[#56]
Re: A500+ z kontrolerem SCSI nie "widzi"CDROMu
@Norbert,
post #54
Wreszcie się zebrałem Norbert i podpiąłem CDROM spowrotem do kontrolera SCSI i pobrałem z neta program o którym pisałeś. Rozpakowałem go i wrzuciłem do "C" td_ejectCD wraz z ikoną. Włożyłem płytę Almathery CDPD do czytnika.
Aby nie zakłócać testów odłączyłem całkowicie od CDROMu wszelkie ZIPy i JAZy (do kontrolera jest podłączony tylko CDROM z włączoną terminacją.
Z powrotem zamontowałem w systemie CDROM w user-starup CDROM na Unit 4 i zrestartowałem Amigę.
Odpaliłem Shella, wpisałem:
td_ejetcd rtScsiDisk.device 4 ....i
pojawił się na ekranie przycisk eject. Po jego kliknięciu CDROM zaczął kręcić płytą podobnie jak wcześniej przy finddevice, a ekran krótko błysnął. Sprawdziłem w instrukcji programiku, że taki błysk ekranu oznacza, że nie może "otworzyć"/uruchomić użytego device (w moim przypadku rtScsiDisk.device).
Błysk ekranu może też być spowodowany otwartą już tacką CDROMu.
Zrobiłem zatem inną próbę. Otworzyłem najpierw tackę CDROMu z płytą, a następnie wydałem w Shell'u tę samą komendę. Nacisnąłem wyświetlony przycisk eject i o dziwo teraz CDROM zadziałał i schował tackę

. Ciekawe. Po ponownym naciśnięciu przycisku eject na ekranie, tacka się nie wysunęła.
Zrobiłem jeszcze inną próbę. Nie montowałem CDROMu w systemie (komenda montowania w user-startup nie aktywna) i wpisałem w shell'u tę samą komendę. Efekt był taki sam.
Norbert, będziesz na kwietniowym SACPie?
Wiesz... co dwie głowy to nie jedna :) .
Pozdrawiam,
Azz
Ostatnia aktualizacja: 07.04.2014 12:13:45 przez Azzorek
Ostatnia aktualizacja: 07.04.2014 12:16:10 przez Azzorek