@zorkadar,
post #54
Ja mam Apolla 1260 50 MHz, przerobiony z 1240 przez Stacha. Machy wlutowane bezpośrednio na płytkę (kiepskie podstawki są główną przyczyną problemów z Apollo). Działa bardzo fajnie.
Co do ACA - to plusem tych kart jest ciągły serwis U PRODUCENTA. Tego nie masz w przypadku innych kart. Pomijając nierzadko chore ceny. A co do ACA, to pamiętaj, ze na forach pisze się głównie o problemach. Przecież nie wchodzisz codziennie rano na PPA i piszesz "moje ACA dzisiaj super działa. podobnie jak cały rok wcześniej" :) A tych kart trochę ostatnio ludzie kupili.
Dokładnie tak samo jest z Apollami - ludzie piszą że masa problemów, a ja miałem 3 różne egzemplarze Apollo 1240 i żaden nie sprawiał najmniejszych problemów. Dopiero ostatni z nich, kiedy wrócił do mnie po kilku latach pobytu u kolegi zaczął się wieszać (sam nie wiem, co on z tą kartą zrobił, możliwe że podstawki zaśniedziały). Wtedy poszedłem na całość, i za niewielką cenę Stachu przelutował mi Machy na płytę i od razu zamontował 68060. Po tym karta znowu stała się bezproblemowa. I znacznie szybsza :)
Oczywiście wart jest polecenia legendarny Blizzard IV. Miałem go wiele lat i był super. Oczywiście o ile wystarczy Ci 68030 50 MHz i naprawdę kosmiczna cena - rynek ceni ten model. Bl;izzardy 1240/60 też są super (akurat z nimi nie mam doświadczenia). Ale cena też jest stosowna.
Obchodź z daleka produkty GVP - co prawda konstrukcyjnie są świetne, ale firma wypuszczała do nich specjalne, dedykowane SIMM - ze zwykłymi nie pójdzie. A te GVP kosztują chore pieniądze i są niezwykle rzadkie.
Generalnie trzeba uważać z produktami niespotykanymi w Polsce - nikt nie poradzi przed zakupem, a w razie problemów nikt nie pomoże i nikt nie podejmie się się serwisu. Tu polecałbym Blizzardy i Apollo. Ew. produkty Elboksu. I jednak ACA.