[#22]
Re: A500+ z kontrolerem SCSI nie "widzi"CDROMu
@Rafał A-3000,
post #21
Zrobiłem dzisiaj inny eksperyment.
Odpiąłem CDROM i zostawiłem sam ZIP. Następnie do ZIPa podłączyłem napęd JAZ na dyskietki 1GB, przypomniałem sobie o jego istnieniu w mojej szufladzie

.
Ten napęd JAZ też jest zewnętrzny na SCSI jak ZIP. ZIPa zostawiłem na unicie 5 tak jak był, natomiast JAZ ustawiłem na unit 6 i włączyłem na nim terminację (czyli tak jak wcześniej dla CDROMu).
Po stworzeniu mountlisty dla JAZa, którą wykopałem w internecie i lekkiej jej modyfikacji pod mój config dopisałem montowanie do user-startup i zresetowałem Amigę.
Po restarcie SYS info widzi bez problemu dodatkowy napęd JAZ, a po włożeniu do napędu 1GB dyskietki/dysku pojawiła mi się na pulpicie ikona nowego dysku. Mogę bez problemu przenosić dane w obie strony, korzystać z menadżera plików itd, itp. Jednym słowem oba napędy działają prawidłowo.
Coś z tym kontrolerem jest nie tak jeśli chodzi o napęd CDROM lub pewnie też streamery, czyli generalnie wszystkie napędy, gdzie objętość danych nośnika może być różna. Nie wiem jak z dyskami magnetooptycznymi bo takowych nie mam, ale ZIPy i JAZy bez problemu działają, i pewnie następne jak bym podłączył też zadziałają.
A nie dałoby radę stworzyć Mountlistę dla CDROMu podobną jak dla ZIPów czy JAZów, z uwzględnieniem na sztywno danych nośnika (np. płyta 650MB)? Z tym, że płyty 700MB wtedy nie zadziałają :( .
Ehhh kończą mi się pomysły.
Pozdrawiam,
Azz
Ostatnia aktualizacja: 16.03.2014 15:13:35 przez Azzorek