kategoria: A600
[#1] Czym się różni moja A600? - błąd przy grze
Właśnie zachciało mi się Lemmings II The Tribes.
Odpalam grę i po prośbie o 2 dyskietkę obraz lata w białe paski, na sekundę robi się czarny i znów lata w białe paski. W czasie przerwy męczy coś na dyskietce.

Wsadziłem TE SAME dyskietki do A600 kumpla (bo jeszcze u mnie leży) i wszystko chodzi normalnie.

Moja ma zainstalowaną kartę CF 4GB, jego też. Ja mam dodatkowo przełącznik kicka 2.04/ 1.3, ale pod jednym i drugim kickiem efekt dokładnie ten sam.

Co mogę mieć skopane??

EDIT: Dyskietki "obrazowałem" na mojej Ami, więc stację wykluczam.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2014 19:19:57 przez ExciterELB
[#2] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #1

Może stacja coś źle odczytuje? Albo kwestia rewizji płyty głównej? Wszystko inne działa tak samo? Ewentualnie zobacz czy nie masz innej (lub nietypowej) wersji Kickstartu na tym przełączniku.
Na Amidze 500 też potrafią być tego typu schody na różnych wersjach płyty, przerabiałem to niedawno Albo jest coś skopane na płycie, co akurat się ujawniło.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2014 19:24:10 przez tOMashBe
[#3] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@tOMashBe, post #2

1. Stacja pecetowa
2. Niewłaściwy kicek
3. Za mało pamięci (1MB zamiast 2MB)
4. Padnięta pamięć

Pozdrawiam
[#4] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@RadoslawF, post #3

1. Nie, Amigowa i jak wcześniej pisałem, te dyskietki były na niej nagrywane.
2. Normalny kick 37.300 wyjęty z Amigi i wsadzony w podstawkę z kickiem 1.3.
3. Obie mają tyle samo. 1MB. Żadna z nich nie ma żadnego rozszerzenia.
4. I to właśnie chciałem przetestować, ale nie bardzo wiem jak. Odpaliłem SysInfo, ale tam chyba nie ma żadnego testu pamięci.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2014 20:27:14 przez ExciterELB
[#5] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #4

Proponuję zajrzeć tutaj

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2014 20:27:52 przez tOMashBe
[#6] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #4

[#7] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@tOMashBe, post #5

Dzięx,

Ściągnąłem MemCheck12, test już leci, ale zastanawia mnie... START: $00000420 myślałem, że zacznie od $00000000.

Anyway 0 Errors appeared.
[#8] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #7

Jest jeszcze dobry program diagnostyczny o nazwie "Analyzer". W nim oprócz pamięci można sprawdzić porty, a także dźwięk.
[#9] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@jarob, post #8

Masz na myśli "Amiga Advanced Analyzer"?
[#10] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@tOMashBe, post #9

Tak, dokładnie.
[#11] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@jarob, post #8

po wpisaniu na aminet "analyzer" dostałem taką listę wyników:

MOD Sidewinder/Megawatts TEchno-POP - (readme)
Analyze data stored in one or more files. V1.00 - (readme)
Analyze F1GP Hall of Fame files V1.4 - (readme)
V1.1, compares 2 lists - (readme)
Ping analyzer for QuakeWorld - (readme)
Resident modules monitor v2.2 - (readme)
68000 Source code statistics generator. V1.0 - (readme)

i chyba nie chodzi o żadnego z nich prawda?
[#12] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #11

Wpisz "Amiga Advanced Analyzer" na google i wejdź w pierwszy link Z tego co wiem to był kiedyś program komercyjny i pewnie dlatego nie ma go na Aminecie. Ale faktycznie słyszałem, że dobry.
Przy okazji daj znać czy tak jest rzeczywiście.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2014 20:56:12 przez tOMashBe
[#13] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@tOMashBe, post #12

Wpisałem, pierwszy podstawił się link do ADF, ściągnąłem, odpaliłem, działa, nic nie prosił o pieniądze jak na chwilę obecną :)
[#14] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #1

1. Możesz mieć zakurzone/zabrudzone głowice w stacji dyskietek.
2. Możliwe że masz mniej lub bardziej rozregulowane głowice w stacji dyskietek.

Ostatnio sam czyściłem u siebie w A500 głowice i chyba nie potrzebnie odkręciłem całkiem górną głowicę bo zaczęła rysować mi dyskietki od góry. Potem poczytałem na necie że możliwe że porysowane dyskietki miały gdzieś ziarenka kurzu w środku w plastikowej obudowie i zwykle jest to tak że ziarenko kurzu jest jakoś 3x większe niż odstęp między płytką dyskietki a głowicą... i wystarczyło wyczyścić głowice i lub dyskietke w takiej sytuacji.

Ale do rzeczy, możliwe że z wiekiem głowice ci się lekko rozkalibrowały (najczęściej ta górna, bo dolna przeważnie jest na prowadnicy).
W każdym razie posprawdzaj kilka różnych dyskietek z kilku różnych stacji/amig w X copy i zobaczysz jakie będą rezultaty w odczycie na jednej lub drugiej amidze.

Jeśli chcesz próbować skalibrować głowice domowymi sposobami to od razu mówię, zaopatrz się w dużo czasu i cierpliwość szeroki uśmiech
Ja swoją głowicę w oryginalnej amigowej stacji zestroiłem po jakichś 3,5-4 godzinach ale udało mi się przywrócić jej chyba 99% sprawności i na większości dyskietek chodzi chyba nawet lepiej niż przedtem
[#15] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@jogg, post #14

Ami przeszła wszystkie testy pozytywnie. Stacja jak najbardziej w porządku. Przeleciało przez nią ostatnio już chyba ze 100 dyskietek. Jeszcze raz napiszę, że dyskietki były nagrane na mojej stacji, na innej działają bez problemu, a u mnie gra się wykrzacza po prośbie o włożenie 2 dyskietki. I tylko ta jedna gra. Zastanawiam się co mogę mieć skopane, że Lemmings 2 The Tribes nie chcą u mnie działać. (I jak na razie tylko one, inne gry działają).

Ten analyzer to taki trochę prosty programik, można przetestować stację, porty, dźwięk, ale do testowania portów (za wyjątkiem joystickowych) potrzebne jest zbudowanie dodatkowych kabli z pętlami.

W każdym razie test pamięci przeleciała 8-krotnie i 0 błedów, a Lemmingi jak nie działały, tak nie działają.
[#16] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #15

hmm, w takim razie możesz je nagrać jeszcze raz lub zrób kopie tych dyskietek na innej amidze i spróbój kopii nagranej z innej amigi i sprawdź czy u ciebie pójdzie.
[#17] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@jogg, post #16

próbowałem już wersji "normal" i wersji "cr" i za każdym razem efekt ten sam. na mojej nie działa, na innej działa. Zaraz zapodam zdjęcie jak się objawia niedziałanie.

https://www.youtube.com/watch?v=MpH1qM33C8s&feature=youtu.be - nagrałem jej zachowanie.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2014 22:05:29 przez ExciterELB
[#18] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #17

heh miałem identyczny problem ze street fighter 2 na amidze 500+ z 20 lat temu i nigdy tego nie rozkminiłem! zatem czekam na jakąś opinie!
[#19] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@tOMashBe, post #12

A propos: "Amiga Advanced Analyzer"
jak wersje macie? bo google znajduje 1.0 tam gdzie pisales, na chomikuj.pl jest 1.11, jest tez wersja 2.0 jako DMS
[#20] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@Valwit, post #19

Ja pobrałem 1.11
[#21] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@deejayremix, post #18

To mnie teraz pocieszyłeś.... ja bardzo chciałem zagrać w Lemmingi :/ .. nie pozostaje nic innego, jak ściągnąć CDTV z półki, żeby sobie pograć :(
[#22] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #21

Wypróbuj wersję WHDLoad.
[#23] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #1

Skoro obie mają CF, to to raczej nie tego wina, ale spróbuj odłączyć i odpalić. Ostatnio Doman mnie przywitał napisem "CIPO! 1MB RAMu!" i odpuścił dopiero gdy odpiąłem hdd z mojej A600 1MB.
[#24] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #21

Właśnie zerknąłem na stronę WHDownload i są na niej dwie wersje:
Lemmings 2: The Tribes (1 MB)
Lemmings 2: The Tribes (512 KB)

Czyli w ADF też powinny być wersje 512 kB i 1 MB.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2014 08:19:44 przez Andrzej Drozd
[#25] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@Andrzej Drozd, post #24

Można jeszcze nagrać dyskietki z grą - na stacji u kolegi (i może na dyskietkach innej firmy)
Albo zamiana Kickstartu na chwilę. Pamięć to pewnie za dużo roboty ?
[#26] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@Andrzej Drozd, post #22

Trzeba mieć przynajmniej 2MB RAM. Jak na razie nie chcę jej psuć :)
[#27] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #26

Mam rozszerzenie chip z rozlaną baterią, ale działające,. Trzeba tylko oczyścić sobie zielone pozostałości po rozlaniu. Mogę oddać za grosze.
[#28] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@sanjyuubi, post #27

Pisz na PRV, jestem zainteresowany.

A wracając do tematu. Odpiąłem CF i nadal bez zmian. Podmienie jeszcze kicka.
EDIT: podmieniłem na 37.299 i nadal bez zmian :(
Spróbuję jeszcze inną stację, ale wątpię.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2014 12:59:31 przez ExciterELB

EDIT2: Podpiąłem stacje od CDTV jako DF1, tam wsadziłem Disk2 i.... poszło dalej, ale zawiesiło się w innym miejscu. Jest plansza DMA DESIGN, gra muzyczka, ale czarne piksele migaja na biało.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2014 13:07:48 przez ExciterELB
[#29] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #28

A czemu nie na DF0: (może stacja ma problem z sygnałem RDY)?

Takie usterki są ciężkie do wyśledzenia, zwłaszcza, że objawiają się tylko w jakimś konkretnym przypadku, a w innych ich nie ma. Ja mam np taką A600, która pokazuje, że mam RTC, mimo, że nie mam.
[#30] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@sanjyuubi, post #29

Bo ona jest zew. i chyba nie da sie jej jako DF0 podpiąć. Tak czy inaczej właśnie zmieniłem stację i jeszcze raz przerzucam ADF'y.

BTW, na alledrogo są jakieś stacje po 19 pln, warto je brać? Czy to jakieś PC-towe? Niby napisane, że do Amigi, ale w ogłoszeniu wszystko można sobie napisać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem