kategoria: Sprzęt
[#31] Re: FAST ATA MK1

@Norbert, post #30

nie..
[#32] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #31

To sie zdecyduj, czy chcesz uzywac scsi.device (ze wszystkimi zaletami) wbudowane w FastAta, czy scsi.device podmieniane w OS3.5
[#33] Re: FAST ATA MK1

@Norbert, post #32

Jeżeli pozostanę przy scsi.device z FAST-ATA to mam możliwość korzystania z 4 urządzeń a przy scsi.device z OS3.5 tylko dwóch(nie można uruchomić sterownika do FAST-ATA) ?
[#34] Re: FAST ATA MK1

@Norbert, post #32

SetPatch QUIET SKIPROMUPDATES scsi.device
umieścić tą linijkę w SS przed ATA3.driver czy po?

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2014 22:25:40 przez dez3
[#35] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #34

sprawdź przede wszystkim której wersji scsi.device używasz w tej chwili, wpisz w CLI version scsi.device, albo zwróć uwagę co Ci tam HDTB pokazuje, to generowane przez fata to wersja 50, druga rzecz ze sterownikiem 7.1 nie trzeba kombinować z pomijaniem w SetPatch, jest o tym w readme, z dyskiem tej wielkości na pierwszym kanale musisz mieć włączony resident, pisałeś, że masz czyli rozumiem, że masz też dodatkowy restart przy uruchamianiu?

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2014 22:52:01 przez Kilos
[#36] Re: FAST ATA MK1

@Kilos, post #35

scsi.device 50.-1 HDTB pokazuje 50.0 jak wejdę do HDBT i klikne Def. setup -> zawieszenie
[#37] Re: FAST ATA MK1

@Norbert, post #32

Proszę o podpowiedź jak mam wył. scsi.device w OS3.5 i ew. 3.9, chcę wykluczyć uszkodzenie FAST ATA??
[#38] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #37

Używasz jakiegoś programu do mapowania kicka (BlitzKick/RemapApollo)?
[#39] Re: FAST ATA MK1

@BULI, post #38

nie
[#40] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #39

W takim razie tak jak sam pisałeś dodajesz do SetPatch SKIPROMUPDATES "scsi.device" QUIET

Czyli twoja linijka powinna wyglądać tak:
SetPatch SKIPROMUPDATES "scsi.device" QUIET
[#41] Re: FAST ATA MK1

@BULI, post #40

przed ATA3.driver?
[#42] Re: FAST ATA MK1

@BULI, post #40

zawiesza w dalszym ciągu HDToolBox-a, czyżby FAST-ATA padnięta?
[#43] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #42

próbowałeś podziałać w HDInstTools?
[#44] Re: FAST ATA MK1

@Kilos, post #43

HDInstTools działa. Jeżeli ktoś ma FAST-ATA mk1 proszę o spr czy w OS3.9 zawiesza się HDToolBox? Ciekaw jestem czy ten typ tak ma czy tylko mój sprzęt. Biorę się za testowanie, kopiowanie w z dysku na dysk..
[#45] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #44

Mogę tylko napisać o FastATA2- działa poprawnie z HDToolBox'em z OS 3.0 i 3.9.
[#46] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #44

ja mam MK1 i działa ok, ale nie używam takich pojemności tylko CF 2x8GB, BoingBag-i masz poinstalowane?

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2014 19:43:54 przez Kilos
[#47] Re: FAST ATA MK1

@Kilos, post #46

taka sama rzecz dzieje się na czystym os3.5 i 3.9 z zainstalowanym sterownikiem do FA, na 3 różnych dyskach 80GB dysku 5Gb microdrive 10GB 2,5' IBM
[#48] Re: FAST ATA MK1

@Kilos, post #46

W jakiej kolejności instalujesz system BB i sterownik do FA?modyfikujesz SS ?
[#49] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #48

Ja mam FastATA mk1 os3.9 z BB2 zainstalowanym na karcie CF 16GB z systemem plików PFS3_aio i chodzi "dobrze". Ale ten samiutki system przerzucony na dysk 2.5 cala 1.5 giga
powoduje natychmiastowy reset (linie dla fast aty w SS mam na samym początku), po zmianie systemu plików na zwykły FFS i WB3.1+sterowniki dla FastATY mk1 butuje się ok. Co ciekawe gdy podpinam ten dysk razem z kartą CF, z której butuję, dysk 2.5 cala i jego partycje są widziane. Nie wiem o co w tym chodzi.
[#50] Re: FAST ATA MK1

@Radek_Cz, post #49

możesz wkleić początek ss?
[#51] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #50

C:stack 16384
C:CheckLMB
IF WARN
SYS:Prefs/ATA3Prefs
ENDIF
C:ATA3.driver QUIET

C:DRAP
If WARN
C:RemApollo MODULES LIBS:OS39/OS_Module1 OS_Module2 OS_Module3 OS_Module4 OS_Module5 OS_Module6 OS_Module7 OS_Module8 OS_Module9 workbench.library icon.library intuition.library graphics.library; exec.library
C:Loadresident MODULE LIBS:OS39/exec.library FORCE
ENDIf

C:SetPatch QUIET DISABLEROMMODULES "" SKIPROMMODULES scsi.device QUIET 

C:Version >NIL:
C:AddBuffers >NIL: DF0: 15
FailAt 21
...
[#52] Re: FAST ATA MK1

@Radek_Cz, post #51

jak dopiszę C:SetPatch QUIET DISABLEROMMODULES "" SKIPROMMODULES scsi.device QUIET
to już nawet HDToolBOX nie odpala się SUSPEND abo REBOOT
[#53] Re: FAST ATA MK1

@dez3, post #52

Wyrzuciłem FAST ATA i po problemie, nawet z niezainstalowanymi sterownikami powodowała restart. Lepiej 3x wolniej i stabilnie:) Mogłem tak od razu zrobić i nie bujać się!!!
[#54] Re: FAST ATA MK1

@Radek_Cz, post #51

Z tego co widzę to Twoja sekwencja zbyt optymalna nie jest.
Zobacz:
1. Uruchamiasz FastAta (i tutaj już jest scsi. device)
2. RemapApollo ładuje wszystkie dodatki z ROMUPDATE łącznie z scsi. device, czyli dubluje się (nie pamiętam który moduł to scsi.device, ale są opisy w komentarzach modułów).
3. W SetPatch wystarczy jedna komenda NOROMUPDATE
czyli:
C:SetPatch NOROMUPDATE QUIET
[#55] Re: FAST ATA MK1

@BULI, post #54

Hehe, to prawda. Próbowałem wywalać moduły w remapollo, na przykład ten od exec.library ale wtedy następuje zwis. Pomimo paczowania scsi.device dwa razy, to jednak fata chyba ma ni pozwala innym łatą na zmianę.
Co od setpatcha, nie pamiętam dlaczego ale miałem jakiś powód dla którego jest tak a nie inaczej. Może uda mi się to kiedyś posprzątać, ale ilość różnych setpatchy, łat i mrowie wersji bibliotek nie pomaga, szczególnie że wciąż wychodzą nowe "ulepszone" wersje. Ale jak najbardziej jestem otwarty na propozycję.
[#56] Re: FAST ATA MK1

@Radek_Cz, post #51

A co powiecie na to, że po pewnej modyfikacji moja FAST-ATA MKI działa pod OS3.9 nie wiesza póki co systemu i zwisy, który pojawiały sie przy używaniu HDToolBOX nie mają już miejsca, nie robiłem żadnego skipromupdate:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem