
A Motorolki nie zobacze bo wentylator jest przyklejony do niej a nie chce tego psuć.
[#38] Re: A1200 + BPPC - problem

@stachu100, post #36

Pewnie zrobię o ile by ktoś się tego podjął bo moje zdolności (i możliwości techniczne w tych kwestiach) są znikome. A zasilacz jakiś nowy kupię to się go przerobi.
[#39] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #37

No to nie jest nr seryjny. Numer był na naklejce.
Powinien on wyglądać tak (mniej więcej):

Serial Number

Each Blizzard PPC card has a serial number of the form: XYZ-999, the serial number can be decoded has follows:

X = H : No onboard SCSI
X = I : Onboard SCSI

Y = A : 160Mhz PPC
Y = C : 200Mhz PPC
Y = D : 240Mhz PPC

Z = A : 68LC040 @ 25Mhz
Z = B : 68040 @ 25Mhz
Z = H : 68060 @ 50Mhz
[#40] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #30

Po przytrzymaniu klawisza Esc pojawiają się migające szare paski na czarnym tle.

No bo domyślnie wyświetlanie obrazu w menu PPC ustawione jest dla monitorów VGA, a ty masz PAL/NTSC. Musisz przestawić na PAL (po wejściu naciśnij spacje a potem zapisz ustawienia). W menu PPC od razu widać jaki masz procesor 68k (060 ma dodatkowe opcje). W menu PPC sprawdź czy masz dobrze ustawiony RAM.
[#41] Re: A1200 + BPPC - problem

@glichtanski, post #39

No to w takim razie jednak 040/25
Swoją drogą to Elbox naklejał takie naklejki? Czy może ta karta ma zmieniony procesor?
[#42] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #41

Naklejki dawał producent, Elbox może dał zastępczą?
Może ktoś by poznał po dokładnych zdjęciach płytki, czy jest jakiś regulator 3.3V? Chyba, że potrawisz odczytać co jest napisane w prawym górnym rogu procesora?
[#43] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #41

Procek 040 (widać po zworce napięcia). Ale zaletą jest to, że procek jest w podstawce. Ewentualna zamiana na 060 jest prostsza.
[#44] Re: A1200 + BPPC - problem

@glichtanski, post #42

Za dużo nie da się odczytać bo wentylator jest przyklejony do Motorolki praktycznie na całej powierzchni. A co do tego regulatora to nawet nie wiem gdzie i czego szukać a fotki nie wychodzą za ostre.
[#45] Re: A1200 + BPPC - problem

@stachu100, post #43

Tylko dorwać 060. Sądzę że to nie jest takie proste (i tanie). Chociaż może się mylę.

Edit:
Na Vesalii chyba mają i nawet niedrogo link

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2014 20:29:43 przez amYgaMen
[#46] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #45

Tak, ale to pierwsza rewizja, więc nie spodziewaj się cudów.
[#47] Re: A1200 + BPPC - problem

@glichtanski, post #46

Tzn? Może nie zadziałać? Mogą być jakieś problemy ze stabilnością? Czy w ogole brać ten procek pod uwagę (ten konkretny model)?
[#48] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #47

Zadziała, ale jakbyś chciał kiedyś ją podkręcić to może działać niestabilnie. Poza tym po podkręceniu grzeje się mocniej niż rewizja 6.
Szukaj wersji MC68060, nie XC68060. No i uważaj na chińskie 060, bo mogą się trafić bez FPU lub bez MMU i FPU jednocześnie. Chociaż ktoś chyba z tego forum trafił na chińską pełną rewizję 6.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2014 21:37:43 przez glichtanski
[#49] Re: A1200 + BPPC - problem

@glichtanski, post #48

Kręcić to raczej bym nie chciał. Wystarczyłoby to 50MHz. To i tak sporo w porownaniu z 040/25. No i się tak nie grzeje a i kompatybilność chyba lepsza. Aczkolwiek dobrze wiedzieć na przyszłość co wybierać.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2014 22:10:32 przez amYgaMen
[#50] Re: A1200 + BPPC - problem

@amYgaMen, post #49

Opanowałeś problem braku stabilności A1200? Mam podobne objawy i spadki napięcia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem