kategoria: A1200
[#1] przenoszenie danych
w jaki sposób najlepiej przenosić pliki miedzy pc a amiga ? teraz odlaczam karte CF (moj hdd) i podlaczam do pc. nie wiem czy to jest dobre rozwiazanie. Czy przejsciówka na Pciamci zadziała bezproblemowo http://allegro.pl/czytnik-adapter-kart-cf-na-pcmcia-laptop-gwarancja-i4112125580.html ??? czy tak samo odczytam ja jak moj dysk cf ( mount -t affs -o loop /dev/sdb1 ) ???
[#2] Re: przenoszenie danych

@pabloz, post #1

Na portalu są przynajmniej cztery artykuły opisujące dokładnie zagadnienie przenoszenia danych między PC a Amigą. Oprócz tego co jakiś czas pojawiają się wątki takie jak ten (wystarczy skorzystać z wyszukiwarki).

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2014 09:09:57 przez recedent
[#3] Re: przenoszenie danych

@recedent, post #2

rzeczywiście, to moje lenistwo, poprawie się :)
[#4] Re: przenoszenie danych

@pabloz, post #3

[#5] Re: przenoszenie danych

@glon, post #4

To najgorsze (bo najmniej wygodne i najwolniejsze) rozwiązanie dla maszyn z portem PCMCIA i kontrolerem IDE.

Pozdrawiam
[#6] Re: przenoszenie danych

@RadoslawF, post #5

Nadaję się jak chcę przerzucić coś nie wielkiego. Np. ściągnąłem coś z aminetu to takie *.lha po nullmodem można wysłać zamiast przekładać kartę. Ale fakt, coś większego już wolno jak krew z nosa leci.
[#7] Re: przenoszenie danych

@pabloz, post #1

A czy rozwazales dodanie do Amigi karty sieciowej i wymiane danych np. po FTP lub sciaganie danych z aminetu przez przegladarke?
[#8] Re: przenoszenie danych

@glon, post #6

Ja nie twierdzę ze się nie nadaje, ja twierdze że jest najmniej wygodne,
1. Szybciej przeniesiesz kartą CF niż podepniesz kabelek i przepchasz przez najwolniejsze łącze.
2. Jak masz kabelek podpięty to szybciej będzie skorzystać z terminala niż z softu napisanego na gołą pięćsetkę bez HD.
Po tym co piszesz wnioskuje że nigdy nie używałeś sposobów jakie podałem, znasz jeden i będziesz twierdził że jest najlepszy.

Pozdrawiam
[#9] Re: przenoszenie danych

@tcz, post #7

to jest ciekawa propozycja.
[#10] Re: przenoszenie danych

@RadoslawF, post #8

Podałem tylko 1 z opcji i nie twierdze, że jest najlepszy i nie zamierzam się przy tym upierać, ciągłe wypinanie karty CF też jest czasem męczące, a taki kabelek łatwo sobie samemu zrobić ( i tyle ). Sposób z kartą sieciową na PCIMCA myślę jest najwygodniejszy, ale o tym nie napisałem bo jeszcze z tego nie korzystałem więc nie wiem jak to dokładnie działa. Spodziewam się, że jutro albo pojutrze sieciówka do mnie dojdzie to wtedy zobaczę.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2014 12:53:13 przez glon
[#11] Re: przenoszenie danych

@glon, post #10

Wpinanie CFki w PCMCIA jest szybsze i mniej męczące niż wpinanie kabelka NULmodem.
Karta sieciowa to rozwiązanie jakie sam preferuję (mam 4 Amigi z kartami sieciowymi z czego dwie z kartami w slotach zorro) i polecam innym z zastrzeżeniem że nie koniecznie dotyczy to A600 czy innych golasów z 68000 i kickiem starszym od 3.0. Na nich sprawy się troszkę komplikują bo większość softu do sieci chce albo kicka 3.x albo 020albo jedno i drugie.
Ale stos i FTP odpalisz nawet na A600 z oryginalnym kikstartem. Z przeglądarką www będziesz już miał problem.

Pozdrawiam
[#12] Re: przenoszenie danych

@pabloz, post #1

Wyprowadź kabel IDE na zewnątrz Amigi i podłącz napęd CD/DVD.
Wystający kabelek nie popsuje ci za bardzo widoku Ami, a CDR/DVD możesz podłączać tylko wtedy, gdy będzie taka potrzeba. Oczywiście napęd CD/DVD musisz zasilić dodatkowym zasilaczem.

Ja osobiście w A1200 desktop zdecydowałem się na zewnętrzny HDD i CDRW, a w porcie PCMCIA mam sieciówkę i stały dostęp do Aminetu.
[#13] Re: przenoszenie danych

@glon, post #10

A ja mam adapter SD w A600 i sobie bardzo chwalę, jeszcze prostszy jest transfer danych:

- adapter wypuściłem sobie poza obudowę przez gniazdo pcmcia
- w razie potrzeby wypinam kartę i wpinam w pc w slot SD, bez żadnych dodatkowych adapterów
- pod uae butuję system i przerzucam pliki z folderu windowsowego podpiętego jako dysk

Mniej więcej ta sama droga, co przy CF, tylko nie trzeba dodatkowych adapterów do karty na pececie, SD w laptopach to dzisiaj właściwie standard. A i odpada cały ten bałagan z obsługiwalnością karty, adapter póki co łyka wszystko jak pelikan.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2014 16:36:58 przez teh_KaiN
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem