[#31] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #30

Olo ja mówię o cenach, które obowiązywały zgodnie z logiką i możliwościami tych przystawek. Jak coś się robi metodą chałupniczą to oczywiste, że wyjdzie ciut drożej.

Nikt mnie nie przekona, że ceny akurat takich podzespołów rosną z racji tego, że jest na nie popyt, albo że się psują ze starości. W takiej przystawce nie ma się praktycznie co zepsuć. Ceny są pompowane, ale za jakieś 10 lat wszyscy mogą się zdziwić, bo chętni zaczną znikać proporcjonalnie do wymierania dawnych użytkowników Amigi. Cały pompowany balonik pęknie 100 razy szybciej niż został pompowany.
[#32] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #30

Coś ty za xilinxa kupił? XC95144XL-TQG144? Co zamierzasz w niego pakować?
[#33] Re: CD32 nowe projekty?

@sanjyuubi, post #32

A kupiłem takiego który jest w obudowie PLCC 84. Jeden to XC9572 a drugi to XC95108.
Może to i dużo ale do tego potrzeba by było xilinxa w obudowie minimum tqfp64 a to drobnica, a na prototyp chciałem mieć pewność że dobrze jest polutowany, a i ewentualna zmiana na płytce będzie prostsza (przecięcie ścieżki i przylutowanie kabelka ;) ). To samo z samą kością.
[#34] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #33

Ano tak, zapomniałem, że robią też CPLD w obudowie PLCC. Masz rację, to jest lepsze jeśli chcesz się bawić kabelkologią, sam kontroler pamięci powinien ci się bez problemu zmieścić w tym CPLD 72 makrocelowym. Jeśli chcesz robić złącza do CD32 z PCI, to podziwiam zapał.
[#35] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #33

A nie lepiej przeprojektować płytę CD32? Coś na wzór tego co Wali7 teraz składa, miejsce na szybszy procesor itd.? Powodzenia! CD32 zasługuje na drugą szansę.
[#36] Re: CD32 nowe projekty?

@Ender, post #35

Ender dobry pomysł, masz "lajka" :)
Zaprojektować nową płytę, która zmieści się i będzie pasowała do obudowy CD32 i obsłuży napęd CD.
W środku kontroler dysku HD, gniazda pamięci, wyjście na FDD i procek 030/50MHz :)
[#37] Re: CD32 nowe projekty?

@Duracel, post #36

A nie lepiej 68060 LC bez koprocesora? 75Mhz brzmi nieźle.
[#38] Re: CD32 nowe projekty?

@Ender, post #37

Fajni jesteście. Jak ktoś to faktycznie robi to życzę sukcesów. Takie przedsięwzięcie to nie taka prosta (i tania) sprawa.
[#39] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #38

A ktoś powiedział, że prosta?
Zaprojektowanie nowej karty graficznej do PieCa to też nie taka prosta sprawa.
[#40] Re: CD32 nowe projekty?

@Duracel, post #39

Ciekawy jestem kto wyłoży ogromne pieniądze na prototypy?
[#41] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #40

Jak to kto, portal wyłoży no przecierze jest "hajs z reklam" to nam jako użytkownikom coś powinno się należeć,
a co innego młodym uzdolnionym elektronikom takim jak ty "12345olo", powinno być stypendium albo jakaś dotacja, powinna być taka opcja na forum że administracja raz do roku finansuje jakieś badania nad prototypami, wtedy mogli byśmy stanąć na czele europy, a później podbili byśmy resztę kontynentówOKok, racja

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2014 11:35:48 przez amizet
[#42] Re: CD32 nowe projekty?

@Ender, post #35

Opracuj kosztorys, znajdź kogoś, kto będzie w stanie to zrobić i wystaw projekt na kickstarterze. Bardzo szybko zweryfikujesz, czy rynek chce wyłożyć pieniądze na coś takiego czy nie.

To już nie pierwszy raz, kiedy zmieniasz wątek w wycieczkę w obłoki po niebieskie migdały i ciągniesz za sobą innych. Olo dopiero co zaczął teoretyczne podejście do zrobienia RAMu dla CD32, a ty już byś chciał, aby przeprojektował całą płytę główna i zmieniał procesor.

Jeden człowiek, który dopiero zaczyna poznawać tajniki amigi, to trochę za mało.
[#43] Re: CD32 nowe projekty?

@sanjyuubi, post #42

W ciemno mogę napisać że pierwszy prototyp jeśli chodzi o same części by kosztował 10x - 20x tyle co zwykła cd32.

Pytałem Ciebie o tajniki i nie potrafiłeś udzielić odpowiedzi więc sam ich nie pojąłeś co świadczy że jesteś na podobnym etapie poznawania amigi co ja.

To nie żadna wycieczka w obłoki. Jak masz ze 100tyś. na nowe projekty to wyłóż a chętni wykorzystać te pieniądze się na pewno znajdą.

Co do reklam z PPA i tej kasy to niech zainwestują 30 zł w lepszy serwer bo ten non stop wywala 502 BAD GATEWAY.
[#44] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #43

Odpowiedziałem na propozycję Endera, który wciąż marzy o nowoczesnej amidze, przeprojektowanych płytach głównych z obsługą nowoczesnych urządzeń i rozszerzeniach opartych o 68060, nie jest to możliwe w grupie niezbyt zamożnych hobbystów (czyli 95% z nas), którzy na Amigę poświęcają tylko tyle czas ile mają go wolnego.

Sam Jens Shoenfel, który ma sporo kasy omija przedsięwzięcia takie jakie proponuje Ender, bo trzeba wyłożyć kasę, a chętnych może być za mało, jeśli
Ty masz tyle kasy to jest ok, ale w innym przypadku jest to BUJANIE W OBŁOKACH.

Sądząc po Twojej odpowiedzi, to jesteś w stanie się podjąć propozycji Endera jeśli będą środki, więc niech ktoś zorganizuje zbiórkę pieniędzy i do dzieła!

Pytałem Ciebie o tajniki i nie potrafiłeś udzielić odpowiedzi więc sam ich nie pojąłeś co świadczy że jesteś na podobnym etapie poznawania amigi co ja.

Tego nie zaprzeczam, ale to chyba nie znaczy, że na podstawie tego nie idzie ocenić czy projekt jest realny do wykonania w istniejących realiach czy jest poza zasięgiem przeciętnego hobbysty.

Poza tym, co to zmienia, że nie za dużo wiem w twoim przypadku, czy gdybym wiedział, to wtedy bym mógł powiedzieć, że to bujanie w obłokach (będzie kasa, to projekt zejdzie na ziemię)? A może jak napisałem, że poznajesz tajniki amigi, to potraktowałeś to jak obelgę?

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2014 14:39:57 przez sanjyuubi
[#45] Re: CD32 nowe projekty?

@sanjyuubi, post #44

Nie mam zamiaru zaczynać czegoś czego nie skończę. Chcę zrobić FDD do CD32. Niby to nic ale od czegoś trzeba zacząć.

Jak to wypali to potem będę chciał dodać 8MB FAST i HDD (a raczej CF).

Można by też dodać koprocek choć wiem że na wiele się on nie nada (no ale można :) ).
[#46] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #45

I tak trzeba robić, małymi kroczkami do celu :)
[#47] Re: CD32 nowe projekty?

@sanjyuubi, post #44

Niech będzie, że to bujanie w obłokach, tym bardziej, że nie ma dokumentacji i właściwie wszystko byłoby do robienia od zera. Po prostu ten pomysł to chyba spełnienie oczekiwań jakie zawiodło Commodore, Escom i inni. Co do ceny, zgadza się byłaby wielka, ale czy nie porównywalna z używanymi kartami turbo, które osiągają chore ceny? Gdybym miał wskrzeszać Amigę klasyczną, to bazą byłaby właśnie CD32.
[#48] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #45

A turbo oparte na 68020 pełnym i szybciej taktowanym?
[#49] Re: CD32 nowe projekty?

@Ender, post #48

Wiesz o co się rozbija cała sprawa? O pieniądze. Jak by taki procesor kosztował 20 zł i był dobrze dostępny to ok ale nie dość że jest bardzo drogi to i z dostępnością jest słabo.
[#50] Re: CD32 nowe projekty?

@Ender, post #47

No bo bujasz :) ale pamiętam, że zawsze bujałeś na temat CD32 i nie chodzi już tak bardzo o dokumentację Amigi, bo mamy przecież minimiga i FPGA Replay, problemem jest w sumie tylko AGA, która ma najniższy stopień kompatybilności (w FPGA) i interfejs CD-romu, tutaj brak dokumentacji mógłby zaboleć.

Problem z bujaniem w obłokach sprowadza się do tego, o czym wszyscy wiedzą, czyli pieniędzy. Przy odpowiedniej sumce nie tylko projekt stał by się sprawą przyziemną, ale i pchaliby się do wykonania nawet ludzie, którzy z Amigą nie mieliby nic wspólnego..

A turbo oparte na 68020 pełnym i szybciej taktowanym?

To brzmi już bardziej realnie, tylko czemu akurat pełne 68020? Potrzeba Ci więcej niż 8MB fastu?
Problemem CD32 jest to, że przydałoby się jej jakiekolwiek rozszerzenie, a najbardziej przelotka pozwalająca podłączyć akcelerator od A1200 - wtedy to Twoje marzenie o 68060 w CD32 nabrałoby realnych szans.
[#51] Re: CD32 nowe projekty?

@sanjyuubi, post #50

Myślę, że 8MB to takie minimum z minimum, liczę na to, że ktoś w końcu wykorzystałby potencjał CD32 (płyty CD zamiast dyskietek) i mogłaby powstać zgrabna zabawka do retro grania, z jakimś okrojonym (do potrzeb grania) systemem. No, ale tak na dobrą sprawę, to nie wiadomo kto ma schematy i czy w ogóle je ma, kto ma prawa do sprzętu (jeszcze się okaże, że jakiś Heinz lub Pudliszki, bo sprzedawano na raty schedę). Amiga zmarnowała szansę.
[#52] Re: CD32 nowe projekty?

@Ender, post #51

Schematy jako takie są w internecie, problemem jest budowa "custom" chipów i to właśnie ich dokumentacja jest niedostępna, z pewnością są ludzie, którzy posiadają jakieś pozostałości ,szkice, ale nie wiadomo, czy większość dokumentów nie została po prostu zniszczona.

Poza przejściówką, problemem jest kontroler IDE, nie widzę, żeby był tam Gayle, więc pewnie trzeb by zrobić coś takiego jak IDE dla A500.
[#53] Re: CD32 nowe projekty?

@sanjyuubi, post #52

Napisz do Elsatu, może odstąpią dokumentacje do Promodule.
[#54] Re: CD32 nowe projekty?

@waldiamiga, post #53

W Promodule są chipy z Amigi.
[#55] Re: CD32 nowe projekty?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #54

W Promodule są chipy z Amigi.

Są? Jakie?
[#56] Re: CD32 nowe projekty?

@11111olo, post #45

Można by też dodać koprocek choć wiem że na wiele się on nie nada (no ale można :) ).

Chcesz zamontować tam sprzedawane przez ciebie "NOWE" NIESPRAWDZONE koprocesory (patrz dział giełda), których nie możesz sprawdzić, bo Ci się wtedy wykrzywiają blaszki w złączu karty?
[#57] Re: CD32 nowe projekty?

@BULI, post #56

Odpowiedź dostaniesz 9 marca, bo nasz kolega dostał Tańczący banan (bana)
[#58] Re: CD32 nowe projekty?

@glichtanski, post #57

nasz kolega dostał Tańczący banan (bana)

Hmm, nie jestem zaskoczony.
[#59] Re: CD32 nowe projekty?

@BULI, post #58

Ślędząc jego historię na innych forach, pisz szybko i jak najwięcej to co chcesz mu przekazać, bo jak dostanie banana na amen OK , to już z Tobą nie popisze.

Przepraszam modów oraz śledzących temat za offtopic, ale nie mogłem się powstrzymać, gdy sprawiedliwość dziejowa (za wtyczki) się zdarzyła.

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2014 19:13:15 przez gegu
[#60] Re: CD32 nowe projekty?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem