[#1] Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc
Zajmuje sie obrobką dzwieku korzystam z pc z interfejsem terratec dmx 6fire ( wejscia i wyjscia midi,audio,coaxial,digitalpreamp gramofonowy itd.) Czy "nowymi amigiami" moge zastąpić pc? Czy pod "nową amige" podepne sampler akai,klawiatury i pady sterujące midi?.Przyznaje sie, ze nigdy nie miałem stycznosci z Amigą za co bardzo sie wstydze i za co bardzo Was i siebie przpraszam.Kupiłem na allegro Amige 600( przyznam sie ze kupiłem ten model poniewaz mi sie podobał) z interfejsem midi i juz dokupiłem do niej sampler z ksiazką Digiton 2-oryginał, dyskietkć z oryginalnym programem Digiton2 i sam nie mam pojćcia co na tym zrobie i jak sie dotego zabrac.Paczka z Amigą jeszcze nie doszła i mam straszna treme:) czuje sie jak analfabeta, no w sumie to jestem dyslektykeim, nie mam pojecia jak podłączyc Amige.Nie wiem nic, zupełnie nic.Kupiłem myszke do amigi i przejsciówke do monitora PC( RGB-VGA Commodore) w sklepie eFUNZINe mam nadzieje ze podłącze przez ta przejsciówe moj monitorod starego pc.Nie wiem nawet gdzie wsadzic tą przejscówke w Amidze,nie wiem zupełnie nic.Chodze tutaj po stronie czytam o Amigowych systemach i nie mam pojecia jak taki zainstalowac.Jak mam podłączyc czy mogć podłączyc do mojej Amigi cdrom? twardy dysk? Czy powstały na moja Amige progsy do obrobki dzwieku? jakies edytory audio.Nie wiem od czego zacząc znam tylko pc:( wiem ze to trudne uczyc takiego jełope jak ja ale moze dacie jakies linki? co mam czytac? Jak sie uczyc? Tutaj na stronie widze mnostwo nazw pegasos nazwy systemow ktore mi nic nie mowia, chyba za głupi jestem:( Wiem ze bankowo bede sie starał kupic w przyszłosci jak najtwardszą Amige z drukarka, skanerem. nawet jesli nie zastapi? ona pececiaka to i tak ja kupie do internetu,pisania,drukowania,skanowania.Bardzo prosze powiedzcie jak sie uczyc gdzie czytac co to morphos? i kupa innych rzeczy o ktorych tu czytam? Podpowiedzcie:)

[#2] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@nautilius, post #1

Na początek poczytaj FAQ - http://www.ppa.pl/faq/index.php
nie znajdziesz tam wszystkich odpowiedzi na swoje pytania ale będziesz miał jako takie pojęcie za co się zabierasz. Od siebie dodam że wybrałeś nie najlepszy model Amigi ze względu na słabe możliwości rozbudowy.
[#3] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@Sylwester, post #2

Dziekuje:) teraz wiem od czego zacząć.dziekuje:)

[#4] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@nautilius, post #3

Widzę ostatnio spore zainteresowanie Amigą (co mnie niezmiernie cieszy) przez nowych użytkowników i tak się zastanawiam czym to jest spowodowane? Domyślam się że niektórzy powracają do Amigi żeby zobaczyć co w trawie piszczy ale ciekawi mnie co przyciąga tych co nigdy jej nie mieli. Więc jak zakładamy nowy brednioserial?
[#5] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@Sylwester, post #4

Ja od dziecka chciałem amige ale w domu nie było pieniedzy:/ Teraz jak juz mam troche swoich to wreszcie ją zamowiłem:D Tylko nie wiem jak sie instaluje ten system workbench i skąd go wziąść......i w ogole ktory bo ich chyba wiecj niz jeden jest:)
wracając do dzwieku w Amidze to czy ktos ma opis albo line to tego :ProStation Audio Titanium,ale w jezyku Polskim?:)

Ostatnia modyfikacja: 26.04.06 02:00
[#6] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@nautilius, post #5

Dla A600 jest Workbench 2.0 i powinieneś go dostać razem ze sprzętem.
[#7] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@Sylwester, post #6

Sylwester wiesz moze cos o porownaniu ProStation Audio Titanium( http://www.pegasos.pl/?peggy=5) do cubase sx ktorego mam na pc?
Po polsku sie doszperać nie moge:/

[#8] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@nautilius, post #7

Coś było tutaj - http://www.nukleon.pl/amiga.php?opcja=news&nr=15 ale teraz nie działa, ProStation Audio nie znam a tym bardziej Cubase.
[#9] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@nautilius, post #7

ZTCW o Pro Station, to nie ma żadnego porównania, jako że Cubase jest(przedewszystkim) bardzo rozbudowanym seqencerem, a Pro Station jest bardzo rozbudowanym programem HDR( HardDisk Recording - jego funkcja jest zbliżona do cyfrowego wielośladu, ale ma większe możliwości), tak więc o porównaniach nie bardzo może być mowa, oba programy realizują inne funkcje...
Jeśli myślisz o poważnej pracy na Pegu, to będziesz potrzebował obu. Na MOS nie ma sensownego seqencera (No może poza - już chyba nie rozwijanym - DigiBoosterPro - ale też porównanie tego programu do studyjnej wersji Cubase byłoby druzgocące), ale możesz skożystać z oprogramowania dostępnego na MacBSDX(Dzięki MacOnLinux)...
Ale prawda jest taka, że robienie muzyki na Pegu to nie najlepszy pomysł, jako że dla MacOSX lepszy będzie - jednak - Mac, a pod MorphOSem nie ma(ZTCW) sterowników dla żadnej sensownej karty dzwiękowej(w tym wypadku przez sensowną rozumiem kartę 24/96). Program ProStation Audio jest naprawdę dobry(bije kilka konkurentów dostępnych na platformę PC i/lub Mac i to konkurentów których ceny liczy się w tysiącach, a walutą jest zwykle dolar), ale jego moc pozostaje w zasadzie niewykożystana z braku sprzętu... Jest to o tyle ciekawa sytuacja, że generalnie w świecie Amigi zachodzi odwrotna sytuacja (tzn. jest sprzęt ale nie ma oprogramowania - czy to sterowników (jak n.p. do firewire czy Gigabit Ethernet), czy to aplikacji wykożystujących to co jest (n.p. gier 3D które by naprawdę nagrzały GPU obsługiwane przez MOS czy AOS 4.0)...
[#10] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@Torn, post #9

Chcialem cos napisac ale widze, ze znalazl sie ktos napisal wszystko. Dzisiaj na zadnej ze starych czy nowych Amig z jakimkolwiek systemem (czy to oryginalnym czy "podrobka") dzwiekiem zajmowac sie nie mozna. Ze starych czasow zostal nam ProStationAudio ale jak sam wspomniales on wszystkiego nie zalatwia. Reszta nie dziala na nowych Amigach albo jest zalosna. No moze jeszcze warto byloby obadac tego Audio Evolution (czy jak mu tam), ktory powstaje pod AmigaOS4 - moze byc ciekawy. Jednak chocby nie wiem co zrobic to nic nie przebije platformy Windows albo MacOSX. Cena, mozliwosciami i iloscia oprogramowania. Proba uzaleznienia swojej pracy od Amigi skonczy sie nerwica, zawalem serca i co najgorsze - zniechceceniem zupelnym do tej platformy. Gdy pisze takie zdanie to az mi serce krwawi. :) Jednak bardziej by mi krwawilo gdybym namowil goscia do kupna jakiejs nowej Amigi, a potem napialby na forum "Facet! Na co ty mnie namowiles? Przeciez to jest zalosne! To nie ma nawet 10% mozliwosci taniego peceta z darmowym oprogramowaniem.". Mialby niestety racje. :(

[#11] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@nautilius, post #1

Ta przejśćiówka na monitor VGA... Obrazu w PAL nie uzyskasz, odpalisz Amigę i zobaczysz napis "Out of Range". Niech kolega lepiej podłączy Amigę pod telewizor:)

[#12] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@nautilius, post #1

Przede wszystkim ta Amige nalezy wyrzucic niestety, bo szkoda nerwow na nia. To nadaje sie tylko do podlaczenia do telewizora i pogrania w stare gierki (z dyskietek). Mozliwosci to ma gorsze niz dzisiejsze telefony przenosne. :) Na szczescie taka Amiga nie kosztowala pewnie wiecej niz sredniej klasy mysz wiec strata nie bedzie wielka. Ja widze tylko kosz na smieci. Ze wzgledu na jej rozmiary nie bedzie nawet problemu zeby sie tam zmiescila. :) To przykre ale w 100% prawdziwe.

To jest informatyka. Jezeli cos bylo 15 lat temu fajne to dzisiaj nie moze stac nawet na najnizszej polce. Amiga i tak najdluzej wytrzymuje ze wszystkich platform. :)
[#13] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@MDW, post #12

Nie dołuj tak od razu kolegi, zobaczy Amigę w działaniu i filozofię systemu to a nuż załapie bakcyla. A Ty tak z grubej rury...
[#14] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@MDW, post #12

Nie zgodze sie z Toba, a jesli masz jakies sprzety amigowe do wyrzucenia, to chetnie sie nimi zaopiekuje. Ludzie nadal pisza muzyke na Atari 8bit - czy ten sprzet tez nadaje sie tylko do kosza?

Nie jest dla nikogo tajemnica, ze gola A600 za 50zl jest wolniejsza niz np. wypasna A4000 ze sterta kart za ponad 1tys zl. Nawet ta A4000 jest za slaba do chocby pomyslenia o filtrach VST czy instrumentach VSTi - a na pececie za porownywalne pieniadze mozna sie tym bawic bez problemu. Na kazdym z tych komputerow mozna jednak cos zrobic.

Facet kupil sobie Amige z sentymentu wiec chocby to jest powod, zeby sprobowac. Na szczescie wielu jest takich, co cos robia w tym temacie - jak chocby Alfred Faust z Niemiec, rozwijajacy BarsnPipes - http://www.alfred-j-faust.de/ - freewarowy sekwencer MIDI.

A600, nawet odpalana z dyskietek, nadaje sie calkiem niezle na maly, przenosny sekwencer, ktory mozna podlaczyc chocby do TV podczas sesji u kumpla. A jest tansza i na pewno bardziej czaderska niz pecetowy notebook.

Pozdrawiam wszystkich entuzjastow starego sprzetu.
[#15] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@bobik, post #14

Ja myslalem, ze czlowiek chce zajmowac sie komercyjna obrobka dzwieku na A600 w 2006 roku. Hobystycznie muzyke mozna robic na kilku szklankach napelnionych woda. :) Nawet jezeli dolutuje 16 czy 32 MB RAM do portu joysticka, dolaczy 50 przejsciowek RGB-VGA i twardy dysk o kosmicznych rozmiarach 4GB to obrabiac dzwieku na tym sie NIE DA. Szkoda jego zdrowia na to. Niech sobie kupi za 1000 zl peceta, zrobi co ma zrobic i reszte czasu poswieci np. na poznawanie Amigi, zabawe nia.

A600, nawet odpalana z dyskietek, nadaje sie calkiem niezle na maly, przenosny sekwencer, ktory mozna podlaczyc chocby do TV podczas sesji u kumpla. A jest tansza i na pewno bardziej czaderska niz pecetowy notebook.

Ja tym nie widze w niej nic czaderskiego. Przeciez tego nawet nie mozna porownac. Ani cenowo ani predkosciowo. Poza tym cokolwiek odpalanego z dyskietek zupelnie nie wchodzi w gre. Dyskietki w XXI wieku juz nie dzialaja. Ich niezawodnosc osiagnela dno. Uzywajac dyskietek juz kilka lat temu mozna bylo sie pociac albo skonczyc w domu wariatow.

I prosze czlowiekowi nie probowac wmawiac, ze na A600 1MB RAM z procesorem MC68000 7 MHz bedzie mogl obrabiac dzwiek, bo NIE BEDZIE MOGL. Cholera to trafi pierwszego dnia i szybciej ja wyrzuci niz juz kupil. Pobawic sie mozna ale praca w XXI wieku na czyms takim? Nie badzmy smieszni, dzisiaj telefony za marny 1000 zl maja procesory 100 MHz i karty pamieci 1 GB.

[#16] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@bobik, post #14

Witamy na forum! :)
[#17] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@MDW, post #15

Do obróbki dźwięku się nie nadaje to fakt, natomiast jako sekwencer do sterowania klawisza po midi jak najbardziej, widziałem w akcji Amigę CDTV (procesor ten sam) i działało to całkiem zgrabnie. Pomijam fakt że dzisiejsze keyboardy mają możliwości daleko wykraczające poza jakąkolwiek Amigę. Nie mierz wszystkiego wg. własnej miary, jeden potrzebuje kompa jako narzędzia do bezproblemowej pracy a drugi lubi dłubać w układach na kilku tranzystorach.
[#18] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@MDW, post #15

Acha. Dzieki za oswiecenie.

W takim razie wielu ludzi, ktorzy nadal uzywaja Atari ST z Cubase (przypominam, w wersji podstawowej MC 68000 8MHz) zarowno hobbystycznie jak i w profesjonalnych studiach, to banda idiotow, ktorzy nie wiedza co czynia. A moze zaraz uslysze, ze sa idiotami, bo uzywaja Atari?

Odnosnie dyskietek - nie zamierzam bynajmniej przekonywac, ze sa lepsze od twardych dyskow. Napisalem "nawet odpalana z dyskietek" bo moze facet poczuje bluesa dopiero pozniej i dokupi twardy dysk (lub przejsciowke i karte CF - polecam). Swoja droga ciekawe, ze kiedys mozna bylo uzywac dyskietek a dzisiaj juz nie :)

Teraz merytorycznie, nie wnikajac w istote "profesjonalizmu" i zaznaczajac, ze nie jestem muzykiem ani inzynierem dzwieku choc tematem interesuje sie od dluzszego czasu:

- Na klasycznej Amidze da sie bawic/pracowac w MIDI - nawet z dyskietek, oczywiscie pamietajac o ich ograniczeniach. Przyklad - wspomniany przeze mnie BarsnPipes.

- Jesli chodzi o przetwarzanie dzwieku w postaci sampli (np. a'la VST w Cubase), to tutaj ograniczeniem jest sprzet - pomijajac kosztowne karty, ktore w dodatku bez sztuczek nie da sie podlaczyc do A600, mamy 4 kanaly 8bit i 8MHz procesor bez zadnego wspomagania przez DSP czy chocby arytmetyke zmiennoprzecinkowa i max. kilka/kilkanascie MB RAM. Poza eksperymentami z trackerami, paroma stosunkowo prostymi edytorami sampli i kilkoma ciekawymi programikami z aminetu, nie ma tu duzego pola do popisu.

- O "nowych" Amigach sie nie wypowiadam, bo niewiele o nich wiem.

Jesli nie mam racji to prosze o kompetentne komentarze.

Ponownie pozdrawiam wszystkich pasjonatow :)
[#19] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Paďstwa prosze pomoc

@MDW, post #12

Ja tylko dorzuce, że gdyby ktos jednak wyrzucal Ami (najlepiej 1200), to ja też sie zgłaszam jako "śmietnik". ^_^
Jakby co walic na maila. ;)
[#20] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@R-Tea, post #16

Tajniacze sie na forum juz jakis czas, ale dopiero dzis musialem sie zarejestrowac :)
[#21] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Paďstwa prosze pomoc

@Mario, post #19

Przeciez tego w cala kupa lezy na roznych aukcjach, gieldach. Mozna miec za grosze. Pamietam jak mi szwankowala Amiga 1200 to modlilem sie zeby nawalila plyta glowna, bo to byl najtanszy i najlatwiej dostepny element. :) Na pewno byl tanszy niz np. przejsciowka katowa do PCMCIA. To smieszne ale jakby mi ktos zlamal taka przejsciowke to bym zabil, a jakby mi ktos polamal plyte glowna to bym nawet sie nie zmartwil za bardzo. Pare groszy, 2-3 dni czekania i wszystko jest tak jak bylo. :) Zadnego reinstalowania systemu. :) To niewatpliwy plus Amigi.

Teraz w cenie czasem duzo ponizej 100 zl mozna miec rzeczy bedace jeszcze nie tak dawno temu marzeniami zycia. Problem w tym, ze teraz nie chcialbym tego nawet za darmo. :( Co mialbym na tym robic? Grac w SuperFroga? Nie lubie grac, w platformowki zwlaszcza. :)

[#22] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@bobik, post #18

bobik napisał(a):

> Acha. Dzieki za oswiecenie.
>
> W takim razie wielu ludzi, ktorzy nadal uzywaja Atari ST z
> Cubase (przypominam, w wersji podstawowej MC 68000 8MHz)
> zarowno hobbystycznie jak i w profesjonalnych studiach, to
> banda idiotow, ktorzy nie wiedza co czynia. A moze zaraz
> uslysze, ze sa idiotami, bo uzywaja Atari?

Nie, jeśli używają Atari od lat 80 czy 90 i jedzie on na takiej samej zasadzie jak Amiga w stacjach telewizyjnych, która jest am jako "strażak" który jeszcze może coś zrobić w sytuacjach awaryjnych... Ale jeśli ktoś wyposaża teraz studio w Atari... To tak, jest idiotą, bo nawet Atari nie przystaje do dzisiejszych możliwości, mimo że kiedyś w tej dziedzinie konkurował z Maciem... Tyle że to dotyczyło TT i Falcona, a te były "trochę" lepiej wyposażone, niż A600, prawda?

> Teraz merytorycznie, nie wnikajac w istote "profesjonalizmu" i
> zaznaczajac, ze nie jestem muzykiem ani inzynierem dzwieku choc
> tematem interesuje sie od dluzszego czasu:

Ale zauważ, że, z tego co wiem, na Amigę nidgy nie było kart 24/96. Rozwiązania profesjonalne były zwykle narzędziem do obróbki dzwięku w video... Jak na przykład - skąd innąd świetna - karta AD516, pocoś tam była ta obsługa SMPTE, nie?

> - Na klasycznej Amidze da sie bawic/pracowac w MIDI - nawet z
> dyskietek, oczywiscie pamietajac o ich ograniczeniach. Przyklad
> - wspomniany przeze mnie BarsnPipes.

Co prawda nie widziałem B'n'P, ale nie wiem czy już nie lepszy byłby MusicX, po pierwsze pochodzi z tych samych czasów co A600, a po drugie kiedyś "dawał radę", bo to dobry program był...
Ale i tak, przy profesjonalnym zastosowaniu, amiga nie da tu rady... Do tego też trzeba specjalizowanego sprzętu i oprogramowania. Czy do Amigi podłączysz n.p. Yamahę XG-1000? Ile głosową polifonię jest w stanie uciągnąć procesor 68000? Czy na Amigę jest jakiś program obsługujący nowe funkcję XG czy GS(Bo GM to była fajna sprawa, ale w latach 80)?

> - Jesli chodzi o przetwarzanie dzwieku w postaci sampli (np.
> a'la VST w Cubase), to tutaj ograniczeniem jest sprzet -
> pomijajac kosztowne karty, ktore w dodatku bez sztuczek nie da
> sie podlaczyc do A600, mamy 4 kanaly 8bit i 8MHz procesor bez
> zadnego wspomagania przez DSP czy chocby arytmetyke
> zmiennoprzecinkowa i max. kilka/kilkanascie MB RAM. Poza
> eksperymentami z trackerami, paroma stosunkowo prostymi
> edytorami sampli i kilkoma ciekawymi programikami z aminetu,
> nie ma tu duzego pola do popisu.

A czy zsamplujesz dzwięk z jakością 24/96(aktualnie uznawaną za minimum, do studyjnej pracy)?

> - O "nowych" Amigach sie nie wypowiadam, bo niewiele o nich
> wiem.
Nie ma co dodać, wszystko zostało już powiedziane... Generalnie, żadna Amiga (Ani Classic, ani A1/Peg, ani jej klony typu Draco), nigdy nie nadawała się do studyjnej pracy - zwykle Amiga słyżyła do obróbki dzwięku w Video, dlatego nie ma (i nie było) na Amigę rozwiązań 24/96, były rozwiązania 16/48 - bo to w zupełności wystarcza do obróbki scieżek dzwiękowych w video...
Po prostu Amiga nigdy nie zabłyszczała na tym polu...
[#23] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@Torn, post #22

Ok, to jeszcze mi pokazcie w ktorym miejscu namawiam kogokolwiek na wstawienie Amigi jako glownego narzedzia do studia dzwiekowego a sam sie zglosze do odpowiedniego specjalisty.

Nie, ja staram sie pokazac co mozna zrobic z tym co sie ma zamiast wyliczania czego sie nie da a zwlaszcza stwierdzen typu "wyrzuc do kosza bo nic sie nie da na tym zrobic". Sorry, ale cos takiego, zwlaszcza w ustach pasjonata, ktorymi wszyscy przeciez jestesmy, jest zwyczajnie irytujace.

Jakas korzysc z tej dyskusji jest - ruszylismy przy okazji kilka zagadnien, ktore inaczej moglyby umknac :)
[#24] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@bobik, post #23

Oczywiście, pobawić się na Amidze w edycję dzwięku można, ale tylko pobawić... Jeśli ktoś chce zrobić coś bardziej profesjonalnie, to niestety trzeba spojrzeć na inne platformy... A co do wyrzucania Amig, to nie ja to napisałem, więc nie ja będe się z tego zdania tłumaczył

Ostatnia modyfikacja: 26.04.06 15:11
[#25] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@bobik, post #18

Hej:) "Odnosnie dyskietek - nie zamierzam bynajmniej przekonywac, ze sa lepsze od twardych dyskow. Napisalem "nawet odpalana z dyskietek" bo moze facet poczuje bluesa dopiero pozniej i dokupi twardy dysk (lub przejsciowke i karte CF - polecam). Swoja droga ciekawe, ze kiedys mozna bylo uzywac dyskietek a dzisiaj juz nie :)"
Właśnie pomyslałem o profesjonalistach ktorzy nawalaja na samlplerach akai, ktore sa naj. na swiecie i tłuka w dyskietkach.
AKAI s5000 nawala na dyskietkach czy sie myle?:)
Narazie czekam na paczki: 1-A600 z interfejsem midi,2- sampler do amigi z ksiązką i programem,3- myszka amigowska i ta przejsciówa zeby podpiąc monitor pc.robie instrumentalny hip hop i samplujć dzwieki krotsze niz 1sekunda a amiga jest naprawdę kopaliskiem fajnych dzwiekow.nie zrobie płyty na amidze ale jest kupa rzeczy ktorych nie da nikt inny tylko i wyłącznie Amiga:) poniewaz słyszałem takowe wydobywające sie z Amigi dawno temu u kolegi. Na płycie Looptroop -fort europa jest beat zmontowany z piłeczki pingpongowej wiec jesli zrobili bit z poing ponga to nikt nie powie, ze szalenstwem jest kozystac z amigi. Ja samplowałem mnóstwo śmnieci, przewaliłem kupe starych płyt vinylowych i wiem , ze nie wolno ignorowac rzeczy ktorych sie nie zna,ktore lezą zapomniane.
ps. jak mozna sie skontaktowac z adminem tej strony? Czy mozliwe byłoby zeby umiescił na stronie jakis krotki instrumental ktory zamierzam zmontowac po zrozumieniu Amigi?
ps2 Przepraszam za byki ale jestem dyslektykiem:/

[#26] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@nautilius, post #25

Milej zabawy. Czekamy na rezultaty :)

PS
Ja z podobnym dreszczykiem czekalem na paczki z Atari ST (Cubase), C64 (sprzetowy SID...) i Atari XE :)
[#27] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@bobik, post #26

Dzieki:) Jak dojdzie i rozpakuje to bede walił na forum o pomoc jak zainstaowałc ten system workbench a naradzie dzieki wielkie i pozdrawiam

[#28] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Państwa prosze pomoc

@nautilius, post #25

Jedna mała sprawa - co to oznacza "przejściówka RGB->VGA" ? Jeśli tylko przejściówka, czyli dwa złącza połączone ze sobą, ew. mały scalaczek z seri 74xx, to się nie nada. Bo takie przejściówki to były do A1200 i A4000 - kości AGA w które są wyposażone potrafiły generować obraz VGA. A600 tego nie potrafi - co prawda ECS (kości A600) potrafi generować VGA, ale tylko w 4 kolorach i bardzo spowalnia to jej pracę. Pozatym na dzień dobry Amiga pracuje w PAL, większość gier nie chce słyszeć o VGA (na A600 to chyba wszystkie).
Chyba że kupiłeś zewnętrzny Scandoubler (idealnie gdyby miał jeszcze Flicker-Fixer) to wtedy będzie OK. Jeśli dałeś za przejściówkę kilkanaście zł, to jest to przejściówka, gdy ponad 100 zł, to jest to SC.
Zresztą sprzęt przyjdzie, to się przekonasz.
Z tego co słyszałem, to A600 chyba nie jest najlepszym modelem do MIDI. Jak okaże się że nie wyrabia, to zanim się zniechęcisz ;), pomyśl o A1200.
Tak czy inaczej - powodzenia.
[#29] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Paďstwa prosze pomoc

@MDW, post #21

> Co mialbym
> na tym robic? Grac w SuperFroga? Nie lubie grac, w platformowki
> zwlaszcza. :)

Pisać demka scenowe. ;)
[#30] Re: Obróbka dzwieku - bardzo Paďstwa prosze pomoc

@Mario, post #29

Hehehe. Nie, nie. Na czyms takim nie umiem i nie chce umiec. Na takich maszynach trzeba byloby jezdzic po sprzecie assemblerem. Nie lubie tego. Mnie ominela era assemblerow. Jak sie pisalo w assemblerach to ja siedzialem (prawie 10 lat) w basicach (Atari Basic, Turbo Basic XL, AMOS Pro, Blitz Basic), a jak skonczylem z basicami (rok 2000) to zaczalem C. Od roku tez pisze w Javie, a od pol roku wreszcie w C++, ktory okazal sie bardzo milym przymusem. :) Jezeli kiedykolwiek cos zaczalbym pisac na Amige to na pewno w C++ a nie C. Aaa i jeszcze ze 2-3 tygodnie temu skonczylem teoretyczne przygotowywanie sie do podstaw programowania w Pythonie. Nie ukrywam, ze wybralem Pythona ze wzgledu na Blendera, ktory jest pod MorphOSa.

Swietnie odbieglem od tematu... A chcialem tylko powiedziec, ze demo chetnie ale nie na taka platforme. Mam ochote zrobic cos co mozna byloby bez wiekszego wstydu puscic na Pegasosie czy A1 z G4 i Radeonem. Jednak w dzisiejszych czasach porzadny engine i porzadne demo to cholernie duzo roboty. :(

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem