kategoria: A600
[#31] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #30

Podmieniłem stację na inną, przetestowałem dwa zestawy ADF'ów i teraz wiesza się na DMA DESIGN.
Podmieniona chyba jest PC-towa, bo ma z przodu zieloną diodę SMD, ale obie taśmy jakie mam, nie posiadają żadnych przeróbek.
[#32] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #31

Wsadziłem z powrotem moją stację (Teac FD-235F 4161), poczyściłem, poruszałem taśmami, przeczyściłem styki od taśm i teraz dochodzi do DMA DESIGN, gra muzyczka, ale i tak zawiesza się na tym. Nie pokazuje się menu gry i nie woła o dysk 3. :(
[#33] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #32

Miałem podobnie z moimi A1200, jedna czytała gry z błędami a druga nie.
Po kalibracji i czyszczeniu głowic było lepiej, ale nadal kilka dyskietek sprawiało problemy.
Pomogła wymiana zasilacza na mocniejszy AT. Widocznie słaba linia 5V powodowała takie odchyły. Na płycie podczas pomiaru było momentami poniżej 4,5V, a teraz 5,03V.
Pozdrawiam
Skiba
[#34] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@Skiba, post #33

Już wcześniej badałem napięcia.. mam w okolicach 4.96V.
[#35] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #34

Na złączu zasilania stacji też?
[#36] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@Skiba, post #35

Tak i najdziwniejsze jest to, że wszystkie inne gry chodzą normalnie, tylko ta jedna nie chce chodzić na tej stacji :/
[#37] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #36

Stacje można wykluczyć. Przełożyłem IDENTYCZNĄ z Ami kolegi, na której Lemmy działają i u mnie nadal to samo. PAULA??
[#38] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #37

A jakie wersje płyt głównych macie? Obaj macie rev 1.5 ?
[#39] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@Sir_Lucas, post #38

A da się to sprawdzić w SysInfo? Bo już jego poskładałem i nie chcę znowu rozkręcać.
Aha.. PAULA u mnie była przekładana z innej.. to chyba dość istotne :)
[#40] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #39

Chyba nie da się sprawdzić tego w SYSInfo. A jaką Ty masz wersję płyty?
[#41] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@Sir_Lucas, post #40

June Bug - A600 Rev 1.5
[#42] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #41

Patrzałeś, czy działa pod whdload bez opcji preload?
[#43] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@sanjyuubi, post #42

Jeszcze sie nie bawiłem w WHDLoad.
[#44] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #43

Na chwilę obecną podmieniłem już drugą PAULA i teraz zatrzymuje mi się na białym :(
[#45] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #44

Zimnych lutów brak. Ami wystartowała. PAULA podmieniona, Lemmingi działają....

.... tylko dźwięku k..wa teraz nie mam
[#46] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #45

Jeszcze poprawka zimnego lutu na CIA U7 i wszystko wróciło do normy! :D i Lemmingi też chodzą :D
[#47] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #46

Czyli reasumując - walnięta była PAULA ??? NA innych grach nie miałeś problemów ? Pytam bo zaczynam mieć jaja z moją 600-tką i przymierzam sie do diagnostyki.. niestety ze względu na montaż powierzchniowy "podmianka" układów nie jest tak łatwa jak w 500-ce :( A hot-aira nie posiadam :(
[#48] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@sunater, post #47

Dziwna sytuacja ,że niby wszystkie inne gry działały ,po za lemingami i okazało się że wina leży w Pauli.

Osobiście stawiam na problemy nie z samym układem co z lutami ,jak mówią do trzech razy sztuka.
[#49] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@damianx, post #48

Generalnie wymiana PAULi rozwiązała problem z Lemmingami. Reszta problemów to moje tylko i wyłącznie niedopatrzenia przy wymianie układu.

http://www.ppa.pl/sprzet/kolorki-tabelka.html

Tabelkę można trochę zupdateować. "kłopoty z dźwiękiem", a konkretniej jego brak powodowała niedolutowana nóżka na... U7 - CIA. U14_LF347 <- tu jest błąd, LF347 to U15. U37 w ogóle nie istnieje na płycie. Szukałem 10 min. po czym znalazłem na schemacie, że jest on OPTIONAL.

EDIT: Żeby nie było za różowo Ami przestała widzieć CF pod PCMCIA, ale nie tak do końca.. w PrepCard widzi i 256MB i 4GB.. z tą 256 wcześniej działała normalnie.. czyżby PAULA miała na to wpływ?? Nie wiem... ide szukać rozwiązania...

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2014 10:47:08 przez ExciterELB
[#50] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #49

Problem z PCMCIA rozwiazany... kulka cyny zblokowala sie miedzy 3 pinami od spodu heh....
[#51] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #50

Chyba trzeba podszkolić swoje zdolności lutownicze.
[#52] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@sanjyuubi, post #51

Trzeba każdego lutowanego PINa sprawdzać na szpilki z miernikiem i nie wierzyć na oko.. :)

A ta kulka to na sucho sie jakimś cudem tam wcisnęła...

PS. Gdyby ktoś miał czytnik USB Kingston CompactFlash/ SmartMedia i ubolewał nad brakiem sterowników pod Win7, to ten czytnik z powodzeniem chodzi na sterownikach SunDisk do wyboru z listy pod Win7 :) tylko trzeba je wybrać "z ręki"

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2014 15:20:16 przez ExciterELB
[#53] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #52

To zazwyczaj widać, kiedy cyna łapie tylko jednej strony, a kiedy dwóch, więc, albo dawałeś za mało cyny, albo nie używałeś topnika. też kiedyś zmieniałem Paulę, tylko , że jeszcze musiałem "odtwarzać "odklejone" pady.
[#54] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #17

Primo - jaka rewizje plyty masz Ty, a jak Twoj kolega w tych A600?

Secundo - jesli macie do siebie na tyle zaufania, pozycz jego A600 i porob krzyzowe konfigi - jego plyta, Twoja stacja; Twoja plyta, jego dysk; Twoj dysk, jego plyta itd. itp. etc.

edit - Wiem, ze metoda slepej proby jest chodzeniem po omacku, ale przynajmniej masz na drodze eliminacji szanse wykluczyc czynniki, ktore (nie) stanowia przyczyny.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 17:35:02 przez F7sus4
[#55] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@F7sus4, post #54

@F7sus4 ale problem już rozwiązany :) Przekładki były robione, a winna okazała się PAULA. Teraz Ami śmiga jak szalona :)
[#56] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@ExciterELB, post #55

tzn, że działa nieprzewidywalnie?
[#57] Re: Czym się różni moja A600? - błąd przy grze

@sanjyuubi, post #56

dlaczego nieprzewidywalnie??
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem