kategoria: A1200
[#1] A1200 kilka pytań do...
W końcu po latach udało mi się pozyskać wymarzoną A1200,po reanimacji wstała i na chwilę obecną pracuje normalnie,elbox (przeżarty prawie na wylot też śmiga).
W środku mieszka potwór,czyli 3,5 WD2420 głośny jak smok,poza tym Elbox 1200/4 i tyle.
Kick 3.0 39-106 a na dysku WB 39-29

Co wrzucić zamiast starego głośnego WD?
CF,SD,czy może 2,5 hdd ?
Czy w takiej konfiguracji pójdzie jakiś alternatywny system,np amiga os?
[#2] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #1

Jeśli chcesz mieć ciszę to przejściówka IDE->CF i karta Sandiska. Jeśli zależy Ci na całkowitym braku problemów z konfiguracją, partycjonowaniem, MaxTransferami i innymi pierdołami to dysk 2.5". Piszesz, że masz dysk 3.5" więc pewnie sanek do dysku w komplecie nie było - w takim przypadku chyba lepiej jednak wrzucić CF - nie będzie Ci się nic tłukło w obudowie ;)
[#3] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #1

Masz kickstart 3.0 więc max to Workbench 3.1, przy tej ilości pamięci do WHDLoad wystarczy. Jeżeli przeszkadza Tobie dźwięk dysku to tylko CF lub Disk on module, mam przelotkę IDE->SD ale cały czas mi świeći dioda od dysku więc nie polecam.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2014 10:02:33 przez dez3
[#4] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #1

Co wrzucić zamiast starego głośnego WD?

Możesz spróbować jakiegoś nowego, cichego WD. CF też mógłby być, ale osiągi będziesz miał gorsze niż przy twardzielu. Plus to cichość, mniejszy pobór prądu i mniej zajętego miejsca. Jeśli jesteś w standardowym dekstopie to rozważ twardego 2,5 cala.

Czy w takiej konfiguracji pójdzie jakiś alternatywny system,np amiga os?

AmigaOS do wersji 3.9 (choć z kickiem 3.0 będzie problem) pójdzie. Jeśli chodzi Ci o AmigaOS 4.x, czy MorphOS - proponuję poczytać ich minimalne wymagania sprzętowe.
[#5] Re: A1200 kilka pytań do...

@recedent, post #4

O kurna,szybcy jesteście...No właśnie niby max WB dla Kick 3.0 to 3.1,a ja mam kick'a 3.0 i WB 3.9 na Hdd,to o co w końcu chodzi?
Do momentu zakupu CF wrzucę 2,5hdd i zobaczę jak pójdzie.
[#6] Re: A1200 kilka pytań do...

@recedent, post #4

Wszyscy polecają CF, a ja jednak w tym względzie zostaje tradycjonalistą. Lepiej może poszukać dysku 2,5 cala od jakiegoś lapka. Tańszy i dłużej pożyje niż CF.
[#7] Re: A1200 kilka pytań do...

@QkiZ, post #6

Nie wszyscy, nie wszyscy - jeśli ma sanki to niech instaluje dysk. Ale obawiam się, że ich nie ma. Stosowanie papieru czy tektury zamiast sanek to trochę badziewne rozwiązanie. Już lepiej włożyć CF.
[#8] Re: A1200 kilka pytań do...

@Jenot, post #7

Sanek nie mam,ale to nie problem żeby dorobić,a dysków 2,5 biega u mnie kilkanaście,także jak tylko doczyszczę klawisze to wezmę się za nowy system na nowym dysku...
[#9] Re: A1200 kilka pytań do...

@Jenot, post #7

Sanki na allegro też można znaleźć. Ale dysk można również przymocować do obudowy. Ja zamierzam tak zrobić bo mam ACA w swojej A600.
[#10] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #5

[#11] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #8

Polecam CF jest cichy, lekki, bierze mało prądu i przedewszystkim nie wytwarza tyle ciepła co HD
[#12] Re: A1200 kilka pytań do...

@QkiZ, post #6

Osobiście lubię dźwięk twardego dysku:) Kartę i przelotkę można też mieć-zawsze się przyda, jest bardzo wygodna przy przenoszeniu danych(weź pod uwagę CF-SANDISK jeżeli chcesz później wykorzystać do przenoszenia danych za pomocą przejściówki CF-PCMCIA), są też dyski twarde MICRODRIVE ze złączem takim samym jak karty CF o pojemnościach 4GB,5GB. Wybór należy do Ciebie.
[#13] Re: A1200 kilka pytań do...

@dez3, post #12

Dobra,ami wyczyszczona...wygrzebałem dyski i do dyspozycji na chwilę obecną mam:
IBM TRAVELSTAR DARA-212000 12gb
TOSHIBA MK6021GAS 60gb
FUJITSU MHK2060AT 20gb

rozumiem że dysk muszę ustawić jako slave?

Na wszystkich dyskach 2,5 swieci led hdd,ale nie kreci talerzami..

Dobra,widzę...mam uwalonych kilka ścieżek na przelotce/brb

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2014 13:04:58 przez Dolby

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2014 13:08:01 przez Dolby
[#14] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #13

Jako MASTER :) Poszukaj w artykulach PPA oraz na forum jak:

- uruchomic w Amidze obsluge dyskow wiekszych niz 4GB
- partycjonowac oraz formatowac partycje w systemie SFS, ktory goraco Ci polecam(y), zeby praca z Amiga stala sie jeszcze wygodniejsza :)
[#15] Re: A1200 kilka pytań do...

@mccnex, post #14

miliard tutoriali,a w każdym co innego...nie ogarniam jak zainstalować WB 3.1 przez UAE,niby dodaje dysk,ale go nie widzi...długa to będzie walka.
[#16] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #8

A klawiatura Ci się nie zapada bez sanek gdy coś piszesz? Ja pamiętam, że miałem tak chyba w A600.
[#17] Re: A1200 kilka pytań do...

@glichtanski, post #16

Nie ogarniam,niby przez WinUae w hdtool wszystko wykrywa,niby zrobiłem partycje i niby wgrałem amigasys 4,po odpaleniu pokazuje mi ze NDOS,czasami problem z dostępem do dysku,tzn nie mogę zapisać zmian sformatować ani nic...

Chyba dam sobie na razie siana,bo oszaleje.Za dużo tutoriali w necie,a w każdym co innego.
[#18] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #17

Nie czytaj turtiali tylko napisz czego nie rozumiesz, idźmy dalej to ty masz problem czyli to ty wrzucasz screny.
[#19] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #17

mam prośbe jak to ogarniesz to zrób tutortiala jakiegoś :)
bo za pare dni tez mnie to czeka :)
[#20] Re: A1200 kilka pytań do...

@amizet, post #18

Przepraszam,trochę mnie poniosło,ale wyszedłem po fajki i zrobiłem sobie kawę...

Staram się spartycjonować dysk zamontowany w WinUae.
Dysk wykrywa jako SCSI 0 0 Unknown,klepie Change Drive Type->define new->read configuration,po czym wykrywa mi wszystkie parametry to klikam OK.
Klikam partition drive,robie 2 partycje po 2gb,klepie ok a później save changes to drive po czym restartuje.
Odpalam WB install,widzi mi dwie partycje FDH0 jako ndos i FDH1 ze śmieciami,zaznaczam każdą po kolei i formatuje z menu,na koniec wyskakuje not a valid dos disk ale można na niego wejść,czyli jakiś progres w końcu.

Nie mogłem zapisać zmian na dysku,najprawdopodobniej było to spowodowane tym że winda po usunięciu woluminu dalej blokowała dostęp,restart systemu po usunięciu wszystkich partycji pomógł.

I dalej kocioł,podczas instalacji WB wyskakuje: MAKEDIR: couldn't create directory
DOS Error Type: Unable to write to a disk -- Disk not validated

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2014 19:13:25 przez Dolby

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2014 19:15:51 przez Dolby
[#21] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #20

A robisz Quick Format czy Format?
[#22] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #20

http://apc74.ppa.pl/PPA/4GB/Amiga1200_ROM_3.0_i_SFS.html

Popatrz tez na inne tutki na tej stronie, jak to wszystko nie pomoze, to Ci juz nic nie pomoze :)
[#23] Re: A1200 kilka pytań do...

@glichtanski, post #21

Format...może czegoś nie zaznacyłem? klepne jeszcze raz format
[#24] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #23

Używasz xp czy siedem ": Unable to write to a disk " odpalasz winuae jako admin masz prawa administratora używasz 32 bitowej wersji czy 64 ja na 64 zawsze miałem problemy używam zawsze 32-bitową wersje. Spróbuj tutków apc tam jest wszystko wyszczególnione, tutaj masz o dysku przecież ty masz dysk no a jak go podpoiłeś, myślałem przez chwile że to na folderze robisz. Nie chce cię smucić ale takie coś robi się z cztery minuty jak nie masz problemów z prawami administratora.
[#25] Re: A1200 kilka pytań do...

@amizet, post #24

Win7 32bit,mam wszystkie prawa.Właśnie zainstalowałem WB 3.1,pomogło zmniejszenie rozmiaru partycji z 2gb do poniżej 1gb.
Zobaczę jak pójdzie z AmigaSys 4
[#26] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #25

Wiem,lama jestem ale jest to moja pierwsza amiga z hdd. Jak ja mam wrzucić cokolwiek na dysk zamontowany w WinUae,np gry,programy?
[#27] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #26

Podmontuj pod winuae katalog windowsowy z softem dla amigi i przenieś na docelowy HDD.
[#28] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #26

Do gier pewnie musisz znaleźć pod winuae jakiś whdload w formacie .lha lub .adf ewentualnie .dms i wszystko teoretycznie możesz wrzucać jako dyskietke w winuae (ja tak przynajmniej robiłem) i potem kopiujesz z "dyskietki" na hdd.
[#29] Re: A1200 kilka pytań do...

@jogg, post #28

wrzucam katalog,WB go widzi,ale niestety katalog jest pusty mimo tego że na windzie są w nim pliki
[#30] Re: A1200 kilka pytań do...

@Dolby, post #29

Window/ show all files
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem