kategoria: A600
[#1] A600 custom user expansion
Przypomnijcie mi jakie tu były rozszerzenia do A600 konstruowane własnoręcznie, bo tak przelatuje forum, ale już się nie łapię. Jeśli pamiętam to było 8MB fast nakładane na procka (mam), gdzieś chyba widziałem (czy nie na allegro?) dodatkowe 1MB chip, była też chyba mowa o turbo 68k 28MHz(?) , ale chyba bez fast i w końcu nie zostało skonstruowane (?). Tak pytam, bo jednak A600 z normalnych prawdziwych amig stanie się chyba moim stałym stanowiskiem , a na 030 nowej lini produkcyjnej się chyba nie szarpnę... więc takie 28MHz było by pozytywne. Zaczynam myśleć o skanapkowaniu maksymalnym A600 tak by w obudowie zmieścić Turbo lub 8MB, HD w formie SD lub CF i super slim cd rom. Ale zobaczę. W każdym razie po oblukaniu środka A600 wydaje się to możliwe by pomieścić podpiłowując ładnie obudowę.
[#2] Re: A600 custom user expansion

@xtro, post #1

Od Borisa, FuriaEC020/28MHz czy coś takiego, i fast ma... Zupełnie mi ta karta z głowy wypadła. Jest jeszcze Vampire na FPGA. Cena Furii to coś pod 400 zł ale trzeba zamawiać u Borisa i pewnie w kolejce czekać. Jestem ciekaw ile takich kart zrobiono dla entuzjastów A600 i ile jeszcze mają w planach.
[#3] Re: A600 custom user expansion

@xtro, post #1

Jest:
- 4MB Fast od Kipper2k;
- 8MB Fast od Kipper2k;
- 4/8MB Fast +IDE od Kipper2k;
- Furia od Borysa;

Polecam to ostatnie rozwiązanie - u mnie Furia jest szybsza niż ACA1232/25Mhz zamontowana w ACA500 ...no chyba, że chce ci się czekać na 030 od Bobo ;)
[#4] Re: A600 custom user expansion

@_arti, post #3

Ja jakiś czas temu kupiłem Vampire od Kippera....
a to - 4/8MB Fast +IDE od Kipper2k; jest do A500 ;]

a to 4 i 8 juz też nie jest w sprzedaży bo teraz jest jedna plytka ktora sie konfiguruje 1,5/4/5,5/8 MB
Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 14:07:34 przez stryker

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 14:08:54 przez stryker
[#5] Re: A600 custom user expansion

@stryker, post #4

trochę tego jest. Co byście polecili Vampire czy Furię? Cena podobna. Jak jest ze zgodnością Vampira z 020?
[#6] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#8] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#12] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#13] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#18] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#19] Re: A600 custom user expansion

@charliefrown, post #5

Ja bym chętnie zobaczył test porównawczy (nie tylko prędkość ale kompletnego rozwiązania) tych kart razem z ACA620. ACA mam więc tylko o tej mogę się wypowiadać.
[#20] Re: A600 custom user expansion

@amper, post #2

To furia podskoczyła do 400zł! Pierwsze założenia mówiły o kwocie w granicach 60E. Chyba Boris podliczył koszty deweloperskie :)
[#21] Re: A600 custom user expansion

@sanjyuubi, post #20

Napisałem do Borisa i nic. Cisza. Może w weekendy poczty nie odbiera.
[#22] Re: A600 custom user expansion

@chicago, post #21

Odpisze :) Cena karty od początku wynosiła 90 ojro . Polecam Furię, z niektórymi kartami cf osiągi transferu są porażające, rzędu 4mb/s LINK

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2014 10:59:21 przez Sosabowski
[#23] Re: A600 custom user expansion

@Sosabowski, post #22

faktycznie z oftopowałem z tą A1500, ale dostrzegłem na allegro i nie chciałem nowego tematu zacząć specjalnie. Bo po prawdzie ostatnio mam ochotę opisał swoją przygodę z komputerami i co bym dzisiaj kupił inaczej, bo parę błędów wydaje mi się popełniłem. A jako pierwsza ami mogła u mnie stać A2000 czyli kontynentalna wersja A1500, ale zdecydowałem się na start od A500 i monitor amigowy. Cena A2000 wówczas to było dokładnie tyle co A500 z kolorowym monitorkiem.

Ale wracając do tematu. Ja cały czas kombinuje sobie w zamiarach mieć miejsce na stałe postawionej Amigi. Model A600 to tak naprawdę jedyna ami, która na szerokość wejdzie mi w zaplanowana wnękę na wysuwanej półce - takiej na szynach jak szuflady. A1200 już się tam nie bo szafka jest za wąska. Ja mam niestety tak ciasno (ale własno) , że moje hobby schodzi na ostatnie miejsce (a chętnie miałbym teleskop, makietę kolejki choć w skali Z , mini siłownie i parę innych - jak kącik z winami i fermentator do piwa... :)

Realia jednak są takie, że pasuje mi tylko A600. Obecnie ta A600 , którą mam w domu to tak naprawdę jedyna używana fizycznie przeze mnie Amiga (nie liczę tych dwu w studiach lokalnej wspólnoty, bo te sobie po prostu pracują w piwniczce). Moja A600 posiada tylko HD, znane tu rozszerzenie 9,5 MB i tyle... Nie mam w tym momencie nawet 1MB chip dodatkowe. Jako system jest zainstalowany linkowany tu niejednokrotnie GAAE (czy jak to się tam zwie). Chodzi ładnie, ale co tu dużo kryć, lepiej się pracuje na UAE więc A600 ma za zadanie jedynie nagrywać dyskietki. A1200 40 33 która mam by była idealna - miałbym system 3,9 i użytkową prędkość na poziomie, ale po prostu jest za duża. No ale zobaczymy, dzięki Waszym wpisom mam już pewien obraz tych kart , które są dostępne. Najrozsądniejsze wydaje się kupienie po prostu nowej 020 lub 030. Nie ma co liczyć , że to będzie tanio. Amiga zawsze była drogim hobby. A z czasem wcale to hobby nie tanieje.
[#24] Re: A600 custom user expansion

@xtro, post #23

Zastanów się nad jakąś dużą Amigą lub A1200 w towerce, stać to często może na podłodze, pod monitorem, obok biurka, klawiatura może leżeć obok, nad, pod, byle tylko było gdzie tę klawiaturę i myszkę położyć po włączeniu Amigi. Moje amigi są podpięte do monitorów, zasilania i sieci, wystarczy włączyć, położyć na biurku czy blacie klawiaturę z myszką i używać.

Pozdrawiam
[#25] Re: A600 custom user expansion

@RadoslawF, post #24

Może to zabrzmi nieco ekscentrycznie, ale zawsze największa radość z obcowania z Ami miałem przy oryginalnej klawiaturze w obudowie kompaktowej... Ewentualnie przy desktopie oryginalnym A4000. To są przyznam pewne doznania które trudno przy składaku....
[#26] Re: A600 custom user expansion

@xtro, post #25

To olej A1200 w towerce a zdecyduj się na A2000, A3000 lub A4000 w obudowie desktop.

Pozdrawiam
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 custom user expansion
[#28] Re: A600 custom user expansion

@xtro, post #25

Kolego XTRO, czy jesteś pewien, że tematem tej dyskusji jest A600 i tylko A600? Widzę, że już padają złote porady typu kup sobie A4000 (niedługo dojdziemy do sprzętu za 5000zł) , co jest nieodłączną częścią bardzo wyrafinowanego udzielania się na temat na tym forum.

Musisz się Pan określić, czy interesują Pana dodatki tylko do A600, czy także alternatywne rozwiązania, bo jeśli masz Pan swoje zdanie, a po chwili ulegasz Pan innym, to znaczy, że nie masz Pan żadnego zdania :)

#1 była też chyba mowa o turbo 68k 28MHz(?) , ale chyba bez fast i w końcu nie zostało skonstruowane (?)

Mówisz Pan o TYM?
[#29] Re: A600 custom user expansion

@stryker, post #4

I na jakim działasz wsadzie, 020-like z dużym RAM i nie do końca ze wszystkim kompatybilnym, czy wolniejszym 68000-like z 8MB fast i chyba max ile się da na fpga kompatybilnością?
[#30] Re: A600 custom user expansion

@abcdef, post #29

Mam podobne dylematy. Na dzień dzisiejszy A600, 2MB CHip RAM, karta CF, druga karta CF w slocie PCIMCIA i rzeźbienie w WB by wyglądał pięknie. Jutro pewnie doleci 8 MB Fast. Ale już chodzi mi po głowie karta TURBO. Mail do Borisa napisany. Jeszcze nie odpisał.Na allegro oraz ebay nie ma kart turbo do A600.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2014 21:46:34 przez chicago
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem