kategoria: A1200
[#1] A1200: co wybrac ...
Witam Kolezanki i Kolegow

Posiadm A1200 z Karta tyrbo Blizzard 1230/50 Mhz MK IV 32 MB fast RAM Phase5. Mam pare groszy wolnych i zastanawiam sie co wybrac: zakup FPU czy kosc RAM 128 MB a moze cos innego? Zasadniczo Amigi uzywam do grania/WHDLOAD oraz do ogladania demek. Za wszystkie rady i sugestie z gory dziekuje
[#2] Re: A1200: co wybrac ...

@tcz, post #1

W sytuacji, którą opisałeś ani FPU ani dodatkowy RAM zbytnio Ci się nie przyda. Dla gier i tak nie ma to znaczenia. Na 030 i tak nowsze dema będą się ślimaczyć (jest kilka dem które wymagają FPU lub większej ilości RAM ale na tej konfiguracji i tak średnia przyjemność z oglądania slideshow zamiast dema).

Jeśli nie planujesz zmiany turbiny na szybszej, a masz trochę wolnego grosza przemyśl lepiej zakup nowoczesnego scandoublera albo ew. kontrolera FastATA.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2014 16:54:32 przez strim_
[#3] Re: A1200: co wybrac ...

@strim_, post #2

Takiej odpowiedzi sie troszke obawialem... A czy pamiec RAM zakupiona do mojej karty bedzie pasowac do Kart z CPU 060?

Czy ten kontroler Fast ATA wniesie cosc znaczacego w porownaniu do mojej przejsciowki IDE-CF i karty CF?
[#4] Re: A1200: co wybrac ...

@tcz, post #3

Wniesie tyle, że transfer z dysku wzrośnie 2-3x.
[#5] Re: A1200: co wybrac ...

@tcz, post #3

Jak kupisz simma jednostronnego to bez problemów włożysz go kiedyś do Blizzardów 040 i 060, tyle że kupno 128 czy nawet 64 to już sztuka a jednostronnego to bardzo rzadka okazja.
Blizzardy PPC są mniej wybredne jeśli idzie o simmy.

W przypadku twardego dysku przyśpieszy w sposób zauważalny, w przypadku kart CF większość z nich wyciąga w Amidze 1MB/s kiedy zwykły HD wyciągnie ponad 2MB/s. Dołożenie szybszego kontrolera wolnej karty nie przyśpieszy. Ale zawsze możesz szukać szybszej karty.

Pozdrawiam
[#6] Re: A1200: co wybrac ...

@tcz, post #1

Ja polecam kupno Fast ATA, szczególnie do użytku z kartami CF. Sam mam Fast ATA MK1 - najstarsza
wersja - ale różnica jest bardzo duża, z moją turbiną wyciągam z CFki osiem i pół mega na sekundę.
Z twardym dyskiem 2.5 cala jakieś pięć i pół mega/sek. Z tym że na twardysku mam zwykły FFS
a na karcie mam PFS3_aio - system zapisu plików (może stąd ta różnica?).
Wydawać by się mogło że po kiego nam szybki zapis/odczyt w klasyku, ale jak zaczniesz ciągnąć
adfy albo paczki do whdload z sieci, rozpakowywać to i przenosić z partycji na partycję to wtedy
to docenisz. Nawet formatowanie dysków, szczególnie tych monstrualnych rozmiarów po kilkadzisiąt
giga, pójdzie znacznie szybciej.
Ewentualnie jeśli ci starczy to kup lepszą turbinę, wtedy pograsz w gierki 3D z większą przyjemnością.
[#7] Re: A1200: co wybrac ...

@Radek_Cz, post #6

Dokładnie, dozbieraj na turbinę :)
[#8] Re: A1200: co wybrac ...

@iZi, post #7

Hej,

a co w graniu/whdl zmienie przesiadka z turbiny 030 na 060? Chyba tylo w demkach cos zmieni bo nowsze produkcjie sa pisane pod 060 ?!?!?!
[#9] Re: A1200: co wybrac ...

@tcz, post #8

a co w graniu/whdl zmienie przesiadka z turbiny 030 na 060?

Nic.

Chyba tylo w demkach cos zmieni bo nowsze produkcjie sa pisane pod 060 ?!?!?!

Tak jest, bo nowe dema jak już wcześniej powiedziałem przypominają slideshow na 030, działają sensownie dopiero na 060.
[#10] Re: A1200: co wybrac ...

@tcz, post #1

Ja bym kupił na twoim miejscu scandoubler.
[#11] Re: A1200: co wybrac ...

@tcz, post #8

a co w graniu/whdl zmienie przesiadka z turbiny 030 na 060

Tylko tyle, że gry 3D będę płynniej działać, na całą resztę klasyków nie będzie miało to żadnego wpływu.
[#12] Re: A1200: co wybrac ...

@tcz, post #8

Do 99,999% gier i prostych dem - 030. 060 wylacznie pod dema i retro-soft do raytracingu/video. Gry 3D na 060 do policzenia na palcach swoich i ewentualnie kolegi.
[#13] Re: A1200: co wybrac ...

@sanjyuubi, post #11

Ja bym nawet powiedział, że może spaść ilość tytułów które bezproblemowo się odpalają. 030 jest chyba najbardziej "kompatybilna" z WHDLoad. Pod 040 występują już jakieś problemy (coś z Mortalem było na rzeczy). Jak jest z 060 to do końca nie wiem, bo ostatnio macałem ją jak jeszcze faza je produkowała (czyli baaardzo dawno temu) i nie było chyba jeszcze WHDLoad. 060 ma sens jak jesteś wielkim fanem demek. Te nowe naprawdę miażdżą czaszkę. W przeciwnym wypadku szkoda 2k+ złociszy.

Fast ATA to fajny bajer jak się mocno korzysta z dysku. Przyspieszenie jest znaczące. Scandoubler też jest fajnym rozwiązaniem, jak nie ma się wyświetlacza który łyka PAL.
[#14] Re: A1200: co wybrac ...

@Red_Bullet, post #13

To ja też podepnę się pod ten temat.

Mam A1200 jak w opisie. Chciał bym dokupić do niej jakieś rozszerzenie ACA 12XX i tu powstaje pytanie.

Co warto kupić żeby nie przepłacać bez sensu?

Czy ktoś z was stosował przelotkę IDE - Karty SD dostępną na allegro ?

Chwilowo Amiga leży ale chcę ją wykorzystać tylko i wyłącznie do gier typowo Amigowych. Nie będę odpalał na niej tytułów portowanych z PC (DOOM, Quake, itp) Kiedyś na gołej A1200 przeszedłem Alien Breed 3D I i II. Krótko mówiąc tylko granie, granie, granie. Karty nie są tanie a ceny w okolicach 1/2 PS3 każą się zastanowić przed zakupem. Ponadto docelowo chciałbym dokupić jeszcze IndiVision AGA Mk2cr A1200 lub coś podobnego. Dem raczej nie oglądam a nawet jak coś odpalę to prędkoś raczej nie będzie miała znaczenia.
[#15] Re: A1200: co wybrac ...

@ViruS, post #14

W takich przypadkach polecamy turbo + Indivision OK
[#16] Re: A1200: co wybrac ...

@ViruS, post #14

Czyli masz "golasa".

1. Jako naped karta CF (najlepsze sa firmy SanDisk) w przejsciowce "katowej" IDE 44pin-CF (obecnie wysypalo nimi na Allegro za kilkanascie PLN/sztuka - kolega Sordan stracil pozycje monopolisty z cena specjalna dla Amigowcow 19.99PLN ).

2. Kup absolutnie najtansza wersje ACA za 370PLN w RetroAmi, to Ci wystarczy. Jako "gracz 2D" roznicy pomiedzy takim turbo a nawet 030/50MHz nie poczujesz, a zaoszczedzisz pare dyszek, za ktore wyposazysz Amige w naped i inne bajery, np. karte CF mniejszej pojemnosci, czytnik PCMCIA/CF.

3. Co do scandoublera - owszem fajna sprawa, ale znacznie taniej bedzie wykorzystac jakis telewizor LCD, na ktorym taka Amiga bedzie sie wyswietlac bez zadnych smieci przez kabel scart. U mnie to dziala bez problemu na duzym Samsungu 42 cale, czasem wieczorem odpalam sobie w salonie jakiegos Benefactora czy inne Lemmings'y.

Pamietaj tez, ze zawsze mozesz za grosze kupic lub dostac za free tradycyjny telewizor kineskopowy ze zlaczem scart. To do grania zupelnie Ci wystarczy.
[#17] Re: A1200: co wybrac ...

@ViruS, post #14

Ja w swojej A600 stosuję przelotkę IDE na SD bo okazyjnie łykłem za 20zł. Zero problemu z czymkolwiek, ładnie mi wykryło kartę 512MB jakąś przedpotopową, myślę że nowsze też będzie wykrywać. Co do transferu - sysinfo pokazał mi 553,435 B/s (obstawiam, że ten przecinek to separator tysięcy :) ) na gołym systemie. Może to być spowodowane kartą (jest naprawdę przedpotopowa), albo brakiem szybszego .device'a.

EDYT: Po wgraniu eide.device już mam prędkość 898,779, choć sysinfo nadal wyświetla że używany do obsługi dysku jest scsi.device. No ale skoro jest poprawa w szybkości to raczej go dobrze zainstalowałem. ;)

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2014 08:09:41 przez teh_KaiN
[#18] Re: A1200: co wybrac ...

@ViruS, post #14

W pełni popieram mccnex'a.

Kupiłem najtańszą ACA (przesiadka z Elbox 8MB) i jetem zadowolony - działa od strzału, bez timingfixingu. Stare dema idą bez problemu, gierki też, WB też się da podrasować. Co do kart CF tylko SanDisk - nie spotkałem się z egzemplarzem, który stawiałby opory przy współpracy.
[#19] Re: A1200: co wybrac ...

@newguru, post #18

Czyli nie ma sensu zakup karty turbo za grubą kasę ( zwłaszcza że płytę muszę przełożyć do obudowy od PC bo ta oryginalna nie nadaje się już do niczego, zniszczenia są zbyt duże), amigowe doomy jak AB3D, AB3DII i tym podobne będą działały.

Co do scandoublera to też rozważam opcję kupna tv LCD lub monitora z funkcją tv ( moją CDTV czasem do mojego samsunga podpinam i jest ok. Kineskopowe graty nie wchodzą w grę.

A jak wygląda sprawa podkręcania procesora na płycie ? Ktoś ma jakie doświadczenia ?
[#20] Re: A1200: co wybrac ...

@ViruS, post #19

Dla doomopodobnych to akurat warto w karty turbo każdą sumę wydać. Jeśli chcesz w nie pograć na Amidze a nie na pececie.

Nie da się podkręcić samego procesora na płycie, trzeba całą płytę a taką zabawę ogranicza chipset.

Pozdrawiam
[#21] Re: A1200: co wybrac ...

@ViruS, post #19

Co do scandoublera to też rozważam opcję kupna tv LCD lub monitora z funkcją tv

Jakość obrazu na takim LCD-TV jest tragiczna w porównaniu do Indivision, nie mówiąc już o CRT.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2014 17:39:38 przez _arti
[#22] Re: A1200: co wybrac ...

@_arti, post #21

Z tym tragicznie to przesadzasz i to sporo. Dla osób nie związanych z Amigą i z robieniem grafiki nie widać różnicy różnicy w obrazie.

Pozdrawiam
[#23] Re: A1200: co wybrac ...

@RadoslawF, post #22

Mam po prostu zle doswiadczenia. Na 3 rozne lcd-tv, na jednym obraz byl znosny co nie znaczy, ze byl jakosciowo zblizony do CRT. Na pozostalych bylo cos pomiedzy composite a nieekranowanym kablem RGB.
[#24] Re: A1200: co wybrac ...

@F7sus4, post #12

Hmm z tymi grami na 060, może podam w co ja gram i to całkiem wygodnie :
quake I i II (ze wsparciem 3d)
Doom
Duke Nukem
Heretic
Hexen
Ab3dII (060 to mus tutaj)
Payback
Napalm
Earth 2140
Exodus
Gloom Deluxe w podwyższonej rozdziałce

i na Shapeshifterze:
Civ II
Warcraft II
Dark Forces
A-10 Cuba

Do tego szybki system w wysokiej rozdzielczości, wygodne przeglądanie amigowych stron ...

+ DEMA ! I nie mówcie mi tylko, że nie warto mieć 060 dla dem !
Chociażby Smoke and Mirrors
[#25] Re: A1200: co wybrac ...

@twardy, post #24

dodam od siebie :
Feeble Files
Simon The Sorcerer 2
[#26] Re: A1200: co wybrac ...

@twardy, post #24

Wlasnie obejrzalem Smoke & Mirrors, super demko Ciekawe jak to bedzie dzialac na 030/50Mhz ... ktos probowal moze?
[#27] Re: A1200: co wybrac ...

@tcz, post #26

Może nie ruszyć ... 060 ma wymagane, wiec teoretycznie 040 odpali, ale bedzie slideshow.
[#28] Re: A1200: co wybrac ...

@twardy, post #27

Swoja droga czy ktos wie dlaczeg producent kart turbo serii ACA nie ma w ofercie kart z CPU 040/060?
[#29] Re: A1200: co wybrac ...

@tcz, post #28

- karta 040/060 wymaga nieporównywalnie więcej pracy jeśli chodzi o projekt;
- brak rozsądnej ilości CPU... w rozsądnej cenie (060 przy zamówieniu amigowej ilości potrafi kosztować i $300/sztukę);

To główne powody.
[#30] Re: A1200: co wybrac ...

@_arti, post #29

Z tego co sie dowiedzialem od Mateusza (Twardy) to procesory 060 sa caly czas produkowane i ceny nie sa jakies niebotyczne...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem