kategoria: A1200
[#1] PFS3: dziwne zachowanie
Witam Kolezanki i Kolegow,

wczoraj postanowilem zainstalowac system plikow PFS3. Mam karte CF 8GB SunDisk'a, ktora podlaczylem do laptopa z FS-UAE. Zalozylem pierwsza partycje o wielkosci 512MB z systemem plikow FFS i na nia wgralem AmigaOS 3.9. Na pozostalej czesci karty CF zalozylem druga partycje z systemem plikow PFS3. Zrobilem normalny (nie quick) format partycji PFS3; doslownie pare cylindrow przed koncem formatowania emulator sie zawiesil, po reboocie emulatora zrobilem quick format - sukces. Ne partycje PFS3 wgralem jakies demka, gry i przykladowe programy - wszystko wygladalo ok. - programy sie uruchamialy z tej partycji bez problemu.

Wlozylem karte CF do Amigi 1200 i zabootowalem, system wstal ale druga partycja (ta z PFS3) wygladala tak jakby byla nie sformatowana... odpalilem cli i odpalam pfsformat'a, naciskam enter i enter wyskakuje okienko informujace otym, ze system plikow to PFS3 klikam ok. i ... dostaje kolejne okienko:

"Write error -3 on block 0 make sure disk is inserted"

Probowalem jeszcze sformatowac ta partycje za pomoca standardowego formatu z AmigaOS 3.9 i nastepnie z pozimu HDInstToola ale zawsze efekt taki sam. Postanowilem usunac partycje PFS3 i zalozylem ja jeszcze raz. Probuje ja sformatowac i dalej ten sam blad.

Przelozylem karte CF do laptopa/emulatora, pomyslalem, ze tam ja sformatuje itd itp. ku mojemu zdziwieniu z poziomu FS-UAE druga partycja wyglada normalnie, co wiecej zawartosc sie zgadza, testowo odpalilem jakis program i wszystko gra, program dziala! Wyglada tak jakby problem byl talko na prawdziwej Amidze...

Czy ktos z Was spotkal sie z czyms podobnym? Za wszelkie rady i sugestie z gory dziekuje!
[#2] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #1

przede wszystkim nigdy nie rób pełnego formatu karty CF, tylko quick i zamiast jednej ponad 7 GB partycji zrób dwie po ~ 3.5 GB, albo zaopatrz się w nowe scsi.device
check this out
[#3] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@Kilos, post #2

Dokładnie - standardowy scsi.device nie zobaczy nic ponad 4Gb (chyba, że masz ten z 3.9) a PFS (i każdy inny filesystem) będzie się wysypywał na takiej partycji. Dwa - przy ustawianiu partycji PFS sprawdź, czy wielkość bloku jest ustawiona na 512. PFS nie działa z żadnym innym. Trzy - czemu system stawiasz na FFS? To partycja, która chyba najbardziej jest wykorzystywana i powinna siedzieć na czymś szybszym niż FFS.
[#4] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@Kilos, post #2

Czesc!

Jak zrobisz pelny format to w przypadku problemu z dyskiem/karta CF latwiej odzyskac dane. Jesli chodzi o rozmiar partycji to dlaczego w przypadku PFS3 mam miec partycje po ~3.5GB? PFS3 supportuje partycje do 108GB (jesli dobrze pamietam)? Mam AmigaOS3.9 czy on nie zawiera scsi.device w najnowszej wersji? Jak sprawdzic wersjie scsi.device?

PS

Wielkość bloku jest ustawiona na 512.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 10:22:34 przez tcz
[#5] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #4

Żeby sprawdzić wersję użyj komendy version z C: albo sysinfo. Poza tym karty nie formatuj pełnym
formatem bo i tak nie ma odzyskiwaczki danych pod PFS3, a tylko męczysz kartę niepotrzebnie.
Upewnij się że używasz PFS3_aio a nie starszych wersji. Ustaw maxtransfer, wielkość bloku
i wszystko zatwierdzaj enterem bo inaczej nie łyknie, znaczy tak jak byś nic nie zmieniał.
Rzuć okiem ne ten post, tam jest wszystko ładnie wyjaśnione.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 10:26:04 przez Radek_Cz
[#6] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #4

1> version scsi.device

Pełne formatowanie nie daje właściwie żadnych korzyści a zajmuje tylko czas - szczególnie na NOWEJ karcie i tej wielkości. Poza tym, niektóre komendy format kaszanią partycję, jeśli ta jest większa niż 4Gb, szczególnie pod PFS - nie potrafią jej po prostu prawidłowo rozpoznać. Quick format zawsze działa.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 10:28:25 przez _arti
[#7] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #4

pełen format skraca życie kart pamięci, ale rób jak uważasz :)
wpisz sobie w CLI version scsi.device
[#8] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@Radek_Cz, post #5

uzywam PFS3 z http://aminet.net/package/disk/misc/PFS3_53. Czy ta wersja jest ok? Czym sie rozni PFS3_aio? Mam ustawiony maxtransfer, wielkosc bloku tez - zatwierdzalem enterem.
[#9] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@Kilos, post #7

Przekonales mnie

"You should not even do a normal full format with flash media, as it writes to all the blocks of the card, marking them as 'used' to the cards firmware.
This gives the flash media's internal wear-leveling less headroom, potentially reducing the speed and lifetime of the card.
In other words, always use quick format."

Jak wroce do domu po robocie, odpale 'version scsi.device' w cli i sprawdze dokladna wersje.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 10:35:55 przez tcz
[#10] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #9

aio to "all in one", nie trzeba wybierać wersji dla 020, 030 i etc.
instalowałeś BB1/2 do OS3.9?
chyba BB2 dopiero robi patch scsi.device, nie pamiętam, bo sam używam FATA, która ma swoje scsi.device

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 10:49:31 przez Kilos
[#11] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@Kilos, post #10

Co to jest BB1/2?
[#12] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #11

BoingBag 1/BoingBag 2 - update-y do OS3.9
[#13] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@Kilos, post #12

Dzieki! Nie skojarzylem Jak sprawdzic w zainstalowanym AmigaOS 3.9 jakie pacze/BB sa zainstalowane ponad standardowy AmigaOS 3.9?
[#14] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@_arti, post #3

Trzy - czemu system stawiasz na FFS?

Bo to moje pierwsze eksperymenty z PFS3... zalozylem ze FFS zawsze zabootuje i na FS-UAE i na Amidze a druga partycja sformatowana jako PFS3 sie zapoznam z nowym file systemem, toolami itp. I to zalozenie okazalo sie sluszne bo mam problem z druga partycja (PFS3) a dzieki temu, ze system mam na FFS to nie trace mozliwosci bootowania i dalszych eksperymentow. Jak sie uporam z PFS3 na drugiej partycji to i na pierwszej partycji zrobie przesiadke na PFS3
[#15] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #13

chyba nie było instalacji OS3.9 razem z BB więc jeśli ich nie instalowałeś to raczej ich nie masz
wpisz w CLI - version "AmigaOS ROM Update"
z zainstalowanym BB2 powinno zwrócić 44.57
[#16] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@Kilos, post #15

wpisz w CLI - version "AmigaOS ROM Update"

mam 44.57

"version scsi.device" zwraca 43.43.

Sprobuje uzyc PFS3aio ... nic innego nie przychodzi mi na mysl... Macie jakies sugestie/rady?
[#17] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #16

PFS3aio zachowuje sie nastepujaco: zalozylem partycje (pod FS-UAE), zrobilem quick format, wszedlem na partycje i wkopiowalem programik testowy, ktory dla pewnosci z partycji PFS3 uruchomilem - wszystko gra. Zrebootowalem FS-UAE i ku mojemu zdziwieniu partycja PFS3 wyglada jako "uninitialized". Ponowilem format i reboot... znowu to samo ... "unimotialized". Pomyslalem, ze zaloze i sformatuje partycje jeszcze raz ale na zywej Amidze, okazalo sie, ze po zmianie na PFS3aio Amiga nawet nie wstaje.. wyskakuje czerwona ramka z czerwonym teksetm "software failure ... "

Podobny test zrobilem dla PFS3ds to samo, po reboocie (FS-UAE) partycja jest "uninitialized"

Co robie zle?
[#18] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #17

Testow ciag dalszy ... jeszcze raz PFS3aio. Ten sam software (AmigaOS 3.9/pfs3aia/toole pfs3) te same ustawienia z HDInstToola itp. Zmienilem tylko karte CF z 8GB SunDisk'a na 1GB KingStona ... wszystko dziala... jakie Koledzy maja wnioski? Czy po przesiadce na dysk 2.5" 80GB bede mial takie same problemy jak z tym SunDiskiem 8GB? Czy wersje softu, ktore podalem wczesniej sa ok? Czy moze musze cos uaktualnic?

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 18:57:25 przez tcz
[#19] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #18

spróbuj doinstalować Boing Baga 2, tak jak już pisano powyżej.

Inna sprawa, że tak jak widziałeś u mnie emulator i prawdziwy komp nie zachowują się zawsze identycznie nawet z tym samym dyskiem.

W sumie też trochę moja wina, że nie wgrałem ci spatchowanego scsi.device jak byles u mnie. Myslalem ze 3,9 juz ma to w standardzie, a okazuje sie ze nie. Boing Bag 2 to poprawi.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 19:20:02 przez twardy
[#20] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@twardy, post #19

Looknij wyzej... zwracane wersje sugeruja, ze BB2 jest zainstalowany ...
[#21] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #20

No faktycznie...

U mnie problem duzych dyskow rozwiazuje 4xeide elboxu.
Dolaczony jest do niego driver ktory laduje wlasne scsi.device. Mam dysk 80 gb, pfs-a i wszystko smiga.

scsi.device mam w wersji 50.41 i to jest wlasnie ta z elboxowego drivera.
[#22] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@twardy, post #21

scsi.device mam w wersji 50.41 i to jest wlasnie ta z elboxowego drivera.

No wlasnie Mateuszu z Elboxu, prawdopodobnie ten scsi.device jest specyficzny dla Twojej karty ... ale wiesz co policz md5 dla tego pliku, spakuj go i podesli mi prosze na maila... moze ten driver jest jednak generyczny i zadziala z IDE na plycie Amigi...

Testow ciag dalszy... software ten sam, zmienilem tylko karte CF na dysk 2,5" 80 GB. Zalozylem partycje HDInstTool'em, sformatowalem i wgralem system - wszystko pod FS-UAE. Mam jedna partycje o rozmiarze ok ~1.3 GB (8191 cylindrow). Zrobilem reboot i FS-UAE wstaje bez zadnego problemu

Przelozylem dysk do Amigi, bootuje ... czerwona ramka i komunikat "software failure ..." Rebootuje Amige, naciskam dwa przyciski myszki i wchodze do "Amiga Early Startup Control". Wchodze do "Boot options" i widze:

dh0 PFS3

Naciskam na "Boot with no startup-sequence" i dostaje sie do AmigaDOS. Wydaje polecenie "info" idostaje informacje o dh0, jego rozmiar nazwa sie zgadzaja - wszystko wyglada spojnie. Wydaje polecenia:
> assign t: ram:
> assign env: ram:

i nastepnie:
> loadwb

I dostaje komunikat:

"Cannot open "Workbench.library", version 45. Unable to run "AmiDoc""

Co to wszystko oznacza? Czy to znaczy, ze Amiga widzi na poziomie "Early Startup Control'a" prawidlowy dysk i file system? Skoro wszedlem do AmigaDOS (przez nacisniecie "Boot with no Startup-Sequence) czy to oznacza, ze Amiga jednak wyczytala jakies dane z partycji PFS3 czy moze na obecnym etapie wszystko leci z ROM'u?

Co zrobic aby po poleceniu "loadwb" nie wywalalo tego komunikatu?
[#23] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #22

Trzeba przypisać LIBS: to katalogu w systemie. W OS 3.5-3.9 workbench.library jest ładowana z dysku.
[#24] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #22

Nie pamiętam dlaczego ale Aos3.9 tak ma, spróbuj dać:
assign ENV: DH0:Prefs/Env-archive
Poza tym trzymasz workbench.library w LIBS? Pytam bo to nie jest wcale takie oczywiste.
Jeżeli dla przykładu masz Apollo i przewalasz rom do fastu to i wspomniana biblioteka jak
i icon.library, jest w w podkatalogu w LIBS. Nie pamiętam czy przy BoingBag też się je tam wrzuca,
jeżeli tak to system nie znajdzie tam tej biblioteki, w takim wypadku zrób kopie workbench.library i
wrzuć do libs na czas testów.

Ponad to objawy opisane przez ciebie wyglądają jakby coś się gryzło, masz identyczny system na CFce
i HaDeku?

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2014 22:58:50 przez Radek_Cz
[#25] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #22

To scsi.device które ja mam jest zaszyte w driverze elboxu i nie działa bez 4xeide, wiec nie pomoże Tobie, nie uruchomisz po prostu tego. Co do objawów powyżej, to może chodzi o to, że nie dałes komendy setpatch przed loadwb ?
[#26] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@Radek_Cz, post #24

Ponad to objawy opisane przez ciebie wyglądają jakby coś się gryzło, masz identyczny system na CFce
i HaDeku?

Na CF i HD mam identyczne systemy.

Czy Amiga DOS to cos co wczytuje sie z ROM'u czy juz z HDD?

Wydalem polecenie "setpatch" pojawil sie dosc dlugi out put i reboot a nastepnie 'czerwona ramka, software failure'.
[#27] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #26

hmm a moze zwisy wynikają z problemow z zasilaniem po podlaczeniu hdd zamiast cf ? nie wiem, tak strzelam...
[#28] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@twardy, post #27

A moze do tak duzego dysku portzebne jest 4xeide lub FastATA 1200 MK-IV CF/SATA? Takie zwisy mialem tez z kartami CF 8GB.
[#29] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@tcz, post #28

Na pewno nie zaszkodzi :) u mnie problemow nie ma. Moze niech się wypowie ktoś, kto uzywa duzego dysku na standardowym kontrolerze ?
[#30] Re: PFS3: dziwne zachowanie

@twardy, post #29

Czy naprawde nikt z Kolezanek i Kolegow nie uzywa duzych dyskow z Amigowym kontrolerem IDE?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem