[#1] Podstawy
Witajcie.
Czy znacie jakąś stronke, bądź to artykuł o podstawach w obsłudze Amigi ? No wiecie... jak należy wyłączać Amige (czy od razu zasilacz, czy najpierw coś wcześniej)... jak save'ować (mam problem w save'ovaniu w Canon Fodderze... nie wiem o jaką dyskietke prosi Amiga, a gdy wkładam czystą prosi nadal)...

W Alien Breedzie Tower Assault nie wiem jak zmienić w opcjach aby gra była na klawiaturć, a nie na dżojstik... w grze w ogóle nie działa klawiatura (bojć sić, że może byc uszkodzona)...

Jakieś podstawy do Workbencha...

Czy mogć jakoś z romów dostćpnych na stronie, zrobić grć na Amige ? Zgrać na dyskietce ? Jakaś kompilacja ?

Bardzo proszć o pomoc. jeśli ktoś by chciał mi pomóc, proszć odpisać na meila... bardzo proszć. OD zawsze kocham Amigć... kocham SSy ale dopiero teraz mogłem sobie pozwolić na kupno Amigi ... kupiłem 1200.

Moje gg: 1691614

Z góry dzićkuje
Pozdrawiam
[#2] Re: Podstawy

@Bjeń, post #1

W MA był cykl artykułów poświęconych podstawom amigi... tej prawdziwej amigi ;)

[#3] Re: Podstawy

@koodlaty, post #2

MA ?

Możesz coś wićcej powiedzieć ?

A coś na necie ? Może sami byście mieli ochotć trochć pomóc. Bardzo mi zależy !!:)
[#4] Re: Podstawy

@Bjeń, post #3

"Magazyn Amiga" - taka gazetka, którą większość obecnych wspomina z łezką w oku :)
Jeśli ci się nie pali to chętnie udzielę kilku informacji w najbliższych dniach. W międzyczasie odsyłam do działu "artykuły" - znajdziesz tam wiele pomocnych informacji :)

[#5] Re: Podstawy

@Bjeń, post #1

(mam problem w save'ovaniu w Canon Fodderze... nie wiem o jaką dyskietke prosi Amiga, a gdy wkładam czystą prosi nadal)...

W Cannon Fodder trzeba wcześniej przygotować dysk stosowną opcją, która jest w grze.

W Alien Breedzie Tower Assault nie wiem jak zmienić w opcjach aby gra była na klawiaturć, a nie na dżojstik... w grze w ogóle nie działa klawiatura (bojć sić, że może byc uszkodzona)...

Nie da się. Gra w ABTA jest przy użyciu joysticka. Tylko niektóre czynności wykonuje się klawiaturą.
[#6] Re: Podstawy

@mailman, post #5

Łaaa... dzićkuje Ci najmocniej. No widzisz. O to mi chodziło... kurcze, dzićkuje jeszcze raz. bardzo mi pomogłeś.

Mogć liczyć na waszą pomoc kiedy bćde mial jakieś zapytania ??
[#7] Re: Podstawy

@Bjeń, post #6

Od tego jest forum, żeby pytać i dyskutować.
[#8] Re: Podstawy

@Bjeń, post #6

Witaj,Bjeń!
"Do odważnych świat należy" i "Kto pyta wielbłądzi" :D
Pytaj zawsze i o wszystko (sprawy związane z kobietami są poruszane na innych forach ).
Witaj w Amigowej braci
Kto kupił Amigę ten nic nie traci! :D
[#9] Re: Podstawy

@Bjeń, post #1

kupiłem 1200.

Bardzo dobry wybor. Masz komputer, a nie zabawke (A500, A600) ;)
Pozatym bardzo latwo ja rozbudujesz i w miare tanio (majac na mysli A4000).

Ostatnia modyfikacja: 24.04.06 08:54
[#10] Re: Podstawy

@Snake, post #8

sprawy związane z kobietami są poruszane na innych forach

A ja myslalem ze Amiga to tez kobieta :P
Tak czy i naczej, postepowac trzeba tak samo - delikatnie ;)
[#11] Re: Podstawy

@Bjeń, post #1

Na zasilaczu jest taki "pstryczek". Należy go przełączyć i Amiga włączona. Jeśli chodzi o romy to pewnie masz na mysli te z działu "emulki". Musisz mieć emulator maszyny na którą jest dany rom i razem z nim go użyć. Ale to może być dla Ciebie na razie za trudne. Workbencha obsłużysz przy pomocy myszki. Myszką się porusza po stole. Aby aktywować jakieś działanie należy użyć lewego lub prawgo przycisku myszki.

[#12] Re: Podstawy

@Prince, post #11

..genialne..
[#13] Re: Podstawy

@TJindy, post #12

Ano!

[#14] Re: Podstawy

@11MASTEr, post #13

heheh...czy ten temat to nie lekka przesada?? :P
Artykuly z MA dotyczace eksploatacji Amigi mozna znalezc na plytach MACD o ile sie nie myle ;)
[#15] Re: Podstawy

@witekk, post #14

Hehe... dzićkuje :]

A teraz kolejna porcja pytań...

1) Po co mi twardy dysk (pytam sić serio)... czy mogć jakoś zgrać tam romy i emulator i pograć sobie ? Mój Workbench 3.1 zadziała po włożeniu dyskietki... co dalej z nim robić ? Po co mi pozostałe dyskietki.. (Fonts itp). Sformatować system, czy korzystać z tego co już tu jest od mojego kupna... Co jeszcze mogć robić z Workbenchem i z twardzielem....

2) Jak sprawdzić jaką mam amigć ? Chodzi mi o płyte główną, pojemność dysku (o ile jest :/)... ilosć RAM... dostałem moją amige na urodziny i nic o niej prawie nie wiem.... jak sić z nią zapoznać ?? :]

3) Poradźcie mi... co w ogóle mogć z nią robić... :P Jak czytam wasze posty to jestem w szoku... Wiem, ze głupie pytanie... ale chce sić poprostu wbić w wasze towarzystwo... narazie sić ucze, ale od zawsze Amiga byla moją pasją (niestety tylko na emu i w snach)...

4) Czy jest jakiś konkretny poradnik jak zgrać romy na dyskietkć i odpalić na amidze ??

Z góry dzićkuje za odpowiedzi...
nie śmiejcie sić ze mnie :)

Pozdrawiam serdecznie
[#16] Re: Podstawy

@Bjeń, post #15

1) Po co mi twardy dysk (pytam sić serio)...

Zakładam, że masz też peceta. Po co Ci w nim twardy dysk? :) Do tego samego służy w Amidze.

czy mogć jakoś zgrać tam romy i emulator i pograć sobie?

Nie. Emulator Amigi na Amidze to chyba sensu nie ma, prawda?

Mój Workbench 3.1 zadziała po włożeniu dyskietki... co dalej z nim robić?

To jest system. Bez systemu nie jesteś w stanie normalnie pracować i, jak dalej piszesz, robić cokolwiek.

Po co mi pozostałe dyskietki.. (Fonts itp).

To są pozostałe komponenty systemu. Proponuję skorzystać z dyskietki Install i zainstalować cały system na twardy dysk.

Sformatować system, czy korzystać z tego co już tu jest od mojego kupna...

A co jest na dysku od Twojego kupna?

Co jeszcze mogć robić z Workbenchem i z twardzielem....

Wszystko co tylko chcesz. Bez twardego korzystanie z systemu traci sens.

3) Poradźcie mi... co w ogóle mogć z nią robić...

To zależy od Twoich indywidualnych potrzeb.

4) Czy jest jakiś konkretny poradnik jak zgrać romy na dyskietkć i odpalić na amidze ??

FAQ. I proponuję je przejrzeć dokładnie, zanim zadasz kolejne pytanie. Wyszukiwarka na forum też się przyda.
[#17] Re: Podstawy

@mailman, post #16

mailman napisał(a):
> 4) Czy jest jakiś konkretny poradnik jak zgrać romy na
> dyskietkć i odpalić na amidze ??

>
> FAQ. I
> proponujć je przejrzeć dokładnie, zanim zadasz kolejne pytanie.
> Wyszukiwarka na forum też sić przyda.

Ja bym jednak prosil o pomoc...

Mam progz TransDisk i co teraz... muszć mieć dwie stacje dyskietek ? Muszć sformatować dyskietkć najpierw na Amidze ?....
Chodzi mi dokładnie.... w jaki sposób z roma ADF zrobić grywalną grć na dyskietke do Amigi...
:D
[#18] Re: Podstawy

@Bjeń, post #17

Chodzi mi dokładnie.... w jaki sposób z roma ADF zrobić grywalną grć na dyskietke do Amigi...

Najpierw myślałem, że chodzi Ci o ROM komputera, potem że o ROMy gier na inne emulowane maszyny. Teraz wywnioskowałem, że masz plik ADF z jakąś grą.

Na Amidze zrobisz to tym:

adf2disk

[#19] Re: Podstawy

@Prince, post #18

Heh...

Nie... mam roma, czyli plik ADF, na pc... jak zgrać to za pomocą pc... na dyskietke odczytywaną jako grę na Amidze...

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 18:08

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 18:08
[#20] Re: Podstawy

@Bjeń, post #19

jak zgrać to za pomocą pc...

Jak najszybciej

Na poważnie to przeszukaj dokładnie forum, bo to jest najczęśćiej zadawane pytanie, przychodzi ktoś nowy i zawsze trzeba mu tłumaczyć to samo :(

[#21] Re: Podstawy

@Korni, post #20

No niestety szukalem na forum i żadnego pomocnego tematu nie znalazłem... macie może jakiegoś linka do tematu, który by mi pomógł ??
[#22] Re: Podstawy

@Bjeń, post #19

Jeśli chodzi o przegrywanie obrazów amigowych dyskietek w postaci ADF, DMS, LZX i LHA musisz mieć taki kabelek wraz z softem
http://www.allegro.pl/item101459749_amiga_pc_dvd_rocznik_1999_komplet.html .

Ja kupiłem taki zestawik od tego samego Pana i śmigam na nim do dzisiaj jak mam taką potrzebę. Polecam Ci gorąco ten zestaw bo naprawdę sprawdza się. Do tego zestawu również możesz liczyć na pomoc ze strony sprzedawcy (mi kilka rzeczy wyjaśnił). Aha i jeszcze jedno. Jak będziesz miał ten kabelek i Twin Express (program w wersji Amiga i PC dołączany jest do kabelka przez sprzedawcę) to będziesz mógł sobie sam nagrywać gry i programy na Amigę jakie znajdziesz w Necie bez konieczności stosowania twardego dysku. Inna sprawa że posiadanie takowego dysku bardzo uławia życie ;).

Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem ;).

[#23] Re: Podstawy

@Azzorek, post #22

No pewnie, że pomogłeś...

Tylko ja chce nagrać na pececie dyskietkć z jakoś przerobionym romem ADF tak aby tą dyskietkć moja Amiga odczytała jako gre :D
[#24] Re: Podstawy

@Bjeń, post #23

Na PC sie nie da chyba że kupisz specjalną kartę

[#25] Re: Podstawy

@Malin, post #24

Ehhhh... to ja nic nie rozumiem.. jaką karte znowu ??

To po co podpinanie dwóch stacji na jednej taśmie...

Hmmm, może od początku. W jaki sposób mając roma, zgrać go na dyskietke, żeby moja Ami go odczytała jako grć...
[#26] Re: Podstawy

@Bjeń, post #25

Amiga czyta dyskietki w specyficzny sposób (880kb - amiga, 720 kb- pc, 1.76 MB Amiga - 1.44 MB pc) , pecetowe kontrolery stacji dyskietek tego nie potrafią, więc trzeba lupić specjalną karte Catweasel, którą wpinasz w sloty PCI, do tej karty podpinasz normalną stacje dysków, i dopiero wtedy możesz nagrywać dyskietki w formacie amigowym :) , inaczej się nie da :)
[#27] Re: Podstawy

@Bjeń, post #25

Słuchaj stary, możesz to zrobić ale nie będzie to łatwe. Najpierw musisz sformatować dyskietkę na amidze w formacie crossdos (sterownik PC0 musisz mieć w katalogu Storage/DOS drivers na twardym dysku, którego nie masz :( ). W ten sposób otrzymasz dyskietkę która będzie miała 720kB wolnej przestrzeni (format jak dla PC). Teraz wystarczy tą dyskietkę wyjąć z Amigi wsadzić do stacji dyskietek w PC i przegrać, ale............ . No właśnie. Wszystkie obrazy dyskietek Amigowych mają rozmiar 880kB (format Amigi). Jak widać od razu nie zmieszczą się na taką dyskietkę któa ma 720kB. Może można jakoś pofragmentowac taki obraz dyskietki ale ja nie wiem jak to zrobić więc może ktoś inny coś pomoże lub zasugeruje. Moja rada. Jeśli chcesz w miare sensowanie wymieniac dane (obrazy ADF, LZX, LHA itp) mięzy PC a Amigą to załątw sobie taki zestawik do którego dałęm ci linka.

[#28] Re: Podstawy

@Azzorek, post #27

pliki ADF mają po 880kb tak? no to co za problem plik spakować, na pewno sie zmieści w 720.

[#29] Re: Podstawy

@Prince, post #28

No spakować można taki obraz na PC np RARem (po spakowaniu obrazu Frontier Elite II z 880kB zrobiło mi się 395kB) tylko jak on rozpakuje RARa na Amidze bez HD???? Są jakieś programy? A jeśli są (bo pewnie są) to jak je załatwi w formacie dyskietki amigowej aby mógł go załadować??? Moim zdaniem sprawa dyskusyjna... :/

[#30] Re: Podstawy

@Azzorek, post #29

Spakowac ZIPem i "w locie" rozpakowac na dyskietke programem TranADF.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem