[#31] Re: Podstawy

@Azzorek, post #29

Normalnie. Niech wejdzie na Aminet, ściągnie jakiegoś unpakera (lha/zip, rar z góry odpada) i przegra go na dyskietkę 720kb. Następnie przenosi go na amigę (do ramu lub na twardziela), a potem już tylko zwyczajnie rozpakowywuje adf. Bjeń pisze że ma A1200 więc 2mb powinno wystarczyć na takie dyskoteki.

[#32] Re: Podstawy

@DarQo, post #31

Chłopaki cały pozostaje jeden podstawowy problem. Skąd weźmie program do rozpakowywania adf ? Przecież ma gołą A1200 bez sieciówki ani bez kabla null modem. Jak ma załadować taki programik do rozpakowywania skoro nie ma go skąd wziąć? Potrzebuje fizycznie nagranego programu na dyskietkę Amigi i gdzieś to musi zrobić. Znam dokładnie te trudności bo jak wracałem półtora roku temu po latach do Amigi to miałem ten sam problem.

[#33] Re: Podstawy

@Prince, post #28

Niekoniecznie korona ;)

Niektóre nawet po spakowaniu mają po 800 kb

[#34] Re: Podstawy

@Azzorek, post #32

Powiem jedno - opróżnia dyskietkę z WB (tzn. wywala pare rzeczy byleby tylko system chodził) i wrzuca na dyskietke z tym WB UNZipa, ADF2DISK i SPLOINERA (tzn. musi miec na tej dyskietce zrobioną obsługę stacji PC0 - wrzuca te programiki na pc dyskietke 720 kb , przegrywa to do ramu a potem do dyskietki z tym okrojonym WB - podczas opisanych poniżej czynności będzie używał tych programików z tejże dyskietki z WB). Robi dyskietke 720 kb pc. Jeśli rom po spakowaniu waży poniżej 720 kb to przegrywa go na dyskietke a na Amidze rozpakowuje ZIPA z DYSKIETKI do RAMDYSKU w wyniku czego w ramdysku mamy sobie adfka. Teraz tylko przegrywa to ADF2DISKiem na jakąś dyskietke i jest :D Sam tak robiłem :) Jeśli adf po spakowaniu ma wiecej niż 720 kb to trzeba go dzielić, czesci przegrac na dwie dyskietki (pierwsza czesc na 1 dyskietke, druga na drugą, oczywiście pecetowe 720kb) na amidze zrzuca to do ramdysku i łączy. Robi sobie amigową dyskietkę FFS 880 kb i tego zipa co sie połączył wrzuca na tą dyskietke. Restarcik amigi co by było 1,9 mb ramu i zipa z dyskietki 880 kb FFS rozpakowuje do RAMDYSKU. Gdy już ma ADFKA w RAMDYSKU to przegrywa go ADF2DISKIEM na jakąś pustą dyskietkę tak jak w pierwszym przypadku. Prawda że proste? ;) Jedyne co to czasem przy łączeniu może mu np zabraknąć pamięci (jeśli adf po spakowaniu bedzie miał np. 850 kb - dzieli to na 2 czesci potem do ramdysku - zostaje 1,1 mb ramu, gdy to złączy to zostaje około 200 kb ramu więc mogą być extremalne sytuacje ;) ). To by było na tyle - jak tak robiłem i działało.

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 20:47
[#35] Re: Podstawy

@Azzorek, post #32

Zapewne mówisz o braku Workbencha? Zamiast niego można by wybrać ten zestaw z Allegro, ale lepszym wyborem byłby WB, przyda się nie tylko do gier ;)

[#36] Re: Podstawy

@Malin, post #34

"Powiem jedno - opróżnia dyskietkę z WB (tzn. wywala pare rzeczy byleby tylko system chodził) i wrzuca na dyskietke z tym WB UNZipa, ADF2DISK i SPLOINERA"

He he he. A jak nagra na WB UNZipa, ADF2DISK, itd??? No słucham Panowie ;) ..... Przecież on nie ma żadnych packerów itp. A wszystkie packery jakie załatwi będą w ADF, DMS, itd...

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 20:59
[#37] Re: Podstawy

@Azzorek, post #36

A po co na Workbencha? Dodatkowy dysk to nie majątek :D
[#38] Re: Podstawy

@Azzorek, post #36

ROZPAKOWUJE NA PC! Robi sobie na tej dyskietce z WB obsługe stacji PC0:, potem na dyskietke 720 kb NAGRYWA ROZPAKOWANE UNZIP, ADF2DISK i SPLOINERA. Potem zrzuca to do ramdysku i z ramdysku na dyskietke z WB. Całkiem niedawno tak się męczyłem bez HD i z 2 mb ramu i zapewniam - DA SIĘ. Oczywiście jeśli ma Workbencha i najlepiej cały OS3.1 na dyskietkach, bo bez tego to kupa ;)

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 21:12

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 21:13
[#39] Re: Podstawy

@Malin, post #38

Aha chyba że na PC :). Jednak czasami rozpakowany program ADF na PC nie chce się zaczytać na Ami :(. Wiele odgrywa stacja dyskietek na PC. Potrafi błędnie nagrać plik albo w ogóle nie odczytać Amigowej dyskietki po crossdosie. Tak czy owak nie będzie to zbyt wygodne delikatnie mówiąc. Zwłaszcza że chłopak jest raczej zielony z obsługi Amigi. Ja bym polecał tę aukcję na Allegro.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 21:20
[#40] Re: Podstawy

@Azzorek, post #39

Chodziło mi żeby rozpakowane te UNZIP i ADF2DISK ;) ADFY pakuje ZIPEM i na amidze rozpakowuje do ramdysku :) Ja też byłem zielony - żmudne toto ale działa :) kolega ma uszkodzoną dyskietke z Wb więc raczej za dużo nie zrobi bez allegro

Ostatnia modyfikacja: 06.05.06 22:03
[#41] ADF (błędnie zwany ROM) i PC

@Bjeń, post #17

To już jest szczyt lenistwa. Przejrzałem przed sekundą FAQ i nawet zobaczyłem, że były tam dwa tematy odpowiadające na to samo pytanie, które właśnie zadałeś! Poprawiłem i jest już jeden, a poniżej masz dokładne odnośniki prowadzące do odpowiedzi na Twoje pytanie.

Czy na pececie można nagrać amigową grę na dyskietkę tak, aby gra działała na Amidze? oraz Jak przenieść plik ADF z peceta na Amigę?.

FAQ powstało po to, aby ludzie nie zadawali milion razy tego samego pytania i aby inni uczestnicy forum nie produkowali się kolejny milion razy w tym samym temacie!
[#42] Re: Podstawy

@Malin, post #34

Witam
Ja to zawsze robiłem inaczej a mianowicie jeżeli ADF-a nie dało sić spakować do rozmiarów takich żeby weszło na dyskietkć 720kb to sobie wymyśliłem żeby z takiego obrazu zrobić 2 za pomocą ADF2DISK, wiem ze któraś wersja miała cos takiego ze można było podać od którego sektora ma zacząć robić ADF-a wiec odpalałem na WINUAE ADF2DISK z jakąś komenda typu s 1 e 40 , potem s 41 e 79, w ten sposób miałem 2 ADF-y, które sić mieściły na 720 :) a na Amidze to samo tylko odwrotnie :).
Ale jak kolega niema tego programu na ami, jedyne co pozostaje to dorwać jakiś stary dysk i podłączyć go pod UAE, nagrać co trzeba i już :)

[#43] Re: Podstawy

@DarQo, post #31

Bjeń pisze że ma A1200

Ba! Jest tak w komfortowej systucji, ze wystarczy mu:

1. Kopia dyskietki Workbench (moze byc ta popsuta, wazne ze startuje DOS)
2. Aminet lub jakis uzytkownik z majlem ( :P )
3. Dyskietka sformatowana na Amidze w formacie PC
4. Stara, ale dobra tasma do HD/CD-ROMa
5. Stary, ale dobry CD-ROM :P

Nalezy podlaczyc do Ami CD-ROM i zainstalowac sterowniki CD-ROMu na kopii Workbencha. Sterowniki te zostana przeniesione na dyskietce PC 720 kB. I mozna przenosic dane na plycie CD :)

Dodam ze sterowniki CD to tylko trzy male pliki :) i latwo zainstalowac je recznie.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.06 11:23

Ostatnia modyfikacja: 07.05.06 11:35
[#44] Re: ADF (błędnie zwany ROM) i PC

@mailman, post #41

Fakt, ten "ROM" to mnie ze trzy razy tu zmylił zanim się połapałem o co chodzi.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.06 11:27
[#45] Re: ADF (błêdnie zwany ROM) i PC

@mailman, post #41

mailman napisał(a):

> FAQ powstało po to, aby ludzie nie zadawali milion razy tego
> samego pytania i aby inni uczestnicy forum nie produkowali sić
> kolejny milion razy w tym samym temacie!

Niby tak... ale jednak Twoje linki, które przejżałem wcześniej nic a nic mi nie pomogły... wićc daruj...

Kolega Malin mi dokładnie wyjaśnił co nie co i mam nadzieję, że teraz mi się uda...

Ostatnia modyfikacja: 07.05.06 13:23
[#46] Re: ADF (błędnie zwany ROM) i PC

@Bjeń, post #45

To co kolega Malin podał jest napisane w artykule, do którego odnośnik jest także w FAQ.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem