[#31] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Kitech, post #30

dupek
[#32] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@spokojny internet, post #29

Jest prostszy sposób niż ten z odnośnika. Otóż na www.efunzine.com mają kontroler usb podpinany pod port zegara w A1200. Jak nie masz zorro to jest to jedyne wyjście.

Tylko mnie też nie wyzywaj od dupków. Powiedziałem że to sposób prostszy a nie tańszy :D
[#33] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@spokojny internet, post #31

Czy kolega mógłby nie używać wulgaryzmów?

[#34] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

O co ci chodzi???
[#35] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

Panie spokojny, chyba pan się trochę zapomina.

A co do pytania, odsyłam do artykułów:
tutaj, tutaj i tutaj.
[#36] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Rodzyn, post #1

Mój ulubiony temat a mnie nie ma!
Podobnie jak przedmówcy proponuję przeszukać forum bo było to wałkowane wiele razy, dla takich osób powstało też FAQ.
Jak zawsze przy takich pytaniach po informację odnośnie A1/microA1 i AmigaOS4 odsyłam do portalu www.exec.pl prowadzonego przez polskich użytkowników tego komputera i systemu. Niestety łatwiej o czarnoskórego w szeregach Ku Klux Klan, niż o użytkownika A1 na PPA, więc informacje udzielane na jego temat na tym forum są ... (domyśl się).
Co do różnicy między Peg/A1 to najistotniejszą jest system. Na A1 masz AmigaOS4 prężnie rozwijany przez firmę Hyperion (szczegóły na execu lub stronie Hyperionu). Na Peg natomiast masz Morphos, który od dłuższego czasu deweloperzy rozwijają sami dla siebie, czyli publicznie nie są dostępne uaktualnienia, choć podobno od dawna są gotowe. Czy kiedykolwiek wyjdą - nie wiadomo.

Co do wyboru komputera to zależy co chcesz robić - jeżeli chcesz sobie pograć w starsze gierki, poczuć klimat itd to kup A1200.
Nowe konstrukcje Peg/A1 opłaca się kupić, jeżeli oczekujesz od Ami, że stanie się głównym komputerem i ma zastąpić peceta.
[#37] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@amigafan, post #36

I tak nic nie zastąpi mocnego pc z winuae

[#38] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@koodlaty, post #37

Moja dopaśna Amiga go zastępuje :P

[#39] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Malin, post #38

Sam nie wiesz co mówisz

[#40] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@mailman, post #35

Aż strach niedługo będzie odezwać się.

[#41] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@koodlaty, post #39

Wiesz na mojej Amidze co to wyciąga 10 MIPS Megaball i dużo innych gier chodzi lepiej niż na UAE co to 600 takich mipsuf wyciąga :)

[#42] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Kitech, post #40

Myślę że takimi durnymi wybrykami nie ma co się przejmować ;)

[#43] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@koodlaty, post #37

Koodłaty!!!! A myślałem żeś ty stary Amigowiec.PC,Pc,tfu,tfu :D
Poważnie: Dobry UAE nie jest zły,hehe!
[#44] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Snake, post #43

Amiga po UAE=syrenka Mclaren TwinTurbo
Co z tego że szybkie skoro od tej mocy się rozsypie!
Jeśli już to Amithlon.Tia... Amithlon rulez!
[#45] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Malin, post #41

Bo nie umiesz skonfigurować winuae

[#46] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Snake, post #43

Prawda - jestem stary i jestem amigowcem. Mam dosyć rozbudowany konfig u siebie, niemniej korzystam i z pc :]

[#47] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@koodlaty, post #45

Amigi nie musiałem konfigurować i śmiga szybciej niż jakies durne UAE! ;)

[#48] Re: Powrót po latach - proszę o oświecenie!

@amigafan, post #36

Niestety łatwiej o czarnoskórego w szeregach Ku Klux Klan, niż o użytkownika A1 na PPA, więc informacje udzielane na jego temat na tym forum są ...

Komputery AmigaOne można było kupić w czasach gdy jedynym systemem na te Amigi był Linux lub AmigaOS nie na tyle funkcjonalny bym np. ja mógł kupić ten sprzęt w celach użytkowych a nie hobbystyczno nostalgiczno zbierackich. W efekcie tego, że tylko kilka osób w Polsce kupiło AmigeOne naprawde małe prawdopodobieństwo, że wśród setek użytkowników Amigi i jej sympatyków znalazłby się użytkownik PPA czy jak by się chciał zadeklarować.

Należy pamiętać o tym, że np. wielu ludzi kupiło Pegasosy i MorphOS-a w Polsce dlatego, że to rozwiązanie szybciej było dostępne jako w pełni funkcjonalne (np. sprawdziłem jak działa system i uznałem, że warto kupić). Kupiłem Pegasosa II i działa on OK, MorphOS też jest całkiem niezły w użytkowaniu. Po prostu czegoś używać trzeba (nie mam peceta).

W moim przypadku (a przecież mógłbym być tym użytkownikiem A1 gdybym wtedy barddzo chciał) zaważyła właśnie funkcjonalność tego co było wtedy (dwa lata temu) dostępne. Pomyślałem sobie - AmigaOne i AmigaOS 4.0 też będę mieć, kupię jak tylko będzie system gotowy. Niestety rzeczywistość okazała się brutalna, systemowi coraz mniej brakuje do pełni funkcjonalności (czego tam jeszcze brakuje... Overlay i DVI?), ale sprzętu nie ma.

Czyli są ludzie z pieniędzmi (a na GG przynajmniej kilka osób z całkiem realną chęcią zakupu się zgłosiło do mnie pytając gdzie mogliby kupić, etc, ale ja sam nie wiem) a nie ma jak kupić sprzętu, nie ma więc przypływu użytkowników, wśród których z pewnością byłoby wielu bywalców PPA.

Kto zatem korzysta na tym, że nie ma przypływu nowych użytkowników AmigaOS 4.0? Kto wykorzystuje ten fakt? Czyżby właśnie exec? (pytanie retoryczne).

No ale co do stwierdzenia, tak, masz rację, niezbyt często wypowiadają się tutaj uzytkownicy AmigiOne (ale chciałem tylko wyjaśnić dlaczego - bo jest ich mało).

Ostatnia modyfikacja: 19.04.06 21:14
[#49] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Malin, post #42

Dzięki, trochę mnie pocieszyłeś. :D

[#50] Re: Powrót po latach - proszę o oświecenie!

@Kitech, post #49

Na przyszłość proponuję nie ciągnąć tego typu wątków zaczepnych, a będzie szansa dla moderatorów aby zareagować. Moderatorzy nie czytają wszystkiego cały czas, więc czasami się trochę spóźniamy ;)
[#51] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Kitech, post #30

on się nie pyta jak w amisie podpiąć usb,
tylko czy wszyscy muszą pisać slangiem.

[#52] Ja ciągle jestem zwolennikiem Classica

@Rodzyn, post #1

Mam na myśli maksymalnie rozbudowaną A4000 z PPC, GFX, MSX, kartą do montarzu video, itp. Jest to bardzo wdzięczny sprzęt do uprawiania hobby - klimat, nie podlegająca dyskusji "czystość rasowa" ;), pełna zgodność w dół, wielkie możliwości. Super, żeby sobie wieczorami niezobowiązująco podłubać. Wykorzystanie do pracy z prawdziwego zdarzenia może już być dyskusyjne. Po pierwsze, brakuje mocy obliczeniowej do bardziej zaawansowanych prac. Aby zakodować 30 minut materiału przyzwoitej jakości na płytę VideoCD maszyna potrzebuje około doby. Po drugie są inne wąskie gardła. Można zaemulować Maca z PPC i uruchomić MacOS 9 z całym dobrodziejstwem inwentarza, jednak z uwagi na niedorobienie emulatora powolność GUI i dysku jest pod MacOS-em conajmniej denerwująca. Na CyberstormaPPC nie wsadzisz więcej, niż 128MB fastu, z czego emulowany PowerMac może wykorzystać na pamięć operacyjną trochę ponad 90MB. Dla bardziej wypasionego softu na Maca to tyle co nic. Kolejna sprawa to kondycja hardware. Ja mam wszystko od nowego, albo z naprawdę sprawdzonych źródeł i nie mam problemów, ale jak żle trafisz, to możesz stracić fortunę, pół źycia i zdrowie, a nie zmusisz maszyny do poprawnej pracy. Ja skapitulowałem w walce z inną moją Amigą - A1200 z PPC - po długiej, krwawej i nierównej walce. Mam jej tak dość, że machnąłem ręką na wpompowane środki - niech zgnije.

Tak więc Classic tylko jako hobby, jeśli bardzo Ci zależy na pełni klimatu.
[#53] Re: Ja ciągle jestem zwolennikiem Classica

@Daclaw, post #52

Podpisuje sie pod tym w pelni..ale jak klasyk to dobry!Ja takze wpompowalem w A1200 majatek, Mediatory, PPC, 060, GFX, Zorro, SCSI i czego tam jeszcze nie bylo..i ciagle cos,to zwis,to niedosniete wtyki itd. Przeszedlem na duze Amigi i inny swiat,super stabilnosc,klimat itp..ale tutaj kasa gra role-turbo itd. do duzej Ami to majatek,ale da sie juz na tym porobic co nieco a co za frajda!!!!
[#54] Re: Ja ciągle jestem zwolennikiem Classica

@Daclaw, post #52

> Aby zakodować 30 minut materiału przyzwoitej jakości na płytę VideoCD maszyna potrzebuje około doby.

oj i się nie zgodze, że na csppc 604e idze tak wolno, bo ja na pierwszej bppc 603e tylko 200 mhz encodowałem cały film wtorek 91 minut programem ffmpeg około 9 godzin z formatu divx hires do mpeg (vcd) z najlepszą jakością parametry -hq -deinterlace -s xxx -b 1150 -ab 224 itd.

[#55] Re: Ja ciągle jestem zwolennikiem Classica

@Daclaw, post #52

zakodować 30 minut materiału przyzwoitej jakości na płytę VideoCD maszyna potrzebuje około doby

VLabMotion chyba ma sprzętowy encoder mpeg, więc kodowanie idzie w czasie rzeczywistym wogóle nie zajmując procesora.
[#56] Miałem na myśli encoder Mpeg2Enc+

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #54

Ffmpeg oczywiście jest duuużo szybszy, ale jakość, jaką oferuje jest znacznie gorsza. Szczególnie w formacie mpeg. Ponadto część odtwarzaczy stacjonarnych nie bierze jego produktów, są problemy z synchronizacją dźwięku, itp.
[#57] Re: Ja ciągle jestem zwolennikiem Classica

@amigafan, post #55

Encoder jpeg. VLab Motion zgrywa materiał jako sekwenję plików jpeg, odpowiadających kolejnym półobrazom (50 lub 60 na sekundę). Te jpegi oczywiście encoduje sprzętowo. Do tego do osobnego pliku trafia dźwięk. Jednak złożenie z tego "pliku multimedialnego" to osobne zagadnienie.

Istnieje co prawda (podobno) mityczny MovieShop 5.3, z możliwością bezpośredniego eksportu materiału do formatu mpeg1, ale nikt go nigdy nie widział.
[#58] Re: Miałem na myśli encoder Mpeg2Enc+

@Daclaw, post #56

Daclaw napisał(a):

> Ffmpeg oczywiście jest duuużo szybszy,

to prawda

> ale jakość, jaką oferuje jest znacznie
> gorsza. Szczególnie w formacie mpeg.

nie prawda

> Ponadto część odtwarzaczy stacjonarnych
> nie bierze jego produktów, są problemy z
> synchronizacją dźwięku, itp.

nie prawda, ffmpeg umie zrobić mpeg (vcd)
specjalnie dla stacjonarnych odtwarzaczy,
tylko wpierw trzeba poznać jego możliwosci.

[#59] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Snake, post #28

Hey Snake! A Ty skąd wiesz, że ja jestem oddanym miłośnikiem Nightwisha???
[#60] Re: Powrót po latach - proszê o oświecenie!

@Rodzyn, post #1

Hej! Dzięki za odzew! Naprawdę mile mnie zaskoczyliście! Czuć tutaj swojskie klimaty, aż się łezka w oku kręci! Nie spodziewałem się tylu postów w wątku, ale wszystkie przeczytałem :D
Pomedytowałem trochę i postanowiłem - najpierw jakaś chuda (bądź nie)A1200 w celach czysto sentymentalnych, potem będzie Pegaz albo A1, oczywiście najpierw muszę je zobaczyć w akcji :D

Zastanawiałem się do czego mi jest potrzebny komputer wogóle i w końcu doszedłem do wniosku.

1) Do odpalania filmów i słuchania mp3
2) Do nagrywania muzyki - tutaj obowiązkowo konieczne dla mnie są programy do nagrywania wielościeżkowego, miksowania i ogólnie pojętej edycji dźwięku. Im bardziej profi tym lepiej...
3)... Rozrywka. Choć w zasadzie jedynymi grami jakie mnie ruszają to symulatory lotnicze - im bardziej realne, tym lepiej. IŁ2 rządzi! Oczywiście do pogrania w sieci.

Właśnie co do punktów 2 i 3 mam pewne obawy jeśli myślę o Pegazie albo A1. Nie wiem, czy jest jakiś dobry program typu Adobe Audition czy Vegas Pro na Ami? Pewnie na Mac'a coś się znajdzie, ale niestety ta platforma jest mi obca, nawet nie wiem, skąd brać na to soft :P
Quake3 jest, jakieś FPP też, ale co z ukochanym IŁkiem? :D
Tutaj niestety konsole nie pomogą, bo jestem miłośnikiem full realizmu, a nie strzelanek czy arcade :/

W tym roku i tak wydałem zabójczą kasę na instrumenty, sprzęt itp. Jeszcze długo będę czuł pustki w kieszeniach... Niemniej jednak Ami rządzi!
Hmm, wracam do nauki i dłubania w WinUAE :D

Pozdrowionka!

PS> Pare osób odezwało się na maila! Jak będę działał, to z pewnością się odezwę ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem