kategoria: A500
[#1] Amiga 500 rev. 6a, chip ram.
Witam mam pewien problem z moim nowym nabytkiem który uratowałem przy wywozem na wysypisko śmieci...
Jak w temacie jest to Amiga 500 oparta na płycie rev. 6a, problem mam następujący zaraz po włączeniu komputera na ekranie wyświetla się zielony ekran oraz mruga cały czas kontrolka zasilania.
W ami podmieniłem wszystkie układy które znajdują się na podstawkach i niestety nie przyniosło to poprawy, z tego co co wiem kolor zielony sygnalizuje problem z uszkodzeniem pamięci chip ram na płycie.
Na płycie głównej są zamontowane cztery układy siemens hyb514256b-60 oczywiście układy u nas są praktycznie nie do dostania więc mam tutaj pytanie jakie układy mogę wmontować w miejsce poprzednich układów siemens hyb514256b-60, oczywiście chodzi mi o takie które można u nas kupić?.
Pozdrawiam.
[#2] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@pascal, post #1

Jeżeli jest w niej rozszerzenie to je wyjmij, zielony kolor odpowiada chyba za pamięć. Być może uszkodzona jest ta na płycie.
[#3] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@mikser, post #2

Amiga była testowana z rozszerzeniem i bez i w obu przypadkach tak samo się zachowuje.
[#4] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@pascal, post #3

To rozszerzenie ile ma scalaków pamięci? Tyle samo co na płycie głównej? Jeśli tak to są tej samej wielkości i proponuję Ci:

- wylutować scalaki pamięci z płyty głównej i z rozszerzenia
- wlutować w to miejsce podstawki
- spróbować wmontować scalaki z rozszerzenia
[#5] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@mikser, post #2

Możesz podmienić i od razu zrobić dwa mega na kości 4x1 tu link do ppa a tu do a1k. Jeszcze tego nie robiłem ale kiedyś to zrobię. Pamięci możesz wylutować z simów albo kupić.

Zapomniałem przeczytać że to 6a

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2014 21:03:14 przez amizet
[#6] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@pascal, post #1

Jeśli byłbyś zainteresowany, to mam pamięci 1 MB static column, czyli szybsze od standardowych pamięci. Wyjęte z A3000D, 256k x 4.
Reszta na priv.
[#7] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@glichtanski, post #6

Witam.
Pamięć z rozszerzenia niestety nie podejdzie,
Właśnie odnalazłem starą rozwaloną płytę rev. 8a.1 którą kiedyś używałem jako dawce części na niej jest zamontowana pamięć mcm514256ap80 może podejdzie do rev. 6a, do końca tygodnia powinny już do mnie dojść podstawki pod pamięć to przetestuje i dam znać, pozdrawiam.
[#8] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@pascal, post #7

Witam, a więc tak dzisiaj zamontowałem w podstawkach pamięć mcm514256ap80 i Amiga ruszyła bez problemu z czego jestem bardzo zadowolony :).
Za wszelką pomoc wielkie dzięki, pozdrawiam.
[#9] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@pascal, post #8

Gratulacje za uratowanie Ami OK
[#10] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@pascal, post #1

Dla mających podobny problem w przyszłości dodam, że pamięci dla A500 często można znaleźć w starych kartach VGA, często są w podstawkach jako rozszerzenie VRAM z 512 do 1024 kB. Miewają je też po sklepach z elektroniką, ja jakiś rok temu kupiłem niewielki zapasik w jednym z polskich sieciowych sklepów.
Objawy uszkodzenia chip ram daje też uszkodzenie Agnusa (taki objaw miałem przy uruchamianiu GBA1000).
[#11] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@pascal, post #8

Ja kupiłem dziś podobną Amige rev 6a i zielony ekran po włączeniu.
Z boku ma zamontowany przełącznik włączający i wyłączający rozszerzenie pamięci, podejrzewam że ktoś na włączony komputerze wyłączył.

Sprawdziłem już: ROM, Angus, Paula, Denise, rozszerzenie pamięci.
Zostało mi wylutować pamięci z płyty i podmienić. Na rozszerzeniu pamięci są
podobne pamięci wiec będą na podmianę.
[#12] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@wali7, post #10

Bywają DIP, ale niestety dość często są to SOJ-26 które nijak do A500 nie wejdą. Można zrobić adapter na DIP i jest ok, lub ciągnąć kabelkami ale zawsze to więcej roboty.
[#13] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@abcdef, post #12

Mam dwa rozszerzenia pamięci i jedno ma pamięci które wyglądają, że będą pasować.
Nawet nie trzeba ich wylutowywać, bo są w podstawkach.

Zdjęcie 18.08.2014, 18 06 46.jpg

Zdjęcie 18.08.2014, 18 07 05.jpg
[#14] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@robertos231, post #13

Z tego drugiego (4 układy), 100ns, ujdzie w tłumie. Chyba i tak 20 albo 50ns lepiej niż najsłabsze możliwe ;) To pierwsze z 16 kostkami nie pójdzie, inna orientacja pamięci (256Kx1 jak w rev5 iirc vs 256Kx4 z rev6 i 8)
[#15] Re: Amiga 500 rev. 6a, chip ram.

@abcdef, post #14

Dzięki za rozjaśnienie tematu.

Znalazłem taką stronę: link gdzie wypisane są pamięci (256Kx4Bit) DIP20 które mogę zastosować.

Po sprawdzeniu Amigi z układami z rozszerzenia pamięci, będę musiał jakieś kupić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem