[#1] Miałem Amigę
Do rzeczy ,miałem Amigę 1200 z kartą Apollo 1230/40 z 32mb,
sprzedałem bo stwierdziłem że emulator mi wystarczy. Myliłem się , winuae fajny ale to jednak nie ten klimat co prawdziwa Amiga.
Chcę kupić ponownie ale mam dylemat czy znowu A1200 czy może A500 ktorej nigdy nie miałem lub A600 którą to posiadałem w latach 90.
Mam na oku A500 z pierwszych modeli z czerwoną diodą power do tego modulator a520 , myszka i zasilacz, do tego chciałbym kupić Aca 500 choć po przeczytaniu wątków o niej mam pewne obawy bo chyba sporo z nią problemów.
Amiga 1200 dość ładnie współpracowała z lcd Panasonic 32 a jak to bedzie w przypadku A500 , A600?
Zastosowanie Amigi to demka i gierki.
[#2] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #1

Skończy sie tak że kupisz A500, A600 i A1200 :) i ciągle będzie niedosyt hehe
[#3] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #1

Wydaje mi się, że mimo wszystko najlepszym powrotem jest jednak A1200. Zawsze to daje większe możliwości. Choć pewnie będziesz chciał mieć je wszystkie ;P
[#4] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #1

Bierz amigę 4000
i po sprawie
[#5] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #1

Ja również jestem zdania, że A1200 będzie chyba najbardziej odpowiednia. A500 też jest fajna, ale nawet z ACA500, czy innymi rozszerzeniami, brakuje jej choćby AGA. Ja zdecydowanie częściej używam A4000 niż A2000 (choć mam w niej 2MB Chip, ale brak AGA) :)
[#6] Re: Miałem Amigę

@ITU, post #5

1200 + jakies 030 zalecam. 500 jako dodatek do oldskulowego grania z dyskietek. sam mam 3 i czasem odpalam.
[#7] Re: Miałem Amigę

@Dorian3d, post #4

Dokładnie tak, szukaj A4000 jest lepsza niż A1200 z turbo, zorro itd. no i sporo droższa, ale stabilniejsza, tak mówią najstarsi górali i ja im wierzę.
[#8] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #1

Za około 1500 zł jesteś w stanie upolować A4000 z 040 i 16 MB RAMu. W tej chwili samo Apollo do A1200 z 040 i RAMem może kosztować około 1200 zł. Do tego masz gratis obudowę (+300 zł do A1200) i sloty Zorro (+250 zł) i stację HD (+100 zł). Możliwości rozbudowy duuużo większe mając jednocześnie aktywne Zorro i PCI. Wadą jest natomiast cena turbiacza z PPC. Zależy jaką rozbudowę chciałbyś przeprowadzić. Mediator PCI kosztuje tu i tu podobnie. Fast ATA tylko nieco drożej. Inna sprawa to urok osobisty takiej Amigi. "Ortodoksi" wolą desktopy ;) Do tego dochodzi fakt, że ceny idą cały czas w górę więc zakup A4000 będzie inwestycja lepszą niż lokata w banku.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2014 10:24:25 przez pong777
[#9] Re: Miałem Amigę

@pong777, post #8

A4000 odpada, nie mam gdzie tego upchać na 25m kwadratowych . Również z tego powodu zmieniłem stacjonarkę na laptopa ,w grę wchodzi wyciąganie z szafy i podpinanie pod lcd.
Skusze się chyba na tą A500 bo w boxie i dobrej cenie a później zobaczymy. Jak wygląda sprawa z podpinaniem A500 z modulatorem A520 pod lcd , obraz będzie jako taki?
[#10] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #9

lepiej kup kabel sa na alledrogo:)
[#11] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #9

Bierz A1200. Wyjdzie najtaniej. I miejsca zajmuje tyle samo co A500.
[#12] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #9

przesiadka z lepszego sprzętu na może nie gorszy ale wolniejszy może dla ciebie nie być komfortowa.
Co prawda jestem jeszcze amatorem w tym światku jednak jeśli upierasz sie przy A500 to wydaje mi się że najlepiej poszukać egzemplarza z końca produkcji czyli 1991/1992 (płyta główna 8a lub 8a.1) ze względu na 2mb agnusa i jego możliwości rozbudowy chip (512kb na grafikę i dźwięk... niewiem czy to wina bardziej procesora czy ramu ale w nawet najprostszych grach są czasem spadki fps) i w 8a.1 może ci się trafić nawet pełny ECS którego zaletą w przypadku kicka 1.3 jest automatyczne przerzucanie się z Pal w NTSC i wice wersa (niewiem jak było w ocs ale chyba trzeba było mieć odpowiednie wersje regionalne gry pod egzemplarz amigi).
[#13] Re: Miałem Amigę

@jogg, post #12

A brak dysku twardego w A500 mocno doskwiera. Aby go mieć musisz dokupić zewnętrzny kontroler, ale wtedy Amiga zajmie więcej miejsca, albo wewnętrzny, który pozwoli umieścić dysk wewnątrz, ale z tego co się orientuję, to najtańsze kontrolery wewnętrzne wymagają chyba lutowania kabli i z cała pewnością przełożenia procesora.

W A1200 montaż dysku 2,5" lub karty CF z przejściówką wewnątrz obudowy jest prosty i szybki. Masz od razu 2MB CHIP. Łatwiej zejść z poziomu A1200 do A500 (np. wgrać kick 1.3 do starych gier), niż z poziomu A500 wznieść się do A1200 - a czasem jest to niemożliwe np. w przypadku kości AGA.

Wybór należy do Ciebie, najlepiej kup oba modele i używaj zamiennie
[#14] Re: Miałem Amigę

@jogg, post #12

Decyzja jeszcze nie zapadła , kusi mnie A1200 z Apollo 040/35 i 32mb z alledrogo na kup teraz za 1550 w licytacji jest cena minimalna stawiam na 1450. Jeżeli chodzi o wygląd to zawsze podobały mi się Amigi w obudowach desktop, zawsze taką chciałem mieć .O ile na starym mieszkaniu było na to miejsce tak na swoich ciasnych 25m2 nie bardzo jest gdzie taką maszynę ulokować , z drugiej strony choć miejsca mało to za 1500zł taką A4000 z 040 w dobrym stanie pewnie wziąłbym od razuszeroki uśmiech
Jak na razie mętlik w głowie :/

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2014 13:23:41 przez zorkadar
[#15] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #14

A4000 nawet z 040/25 to golas, dobry jako podstawa do dalszej rozbudowy, jako komputer do użycia/zabawy będzie droższy od rozbudowanej A1200 i wolniejszy, koszt ewentualnej rozbudowy też będzie wyższy niż dla A1200.
Rozpatrz tez kwestię miejsca, o ile A1200 można trzymać w szafie i rozkładać przed telewizorem jak chcesz się nią pobawić to dla A4000 wypadało by już wygospodarować jakieś stałe miejsce.

Co do A500 nad którą się zastanawiasz to odradzam z uwag na na brak kości AGA, o ile przy pomocy ACA500 rozbudujesz to sprawnie o zamiennik HD i możesz nawet podpiąć jakieś turbo to w dalszym ciągu nie uruchomisz na tym części najfajniejszych gier napisanych tylko na AGA.

Pozdrawiam
[#16] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #14

Przychylam się do opinii chłopaków, bierz A1200. Największe możliwości rozbudowy w stosunku cena możliwości. A miejsca zajmuje nawet mniej niż A500.
[#17] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #14

amiga 1200 ma 46,5 cm szerokość
a amia 4000 ma 38 cm szerokość
[#18] Re: Miałem Amigę

@Dorian3d, post #17

A klawiatura od A4000 ma 48 centymetrów.

Pozdrawiam
[#19] Re: Miałem Amigę

@RadoslawF, post #18

Faktycznie, to kawał klawiatury:

[#20] Re: Miałem Amigę

@pong777, post #8

Za około 1500 zł jesteś w stanie upolować A4000 z 040 i 16 MB RAMu. W tej chwili samo Apollo do A1200 z 040 i RAMem może kosztować około 1200 zł.

Pamiętać jednak należy, że A3640 z gołej A4000 wypada bardzo blado w porównaniu z każdym turbo 040, także z Apollo1240. Maks 16MB fastu to spore ograniczenie, jeśli chce się np. dołożyć kartę graficzną i trochę wybajerzyć system. Dolegliwy jest brak pcimci a czasem brakuje też clockportu.

Oczywiście A4000 można rozbudować tak, że niczego nie brakuje (na miarę świata klasycznej Amigi), ale to jest w dzisiejszych czasach bardzo trudne. Problem cen to jedna sprawa, druga to dostępność podzespołów.
[#21] Re: Miałem Amigę

@jubi, post #19

Jeżeli A1200 to karta turbo używka czy lepiej kupić na RetroAmi ACA? , wolałbym chyba raczej nową z gwarancją skoro jest taka możliwość.
[#22] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #21

Jeśli wystarczy ci z 030 to kupuj ACA, nie przejmuj się brakiem MMU i niemożnością dołożenia kooprocesora. MMU jest naprawdę mało komu potrzebne a jeśli ktoś potrzebuje kooprocesoro to potrzebuje tez 040 lub 060 a nie 030.

Pozdrawiam
[#23] Re: Miałem Amigę

@RadoslawF, post #22

Dokładnie, zależy od potrzeb. Warto dokładnie przemyśleć do czego Amiga będzie służyła. Jeżeli do gier (tych mniej wymagających) to 030 w ACA wystarczy, jeżeli jednak będziesz chciał grać w gry 3D lub oglądać dema, to 040+ zalecane.

A4000 w podstawowym konfigu, nie jest może w zakupie strasznie droga, ale jej możliwości nie są zbyt duże. Koszty kart rozszerzeń, ze względu choćby na to, że jest ich mniej na rynku, są wyższe niż do A1200, a sam komputer zajmuje więcej miejsca niż A1200 w desktopie. Szerokość obudowy może i podobna, ale wysokość i głębokość już robią znaczną różnicę.
[#24] Re: Miałem Amigę

@Daclaw, post #20

Za około 1500 zł jesteś w stanie upolować A4000 z 040 i 16 MB RAMu. W tej chwili samo Apollo do A1200 z 040 i RAMem może kosztować około 1200 zł.

Biorac pod uwage, ze kompletna i dzialajaca A4000 pojawia sie wybitnie rzadko, twierdzenie to jest dalece optymistyczne. Stopien oblezenia wszystkich pojawiajacych ofert z A4000 (do policzenia na palcach jednej reki w promieniu roku) tylko to potwierdza.
[#25] Re: Miałem Amigę

@F7sus4, post #24

A czy przypadkiem nie jest tak , że na Amidze 4000 nie działają wszystkie gry i demka ?
Pomijam już kwestię ceny A1200 vs A4000 oraz ilość zajmowanego miejsca, co przy mieszkanku 25 m też pewnie ma znaczenie...
[#26] Re: Miałem Amigę

@Motyl, post #25

że na Amidze 4000 nie działają wszystkie gry i demka ?

To prawda.
Jest ich kilka, ale są.
[#27] Re: Miałem Amigę

@Motyl, post #25

A czy przypadkiem nie jest tak , że na Amidze 4000 nie działają wszystkie gry i demka ?

Raczej nic, po czym warto płakać.
Po wymianie A3640 na jakąś normalną kartę procesorową, sytuacja ulega zresztą poprawie.
[#28] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #1

A1200. Choćby na razie bez karty turbo. Nawet "goła" A1200 odpali ci 98% gier dyskietkowych z A500, dzięki specjalnej dyskietce z kickastartem 1.3 i "degraderem" (programowe zmniejszenie pamięci Chip oraz wyłączenie Cache procesora).

Pamiętaj że około 2% gier nie działa także na Amigach 500+ i 600. Dla nich też jest specjalna dyskietka.
A do gołej A1200 możesz spokojnie podłączyć twardy dysk, CD-ROM lub SD na PCMCIA. No i AGA - nie warto się jej pozbywać. :)

Później możesz dokupić kartę turbo i cieszyć się grami WHDLoad, płynniejszymi demami i co najważniejsze - dobrze podbajerowanym systemem.

PS. Możesz też trafić na A500 z płytą główną z A500+, z kickstartem 1.3. Na tych A500 też nie działa te 2% gier.

Dodane: Odnalazłem te dyskietki, czyli dyskietkowy kick1.3AGA i kick1.3ECS. Linku nie podam, a zainteresowanych zapraszam na priv. Oczywiście dyskietki działają tylko na Amigach A1200, A600, A500+ bez karty turbo.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2014 17:45:03 przez Andrzej Drozd
[#29] Re: Miałem Amigę

@Andrzej Drozd, post #28

Dziękuję wszystkim za rady , trochę mi się rozjaśniło szeroki uśmiech i skłaniam się do A1200 i ACA 030/40 bez mmu.
[#30] Re: Miałem Amigę

@Andrzej Drozd, post #28

PS. Możesz też trafić na A500 z płytą główną z A500+, z kickstartem 1.3. Na tych A500 też nie działa te 2% gier.

O a wiesz może dlaczego? I znasz może jakiś tytuł z tych 2%? Jak znasz coś to aż poszukam na necie i sprawdzę u siebie czy faktycznie tak jest, bo słyszałem że niektóre nie ogarniały więcej niż 512 chip lub nie lubiły się z trapdoorem. Bo właściwie w tych a500 z płytą z 500+ z większych zmian to chyba tylko ECS agnus albo pełny ECS.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem