kategoria: Sprzęt
[#1] Odwrotnie podpięte zasilanie CF
Witam podpiąłem sobie wczoraj na odwrót zasilanie do kart cf i spaliłem dwie karty, wszystko było wpięte w tandem. I teraz amiga z wpiętym dyskiem do tandem-u nie startuje tzn. w chwili kiedy szuka dysku staje nic się nie dzieje czarny ekran, bez dysku działa. Mogło się coś uszkodzić w tandemie, z tego co się orientuje to pale da się jeszcze kupić a wsady też gdzieś chyba są. Miał ktoś może taką sytuację. Czy tandem jest wybredny co do dysków czy działa z każdym, pozdrawiam.

Ps... Jak to zrobiłem mam przelotkę z gniazda zasilania od fdd gdzie wystają cztery piny, wpiąłem na odwrót.
[#2] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@amizet, post #1

Wiem że nie błysnąłem intelektem, ale mógł bi mi ktoś napisać chociaż czy mogłem uszkodzić płytę główną, czy nie wszystko trwało dość długo z cztery sekundy. Wiem że palce można wymienić na gale do programowania można użyć "GALBlast". Mogły się uszkodzić też któreś z układów hd7fls bo one są w pierwszej kolejności, zaczął bym od nich pale może się nie uszkodziły ale raczej pewnie też.

Nikt z was nie widział tej strony z plikami do Bsc, ma białe tło i błękitne odnośniki w prostokątach na środku
sam ją znajdę ale to potrwa i nie pamiętam czy były tam pliki do tandemu.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2014 23:13:01 przez amizet
[#3] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@amizet, post #2

Tandem działa:) Amiga też działa, mogło się coś uszkodzić dowiem się pewnie tego kiedyś jak będę jej używał i coś nie będzie działać, na pewno nie jeden z was tak zrobił bo nie wierze że jestem jedynym idiotom który podpiął na odwrót zasilanie i spalił karty cf.
[#4] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@amizet, post #3

Tandem IDE na Zorro?
[#5] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@iZi, post #4

Tak
[#6] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@amizet, post #5

mam pytanie, jaki jest objaw "spalenia" karty cf?

nie wiem czy przez przypadek tez nie spaliłem, ale w inny sposób.
Chciałem wsadzić kartę do czytnika USB podłączonego do PC i patrze, że coś nie wchodzi, nie pasuje, no to wsadziłem odwrotnie i od tej pory Windows każe mi sformatować tą kartę, ale problem w tym, że sie nie da. Wywala błąd pod koniec formatowania czy to szybkiego czy normalnego...

Możliwe, że jakiś pin delikatnie wszedł nie w tą dziurkę i spalił kartę? Karta cała nie weszła, nie da sie wsadzić odwrotnie, ale może sama próba zakończyła się spaleniem?

Czy ma ktoś jakiś pomysł co zrobić z tą kartą? To Sandisk Extreme III 4gb więc troche szkoda... :(
[#7] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #6

Te czytniki do PC mają płytkie gniazdo CF i karta wkładana odwrotnie ma możliwość załapania kilku pinów. Jeśli obudowa się nie zwęgliła i nie jest zdeformowana, to karta się nie spaliła, ale pewnie się uszkodziła. Jeśli nie działa na innym czytniku, to możesz się z nią pożegnać.
[#8] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #6

<faceplam> Dobrze, że ten Tandem chociaż działa. Jego by było szkoda OK
[#9] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@sanjyuubi, post #7

właśnie zacząłem się żegnać z tą kartą, bo sprawdzałem inną kartę na tym czytniku i normalnie działa... tej za nic nie mogłem użyć, sformatować no nic...

ale pomyślałem, że dam jeszcze Ami szanse spróbować.
Podpiąłem tą kartę do adaptera ide-cf, odpaliłem HDtoolbox i karte widać, udało się sformatować. Widać ją też normalnie w bootmenu.
Nawet odpaliłem instalke WB, która niby przeszła pomyślnie,ale później podczas restartu po instalacji wgrywa system do pewnego momentu i zostawia mnie w AmigaDOS.
(nie wiem czy z moimi dyskietkami wb wszystko ok)

karta zachowuje się dziwnie, nie mogę wczytać jej wartości w hdtoolbox. Moge natomiast nagrywać na nią pliki, formatować, ustalać partycję...

po tych zabawach przełożyłem ją znów do czytnika USB do PC i za Chiny nie moge jej sformatować, ale pod WinUAE widać normalnie partycję i pliki z instalacji WB...

nie wiem juz o co chodzi... poczekam na adapter pcmcia ktory moze przyjdzie mi jutro, jezeli da sie na nia nagrywac pliki to moze zostawie ja do wymiany danych.
[#10] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #9

Bierzesz Gparted i wgrywasz nową tablice partycji, pomaga to też na urwane pliki i bad sectory powstałe w ten sposób.

Co do Tandemu to bez karty się nie włącza, musi na tasiemce być karta aby zadziałał nie pamiętam jak był przed ale wydaje mi się że działał bez karty. Szkoda bo z pudełkiem miód malina zestaw kolekcjonerski, teraz jest kolekcjonerski po przejściach.
[#11] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #9

Możesz też spróbować całkowicie wyczyścić kartę. Uruchamiasz w windows wiersz poleceń i wpisujesz diskpart, potem "list disk" i patrzysz jaki numer ma twoja karta (powinieneś rozpoznać po pojemności), następnie select disk x" gdzie x jest numerem dysku, po czym wydajesz polecenie "clean all". Jeślli to nie pomoże, to znaczy, że uszkodziła się logika odpowiadająca za identyfikację lub geometrię lub jakieś inne ustrojstwo.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2014 16:54:52 przez sanjyuubi
[#12] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@sanjyuubi, post #11

Jak karty nie widzi program hdtune albo dmde to karta nadaje się do recyclingu.
[#13] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@sanjyuubi, post #11

zrobiłem tak jak mówisz, niestety nic to nie dało.
Po wpisaniu komendy clean all trwało to jakieś 4-5min i zakończyło się niby sukcesem, ale nadal karty nie mogę sformatować...

W amidze karta działa, zainstalowałem normalnie WB 3.1, sformatowałem partycje...
Pod WinUAE też działa - bootuje normalnie z karty, itd...

Jedyne "ale" to w hdtoolbox jak wciskam zeby wczytał info o dysku to wyskakuje błąd, że dysk nie jest type 7 - czy jakoś tak.

Próbowałem też tych wszystkich programów co polecaliście, Gparted, dmde, hdtune...

wszystkie widzą tą kartę, ale widzą ją jako bez partycji, unallocated space... nic z tym nie moge zrobić. Gparted wspomniał coś o disk label information wywalając błąd.
Kolega drugi też tu pisze, że logika odpowiadająca za indentyfikację / geometrię karty padła i na to bym stawiał.

Ewentualnie jeszcze czytnik do USB / PC do wymiany, ale wątpie bo pod WinUAE działa...

Jedyny problem z tą kartą to że nie działa pod Windowsem... (XP i 7-ce)

Jeszcze inna sprawa, że nie znam sie na dmde - ten mi sie wydawał najbardziej konkretny, oraz konsola cmd z diskpart...

Być może ktoś z wiedzą by coś zdziałał, ja się poddaje powoli. Ważne, że karta działa z Amigą i pod WinUAE też bootuje normalnie z karty...
Czeski film...

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2014 00:28:38 przez zmiennik
[#14] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #13

To normalne zachowanie, win nie widzi partycji Amigi na Ubuntu musisz ją wcześniej zamontować. "Czeski film... " jakie tam masz partycje...
[#15] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@amizet, post #14

to, że win nie widzi partycji nie powinno mu przeszkodzić w tym, żeby cały nośnik sformatować. Powinien to zrobić od kliknięcia, niezależnie od systemu plików.
Partycje mam dwie, 500mb i 3.5gb..
[#16] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #15

partycja 3.5GB na standardowym fastfilesystem ? max to 2GB
[#17] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@Norbert, post #16

A nie 4 GB to max? Nie pamietam jak to jest w 2.1, ale 3.1 obsługuje do 4GB standardowo. Przy większym dysku niż 4GB można założyć kilka partycji 4GB.
[#18] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@glichtanski, post #17

Mylisz rozmiar dysku z rozmiarem partycji.

Pozdrawiam
[#19] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@glichtanski, post #17

Przy większym dysku niż 4GB można założyć kilka partycji 4GB

Tutaj równiez się mylisz.
To o czym piszesz udostepnia FastATA, ale dzieli wieksze dyski na dyski po 4GB.
[#20] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@Norbert, post #19

Ok. Mam schizofrenię
[#21] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #15

Jak już wyczyściłeś, kartę diskpartem, to musisz na niej założyć partycję inaczej nic nie sformatujesz. Możesz ją założyć poprzez menedżera dysków w windows, albo w samym programie diskpart zaraz po poleceniu "clean all" wpisujesz "create partition primary".
[#22] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@sanjyuubi, post #21

Możesz też skorzystac z amigowego fdiska, ktory jest na aminecie.
[#23] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@sanjyuubi, post #21

O to szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałem, może by pomogło.
Spróbuje później, bo teraz chwilowo zabiegany...

A powiedz jak sformatować dysk spod diskpart? Jest tam komenda format, ale chyba inaczej ona dziala niż normalnie pod dos/cmd?
Bo jak wpisywałem format I: to nie wiedział o co mi chodzi...
wolałbym wszystko ogarnąć pod diskpart od razu.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2014 20:27:17 przez zmiennik
[#24] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@sanjyuubi, post #21

zrobilem tak jak napisales, po clean all utowrzylem partycje, wszystko niby ok, ale sformatowac sie nie dalo... widocznie uszkodzila sie informacja o dysku czego windows nie umie przeskoczyc.

dzieki wszystkim za pomoc.
[#25] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #23

Komenda działa poprawnie, ale nie formatuje się dysku tylko partycje. Trzeba najpierw wybrać partycję poprzez "select partition X" gdzi X jest numerem partycji, który widać po wydaniu polecenia "list partition". Poza tym po stworzeniu partycji w diskpart, można dysk sformatować normalnie w windowsie.
[#26] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@RadoslawF, post #18

Niczego nie pomyliłem. Rozmiar dysku to rozmiar dysku a partycje to partycje. Wiem o czym pisałem, ale napiszę to jeszcze raz, inaczej:

Gdy chcemy podłączyć do Amigi dysk twardy większy niż 4 GB, to żeby wykorzystać całą jego pojemność, musimy założyć kilka partycji, których rozmiar nie może przekroczyć 4 GB.
Dzisiaj mam dostęp do komputera i znalazłem ten artykuł, w którym autor podpina dysk 13 GB i doradza założenie kilku partycji, jednak o rozmiarze nie większym niż 2 GB. Ja wiem, że można założyć około 4 GB partycje, bo sam tak robiłem, gdy kilka lat temu miałem Amigę 1200 i nie miałem FastATA. Korzystałem ze standardowego kontrolera wbudowanego w A1200, i podpinałem dysk 20GB. Podzieliłem go na kilka partycji po 3,5GB i w ten sposób wykorzystałem prawie całą pojemność dysku. I wszystko to działało bez FastATA, na standardowym FFS z OS 3.1.
[#27] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@glichtanski, post #26

Jesli to dzialalo na standardowym scsi.device i fastfilesystemie, to po co te wszystkie patche na scsi i ffs ?
[#28] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@Norbert, post #27

Bo nie założysz partycji większej jak 4GB. Spatchowany
scsi.device umożliwia użycie dysków większych niż 128 GB i poprawia też transfer danych, a SFS i PFS umożliwiają założenie partycji większych niż 4 GB.
W mojej A3000 mam dysk 9GB, który jest wykrywany przez OS 3.1, ale nie założę partycji większej niż 4 GB, bo ogranicza to FFS.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2014 11:34:45 przez glichtanski
[#29] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@glichtanski, post #28

A dlaczego nie, jesli bylyba taka mozliwosc ?
A kto zabroni?
To i tak nie zadziala mimo tego ze tak piszesz.
Dane z partycji ponad 4gb skasuja dane z pierwszych 4gb.
Bez nowego scsi.device nie ma co podchodzic do duzych dyskow.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2014 11:42:52 przez Norbert
[#30] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@Norbert, post #27

Tylko normalny użytkownik musi spatchować u prawdziwego "macho" działa bez.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem