kategoria: A600
[#1] A600 i C64 przenoszenie danych
Witam.

Mam parę pytań o nagrywanie dydskietek 5,25 w formacie C64 na A600.
Wiem, że da się podłączyć stację 1541 lub 1541II do amigi ale czy da się nagrywać obrazy w formacie c64 aby później odpalać to na commodorku?
Jaki jest koszt takiego kabelka oraz ewentualnie jaki jest dostępne oprogramowanie i gdzie je szukać?
I czy gra jest warta świeczki?
Mam pcmcia-cf w ami więc przenoszenie danych z pc do ami jest proste.
Byłoby fajnie zrobić to na ami a nie na pcOK
Pozdr.
[#2] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #1

[#3] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Norbert, post #2

ok. jestem po tej lekturze i z tego co wyczytałem przy zwykłej A600 bez turba to raczej się nie opłaca.....
więc temat do zamknięcia
dzięki
Pozdr. głową w mur
[wyróżniony] [#4] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #3

ale dlaczego ?
tylko emulator c64 na Amidze wymaga min .020
programy do nagrywania dyskietek pojdą na A600
[#5] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Norbert, post #4

cyt:
"Do samego Easy1541 nie można się przyczepić, niestety na dłuższą metę transfer danych w ten sposób mija się z celem ze względu na czasochłonność" dlatego......
do tego pozostaje jeszcze kwestia kabla, który trza zrobić bo na alledrogo to jeszcze takiego nie widziałem.... a ja sam raczej go nie zrobię....więc trochę ochłonąłem z zapałem

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2014 23:14:44 przez heniek29cr
[#6] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #5

To jak sobie wyobrażałeś przenoszenie danych miedzy Amigą a C64 ?
Chcesz szybko i bez kabla ? Tak to tylko w Erze :)

Poproś kogoś na forum o zrobienie kabla.
[#7] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Norbert, post #6

ok. masz rację ale myślałem, że istnieje jakiś gotowiec jak pcmcia-cf w ami (1541 + kabel i prosty soft) ale jeszcze raz do tego podejdę bo to by było ideologicznie fajna sprawa
więc pytam o koszt zrobienia takiego kabla do forumowiczów+instrukcje łopatologiczne do wypalenia takiej dyskietki ktoś chętny?
[#8] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #7

Znam kolesia co robi i sprzedaje przejściówki do podłączenia stacji C= 1541 do PC przez USB. Chyba nie ma nic wygodniejszego, więc po co kombinować pod górę. Czasem są na aukcjach w necie. :)
[#9] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@ZbyniuR, post #8

Tak też widziałem na aukcji ale zanim podejmę decyzje chcę obczaić wszystkie możliwości.
A ta z ami przynajmniej z założenia brzmi fajnie taka pomoc młodszej siostry dla poczciwego c64OK
[#10] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@ZbyniuR, post #8

Wygodniejszy jest emulator stacji 1541 na karty SD, bawiąc się Comciem nie musi ci obok pecet wiatrakami hałasować.

Pozdrawiam
[#11] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@RadoslawF, post #10

Tylko drogi jest Ultimate 1541, miałem kiedyś SD2IEC dużo tańsze rozwiązanie .
[#12] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@zorkadar, post #11

Tak szczerze to nie znam cen więc wierze na słowo, ale Ultimate jest dla tych co tęsknią na dźwiękami stacji i chcą odpalać demka które korzystają z procka w napędzie. Albo przenieść na inny nośnik niż 5.25" własne prace sprzed lat których przecież nie ma w necie. :)
[#13] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@RadoslawF, post #10

Zależy co kto lubi... można by powiedzieć, że od Amigi wygodniejszy jest UAE
Po za tym jakoś te obrazy na SD trzeba zapodać więc peceta raczej nie unikniesz
[#14] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@ZbyniuR, post #12

Fakt na SD2IEC nie odpalisz demek cało dyskowych i to jest największa jego wada .
[#15] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Kilos, post #13

Miłośnik emulatorów użyje emulatora C64 i nie będzie potrzebował czegoś do udawania jego peryferii.
Czym inny jest okazyjne przekopiowanie obrazów na kartę a czym innym włączanie peceta żeby emulował peryferia Commodorka i cały czas stojąc obok hałasował.

Pozdrawiam
[#16] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@ZbyniuR, post #8

Oczywiście że jest wygodniejsze rozwiązanie. Stary piec z dosem + StarCommander + kabel XE1541. Z tym wynalazkiem na USB walczyłem ze 3 tygodnie - bez skutku. Niestety odpalić to, to szajby idzie dostać. Pod xp, 7 i linuxem nie udało mi się tego diwajsa odpalić. XE wyjęte z szuflady działa bez zarzutu. Dlatego polecam do A600 zrobić Easy1541 i dać sobie spokój z wynalazkami.
[#17] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@RadoslawF, post #15

tak tylko w wątku mowa jest o podłączeniu 1541 do amigi względnie peceta celem nagrywania obrazów dyskietek, a nie emulowania fdd
[#18] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Red_Bullet, post #16

Ja też do dam swoje trzy grosze . Używałem XU1541 i fakt :ciężko to zainstalować i chodzi wolno .Największą przyjemność sprawiam mi taki układ : PC z portem równoległym , kabel XMP1541 (transmisja równoległa) i program CBMXFER, wszystko to pracuje pod winxp .Nagrywanie jednego obrazu dyskietki trwa około 15s. no i można też nagrywać obrazy dyskietek , które korzystają z powyżej 35-piątej ścieżki . Innym dogodnym urządzeniem jest SD2IEC .Pięknie współpracuje z JIFFYDOS. Łatwo wtedy przerzucić obrazy dyskietek na kartę a potem skorzystać z programów np. cbmcommander ,dracopy itp. .EASY1541 też używałem i chyba na amigę to jest jedyne sensowne rozwiązanie : prosty kabel , możliwości nagrywania obrazów dyskietek , prosta obsługa ,ale jest trochę wolny .
[#19] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Kilos, post #17

To napisał twórca wątku, ale potem jak zwykle temat się rozrósł a co poniektórzy wystartowali z błędnymi twierdzeniami co jest najlepsze. Nie zauważyłeś gdzie sam napisałeś ?

Pozdrawiam
[#20] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@RadoslawF, post #19

Dzięki za tą dyskusję bo np: nie wiedziałem, że na tych sd2iec nie da się odpalić np. demek calodyskowych...więc ta przystawka odpada ale co z tym kabelkiem na usb min do laptopów bo widzę, że też jest problematyczny?
No to rozwiązaniem jest A600 i easy1541 i kabelek
Więc jaki jest koszt tego kabla? ktoś ma na sprzedaż lub może dla mnie go zrobić?
Pozdr.
[#21] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #20

A który kabelek chcesz kupić bo jest kilka odmian. Jedna jest nawet na allegro.

Pozdrawiam
[#22] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@RadoslawF, post #21

Chodzi o ten którym połączę A600 z 1541 i poprzez pcmcia-cf przeniosę obraz dyskietki w formacie c64 i nagram programem EASY1541 jeżeli wszystko dobrze zrozumiałem......
[#23] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #22

link

ten kabelek :) prosty i tani.
[#24] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #22

Masz na allegro kabelek do peceta i też do portu drukarki, napisz do sprzedającego, spytaj o schemat i porównaj z tym potrzebnym do Amigowego softu. Jak taki sam (na co są spore szanse) to kupuj.

Pozdrawiam
[#25] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@RadoslawF, post #24

Chodzi o ten?:
link
Ale chyba poczekam na aukcję innego użytkownika allegro, który czasem się pojawia i sprzedaje min te kable pod usb dla 1541 to go poproszę o zrobienie tego kabelka według tego schematu:link

Pozdr.
[#26] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #25

Kabel ten.
Zamiast czekać wejdź na jakieś forum Commodorka i poszukaj. Kabla lub wykonawcy.

Pozdrawiam
[#27] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@RadoslawF, post #26

Kabelek zamówiony jak tylko dojdzie to się odezwęOK
Pozdrawiam
[#28] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #27

A więc znalazłem trochę czasu i przeczytałem lekturę o przenoszeniu danych ale niestety nie potrafię sobie z tym poradzić więc pomóżcie
I tak:
1: kabelek podłączony i stacja 1541 II po starcie i resecie Ami reaguje chwilowym zaświeceniem się lampki drive więc chyba jest ok..
2: Program c64kopik niestety nie działa na A600 bo wyskakuje komunikat:"Not an AGA machine"....
3: Według informacji: link "Wystarczy tylko przekopiować do Libs: bibliotekę iec.library w wersji dla kabla działającego z emulatorem Frodo."
proszę o dokładne podanie co i gdzie mam skopiować bo po otwarciu na Ami600 katalogu easy1541 mam do dyspozycji kolejno następujące foldery: dev, doc, libs, Toolkit, IECHandler, I,
4: Do tego pisze, że program obsługuje się z poziomu CLI i teraz pytanie za 100pts Czy to CLI to to samo co Shell w System na A600?
5: Na CF w pcmcia ma już gotowe obrazy D64 oraz folder Easy1541(z wymienionymi wcześniej folderami)
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 15:07:29 przez heniek29cr
[#29] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #28

U mnie ten kopik ma problem także na A1200. Wrzuć komendy iec do C: i użyj ich z Shella/Cli. W archiwum znajdziesz dokumentacje jak ich użyć.
[#30] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Andrzej Drozd, post #29

Przekopiowałem wszystkie komendy (IECLoad, IECcmd, IECSave itp mam nadzieje, że o te chodziło)) do C: i po wpisaniu komend w Shell np: IECDir (ma odczytać zawartość dyskietki) niestety otrzymuję komunikat "can't open iec. library" gdzie mam szukać tej dokumentacji?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem