kategoria: A500
[#1] A500 +aca500 konfiguracja
Mam A500 , 512 chip i 512 pod klapką , jakbym dokupił ACA500 to będę miał wtedy pamięć 512 chip i 1.5 mb fast czy można inaczej skonfigurować pamięć i zwiększyć chip do 1 mb i fast do 1 mb.
Widziałem na filmikach w youtube że niektórzy mieli nawet 2 mb chip.
zależy mi na większej ilości chip i nie wiem czy kupować aca500 , choć do testów nad swoimi projektami to by mi się przydało mieć lekko rozbudowaną amigę.
[#2] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@djpiotrs, post #1

Cześć,

można zrekonfigurować do 1Mb chip wtedy.
Na początku w menu powinno być.

A nawet nowszy firmware ustawiał taką opcję, jako default, o ile pamiętam.
[#3] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@djpiotrs, post #1

Jak chcesz mieć więcej chipu to najprostszą drogą jest dolutować trochę. "zwiększyć chip do 1 mb i fast do 1 mb" Aca ma 2mb fast z czego 0,5 mb jest przeznaczona na mapowanie kicka i lepiej tak zostawić Amiga jest szybsza z kikiem mapowanym z pamięci. Co do rozszerzenia pod klapką to z opisu Aca-y wynika, że jest kompatybilna i pewnie jeśli byś przestawił zworki na mobo to uzyskał byś 1mb chip i 1,5mb fast z Aca-y. Ja mam na razie 1,5 mipsa przy konfiguracji 2mb/chip i 1,5mb/fast. Fajnie chodzi nawet, zadowolony jestem z zakupu Aca-y.
[#4] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@amizet, post #3

To moja płyta A500
link

A czy te kostki nadają się
link

Z tym dolutowaniem to na płycie głównej i też do rozszerzenia pod klapką ?
No bo mam kasę na aca tylko chodzi o większą pamięć chip bo jak ma być tylko 512 kb to za mało a chciałbym sprawdzać na prawdziwej amidze to co robię. Z ustawień pod winuae wynika że 1mb chip wystarcza.
[#5] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@djpiotrs, post #4

Powinny się nadać, lecz dla pewności porównaj datasheet z oryginalnymi, żeby nie było że wyżuciłeś dzięwięć złotych w błoto czy tam ile za nie zapłacisz. Tu już się sprzedał jeden komplet. Żeby mieć jeden mega to chyba nie trzeba "demuxa" czyli układu U32, lecz tu by się musieli wypowiedzieć jedno megowcy, jak to jest z tym układem i z zworkami. Tak czy tak ja bym ci radził od razu zrobić dwójkę chipu, rozumie że nie masz zamiaru grać z dyskietek tylko wykorzystywać Amige do innych celów, w tedy taka konfiguracja jest jak najbardziej wskazana. Teraz podaj jeszcze jakiego masz Agnusa, i możesz odrazu wymienić Denisa na ECS choć OCS też jest spoko. Mój układ U32 to SN74HCT139N jest tutaj w Conradzie, a ja go kupowałem w Slawmir. Tutaj masz w pdf jak to zrobić, tu masz jak to zrobić na kościach 1x4 ale może na razie spróbuj normalnie.

Ps... Co do pod klapką to nie wiem, w sumie to nie interesuje mnie wolny Fast ram adresowany w obszarze Zorro/2. W sumie to pamięć z Aca jest adresowana w obszarze Slow Ram i do niej ładuje się cały system czyli po starcie Wb dużo tego chipu nie stracisz ja mam, 1.9mb ale mam trochę skopany już System muszę postawić nowy. Tak czy tak to pamięć z Aca jest DMA a Zorro/2 ram chyba nie jest DMA i z tego powodu może wynikać różnica w prędkości. Jest to napisane trochę chaotycznie ale wydaje mi się że domyślisz się o co chodzi.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2014 20:38:09 przez amizet
[#6] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@djpiotrs, post #4

Szereg dobrych wieści. :)
Kości jak najbardziej się nadają. Cena też nie jest przerażająca. Czasem można je znaleźć w starych kartach VGA 512 MB jako rozszerzenie do 1 MB. Ja w ten sposób znalazłem trochę tych kostek. Poza tym zdarzają się w sklepach z częściami ... choćby i w Sławmirze http://slawmir.com.pl/ukl-scalony-514256-dip20-p-28696.html .
Masz bardzo fajną płytę rev8. Ona obsługuje 2 MB chip RAM, po wlutowaniu kostek będziesz miał 1 MB, kolejne 1 MB albo poprzez rozszerzenie pod klapką (dla A500+), albo poprzez trick piggy-mod (układy przylutowane na plecach pierwszego 1 MB). 1 MB powinno być widziane automatycznie po wlutowaniu dodatkowych kostek (możliwe, że będzie trzeba ustawić jedną zworkę... nie pamiętam teraz), 2 MB wymaga wlutowania U32, czyli demultipleksera (układ kosztuje kilka zł).
Z wymianami Agnusa nie eksperymentuj, twoja płyta obsługuje wyłącznie 8375. Ta wersja chipu mia zmieniony pinout w stosunku do poprzedników np. popularna w A500 wersja 8372A nie będzie działać... zresztą nie ma czego żałować, bo 8372A obsługuje tylko 1 MB. Po prostu na 99% masz już najlepszego Agnusa i nie musisz nic zmieniać (te 1% to możliwość posiadania rzadkich jednomegowych wersji 8375, ale ja tego na oczy nie widziałem, trudno powiedzieć czy one pasują do rev8, więc może być i tak, że ryzyko ich spotkania jest zerowe).
Najlepiej:
- kup kości pamięci
- wlutuj je
- włącz Ami
- jeśli Ami odpali się, to sprawdź ile masz pamięci, i jakiej
- jeśli będzie się wieszać przy starcie, albo będzie 0.5 chip i 0.5 slow - musisz przestawić zworki, wtedy poszperaj w literaturze, mieliśmy na PPA długą dyskusję o tym - w razie potrzeby znajdziemy
- gdybyś chciał iść dalej do 2 MB chip - dolutowujesz demuksa (trzeba rozlutować wtedy dwie zwory na płycie w miejscu U32), a potem albo zakładasz rozszerzenie chip dla A500+, albo dokupujesz 8 sztuk 514256 i lutujesz je piggy-mod.
Wszelkie zabawy i testy konfiguracji pamięci rób bez ACA500! Zamapowanie pamięci podwójnie w ten sam obszar zazwyczaj powoduje zwis systemu (sprzętowo nic się nie zepsuje... ale sprzęt się nie odpali). Dopiero jak wszystko uruchomisz, zakładaj ACA500, ona bez problemów będzie działać zarówno przy 1 jak i 2 MB chip RAM. Oczywiście nic wtedy nie musisz zmieniać w ustawieniach - pamięć ACA500 powinna być wtedy w obszarze slow-RAM i wszystko powinno grać: powinno być maksymalnie 2 MB chip RAM, 1.5 MB slow RAM i 512 MB na KickROM.
Powodzenia :)

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2014 21:13:03 przez wali7
[#7] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@amizet, post #5

Denise ECS niewiele daje - w sumie kilka dodatkowych rozdzielczości w 4 kolorach. Założyłem sobie ten chip do GBA1000, ale chyba wrócę do wersji OCS, a ECS wróci do pluski.
Znalazłem dyskusję o 1 i 2 MB w rev8: oto link http://www.ppa.pl/forum/amiga/24586/a500-rev-8a-wlutowanie-pamieci-na-plyte-czyli-konfiguracja-pamieci-w-a500#m320700
Szybkość (a właściwie jej brak) pamięci pod klapką nie wynika z tego że jest w obszarze ZII (zresztą KAŻDA pamięć założona do 68000 i 68010 mieści się w ZII), tylko z faktu obsługi za pośrednictwem kontrolera w Agnusie (spowalnianie dostępu dla CPU przez DMA chipsetu). Za to w ACA500 pamięć w obszarze slow podpięta jest za pośrednictwem osobnego kontrolera (o naprawdę niezłych parametrach - w porównaniu do starych kart), i jest bardzo szybka. Pamięć nie używa DMA (bo i po co?). To transfery z układów I/O do i z pamięci mogą wykorzystać DMA, pamięć jest wpięta wprost do CPU. Większa szybkość RAM ACA500 wynika z osobnego, niezłego kontrolera i szybkości samych układów pamięci skonfigurowanych z małą ilością cykli oczekiwania.
Nie mogę zrobić edycji w poście powyżej, więc dopisuję tu:
wg dyskusji zalinkowanej, aby rev8 przerobić z 0.5 MB do 1 MB, należy po wlutowaniu kości zmienić zworki: zmienić ustawienie jp2 na odwrotne, zworki jp3 z II na = , oraz otworzyć jp7a . Obsługa 2 MB wymaga innego ustawienia...

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2014 21:33:07 przez wali7
[#8] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@wali7, post #6

Dzięki za radę , na początek kupię kości pamięci i je wlutuję , następny krok to następna porada , jeśli uzyskam 1mb chip to kupuję aca500 . Myślałem że ACA500 te 0.5 mb dokłada jakoś w konfiguracji - coś kolega YERZMYEY/HOOY-PROGRAM napomknął .
[#9] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@djpiotrs, post #8

ACA500 daje możliwość zamapowania części jego pamięci jako rozszerzenie chip RAM do 1 MB. Przyznam się, że nie mam zielonego pojęcia jak on o to zrobił i jak to działa. Właśnie od Yerzmeya dowiedziałem się o istnieniu tej opcji. W mojej ACA500 nie eksperymentowałem z tym. Plus tego rozwiązania jest taki, że aby mieć 1 MB chip nie musisz grzebać w bebechach Ami i nic dokupywać (poza ACA500). Ale wtedy masz mniej slow ram.
ACA500 ma sporo fajnych rozwiązań, nigdy wcześniej nie spotykanych w sprzęcie do Ami. Obawiałbym się łączenia tych trików z sprzętowym chip RAMem. Najlepiej mieć na ACA standardowe ustawienie (pamięć zamapowana jako slow i kickrom) i sprzętowy chipram podpięty jak "pan Bóg przykazał" do Agnusa :)
Aby rev8 przerobić z 0.5 MB do 1 MB, należy po wlutowaniu kości zmienić zworki: zmienić ustawienie jp2 na odwrotne, zworki jp3 z II na = , oraz otworzyć jp7a . Obsługa 2 MB wymaga innego ustawienia...

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2014 21:47:54 przez wali7

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2014 22:03:22 przez wali7
[#10] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@wali7, post #7

Dzięki ECS można odpalić więcej sterowników i większe rozdzielczości. Co DMA i Zorro/2 pewnie masz racje, czasami napisze coś aby dostać odpowiedz, jak bym zadał pytanie nie koniecznie dostał bym odpowiedz, a tak to jest większe prawdopodobieństwo. Co do pamięci to w SysInfo piszę że jest 24bit DMA. Jeśli masz walli ace to nie myślałeś żeby jej dołożyć ramu, bo tam od góry jest miejsce na U12, tylko piszę aby użytkownicy sami tego nie upgrajdowali.
[#11] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@amizet, post #10

Z ECS to piszę po moich doświadczeniach z Denise... najpierw długo szukałem SuperDenise osobno, nie znalazłem, w końcu mi się trafiła pluska z przeżartą na wylot płytą główną i sprawnymi układami :)
Ale rozczarowałem się nim, w sumie nie widzę żadnych plusów (dziwaczne nowe rozdzielczości w 4 kolorach i tryby VGA również w 4 kolorach max... w GBA mam od tego Flicker-Fixer - działa o niebo lepiej). Co do Agnusa, to ten w rev8 już jest ECS, więc trzeba tylko SuperDenise... ale jak pisałem, uważam, że nie warto.
Co do DMA... z definicji jest to układ bezpośredniego dostępu układów innych niż CPU do RAM (oczywiście z jednoczesnym zablokowaniem dostępu dla CPU, chociaż w A500 7 MHz to spowolnienie jest niewielkie z uwagi na specyficzny sposób przeplecenia cykli dostępu dla DMA i CPU). "Normalny tryb" (czyli bez DMA) to taki, gdzie dane z układów I/O najpierw dostaje CPU, a potem ładuje je do RAM (całe nowatorstwo Ami w latach 80 wynikało właśnie z wykorzystania układów DMA do obsługi praktycznie całego chipsetu, co bardzo odciążyło CPU). Procesor nie potrzebuje DMA, bo on operuje na pamięci bezpośrednio. Powolność chip i slow RAM wynika właśnie z obecności DMA - aktywacja dostępu DMA do RAM blokuje dostęp dla CPU (z tym że w przypadku chip chipset może operować na niej, a w slow nie może, a CPU i tak jest zablokowany... taki "ficzer" Agnusa ;) ).
Nie wiem jak jest z ew. rozbudową ACA500. Przy braku dokumentacji to dosyć ryzykowne... może i by dało się - pamięć byłaby alokowana w obszarze fast ZII - tam jest 8 MB miejsca (pamięć na kartach turbo dopinanych do ACA500 jest w obszarze ZIII, więc nie kolidowałaby). Ale to jest czysta teoria, bo trzeba by dysponować dokumentacją przeróbki. Robienie tego "na żywca" jest ryzykowne (całkiem prawdopodobne, że do poprawnego działania wymagałoby zmiany firmware). Może być też tak, że to jest miejsce dla np. innych chipów pamięci, co by nie robić osobnych PCB.
Opis "24bit DMA" może oznaczać chip RAM - czyli pamięć w obszarze adresowym 24bit (czyli ZII) z dostępem dla DMA chipsetu.
Jako ciekawostkę dodam, że nic nie stoi na przeszkodzi aby dodać inne kontrolery DMA do systemu. Chyba jedyne tego typu rozwiązania w przypadku Ami stosowali producenci kontrolerów SCSI wyposażając je w dostęp DMA do pamięci fast na rozszerzeniu. Dzięki temu kontrolery SCSI dla A2000 potrafiły wyciągać naprawdę zacne transfery (szybsze niż przepustowość ZorroII, co w inny niż własny DMA sposób byłoby niewykonalne).

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2014 22:32:21 przez wali7
[#12] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@wali7, post #11

Co do Agnusa, to ten w rev8 już jest ECS - na pewno tak jest bo w amosie pro uruchomiłem screen w 64 kolorach a z tego co wiem ocs mógł tylko max 32 kolory> Tak więc mam dobrą płytę główną A500 z możliwością rozbudowy pamięci chip.Mam nadzieję że nic nie schrzanię rozbudowując pamięć chip
[#13] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@djpiotrs, post #12

Nie wydaje mi się, aby dopiero ECS dawał 64 kolory. Pełne (znaczy się niezależne od siebie) kolory w ilości >32 miała dopiero AGA, bo OCS i ECS mają tylko 32 rejestry (12 bitowe) kolorów. To co miałeś to był albo EHB, albo HAM. Były one również w OCS (najstarsze wersje, spotykane w pierwszych egzemplarzach A1000 nie miały któregoś z nich...ale nie jestem pewien na 100%).
Zdaje mi się, że kwestie rozdzielczości i ilości kolorów zależą od Denise - a tu raczej nie ma w czym wybierać (jest jedynie tzw. Super Denise, czyli ECS, daje tryby SuperHiRes, ale w 4 kolorach>> kicha, i VGA, też w 4 kolorach>> też kicha). U ciebie jest raczej zwykły Denise, bo takie dawali do A500 rev8.
Co do Agnusa, to na 99,99999% masz 8375 ECS (bo do rev8 się nie da włożyć innego). Popatrz sobie w tabelkę tu: http://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=1478 . Agnus ECS daje przede wszystkim możliwość obsługi 2 MB chip RAM. Tam jest chyba też możliwość blitowania większych obszarów pamięci (czytałem o tym chyba w "Assemblerze 68000" z Helionu), ale to niewielki ficzer interesujący bardziej koderów dem (nie wiem, czy jakiś normalny soft z tego robi pożytek).
Jeszcze dodam, że A500 rev8 to jest po prostu płyta główna A500+, na której zamontowano jedynie 0,5 MB, dano Agnusa ECS (bo innego się nie dało), Denise OCS, nie dano zegara (ale jest miejsce na płycie) i demuksa (hohoho, Commodore zaoszczędził całe 50 centów... nic tylko dać księgowym rządzić firmą IT) i dołożono Kickstart1.3. Ten model łatwo więc przerobić na pełną pluskę, albo coś pomiędzy (np. kick1.3 i 2 MB chip na płycie). Osobiście bardzo lubię tę płytę, bo umożliwia używanie Agnusa 8375 ECS, zamiast bardzo trudnego do dostania 8372AB, który pasuje do starszych płyt A500.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2014 23:28:41 przez wali7
[#14] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@wali7, post #11

Dopinałeś jakieś inne karty do ACA500, tzn. chodzi mi o transfer z CF /dziś mierzyłem mam 1.852 mega bajta. I ten kontroler w ACA500 jest z DMA czy bez, czy jeśli się dołoży jeszcze jedną
kartę turbo to transfery jakoś drastycznie skoczą w górę, bo jak na te 14MHz to jest całkiem nie źle. Bo rozumie że główną role w transferze z cf odgrywa procesor i pewnie optymalnie napisany sterownik. Idąc dalej to jeśli pamięć z ACA12xx jest Z3 czyli 32 bitowa to Jens nie mógł by zrobić, kontroler cf który by działał w Z3 tak jak SCSI na Blizzardach. Bo jeśli taki Blizzard ma SCSI to w jakim standardzie on działa Z2 czy Z3.
[#15] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@wali7, post #13

Faktycznie ten tryb to EHB 32 kolory - następne 32 kolory to ściemnione o dwie jednostki.
W każdym bądż razie mam szansę rozbudować pamięć chip szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2014 23:43:51 przez djpiotrs
[#16] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@amizet, post #14

Pewnie zabrzmi to dziwnie... ale mam ACA1232 33 MHz i jakoś nie chciało mi się jej sprawdzać jak się dogada z moją ACA500. Ograniczyłem się do podpięcia jej do A1200. W niej działa :) . Może w weekend uda mi się potestować, to Ci napiszę jak się to sprawuje z pięćsetką. Ale nie gwarantuję, bo mam teraz poważny projekt do skończenia w robocie, dead time za 11 dni, więc może być krucho. Ale w końcu na pewno sprawdzę.
Nie sądzę, aby ACA500 miała kanał DMA dla interfejsu IDE (nie wiem czy jakiekolwiek IDE dla Ami miało DMA). 1,852 MB/s to fajny transfer. Ale ACA500 to nowa konstrukcja, Jens jest ewidentnie zdolnym gościem, do tego posiada sporo dokumentacji. Nie waha się dodawać różne niespotykane wcześniej special-ficzery do swoich produktów (vide emulacja Grafitti w Indivision, albo ten programowo konfigurowany chip RAM w ACA500).
Myślę że jest jak piszesz - szybkość transferu wynika z dobrego sterownika, do tego masz 68000 14 MHz (a nie 7 MHz) i naprawdę szybką, w porównaniu do starszych konstrukcji, pamięć.
Różnica między ZII a ZIII zasadza się głównie na wielkości tego obszaru. ZII to obszar mapowany przez oryginalny 68000, ZIII to 32 bitowa przestrzeń adresowa dostępna od 68020 (programowo 68000 też obsługuje 32 bitowe adresy, tyle że tych ostatnich nóżek po prostu nie wyprowadzono z procesora :) ). Różnic w prędkości tych pamięci nie ma. Tylko różnice w ilości RAM, który da się dołączyć. Jak karta ma mieć więcej niż 8 MB, to musi mieć min. 68020 i musi go mapować w ZIII.
Jeśli Blizzard ma SCSI, to operuje on tam, gdzie karta mapuje FastRAM. A mapuje do ZIII.
[#17] Re: A500 +aca500 konfiguracja

@wali7, post #16

Jak sprawdzisz to napisz jaki masz transfer. Czyli mogło nie być IDE z DMA, ale to nie problem bo jak by na ACA było SCSI i do tego fabrycznie zaprojektowany Adapter SCSI/IDE to wtedy mogło by być szybko. Choć nie wiadomo trzeba było by mieć jakieś statystyki, ile maksymalnie z tego SCSI można wyciągnąć w Amidze. Bo patrząc na taki TurboFlyer 530 z "integrated FastATA CF/SATA controller " to tam też jest szybko na trzydziestce wykręconej na 42MHz jest 13MB/s.
Lecz nie można zapomnieć że ACA to w miarę tania karta, i niech może tanią zostanie. Chociaż
mogła by się pojawić jakaś wersja exclusive.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem