[#31] Re: Miałem Amigę

@jogg, post #30

Miałem kiedyś taką Amigę i nie działał np. Superfrog. Dokładnie podczas ładowania następował zwis (mniej więcej wtedy, kiedy pojawia się napis "Accessing disk").
[#32] Re: Miałem Amigę

@tOMashBe, post #31

mam tylko taką a500 8a.1 jak w 500+ ecs agnus i ecs denise 512kb chip + 512kb slow kick 1.3 i właśnie wrzuciłem intro i dysk 1 na dyskietki, odpaliłem i poszła i normalnie gram lvl 1 i oczywiście mam uwagę od nooba: mój bohater nie potrafi strzelać
[#33] Re: Miałem Amigę

@tOMashBe, post #31

Miałem kiedyś taką Amigę i nie działał np. Superfrog. Dokładnie podczas ładowania następował zwis (mniej więcej wtedy, kiedy pojawia się napis "Accessing disk").

Nie chce takiej Amigi na której nie pójdzie moja ulubiona gra.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2014 20:51:02 przez zorkadar
[#34] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #33

A1200 kupiona , w boxie z książeczkami i dyskietkami lubię mieć wszytko w pudełkach :) takie małe zboczenie :)
Teraz trzeba upolować dobrą dopałkę.

Co to za karta , wygląda na nie używaną do kupienia za 800zł, nie wiem czy mogę zapodać linka?
Słabo u mnie z angielskim, na aukcji jest pudełko z blizzarda 1230 ale gostek chyba pisze że to apollo i chyba nie testowana ale wygląda na jakiś leżak magazynowy.

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2014 15:54:11 przez zorkadar
[#35] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #34

Apollo 1230: http://amiga.resource.cx/exp/apollo1230mk1.
Ja mam Apollo 1240 i naprawdę nie narzekam, aczkolwiek wiem że są to czasami problematyczne karty...
[#36] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #34

miałem świetna karta, wygląda na rewelacyjny stan, RAM trochę mało (to 8 MB?)OK
[#37] Re: Miałem Amigę

@sebbb, post #36

ramu można przecież dołożyć, napisałem pytanie do sprzedającego kulawym angielskim zobaczymy co odpisze.
[#38] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #37

Nie śledziłem ostatnio alledrogo po ile takie karty chodzą?. Gość odpisał że sprawna ma 100% pozytywów więc raczej wtopy nie będzie ,nie wiem warto czy lepiej ACA z gwarancją?
[#39] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #1

Weź A1200 (ze względów praktycznych), bo pograsz w tytuły z AGA i masz lepsze perspektywy z używaniem systemu.
Weź też A600 (ze względów sentymentalnych), bo warto mieć tę Amigę, którą miało się w latach jej świetności. Tej będziesz używał w samotności, po piwach, wieczorem i w nocy, odpalając to co kiedyś z tych samych dyskietek... o ile je zachowałeś ;).
[#40] Re: Miałem Amigę

@Duracel, post #39

Parę dyskietek się ostało szeroki uśmiech
[#41] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #38

Za 800 zł nie warto, patrz tu:
http://retroami.com.pl/product.php?id_product=76

nie ma MMU, które i tak bardzo rzadko się przydaje - jedynie chyba do jakichś sterowników graficznych pod Shapeshiftera. Prędkość karty z mojego linka będzie bardzo zbliżona do tego Apollo.
[#42] Re: Miałem Amigę

@madman15, post #41

Dokładnie - MMU nie jest wykorzystywane przez gry (jedyne sensowne zastosowanie to sterowniki graficzne do ShapeShiftera). W ACA masz szybką pamięć, całe 128 MB, do tego jest to nowy produkt na normalnej gwarancji.
[#43] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #34

po zdjęciu już widzę u kogo tej karciochy szukałeś ;) 800 pln przepłacisz za tyle można niekiedy dostać kartę z prockiem 040 na pokładzie.
[#44] Re: Miałem Amigę

@miro_78, post #43

Ok, w takim razie odpuszczam i wezmę chyba ACA.
[#45] Re: Miałem Amigę

@miro_78, post #43

Turbo z 68040 za 800 no chciałbym
[#46] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #44

Negocjuj może spuści za 700
[#47] Re: Miałem Amigę

@sebbb, post #46

W końcu przyszła nowo zakupiona przyjaciółka w wersji magic pack firmy Escomszeroki uśmiech. Wszystko w stanie idealnym książki ,dyskietki jak i samo pudełko, wrażenia z otwierania takiego zestawu podobne jak w latach 90szeroki uśmiech
[#48] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #47

Gdzieś czytałem że escomowe płyty mają fabrycznie zrobiony timing fix ale nie mogę teraz tego znaleźć, da się to jakoś sprawdzić bez otwierania ?
[#49] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #48

Co powiecie o tej karcie , miał ktoś może nadal ma ? Bardzo mało informacji wujek google wypluwa na jej temat.
karta turbo

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 22:32:09 przez zorkadar

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 22:32:26 przez zorkadar

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 22:32:52 przez zorkadar
[#50] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #49

Cena do przełknięcia, a jeśli nie zależy Ci na wynikach benchmarków to na początek może być. Chociaż ja ostatnio stwierdziłem, że chyba przerzucę się na 68040.
[#51] Re: Miałem Amigę

@glichtanski, post #50

Już miałem klikać bo po paru głębszych jestem więc łatwiej się kupuję, ale koszty wysyłki mnie powaliły
Apollo
[#52] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #51

Zdecydowanie nie warto.
Ja wciąż polecam coś z kart ACA: http://retroami.com.pl/category.php?id_category=5 . To są karty NOWE, na gwarancji. Dużo RAMu, jedyne zgrzyt to brak FPU. Ale do gier jest kompletnie nieprzydatny, już lepiej upewnić się, że 68030 jest z MMU - to może się przydać przy używaniu emulowanego maca - tam jest sporo fajnego softu, nie tylko gier.
[#53] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #51

Wychodzi 933 zł. Nie musisz płacić cła w polsce, ale i tak za drogo.
Jeśli miałbyś sam zapłacić cło to wyszłoby około 1010 zł. I tak za drogo.
Gdyby to było 040 to jeszcze można by się pokusić.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 23:06:02 przez glichtanski
[#54] Re: Miałem Amigę

@wali7, post #52

Trochę naczytałem się o braku stabilności zwisach restartch itp. i trochę odechciało mi się ACA więc sam już nie wiem

Jeszcze parę głębszych i pójdę na całość
Apollo , szkoda że Blizzard

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 23:11:39 przez zorkadar

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 23:12:26 przez zorkadar

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 23:13:27 przez zorkadar
[#55] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #54

miało być szkoda ze nie Blizzard, ale nawet jak na Blizzarda byłoby chyba strasznie drogo , nie szukałem 060 więc nie wiem po ile takie chodzą?

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 23:39:57 przez zorkadar
[#56] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #55

Poczekać, upolować jakiegoś apollaka lub blizza 040, odlożyć na upgrade i cieszyć się 060. Te karty nie są trudne do przerobienia a fachowców na forum mamy. Znam to z autopsji, jest gi.
[#57] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #54

Ja mam Apolla 1260 50 MHz, przerobiony z 1240 przez Stacha. Machy wlutowane bezpośrednio na płytkę (kiepskie podstawki są główną przyczyną problemów z Apollo). Działa bardzo fajnie.
Co do ACA - to plusem tych kart jest ciągły serwis U PRODUCENTA. Tego nie masz w przypadku innych kart. Pomijając nierzadko chore ceny. A co do ACA, to pamiętaj, ze na forach pisze się głównie o problemach. Przecież nie wchodzisz codziennie rano na PPA i piszesz "moje ACA dzisiaj super działa. podobnie jak cały rok wcześniej" :) A tych kart trochę ostatnio ludzie kupili.
Dokładnie tak samo jest z Apollami - ludzie piszą że masa problemów, a ja miałem 3 różne egzemplarze Apollo 1240 i żaden nie sprawiał najmniejszych problemów. Dopiero ostatni z nich, kiedy wrócił do mnie po kilku latach pobytu u kolegi zaczął się wieszać (sam nie wiem, co on z tą kartą zrobił, możliwe że podstawki zaśniedziały). Wtedy poszedłem na całość, i za niewielką cenę Stachu przelutował mi Machy na płytę i od razu zamontował 68060. Po tym karta znowu stała się bezproblemowa. I znacznie szybsza :)
Oczywiście wart jest polecenia legendarny Blizzard IV. Miałem go wiele lat i był super. Oczywiście o ile wystarczy Ci 68030 50 MHz i naprawdę kosmiczna cena - rynek ceni ten model. Bl;izzardy 1240/60 też są super (akurat z nimi nie mam doświadczenia). Ale cena też jest stosowna.
Obchodź z daleka produkty GVP - co prawda konstrukcyjnie są świetne, ale firma wypuszczała do nich specjalne, dedykowane SIMM - ze zwykłymi nie pójdzie. A te GVP kosztują chore pieniądze i są niezwykle rzadkie.
Generalnie trzeba uważać z produktami niespotykanymi w Polsce - nikt nie poradzi przed zakupem, a w razie problemów nikt nie pomoże i nikt nie podejmie się się serwisu. Tu polecałbym Blizzardy i Apollo. Ew. produkty Elboksu. I jednak ACA.
[#58] Re: Miałem Amigę

@wali7, post #57

W związku z sugestiami mam pytanie czy ktoś z kolegów podejmie się wymiany kondensatorów oraz zrobi timing fixa?, jestem laikiem jeżeli chodzi o elektronikę wiec sam się tego nie podejmę płyta Escom 1D4.
Mimo skrajnie różnych opinii na temat kart Aca wczoraj postanowiłem zakupić 1232 EC030/40MHz. Karty Blizzarda kosztują dzisiaj chore pieniądze a upolowanie w dobrym stanie i cenie to raczej mission impossible a i tak nikt mi nie zagwarantuję ile pochodzi, tutaj mam gwarancję , do moich potrzeb będzie zupełnie wystarczająca choć wiadomo że apetyt rośnie w miarę jedzenia .Żeby mieć mieć pewność że nie spotkają mnie niespodzianki dla świętego spokoju zrobiłbym tego fixa.
W tym wątku link znalazłem info że płyty escomu nie potrzebują timing fixa ale z ostatniego posta wynika chyba że jednak tak, cienko u mnie z angielskim więc proszę o wyprowadzenie z ewentualnego błędu.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2014 19:37:39 przez zorkadar

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2014 19:39:01 przez zorkadar

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2014 19:41:02 przez zorkadar
[#59] Re: Miałem Amigę

@zorkadar, post #58

Jeśli jeszcze nikt się chętny nie znalazła, to mogę wymienić kondensatory i sprawdzić, czy jest pełny Timefix.

Pozdrawiam, Jarek
[#60] Re: Miałem Amigę

@jarob, post #59

Dzięki za odzew , innych chętnych brak. Czekam na kartę turbo, jak przyjdzie to sprawdzę najpierw jak to wszystko działa .
Dam znać to dogadamy szczegóły.
Pzdr.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem