kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@sanjyuubi, post #25

dzieki wielkie za lekcje paru komend w cmd/diskpart :)
niestety nic to nie daje i sformatować tej karty nie mogę pod Windowsem, za to w Amidze działa bez problemu w środku zamiast dysku twardego.

Właśnie przyszedł mi do głowy pewien pomysł, jako że przyszedł mi adapter PCMCIA->CF.
Czytam jak to zainstalować i jest coś takiego jak ten FAT95.
Czy można dzięki temu na Amidze sformatować dysk, tak żeby go widział Windows czy niestety tylko pod Windą się to robi?

Zastanawiam się jak wykorzystać Amigę, żeby sformatować tą kartę na system plików rozpoznawany przez Windowsa :)

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2014 19:15:35 przez zmiennik
[#32] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #31

Najpierw musisz zalozyc MBR, czyli podzielic karte na partycje.
Mozesz do tego uzyc Fdisk w wersji amigowej (aminet)
Gdy operacja przebiegnie poprawnie, to za pomoca FAT95 i MountDos bedziesz mógł partycje sformatowac.

Jesli sie jeszcze nie zniechęciłeś to napisz czy mam dalej ciagnąć opowieść.

ps.
Nie masz może dostepu do jakiegos urzadzenia na CF (aparat, kamera) ktore ma możliwość sformatowania karty ?

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2014 23:06:27 przez Norbert
[#33] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@Norbert, post #32

Źle mnie zrozumiałeś, chyba niejasno się wyraziłem, albo zapomniałem czegoś napisać.

Ta karta o której mowa (co podkreślałem nie raz) działa normalnie w środku w Amidze przez adapter IDE->CF. Z tym nie mam problemu. Jest sformatowana i podzielona na partycję za pomocą HDtoolBox z dyskietki install WB 3.0.

Nie bardzo wiem czemu mi polecasz Fdisk w wersji amigowej do partycji i Mountdos do formatowania, jak można to zrobić dyskietką Install z WB? (poza tym puki co to jedyna metoda którą umiem :) )
System plików jest FFS (jako, że nie umiem jeszcze tego zmienić na SFS)
Partycje są trzy:
500mb
1.7gb
1.7gb

(bo coś wspomniałeś na ffs nie dawać więcej niż 2gb więc tak se podzieliłem.)

No i pytanie jest takie:
jak to zrobić pod Amigą by ją sformatować na system plików, który rozpozna Windows?

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2014 00:23:30 przez zmiennik
[#34] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #33

Dopóki Windows nie dorobi sie obslugi FFS czy innego amigowego filesystemu, musimy jednak uzywac FAT lub NTFS do wymiany plików miedzy AmigaOS i Windows.
Nic na to nie poradze, chyba ze Bill G.

Pozostaje tylko sposob, ktory opisalem wczesciej.
[#35] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@Norbert, post #34

Nie trzeba używać FAT lub NTFS jak korzystamy z WinUAE. No i na to będę skazany, o ile uda mi się uruchomić adapter PCMCIA-CF..
[#36] Re: Odwrotnie podpięte zasilanie CF

@zmiennik, post #35

No i pytanie jest takie:
jak to zrobić pod Amigą by ją sformatować na system plików, który rozpozna Windows?

Chciales miec dostec do CF z poziomu Windows a nie Winuae, a to jest wielka roznica.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2014 12:14:45 przez Norbert
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem