kategoria: A600
[#1] Problem z zasilaczami
Chyba mi padły/padają obydwa zasilacze ( 1 do A600, 2. od A500+ ). Ale po kolei.
Przez cały czas Amiga działała bez problemu ( z zasilaczem od A600 ), ale 3 dni temu po włączeniu zasilacza nie zawsze startowała ( było jedynie słychać cichutkie "pykanie" ), ale jak wyłączyłem i włączyłem od nowa to w końcu załapywała. W końcu jednak przestała się włączać więc zamieniłem zasilacz na ten co mam od A500 ( ciężki ), zadziałał, uznałem więc, że ten od A600 się zużył. Teraz jednak po ok. 2-3 dniach z tym od A500 robi się to samo. Włączam zasilacz, słychać z jego wnętrza delikatne prykanie, zapala się dioda na scandoulerze, po chwili gaśnie, ewentualnie usłyszeć można pryknięcie z floppa i koniec. Odłączyłem od Ami co się da, zostawiłem tylko flopa i scandoubler podpiętego do zasilania przez przelotkę od adaptera CF ( którego też wyjąłem ).
Czy to oznacza, że miałem pecha i obydwa zasilacze były w takim stanie jakim były i w końcu padły? Tym bardziej, że wcześniej, zanim kupiłem scandoubler podpinałem Ami do telewizora przez EURO ( więc zasilacz ciągnął mniej o tego scandoulera ), tym bardziej, że raz Ami włączyła mi się w taki sposób, że miałem obraz na LCD, dioda na scandoublerze zgasła po chwili, a obraz był "wyblakły", taki sam jak po podpięciu do scandoublera za słabego prądu ( raz podpiąłem go przez ładowarkę do noki 450A i było podobnie ). Scandoubler to GBS-8220, w specyfikacji jest napisane, że wymagane zasilanie to DC5V 2A, ale wiara na forum piszę, że ciągnie 500mA.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2014 12:44:15 przez glon
[#2] Re: Problem z zasilaczami

@glon, post #1

Witam. Miałem podobnie z moimi A1200. Oryginalne zasilacze powodowały błędy przy turbo jak i przy pracy hdd i fdd. Najlepiej mierzyć napięcia na samej płycie, jeśli są za niskie mamy pewność, że zasilacz pada. Ja korzystam z starego zasilącza AT. Pozdrawiam Skiba
[#3] Re: Problem z zasilaczami

@glon, post #1

...a może po prostu gniazdo od zasilania na zimne luty w płycie.
[#4] Re: Problem z zasilaczami

@jarob, post #3

Ok, a więc albo winny zasilacz, albo luty na płycie. To 2. wydaje mi się trudniejsze do naprawy/zdiagnozowania więc na początek zajął bym się zasilaczem.
I tu mam kolejne pytanie, czy aby podłączyć zasilacza ATX do Ami muszę postępować według tego artykułu, czy też wystarczy zwykła przelotka bez PIC-a ( nie zależy mi na tym, aby wyeliminować konieczność mechanicznego wł./wył. zasilacza ). Na necie można znaleźć takie porady, ale czy ktoś mógłby potwierdzić ich prawdziwość?

Tak jak na załączonych obrazkach sobie wyobrażam przelotkę, nie wiem jedynie dlaczego piny 19 i 20 są połączone i czy pin Shield może pozostać nie użyty.
[#5] Re: Problem z zasilaczami

@glon, post #4

2 w 1, czyli Amiga i PC w jednej żyli budzie
Hmm, czytając ten artykuł dochodzę do wniosku, że można.
[#6] Re: Problem z zasilaczami

@glon, post #1

Scandoubler to GBS-8220, w specyfikacji jest napisane, że wymagane zasilanie to DC5V 2A, ale wiara na forum piszę, że ciągnie 500mA.

To nie jest Scandoubler
[#7] Re: Problem z zasilaczami

@glon, post #4

zielony z czarny zwierasz i po stawie
Shield może pozostać nie użyty.

ja go też nie podłączyłem

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2014 17:44:13 przez Dorian3d
[#8] Re: Problem z zasilaczami

@glon, post #5

Ja robiłem takie

Movie
[#9] Re: Problem z zasilaczami

@Dorian3d, post #8

Dzięki za pomoc, właśnie skończyłem lutowanie, zrobiłem prowizorkę, ale działa.
A co do tego GBS to przecież to jest scandoubler, co prawda typowa chińska taniocha, ale jednak.
[#10] Re: Problem z zasilaczami

@glon, post #9

O tu masz stronę link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem