kategoria: A600
[#31] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #28

Cześć, koopę lat nie pisałem na forum PPA, dostałem info na priva więc po krótce:

c64kopik pisałem w zamierzchłych czasach, jest napisany w Blitz Basicu 2 ale nie do końca systemowo, "u mnie działa" ;). Przez te wszystkie lata miałem może z 2 requesty, że komuś się nie odpalił więc nawet gdybym chciał rozwijać tę nakładkę, nie miałem i tak feedbacku czy to w ogóle działa na innych maszynach. Powinien działać na gołej Amidze 1200, ewentualnie z jakąś dopałką, AGA jest wymagana. Teraz patrząc na to z perspektywy czasu taki programik uruchomiłbym choćby na WinUAE i sprawdził na różnych konfigach, dawniej takiej możliwości nie miałem a tym bardziej wiedzy.

Ale bez c64kopika można sobie bardzo łatwo także poradzić korzystając z samego Easy1541.

Zaglądając do dokumentacji Easy1541 znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje. W zależności od tego czy masz kabel na podstawie interfejsu Easy 1541 czy Frodo, musisz użyć odpowiedniej biblioteki iec.library. Wygląda na to, że jesteś wyjątkowo leniwym przypadkiem ;). Otwarłeś archiwum z programem Easy1541, i nie chciało Ci się nawet przeszukać jego zawartości. A masz tam zaledwie kilkanaście plików na krzyż (http://aminet.net/package/misc/emu/Easy1541#contents). W katalogu Libs (i tu się kłania podstawowa znajomość AmigaOS czym Libs jest), masz bibliotekę iec.library. Wrzucasz ją do swojego systemu do katalogu Libs - chyba, że korzystasz z kabelka "Frodo", wtedy korzystasz z biblioteki załączonej do tego emulatora.

Teraz co to jest CLI i czy CLI to to samo co Shell (chłopie, masz teraz internet, wyobraź sobie, że kiedyś poznawaliśmy & uczyliśmy się tych rzeczy bez "internetów"). Wybierasz z górnego menu Workbencha Execute Command i wpisujesz "newcli". To jest CLI.

Przeczytałem teraz ostatni punkt gdzie piszesz, że masz - jak się domyślam - jakiś interfejs na PCMCIA (osobiście nie wiem co to za interfejs). Otwórz dokumentację Easy1541 albo c64kopika i przeczytaj jeszcze raz jakie interfejsy są używane. A potem popatrz na swój interfejs i sam wysuń wnioski "czy się nada".

kabelek podłączony i stacja 1541 II po starcie i resecie Ami reaguje chwilowym zaświeceniem się lampki drive więc chyba jest ok..

Co do tej diagnozy - odłącz wszystko od stacji 1541 poza zasilaniem - teraz włącz stację i zaobserwuj czy lampka na początku też się zaświeci w ten sposób ;). Innymi słowy, chybiona diagnoza czy "chyba jest ok" :D.

Pisz konkrety jaki masz intefejs, powietrzem tego nie prześlesz ;). Osobiście używam SD2IEC a obrazy zapisuję po stronie C64 programem d64-to-1541, który napisał jad i daje radę.

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 17:46:56 przez BagoZonde
[#32] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #30

Biblioteka iec.library jest w katalogu Easy1541 w libs. Przekopiuj ją na partycję systemową do katalogu Library. Dokomentacja jest w katalogu doc. Podobnie zrób z zawartością L.
[#33] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@BagoZonde, post #31

Dzięki za odpowiedz
A co do konkretów to mam kabel easy1541 w każdym bądź razie taki zamawiałem...
Dokumentacji z easy 1541 nie przeczytam bo mam A600 z Workbenchem 2.05 a tam krzyczy, że trzeba mieć amiga DOS 3.0 wiec dlatego pytałem....
Ale z tego co widzę to aby się pobawić w przenoszenie danych (czytaj nagrywanie obrazów d64 dzięki ami na 1541) to trzeba się znać na edytowaniu tego jak to mi ładnie opisałeś CLI a ja Ami odkopałem po dziesięciu latach ze strychu a wcześniej tylko na niej grałem więc uczę się obsługi samego workbencha....
Co do stacji 1541 II to ona pracuje bez zarzutu z c64 i tak samo reaguje po resecie commodorka jak i ami więc stąd wniosek, że kabel jest ok.....
A założenie miałem aby Ami mi obrazy d64 nagrywała (taka pomoc młodszej siostry ideologicznaOK) ale chyba porwałem się z motyką na słońce.
Pozdrawiam
[#34] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Andrzej Drozd, post #32

Zrobiłem to co piszesz i teraz w CLI jak napiszę IECDir aby wywołać zawartość dyskietki to zawiesza mi A600
[#35] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@BagoZonde, post #31

Ale jaja jednak nie odpuściłem i zrobiłem dokładnie to co napisałeś jeszcze raz tylko teraz na stacji 1541 (Pancernik) i i po wpisaniu IECDir wyświetliło mi zawartość dyskietkiOK
Ciekawe czemu stacja 1541 II nie łapie jeszcze potestuję ale przynajmniej wiem, że wszystko jest ok.
Proszę napiszcie teraz jak mam nagrać obraz dyskietki w formacie d64 tzn: przykładowy wiersz w CLI
Pozdrawiam
[#36] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #35

Nie chcę Cię zniechęcać, ale czasy gdy z Amigi przerzucało się dane na komcia bo Amiga była szybsza i można było zrobić rendering np do dema już minęły (a i wtedy nie zawsze się przerzucało dane przez dyskietki ale kabelkiem do C64 bo było szybciej). Stacje CBM do demonów szybkości nie należały nigdy a czasy transferu z Amigi czy z PC zwykłymi kablami były fatalne. Po drugie części dyskietek nie nagrasz bo większość rozwiązań nie potrafi duplikować half tracków itp. Niezależnie od tego format d64 także nie trzyma wszystkich informacji o fizycznej dyskietce.

W dobie 1541 Ultimate i Chameleona 64 takie rozwiązanie naprawdę nie ma sensu.

Co do stacji 1541 i 1541 II jeśli zasilacz jest ok to nie powinno być różnić. Oznaczać to może niestety tyle, że Twoja stacja II jest uszkodzona chyba, że C64 czyta z niej bez problemu. Może masz jakąś przeróbkę stacji?
[#37] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@alekc, post #36

W dobie 1541 Ultimate i Chameleona 64 takie rozwiązanie naprawdę nie ma sensu.

A ja zrzucam obrazy dyskietek do swojego Commodorka 64 właśnie za pomocą kabelka, tylko że z PC. Uważam, że jest to klimatyczne, oldschoolowe i po prostu cool ;)

Są ludzie, co wolą nawet kasety magnetofonowe. Ja też mam fabrycznie nowy odtwarzacz kaset oraz trochę kaset z grami. Długo się czeka na wgranie? Ale jaka satysfakcja.

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 20:14:39 przez Hexmage960
[#38] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Hexmage960, post #37

Ok. Ja patrzę od strony kodera - i tutaj liczy się przede wszystkim czas i wygoda. Co prawda 1541 z JiffyDos albo 1581 nawet na C64 plus AR nie są już takie wolne, ale niestety dyskietki i mechanika stacji poda coraz częściej...

Z pewnością wgrywanie zwłaszcza w jakimś turbo gry z kasety warto przerobić :) ale normalnie szkoda mi na to czasu.
[#39] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@alekc, post #36

Co do stacji 1541 II już jest ok, po prostu w drugie wejście w stacji miałem podpiętego C64 aby kablami nie wachlować ale okazuje się, że ten port musi być wolny
A co do założeń to wiem o tym ale chciałem aby właśnie Amiga mi nagrywała dyskietki
Ja będę to robił okazjonalnie więc te 10 czy 12min mnie nie zbawi a fun bedę miał wielki jak się w końcu uda coś nagrać.....Na razie potrafię tylko odczytać dyskietkę i czekam na tutorial jak przygotowany już obraz dyskietki (mam na hdd w Ami) nagrać.....jakie komendy i gdzie mam umiejscowić ten obraz dyskietki aby te komendy zadziałały itp...
pozdr.
[#40] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #39

[#41] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Norbert, post #40

Czytałem to ale jak wpisze IECDir jak pisałem wcześniej odczytuje mi zawartosć dyskietki ale jak wpisze IECWriteD64 to mam odpowiedz "Reqired argument missing"
i nie wiem.... co jest nie tak?
Może trzeba gdzieś ten plik z obrazem dyskietki gdzieś wsadzić aby go zapisało?
[#42] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #41

Dostales odpowiedz. Brak wymaganego argumentu.
Skąd program ma wiedziec który obraz dyskietki chcesz przeslac?
Poczytaj dokumentacje do Easy1541
[#43] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Norbert, post #42

Kurcze jak mam ją odczytać....przecież pisałem już, że dokumentacji z easy 1541 nie przeczytam bo mam A600 z Workbenchem 2.05 a tam krzyczy, że trzeba mieć amiga DOS 3.0 wiec dlatego pytam....

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 21:20:33 przez heniek29cr
[#44] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #43

Dokumentacja jest w Amigaguide.
Pod wb2.05 taki plik tez da sie odczytac.
Mozesz to odczytac jako zwykly tekst pod windowsem lub uzyc programu dedykowanemu formatowi .guide

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 21:27:42 przez Norbert
[#45] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@Norbert, post #44

Dobra dzięki chyba mam (sam se wykombinowałem) bo zaczęło mi nagrywać więc:
1: Skopiowałem plik w formacie D64 na pulpit w workbench potem wrzuciłem go do RamDisk
2: Po wywołaniu komendą w newcli w workbench wpisałem IECWriteD64 "nazwa pliku skopiowanego do RamDisk" 8
3: Zaczeło nagrywać dam znać co nagrało i jak długo to trwało
A co do dokumentacji to widocznie nie mam odpowiedniego programu w windzie aby to odczytać.......

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 21:41:03 przez heniek29cr
[#46] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #45

Więc po zapaleniu fajki oraz zrobieniu sobie drinka operacja zakończyła się sukcesem dyskietka jest już uruchomiona na moim c64 dzięki AmidzieOK i działa superOK
Dzięki wszystkim za informacje oraz Pozdrawiam serdecznie.
[#47] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #46

Jeżeli nie możesz uruchomić Amiga Guide, zawsze możesz uruchomić go w trybie edycji, nie pamiętam dobrze bo Amigi już dawno nie używałem, ale chyba z cli możesz użyć polecenia "edit" (polecam CygnusEditora tak w ogóle) i tym samym podejrzeć zawartość dokumentu. Możesz spróbować też "more". Miłego używania C64, i daj sobie spokój z fajkami ;).

P.S. znalazłem w dokumentacji do c64kopika w sekcji Problemy, że jeżeli uruchomienie nie powiedzie się, można spróbować odpalić c64kopik na ekranie WB poprzez wyedytowanie w zwykłym edytorze pliku konfiguracyjnego dat/c64kopik.cfg, gdzie wystarczy zmienić wartość na {screen=0}.

Próbowaliście? ;)
[#48] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@BagoZonde, post #47

Miłego używania C64

DziękiOK zwłaszcza, że to Ami pomaga C64 daje największą frajdę i wczoraj (tzn dzisiaj) siedziałem do 2.30 jak za starych dobrych czasów nadrabiając zaległości na commodorku i muszę przyznać, że bardzo fajnie to działa (Easy1541). Dzięki za ten artykuł link i choć linki z niego już nie działają to jednak wszytko można znaleźć w googleszeroki uśmiech.Polecam wszystkim co posiadają Ami i C64 i pozdrawiam.

piwo

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2014 08:01:00 przez heniek29cr
[#49] Re: A600 i C64 przenoszenie danych

@heniek29cr, post #45

A co do dokumentacji to widocznie nie mam odpowiedniego programu w windzie aby to odczytać.......

Masz przecież WinUAE.OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem