kategoria: A1200
[#1] Karty turbo z CPU 060
Witam Kolezanki oraz Kolegow,

przymierzam sie do zakupu karty turbo z CPU 060 i mam pytanie zwiazane z porownaniem takich kart produkowanych przez Blizzarda oraz Apollo. Jakie sa wady i zalety obu producentow? Czy ktoras z tych kart jest wyraznie lepsza niz druga? Czy poza tymi dwoma mozliwosciami sa dostepne karty z takim CPU innego producenta?
[#2] Re: Karty turbo z CPU 060

@tcz, post #1

Zapomniałeś napisać do jakiej Amisi chcesz kupić tą kartę.
Ze stopki widzę że masz A1200, mniej problematyczny wydaję się Blizzard. Karty z 060 produkował chyba Macrosystem , model Falcon

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2014 20:14:58 przez waldiamiga
[#3] Re: Karty turbo z CPU 060

@waldiamiga, post #2

Posiadam A1200 desktop.
[#4] Re: Karty turbo z CPU 060

@tcz, post #1

Podstawowa wada obu tych kart to ich brak
[#5] Re: Karty turbo z CPU 060

@sebbb, post #4

Kolejna poważna wada to cena, cena była zaporowa już w momencie wejścia do sprzedaży w wyniku czego faza produkowała na tej samej płytce tańszą wersję z prockiem 040 bo droższa się nie bardzo sprzedawała.
Apollo - tańsze, z ta kartą szybciej działa dysk twardy, maks pamięci to 32MB na podstawkę czyli 32+32MB jak sobie drugą podstawkę przylutujesz. Wtedy chyba karta nie wejdzie do desktopa ale pewny nie jestem.
Blizzard - droższa i pewniejsza, maks 128MB na podstawkę, druga podstawka w kontrolerze SCSI wspólnym z Blizzardem IV i 040 czyli maksymalnie 256MB. Z kontrolerem i tymi pamięciami mieści się w desktopie, dyski SCSI już się nie mieszczą.

Co wybrać ? kiedyś obowiązywały zasady:
stać cie na Blizzarda to go kupuj, nie stać cię to męcz się z Apollo, teraz dochodzi trzecia możliwość , kup Apollo 040 i znajdź kogoś kto go przerobi na 060.

Pozdrawiam
[#6] Re: Karty turbo z CPU 060

@RadoslawF, post #5

Stachu przerobi ale tanio nie będzie. Licz się z wydatkiem około 600 zł. Szczegóły u niego. Z drugą kostką RAMu nie wejdzie Apollo do desktopa. Faktycznie dysk działa kilkadziesiąt % szybciej na Apollo. Z Blizzardem i FastATĄ odczyty na poziomie 5 MB/s. Na Apollo było to około 7.5 MB/s.
[#7] Re: Karty turbo z CPU 060

@pong777, post #6

Ale czy Apollo to karta stabilna i niezawodna... chcialoby sie powiedziec tak jak Blizzard? Ja mam Blizarda 1230 MK IV 50 Mhz Phase5 i nie moge zlego slaowa powiedziec... Jak jest z kartami Aollo? Moze glos zabiora posiadacze takich kart?
[#8] Re: Karty turbo z CPU 060

@tcz, post #1

Rozumiem, ze jestes swiadomy wszystkich mozliwych komplikacji programowych na 060.

stać cie na Blizzarda to go kupuj, nie stać cię to (...)

(...) odkladaj tak dlugo, az bedzie Cie stac na Blizzarda. Tyle w temacie.

Niedawno byl jeden na Allegro. Pewniejszym zrodlem jest AmiBay, trzeba jednak szybko reagowac, bo chetnych nie brakuje.
[#9] Re: Karty turbo z CPU 060

@tcz, post #7

Miałem kartę Apollo z 68030 i niczym nie ulegała Blizzardowi. To było Apollo 1230 MK III, można było włożyć chyba nawet 128MB.
Apollo 1240, mogło stwarzać problemy, jak coś nie łączyło, albo nie były zainstalowane biblioteki. Jak się wlutuje Machy to u mnie była stabilna jak skała.
[#10] Re: Karty turbo z CPU 060

@flops, post #9

Kolega chce kupic 060, z tego co widze.

Przypomne, ze nie tak dawno bylo na gieldzie PPA ogloszenie: "Sprzedam karte Apollo 1240, albo zabiora mnie do wariatkowa. Oddam za 650zl, tylko niech ktos ja kupi.". Nie trzeba komentarza.

Wiele uzytkownikow tej karty skarzy sie na problemy ze stabilnoscia, jest wybredna przy doborze RAMu i bardziej "wymagajaca" w temacie timig-fixow.

Mialem przejsciowo Apollo 1240 i 1260 - sprzedalem. Osoba, ktora odkupila jednego z nich, tez odsprzedawala po 2 miesiacach. Oczywiscie, polecam!

joker
[#11] Re: Karty turbo z CPU 060

@F7sus4, post #10

To musi znaczyć, że jestem pro userem, mam stabilny zasilacz i dzięki temu, że mam wymienione kondensatory na tantalowe, to żadne Apollo nie da mi rady
Najlepiej niech każdy się sam przekona, bo ile osób, tyle opinii. Jak dla mnie Apollo było spoko, Blizzard, to ogólnie bezproblemowa konstrukcja, ale kosztuje ładne parę stów więcej i nie podkręci się na 100MHz, a Apollo z 131 i Rev.6, ma dużą szansę.
[#12] Re: Karty turbo z CPU 060

@F7sus4, post #10

Mialem przejsciowo Apollo 1240 i 1260 - sprzedalem. Osoba, ktora odkupila jednego z nich, tez odsprzedawala po 2 miesiacach

Karty Apollo 1240/1260 mają trzy wady:
1) Układy MACH oraz czasami ROM zamontowane w tanich i lubiących tracić kontakt podstawkach. Źródło najróżniejszych problemów i braków owłosienia na głowach właścicieli.
2) Wylewający akumulator
3) W niektorych A1200 wymagany jest "timing fix" aby całość pracowała stabilnie
Wszystkie wady można zlikwidować. Fakt - powinien zrobić to producent. Stąd zła opinia.
[#13] Re: Karty turbo z CPU 060

@tcz, post #1

W '98 byłem w posiadaniu Apollo 040/40. Duże problemy ze stabilnością mimo bibliotek itp.
Niestety przez przypadek spaliłem tą kartę. Jakieś 5 lat temu wylicytował ją na allegro stachu100 (dało radę naprawić?).

Rok temu powracając do Przyjaciółki po pewnym czasie nabyłem Apollo 040/33. Wlutowane MACH'y, ROM itp.
Dalsze problemy ze stabilnością. Po wymianie proca na 060 jak ręką odjął. Czasem minimalne problemy z winy bibliotek.
Dopiero teraz jestem zadowolony z Apollaka.
Blizzarda z 060 nie posiadałem, ale miałem 030 i 040 w BPPC. Znakomita kultura pracy karty bez jakichkolwiek modyfikacji i obsluga do 256MB ramu. Wolniejszy transfer hdd niż w Apollo ale za to działający modul SCSI. Minus bo na Blizzardzie nie pokręci się 060 tak jak w Apollo.
[#14] Re: Karty turbo z CPU 060

@iZi, post #13

Witam, jak ja dawno tu nie zaglądałem.Posiadam dwie karty apollo1240/33 przetaktowane na 40Mhz ta karta sprawowała się doskonale bez żadnych zwiech , natomiast druga to był koszmar - przeznaczyłem ja do przerobienia na 1260 nawet mam do niej procesor 060, przylutowałem nawet podstawkę brakuje zasilacza na 3,3 v i sprawa upadła . Amiga na strychu wylądowała. Brak na nią czasu .
[#15] Re: Karty turbo z CPU 060

@Leszeksas, post #14

Witam
Mam zamiar przerobić kartę Apollo1240/40 na 1260/50, znalazłem procka tutaj http://www.ebay.pl/itm/1PCS-MC68060RC60-Manu-MOT-Encapsulation-PGA-32BIT-W-CACHE-MMU-FPU-/131214374902?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e8cfc77f6
tylko nie wiem czy to się opłaca i czy czasami nie jest to jakaś podróba procka.
Możecie coś doradzić?
Mario
[#16] Re: Karty turbo z CPU 060

@Amigo-A1200-040, post #15

Warto. Ja mam przerobionego Blizzarda :)
[#17] Re: Karty turbo z CPU 060

Wygląda na oryginał, ale nie jestem pewny czy na zdjęciu jest 71 czy 74E41J?
[#18] Re: Karty turbo z CPU 060

@glichtanski, post #17

74E41J
[#19] Re: Karty turbo z CPU 060

@TUPCOM, post #18

To chyba coś tu nie gra? Albo to nie jest 60MHz tylko 50Mhz
[#20] Re: Karty turbo z CPU 060

@glichtanski, post #19

No ale podobno były takie procki RC60.
[#21] Re: Karty turbo z CPU 060

2 lata temu kupiłem 2 sztuki. Okazało się że jeden to podróba rev.6 czyli pełny rev.1 a drugi był pełny rev.6.
Oba proce identyczne oraz nadruk taki sam.
Pełnych proców rev.1 z nadrukiem 71E41J mam około 10szt.
Jeden to unikat :) gdyż nadruk ma okręcony o 90 stopni w lewo względem nóżek :)
[#22] Re: Karty turbo z CPU 060

@superbonio, post #21

Te procesory to w celach kolekcjonerskich?
[#23] Re: Karty turbo z CPU 060

@sanjyuubi, post #22

Nie, po prostu kupowałem w ciemno z zamiarem trafienia w rev.6 i tyle mi zostało.
Chyba nawet jeden mam rev.5 pełny.
[#24] Re: Karty turbo z CPU 060

@tcz, post #7

Miałem Apollo 1240@40 (z dokładnie takim taktem był procek), po latach przerobiłem go na 1260@50. Chodzi z A1200 1.D3. Złego słowa nie powiem na tą kartę. Nigdy nie wybrzydzała co do simmów jakie w nie wstawiałem (przy takcie pamięci 40MHz - szło wszystko, przy puszczeniu simmów na 50 MHz - trzeba mieć dobre kostki, żeby poszły i nie jest to imo wina kontrolera pamięci, tylko wydajności samych kostek). Przy przeróbce na 060 zdecydowałem sie też na wlutowanie machów. Karta bezproblemowo współpracuje ze slotami ZIV Elboxu. Czegóż chcieć więcej? Może obsługi 128 MB ramu, ale z drugiej strony 64 to żaden wstyd jak na klasyczną Amigę :)
[#25] Re: Karty turbo z CPU 060

@Amigo-A1200-040, post #20

Były, ale to wygląda na Chiński szlif i jak będziesz miał duże szczęście będzie to rev. 6, jak średnie rev. 1, jak pecha to EC albo LC i nic z nim w Ami nie zrobisz. Lepiej popytać na PPA i odkupić od kogoś pewniaka, niż ryzykować ponad 200pln.
[#26] Re: Karty turbo z CPU 060

@flops, post #25

Dlaczegóż by nie miał nic zrobić z EC albo LC? Mam takie Apollo z LC060/85 MHz i całkiem fajnie to działa, choć brak FPU bywa dolegliwy w przypadku 060. Kwestia dobrania odpowiedniej biblioteki 060.
[#27] Re: Karty turbo z CPU 060

@Daclaw, post #26

Ponieważ EC to brak MMU, a te w przypadku 060 jest niezbędne do znakowania obszarów pamięci jako cachowalne i niecacheowalne. 040/060 zawsze wykonuje cykle w trybie burst do obszarów cacheowalnych, jako cachowalne powinny być oznakowane tylko pamięci RAM i ROM, w przeciwnym wypadku procesor będzie robił cykle burst do obszarów, które go nie obsługują, co w najlepszym wypadku skutkuje stratą wydajności, w najgorszym same problemy.
[#28] Re: Karty turbo z CPU 060

@superbonio, post #23

A będziesz coś z tego jeszcze sprzedawał? Te 060 z ebay za 220zł, to nie wiem czy są pewne, choć niby oznakowane jako nowe.
[#29] Re: Karty turbo z CPU 060

@sanjyuubi, post #28

A ma ktoś do sprzedania procka 060/50 z rev.6 ??
[#30] Re: Karty turbo z CPU 060

@pong777, post #6

Wsadzi wsadzi tylko trzeba upolować odpowiednie podstawki kątowe, spiłować klucz i zamontować simma z obrotem o 180 :). Tym sposobem cieszę się 64 fastem w desktopie ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem