kategoria: A600
[#61] Re: A600 custom user expansion

@sanjyuubi, post #60

Bomba wchodzę w to.

Czekam z niecierpliwością na finalne wersje kart.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2014 13:59:03 przez damianx
[#62] Re: A600 custom user expansion

@damianx, post #61

Coś się ruszyło w temacie ??
[#63] Re: A600 custom user expansion

@damianx, post #62

Zapowiada się baaaardzo fajnie. Mam nadzieję, że będzie niedługo dostępne. Też jestem zainteresowany :)
[#64] Re: A600 custom user expansion

@sanjyuubi, post #59

No popatrz ja też myślałem na pierwszy rzut oka że jesteś Mufą, ufff:). Pierwsza myśl: ale Mufa, dopałka, jak, przeca on jest holiłud jihad majsta:). Ps. A kartę bierę, mam Twoje 5,5 ramu - czas na więcej:).

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2014 18:57:11 przez fazior
[#65] Re: A600 custom user expansion

@fazior, post #64

Jestem tą częścią Mufy, którą on odrzucił
[#66] Re: A600 custom user expansion

@stryker, post #53

Karte testuje i coraz bardziej zaluje ze jest tylko pozyczona :)

Gloom Deluxe dziala spoko przy pikselach 2x1 i ekran o jeden krok mniejszy od pelnego.

Coala przy max detalach calkiem grywalna.

Adoom dziala, aczkolwiek tutaj jednak za malo mocy do pelnej grywalnosci.

Dzialaja wszyskie prodki ECS z Revision 14 :)

Wyniki Sysinfo:

5,84 MIPS
5601 Dhrystones
1,28 MB/s transfer z CF
[#67] Re: A600 custom user expansion

@twardy, post #66

Po wlaczeniu opcji shadowrom mipsy skoczyly do 5.96 , dhrystones 5714, transfer z cfki 2,037 mb/s :)
[#68] Re: A600 custom user expansion

@twardy, post #67

Tak ta opcja znacznie przyspiesza działanie A600, okienka i ich zawartość pojawiają się szybciej. Testowałem Adooma z indyecs i jakiejś różnicy nie odczułem. Ogólnie z tą kartą robi się przyjemna maszynka do WHDLoad. Można też pobawić się Awebem (aminet działa nawet nawet).
[#69] Re: A600 custom user expansion

@PrzemasIII, post #68

Bez problemu też pójdzie IBrowse 2.4 020 ;) Zrób porównanie Aweb-a i IBrowse'a. Ten drugi po odpowiednim skonfigurowaniu powinien być szybszy.
[#70] Re: A600 custom user expansion

@PrzemasIII, post #68

Shadowrom przyśpiesza tylko wszystko co wiąże się z dostępem do kickstartu bo jest on przenoszony do 32-bitowej pamięci pracującej z pełną prędkością procesora, wszelkie procedury systemowe, jak odczyt dysku i kreślenie grafiki (a uściślając cały WB) na tym korzystają, adoom na pewno nie korzysta z systemowych funkcji do rysowania grafiki, stąd nie ma żadnej różnicy.
[#71] Re: A600 custom user expansion

@sanjyuubi, post #70

Dodatkowe, spore przyspieszenie można uzyskać wczytując poprawione biblioteki czy device'y. Icon.library, scsi.device, nowe workbench.library. Jest przy tym trochę zabawy, ale warto.
U mnie w A600 z ACA020 czuć sporą różnicę. Na pewno przy Ninetails przyspieszenie byłoby jeszcze bardziej widoczne.
Btw, można się jeszcze zapisać na testy?
[#72] Re: A600 custom user expansion

@Sir_Lucas, post #71

Używając scsi.library w wersji 46.0 i karty Sandisk III extreme 4GB amiga osiąga transfer rzędu 2.7MB/s

Dwóch testerów, z których jeden ostatnio się w ogóle nie odzywa mi wystarczy na razie.
[#73] Re: A600 custom user expansion

@sanjyuubi, post #72

No to jest różnica w takim razie. Mi się udało wyciągnąć na tym samym scsi.device i ACA620 2.2MB/s
Karta CF też Sandisk III extreme 4GB.
[#74] Re: A600 custom user expansion

@Sir_Lucas, post #73

Na Kingstone z kwiatkiem to jest maks 2MB. Sandisk III i inne CF tej firmy są najlepszym (najszybszym) rozwiązaniem. Niestety nie dysponuje (jak na razie) ani jedną sztuką (co mam zamiar wkrótce zmienić).
[#75] Re: A600 custom user expansion

@Sir_Lucas, post #73

Na Kingstone z kwiatkiem to jest maks 2MB. Sandisk III i inne CF tej firmy są najlepszym (najszybszym) rozwiązaniem. Niestety nie dysponuje (jak na razie) ani jedną sztuką (co mam zamiar wkrótce zmienić).
[#76] Re: A600 custom user expansion

@Sir_Lucas, post #73

[#77] Re: A600 custom user expansion

@PrzemasIII, post #74

Odgrzewam kotleta pojawiło się sporo rozszerzeń i kart turbo dla A600 w ciągu ostatnich 3 lat. Wertowałem sieć i udało mnie się uzbierać następujące dane i daty.
Stałych bywalców prosiłbym o sprostowanie w razie jakichkolwiek wątpliwości.

styczeń 2011 - ACA630/30mHz 64 mb lub ACA630/25mHz 32 mb - Jens
sierpień 2012 - FURIA S628 68000/28 mHz 2mb - Bobbo
grudzień 2012 - ACA620/16,67 mHz 16mb tutaj podawane sa różne warianty 9+1 lub 12+3 wiem że wyszły 2 rewizje - Jens
kwiecień 2013 - ACA620/25mHz 16mb - Jens
październik 2013 - FURIA EC020/28 mHz 8mb - Bobbo
A6095? 9,5 mb Fast ram - Rafgc
Ninetails? - Rafgc
Vampire a600? - Majsta
[#78] Re: A600 custom user expansion

@miro_78, post #77

po co znaki zapytania ? :)

Vampire :

Ninetails:
[#79] Re: A600 custom user expansion

@twardy, post #78

Bo nie mam pojęcia od kiedy są dostępne oficjalnie w sprzedaży pozostałe z oznaczonych zapytaniem karty i jakimi parametrami się charakteryzują Vampire można odjąć z listy poszukiwanych jest przecież na forum wątek gdzie jest ta karta w porównaniach z ACA oraz Apollo
[#80] Re: A600 custom user expansion

@xtro, post #1

Ja jestem w miarę stałym kontakcie z Borysem i dostałem od niego informację, że rev 2 Furii jest już gotowa. W przyszłym tygodniu powinienem dostać jedną kartę do testów - jak ktoś jest chętny, aby się tym zająć, to niech pisze PW, bo ja nie mam czasu na to niestety.

Druga ważna informacja jest taka, że Borys prowadzi rozmowy mające na celu wprowadzenie Furii do produkcji maszynowej, dzięki czemu:
1. Jakość wykonania będzie wyższa i powtarzalna;
2. Karta będzie spełniać normy ROHS i będzie mogła być dostępna w sklepach;
3. Będzie objęta gwarancją;
4. Karta będzie dostępna właściwie "od ręki";
5. Cena będzie nieco wyższa niż teraz, ale dalej na przystępnym poziomie;

Trzecia ważna informacja. Karta, kiedy się pojawi, będzie dostępna w RetroAmi
[#81] Re: A600 custom user expansion

@ITU, post #80

Ja chętnie bym potestował taką kartę ,tylko jakie są warunki tych testów.

co trzeba będzie z nia robić ?

jakiego typu raporty itp itd....?

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2014 10:12:21 przez damianx
[#82] Re: A600 custom user expansion

@twardy, post #78

Mam jeszcze jednego Ninetailsa w domu, jak ktoś chce sobie sprawdzić z zamiarem kupna, to pisać.
[#83] Re: A600 custom user expansion

@sanjyuubi, post #82

priv wysłany
[#84] Re: A600 custom user expansion

@damianx, post #83

sir_lucas napisał priv o godz. 7:19 (2 min. wcześniej niż lukzer), więc wygrywa pierwszeństwo, resztę autorów prywatnych wiadomości zostawię sobie na później.
[#85] Re: A600 custom user expansion

@sanjyuubi, post #84

Dzięki za info :)
[#86] Re: A600 custom user expansion

@sanjyuubi, post #84

Pytanie (w imieniu innych, bo ja już Ninetails mam) : czy będą kolejne karty ?
[#87] Re: A600 custom user expansion

@twardy, post #86

Być może będzie jeszcze z 10 sztuk, musiałbym spojrzeć ile mi zostało procesorów.
[#88] Re: A600 custom user expansion

@sanjyuubi, post #87

Czekamy pokłony
[#89] Re: A600 custom user expansion

@damianx, post #88

Kto z tych, którzy mają karty ode mnie ma dostęp do interfejsu JTAG xylinxa (xylinx platform cable na USB albo na LPT)?

Występuje problem, z zawieszaniem się amigi gdy jest używany maprom albo shadowrom i nastąpi reset z klawiatury, rozwiązanim jest tylko nowy firmware, a ten można wgrać tylko przez JTAG.
[#90] Re: A600 custom user expansion

@sanjyuubi, post #89

Delikatny overclock "ogoniastego " ;)
klik
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem