kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Spaliłem GBS :D

@glon, post #30

Oj, to niedobrze, miałem nadzieję, że będzie problem z wyjściem, cóż, zostaje tylko przeanalizowanie układu i zbadanie czy składowa G podobnie jak R i B wchodzi na układ scalony pod radiatorem.
[#32] Re: Spaliłem GBS :D

@glon, post #25

Krótko mówiąc, posiadanie miernika w Twojej sytuacji jest niezbędne, ale nie zagwarantuje Ci naprawienia tego ustrojstwa. Przynajmniej byś mógł to w miarę dobrze pobadać. Problem w tym, że naprawa robi się coraz droższa.

Jeśli rosnące koszty Cię nie ruszają to kup sobie jakiś prosty miernik z dźwiękowym testerem ciągłości (bo szlag Cię trafi od zerkania co chwilę to na układ, to na wyświetlacz), popipczysz trochę na płytce i będziemy wiedzieć na czym stoisz. Gdzieś ten sygnał się urywa - jeśli na głównym scalaku GBSa to kaplica, jeśli gdzie indziej, to są szanse naprawy.

A może ktoś z Poznania koledze by pomógł?
[#33] Re: Spaliłem GBS :D

@teh_KaiN, post #32

Może i trochę rosnące, ale taki miernik, nawet jak nic z tego nie wyjdzie, może się potem i tak do czegoś przydać, no i zawsze to okazja, żeby się czegoś nowego dowiedzieć. Rozumiem, że taki podstawowy miernik za 10-20zł wystarczy?
[#34] Re: Spaliłem GBS :D

@glon, post #33

100 lat temu kupowałem miernik w castoramie, miałem z nim złe doświadczenia. Nie miał pipczyka tylko właśnie ciągłość na ekranie (która i tak nie działała i lepiej działało mierzenie oporu). Może teraz w tym temacie się coś zmieniło, ale na pewno nie bierz najtańszego ustrojstwa TOYA/VOREL/noname.

Taki to najtańszy jaki znalazłem z dźwiękową sygnalizacją ciągłości. Nie powiem Ci czy jest dobry, bo nigdy takiego w łapskach nie miałem. Na elektrodzie skarżą się że to chamski chinol, ale za tę cenę markowego nie kupisz. :)

EDYT: miernik z dźwiękową ciągłością rozpoznasz po tym, że ma gdzieś na tarczy kropkę z falami kolistymi. Tak jak tu:

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2014 11:50:18 przez teh_KaiN
[#35] Re: Spaliłem GBS :D

@teh_KaiN, post #34

Ja mam UNI-T M838 - dość stary model, kupiony z 10 lat temu, ale był 3 lata temu w legalizacji i ją zaliczył pozytywnie. Tylko brzęczyk mi się zepsuł (sam go uszkodziłem). - około 35 zł.
Drugi jaki posiadam to Kopp GDT-293A. Kosztował 170 zł kilka lat temu. Spisuje się bardzo dobrze.
[#36] Re: Spaliłem GBS :D

@glichtanski, post #35

Jeśli mowa o miernikach, to od roku 2000 posiadam i używam do grzebania (przeżył eksperymenty w technikum elektronicznym) w Amigach (i nid tylko) model Mastech MY-68 (chinol jak nic), ale teraz bym kupił pewnie MY-64. Ostatnio kosztowały około 65zł.
[#37] Re: Spaliłem GBS :D

@gegu, post #36

Co do tych mierników to znalazłem taki: /DT830D/. Tylko, że ta cena jakaś taka niska.
[#38] Re: Spaliłem GBS :D

@glon, post #37

Takie miernik są nawet po 4.99 nie lepiej jakiegoś unita za trzy dychy, podświetlanie bibczek temperatura full wypas
[#39] Re: Spaliłem GBS :D

@sanjyuubi, post #26

sanjyuubi masz może schemat do tego gbs-a stałem się szczęśliwym posiadaczem tzn kupiłem go od glona, gbs spoko naprawdę na monitorze crt fajnie to wygląda tylko ten różowy już wczoraj doszedłem do takich ustawień że uzyskałem przystępny czarno biały obraz trochę ciemny ale naprawdę przyzwoity, ciężko odczytać z tego scalaka oznaczenia /IC4/ widziałem kiedyś gdzieś schemat tak mi się wydaje ale stwierdziłem że nie jest mi potrzebny a teraz by się przydał jak by ktoś podlinkował to by było fajnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem