kategoria: Sprzęt
[#1] FAST ATA MK1
Mam problem z ATA3Prefs, tj. po zmianie ustawień PIO np. na PIO 4 po ponownym wejściu nie pamięta ustawień i pokazuje, że ustawione jest PIO 0.
[#2] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #1

Wyglada, jakby ata3driver sie nie odpalał. Nie zakomentowałeś w S-S?
[#3] Re: FAST ATA MK1

@_arti, post #2

FAST ATA instalowałem ręcznie dlatego, że po instalacji automatycznej po 1 restarcie nie widział CD-ROMu
[#4] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #3

No dobra, ale odpala się czy nie? Jak nie, to ATA3Prefs zawsze pokaże ci, że jest PIO0.
[#5] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #3

A preferencje odpalasz podczas butowania lewym klawiszem myszki, czy po wczytaniu się systemu? Ja też miałem ten kłopot, nie pamiętam już co i dlaczego to powodowało. Spróbuj
zapisać pio urządzenia zanim wczyta się system.
Poza tym jeśli podpinasz na tej samej taśmie różne urządzenia, które mają odmienne maksymalne
pio, to fata zmniejszy pio szybszego do tego poziomu wolniejszego, w większości wypadków.
[#6] Re: FAST ATA MK1

@Radek_Cz, post #5

Jak słyszysz stukot kopyt, to myślisz o zebrze czy o koniu? ;) To, o czym piszesz, to dość specyficznych przypadek. Szukajmy najpierw konia. Stawiam na to, że nie odpalił driver'a.
[#7] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #1

Pierwsze wersje FastAty miały podobno skopany soft, tj. jak odpalasz ATA3Prefs to najpierw dajesz use, odpalasz ponownie i Save. Wtedy wszystko się zapisze, ale jak odpalisz jeszcze raz Ata3prefs to i tak pokaże np. PIO ale tak naprawdę działa takie jakie ustawiłeś. Temat przerabiałem niedawno ale z opcją Split / No-split i miałem podobny problem, dopiero ktoś tutaj z forum mnie uświadomił.
[#8] Re: FAST ATA MK1

@superbonio, post #7

Potwierdzam MKI miało taki błąd. Ja dokonałem upgrede(kiedyś można było wymienić machy ) i po sprawie ale też można ręcznie zmodyfikować ustawienia w pliku konfiguracji .
[#9] Re: FAST ATA MK1

@Dziadziomiecio, post #8

Okazało się, że problem pojawia się dopiero po instalacji BetterWB, jeżeli jest zainstalowany czysty WB i sterownik do FA do śmiga aż miło. Najprawdopodobniej zmienia SS.
[#10] Re: FAST ATA MK1

@superbonio, post #7

Tak jak pisze superbonio zamiast SAVE trzeba użyć opcji USE.

Nie trzeba specjalnie korzystać z instalera wystraczy sterownik ata3.drive wbić do startup-sequence z opcją QUIET ewentualnie z opcją RESIDENT (jeśli ktoś tego chce- ja nie korzystam z tego) najlepiej po SetPatch.

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2014 09:04:33 przez BULI
[#11] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #9

no zmienia... BetterWB robi kopię s-s, a następnie go nadpisuje, wystarczy wrzucić z powrotem te parę linijek, albo odpalić install raz jeszcze
[#12] Re: FAST ATA MK1

@superbonio, post #7

Czy jest wyższy soft od 7.1 do F-ATA?
[#13] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #12

W sumie nie wiem jak do MK1 ale najlepiej napisać do Elboxu dadzą komplecik sterów najnowszych jakie się da do danego MK.
[#14] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #12

[#15] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #12

Z tego wynika, że nie ma...
[#16] Re: FAST ATA MK1

@pong777, post #15

a szkoda:( jak ustawiam napędy na PIO3, wyłączam resident i USE zamiast SAVE to FAST ATA pracuje poprawnie. Czeka mnie jeszcze walką z opcją no split i dyskiem 80GB
[#17] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #16

Przed każdym uruchomieniem np HDToolBox ustawiam w ATAPrefs No-Split i soft nie dzieli dysku na partycje 4GB, widzi cały dysk. Opcja Use, Save niestety nie działa poprawnie. Sprawdzone z dyskiem 80GB.
Parametry PIO są zapamiętywane.
[#18] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #16

PIO4 też powinno pójść, ale tutaj ważna jest jakość/długość taśm.
[#19] Re: FAST ATA MK1

@iZi, post #17

Zgadza się, tak też robię, nawet taka informacja jest w dokumentacji FAST ATA. Próbowałem wczoraj zrobić jedną partycję na dysku 80GB, HDToolBox (AmigaOS 3.5) widzi tylko 11,5GB z 80GB i potrafi się zawiesić. Zastanawiam się co jest przyczyną soft, kontroler,dysk?. Jeżeli ustawię na SPLIT to wszystko śmiga, tylko wolałbym mieć jedną dużą partycję.
[#20] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #19

Upgrade scsi.device robisz z ROMupdate 3.5 czy lecisz tyko na scsi z FATY?

Jak to zrobić jest opisane w dokumentacji RemApollo, nie trzeba mieć Apollo żeby to zastosować.

Może pomoże :)

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2014 10:07:42 przez iZi
[#21] Re: FAST ATA MK1

@iZi, post #20

Jaśniej to opiszę jak będę w domu i wrzucę fragment s-s.
[#22] Re: FAST ATA MK1

@iZi, post #20

z FAST ATA
[#23] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #22

Niby powinno śmigać.
Jak możesz wklej s-s.
[#24] Re: FAST ATA MK1

@iZi, post #23

-> podłączyłem inny dysk 80GB, tj. Samsung pod drugie wyjście z F-ATA, zworka na master or single drive
->ATA3Prefs ustawiłem NO SPLIT
->HDToolBox w OS3.5 i OS3.9 wykrywa mniejszą pojemność dysku
->HDInstTools wykrywa prawidłową pojemność
->dodaje system plików SFS
-> można założyć partycję wykorzystującą pełną pojemność dysku, a w momencie gdy suwakiem zmniejszam wielkość partycji pokazuje cuda...zakładam więc jedną partycję
->HDToolBox poprawnie pokazuje założoną partycję, można zmienić wielkość partycji. Zmniejszyłem partycje i założyłem drugą na początku dysku 800MB na system.
->RESET, pojawiają się dwa dyski
-> SFSFORMAT i cieszę się:)
Dziękuję za pomoc !!!
Teraz tylko przepnę dysk na pierwsze złącze F-ATA i instaluję system....
[#25] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #24

No i gitarra :)
[#26] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #24

System AmigaOS 3.5 zainstalowany od strzału:)
[#27] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #26

Mam teraz dwie partycję pod SFS 800MB i reszta ok 73GB. Zgrałem dane ok 100MB na drugą partycję (wszystko szybko), gdy zacząłem kasować te dane, wyświetla mi komunikat, że dysk jest zabezpieczony i nie można skasować pliku...patrzę a tu pliki z pierwszej partycji z katalogu C chce mi skasować. Co może być przyczyną?
[#28] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #27

Już wszystko hula jak należy, oczywiscie pod DOpus 5.
[#29] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #28

Pojawił się problem, gdy korzystam z HDToolBox w AmigaOS3.5, tj. kliknięcie na automatyczne założenie partycji lub zmiana systemu plików powoduję zawieszenie komputera. To samo powtarza się na dwóch dyskach 80GB (samsung i wd caviar). Ustawione NO SPLIT, PIO 3, system plików SFS 1.279.
[#30] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #29

wylaczyles scsi.device jakie OS3.5 podmienia, na własne, przy starcie systemu ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem