Cześć, koopę lat nie pisałem na forum PPA, dostałem info na priva więc po krótce:
c64kopik pisałem w zamierzchłych czasach, jest napisany w Blitz Basicu 2 ale nie do końca systemowo, "u mnie działa" ;). Przez te wszystkie lata miałem może z 2 requesty, że komuś się nie odpalił więc nawet gdybym chciał rozwijać tę nakładkę, nie miałem i tak feedbacku czy to w ogóle działa na innych maszynach. Powinien działać na gołej Amidze 1200, ewentualnie z jakąś dopałką, AGA jest wymagana. Teraz patrząc na to z perspektywy czasu taki programik uruchomiłbym choćby na WinUAE i sprawdził na różnych konfigach, dawniej takiej możliwości nie miałem a tym bardziej wiedzy.
Ale bez c64kopika można sobie bardzo łatwo także poradzić korzystając z samego Easy1541.
Zaglądając do dokumentacji Easy1541 znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje. W zależności od tego czy masz kabel na podstawie interfejsu Easy 1541 czy Frodo, musisz użyć odpowiedniej biblioteki iec.library. Wygląda na to, że jesteś wyjątkowo leniwym przypadkiem ;). Otwarłeś archiwum z programem Easy1541, i nie chciało Ci się nawet przeszukać jego zawartości. A masz tam zaledwie kilkanaście plików na krzyż (
http://aminet.net/package/misc/emu/Easy1541#contents). W katalogu Libs (i tu się kłania podstawowa znajomość AmigaOS czym Libs jest), masz bibliotekę iec.library. Wrzucasz ją do swojego systemu do katalogu Libs - chyba, że korzystasz z kabelka "Frodo", wtedy korzystasz z biblioteki załączonej do tego emulatora.
Teraz co to jest CLI i czy CLI to to samo co Shell (chłopie, masz teraz internet, wyobraź sobie, że kiedyś poznawaliśmy & uczyliśmy się tych rzeczy bez "internetów"). Wybierasz z górnego menu Workbencha Execute Command i wpisujesz "newcli". To jest CLI.
Przeczytałem teraz ostatni punkt gdzie piszesz, że masz - jak się domyślam - jakiś interfejs na PCMCIA (osobiście nie wiem co to za interfejs). Otwórz dokumentację Easy1541 albo c64kopika i przeczytaj jeszcze raz jakie interfejsy są używane. A potem popatrz na swój interfejs i sam wysuń wnioski "czy się nada".
kabelek podłączony i stacja 1541 II po starcie i resecie Ami reaguje chwilowym zaświeceniem się lampki drive więc chyba jest ok..
Co do tej diagnozy - odłącz wszystko od stacji 1541 poza zasilaniem - teraz włącz stację i zaobserwuj czy lampka na początku też się zaświeci w ten sposób ;). Innymi słowy, chybiona diagnoza czy "chyba jest ok" :D.
Pisz konkrety jaki masz intefejs, powietrzem tego nie prześlesz ;). Osobiście używam SD2IEC a obrazy zapisuję po stronie C64 programem d64-to-1541, który napisał jad i daje radę.
Ostatnia aktualizacja: 05.11.2014 17:46:56 przez BagoZonde