[#1] CD32 nowe projekty?
Witam, czy prowadzone są jakiekolwiek współczesne (skończone i w trakcie realizacji) projekty umożliwiające rozbudowe gołej CD32? Fajnie było by zobaczyć coś w stylu podmiany "cdrom+taśma" na nośnik emulujący obrazy cd. Czy widzieliście jakieś daughterboardy lub nietypowe obudowy do A CD32?

Gdzie kupić nowy czytnik cdrom najlepiej nowy oryginalny, a nie jakieś tanie zamienniki?
[#2] Re: CD32 nowe projekty?

@luminiac, post #1

Przydałaby się możliwość podłączania turbo od A1200 (łącznie z BPPC).
[#3] Re: CD32 nowe projekty?

@ede, post #2

Mysle ze wsytarczyla by karta turbo z 030/50Mhz i mozliwoscia instalacji HDD, lub CF.

Poki co wszyscy czekaja, bo upolowac cos do CD32 teraz graniczy z cudem, moze Jens cos wypusci.
[#4] Re: CD32 nowe projekty?

@luminiac, post #1

[#5] Re: CD32 nowe projekty?

@tom256, post #3

Jens raczej nic nie wypuści - za mało jest CD32 żeby to się opłacało. Chyba jedynym nowym sprzętem produkowanym dla CD32 jest pad boomerang.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2014 21:54:15 przez Jenot
[#6] Re: CD32 nowe projekty?

@Jenot, post #5

Może by wypuścić całą CD32 w FPGA z napędem DVD Slim w fajnej obudowie i skonfigurowane jako CD32 ,, Wtedy bedzie można mieć nowego/starego klasyka
[#7] Re: CD32 nowe projekty?

@Voyox, post #6

Jak na razie dało się wypuścić odpowiednik A500 i nabywcy w kolejkach się nie ustawiali. Myślisz że do CD32 będą ?

Pozdrawiam
[#8] Re: CD32 nowe projekty?

@RadoslawF, post #7

Myślę, że będą. Jednakże musiała by ta konsolka emulować AGA oraz musiały by powstać jakieś składanki z grami. Wtedy gwarantuję Ci, że kolejka by była. I jeszcze przydało by się gniazdo HDMI, co by można było całość bez problemów podłączyć do współczesnych telewizorów.

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2014 00:15:27 przez gilban
[#9] Re: CD32 nowe projekty?

@gilban, post #8

Ja wątpię i to bardzo. ktoś kto był by zainteresowany ma już prawdziwą CD32. Pozostali mają xboxa czy inną playstację.

Pozdrawiam
[#10] Re: CD32 nowe projekty?

@RadoslawF, post #9

Oj, zdziwiłbyś się. Od kiedy mam na chodzie A1200 i sporo gier przez WHDLoad, prawie nie używam komputera do grania (najwyżej przez WinUAE/EUAE na laptopie, jak jestem poza domem :D) - po prostu moim zdaniem (i chyba nie tylko moim, skoro moja dziewczyna, siadając raz przy Amidze, została tam do późnych godzin nocnych :D) gry Amigowe są znacznie bardziej grywalne, i reprezentują odpowiedni poziom trudności. No i nie odwalają jaj w stylu "Achievement get: Collect 10 coins. Press A to share on Facebook!", czy "Kupiłeś tę grę dla dwóch osób, w pokoju siedzą cztery, niech dwie sobie pójdą". Zresztą, po swoich znajomych, nawet graczach, słyszę głosy znudzenia się dzisiejszymi grami i ich "ciapowatością", jednocześnie wspominając stare czasy, a nawet największe gimbusy, po których niczego więcej poza graniem w BF4 bym się nie spodziewał, wyciągają swoje PSX, PS2, Pegasusy, a nawet N64 i nawalają jak dzieci.
Udowodnij mi źle ;)
[#11] Re: CD32 nowe projekty?

@Skrzyp, post #10

Ale ty nawet CD32 nie masz więc nie uwierzę że kupisz jej współczesnego klona kilkakrotnie droższego. Klona A500 też zdaje się nie masz. To że ludzie narzekają na współczesne gry czy konsole nie oznacza że zagłosują pieniędzmi na stare. A nawet jak zagłosują to nikt tego nie zauważy bo nie ma producenta który dostrzeże zwiększony popyt i rozwinie produkcję. A zresztą jak sam zauważyłeś graczom jako klasyki wystarczą PSXy czy PS2 które jeszcze mają w szafach.

Pozdrawiam
[#12] Re: CD32 nowe projekty?

@luminiac, post #1

Chcę skończyć FDD do CD32. Wiem że dla niektórych to niewiele ale samemu, bez pomocy merytorycznej (kasa na części i prototypy się znajdzie) oraz pomocy na forum nie za bardzo pomaga.

Ogólnie jak FDD odpali chcę zrobić takie coś jak FDD + 8MB FAST + HDD. Może i ambitne zadanie ale chcę spróbować :)

Wiem że byście chcieli jakiejś przejściówki na karty turbo ale to za drogi biznes i za mały rynek :(
[#13] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #12

Przede wszystkim 8MB FASTU to będzie super dla CD32- dostanie skrzydła (przydał by się też port RGB, ale nie koniecznie- to nie powinno być trudne bo chyba sygnały są na złączu) jak Ci się uda na 100% jestem chętny. Najlepiej żeby się mieściło w środku CD32 podobnie jak to ma miejsce przy module MPEG. No to sobie pomarzyłem.

Odezwij się jak coś Ci się uda OK
[#14] Re: CD32 nowe projekty?

@BULI, post #13

Miałem już zaprojektowaną płytkę do samego FDD ale coś się nie zapisało :(
Będę musiał jeszcze raz ją zrobić ale nie całkiem od początku bo jakaś wcześniejsza wersja się ostała.

RGB też będzie na powszechnie dostępnym gnieździe DB9.

Z ramem to będę musiał najpierw pokombinować na A500.

W sumie to mogło by tam być w sumie przynajmniej 9,5MB fasta.
[#15] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #14

RGB, HDD i fast - ja już mogę robić przedpłatę na takie cóś:).
[#16] Re: CD32 nowe projekty?

@fazior, post #15

Nie chcę obiecać gruszek na wierzbie.

RGB to akurat najłatwiejsza sprawa a reszta to raczej kwestia czasu ;)
[#17] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #12

Chcę skończyć FDD do CD32. Wiem że dla niektórych to niewiele ale samemu, bez pomocy merytorycznej (kasa na części i prototypy się znajdzie) oraz pomocy na forum nie za bardzo pomaga.

Pomożemy!
[#18] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #14

Po co projektować od nowa płytkę?
Przecież jest gotowa w projekcie i działa.
Chyba, że chcesz wprowadzić jakieś zmiany.
[#19] Re: CD32 nowe projekty?

@glichtanski, post #17

[#20] Re: CD32 nowe projekty?

@chast, post #18

Jest gotowy projekt?
[#21] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #20

Jest na 100% płytka do FDD. Naście lat temu robiłem kilka CD32
[#22] Re: CD32 nowe projekty?

@chast, post #21

Daj link.
[#23] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #22

LINK

Tu chyba jest też płytka mother.pic

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2014 21:50:54 przez chast
[#24] Re: CD32 nowe projekty?

@chast, post #23

To będzie dokładnie to.

Pewnie że jest płytka (bardzo niewyraźna). Do tego całość dla przeciętnego usera była by trudna w montażu.
Chcę zrobić coś co podłączasz na złącze krawędziowe i już. Nie martwisz się o lutowanie itd. Jak karta turbo w A1200.
[#25] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #24

Może i prościej. Tak jak pisałem montowałem to dawno :) w kilku - kilkunastu CD32 :) Druk na drukarce. Następnie ksero na foli TES2000 chyba i do trawienia :) koszt elementów grosze :)
Klienci zadowoleni byli. W końcu na dyskietkach było więcej gier :)
[#26] Re: CD32 nowe projekty?

@chast, post #25

Może 15 lat temu to miało sens bo inaczej się nie dało ale dziś ile osób kupi to jeśli będzie musiał wewnątrz cd32 polutowac pajęczynkę kabli?
[#27] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #26

Bo wtedy zarabiało się na układzie i na usłudze :)
[#28] Re: CD32 nowe projekty?

@chast, post #27

To jałowa rozmowa.
Dziś nikt na takie coś nie chce iść bo to oczywiste.
[#29] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #28

Przystawki porządane. Sądząc po cenach na Allegro (1 2) niektórym naprawdę się w głowach poprzewracało.

Takie ceny są adekwatne do Promodule albo ewentualnie SX-1 a nie do przystawki która umożliwia jedynie podłączenie Flopa i ma wyjście na przewód Euro, i która jeszcze rok temu chodziła po 50zł.

Naprawdę są gdzieś granice absurdu i przyzwoitości, których przekroczenie naraża na totalne ośmieszenie lub ocenę poniżej krytyki jako handlowca.

Wiem, że pewnie narażę się obydwu kolegom (od jednego kupowałem wcześniej SX-32 i Blizzarda IV 1230 i uważam za uczciwego), ale panowie, chyba się zagalopowaliście z deka.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2014 18:08:34 przez Duracel
[#30] Re: CD32 nowe projekty?

@Duracel, post #29

Ceny są faktycznie duże ale z czegoś się one wzięły, poza chciwością sprzedawcy.

Zewnętrzna stacja to koszt minimum 70 zł a z TOMSem to około 200. Czy za tyle było by drogo?

To co chcę zrobić za 50 zł nie będzie bo więcej to będzie kosztowała płytka prototypowa. Do tego xilinx kosztował prawie 50 zł.

Gniazdko PCI (a raczej dwa) wylutowałem ze starej płyty więc teoretycznie jest za darmo, a jak by trzeba było kupić to jakieś 30 zł.

Już lekko licząc za same części jest 130 zł. Nie chcę nikogo odstraszać ale prototyp zawsze jest najdroższy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem