@mccnex, post #29
@groovebox, post #30
Ale ja Ci proponuję pościągać jakieś moduły i z nich powyjmować co ciekawsze sample.
@groovebox, post #33
@Andrzej Drozd, post #34
Odkad pamietam to rypanie sampli [zwlaszcza bez pozwolenia lub minimum "screditowania" ich autora] bylo, jest i bedzie zwyklym lamerstwem.
@F7sus4, post #35
Nie no, bez jaj, w mysl tej teorii 100% muzykow (scenowych) byloby lamerami.
@groovebox, post #33
@mccnex, post #38
@mccnex, post #38
@F7sus4, post #40
ps. take a valium...
@groovebox, post #44
@Andrzej Drozd, post #47
@Andrzej Drozd, post #48
Jeżeli ustandaryzujemy sobie wszystkie sample np. w C, to ten fakt będzie oznaczał komfort w przyszłości i raz na zawsze można zrezygnować z "finetune" na PT.
Od tego jest technika, tunery.
robiłem moduł do gry w AMOSie i finetune poległ w tej kwestii (...) moduł brzmiał jak chory kakofonicznie rozstrojony skowyt. Właśnie od tej pory raz na zawsze zrezygnowałem z finetune i wszystkie sample fizycznie przekształcam do C.
@F7sus4, post #49
Finetune nie sluzy do strojenia instrumentow na jedna nute, tylko do dostrajania skladowych czesci tonu.
Zapewne chodzilo Ci o uwspolnienie podczas rejestracji na C.
Przygotowanej osobie, referowanie do stroika zajmie wielokrotnie wiecej czasu, niz zestrojenie sampli w locie. To kwestia treningu sluchu. Tabliczka mnozenia tez przestaje byc potrzebna na pewnym etapie.
Resamplowanie probek (zwlaszcza zawierajacych wysokie rejestry) zgranych ponizej pewnego sample-rate to, generalnie, zly pomysl i rzeznia na jakosci.
Pomijam naklad czasowy tracony na resamplowanie kazdego dzwieku. Gdybys chcial w ten sposob przewalic wszystkie sample z biblioteki, lepiej od razu sie powiesic.
@Andrzej Drozd, post #50
Przygotowanej osobie prowadzącej studio, strojenie na słuch może zepsuć partie i może oznaczać siedzenie po godzinach nad dostrojeniem nie do końca dostrojonego muzyka.
Strojenie tunerem to prosta sprawa no i...tabliczka mnożenia też przestaje być potrzebna na pewnym etapie.
Chodzi mi o to, że w różnych samplepackach są sample opisane jako C, ale nie wszystkie są na 100% dostrojone do C. Często zdarza się że nie stroją nawet o ćwierć tonu.
@Andrzej Drozd, post #52