Szereg dobrych wieści. :)
Kości jak najbardziej się nadają. Cena też nie jest przerażająca. Czasem można je znaleźć w starych kartach VGA 512 MB jako rozszerzenie do 1 MB. Ja w ten sposób znalazłem trochę tych kostek. Poza tym zdarzają się w sklepach z częściami ... choćby i w Sławmirze
http://slawmir.com.pl/ukl-scalony-514256-dip20-p-28696.html .
Masz bardzo fajną płytę rev8. Ona obsługuje 2 MB chip RAM, po wlutowaniu kostek będziesz miał 1 MB, kolejne 1 MB albo poprzez rozszerzenie pod klapką (dla A500+), albo poprzez trick piggy-mod (układy przylutowane na plecach pierwszego 1 MB). 1 MB powinno być widziane automatycznie po wlutowaniu dodatkowych kostek (możliwe, że będzie trzeba ustawić jedną zworkę... nie pamiętam teraz), 2 MB wymaga wlutowania U32, czyli demultipleksera (układ kosztuje kilka zł).
Z wymianami Agnusa nie eksperymentuj, twoja płyta obsługuje wyłącznie 8375. Ta wersja chipu mia zmieniony pinout w stosunku do poprzedników np. popularna w A500 wersja 8372A nie będzie działać... zresztą nie ma czego żałować, bo 8372A obsługuje tylko 1 MB. Po prostu na 99% masz już najlepszego Agnusa i nie musisz nic zmieniać (te 1% to możliwość posiadania rzadkich jednomegowych wersji 8375, ale ja tego na oczy nie widziałem, trudno powiedzieć czy one pasują do rev8, więc może być i tak, że ryzyko ich spotkania jest zerowe).
Najlepiej:
- kup kości pamięci
- wlutuj je
- włącz Ami
- jeśli Ami odpali się, to sprawdź ile masz pamięci, i jakiej
- jeśli będzie się wieszać przy starcie, albo będzie 0.5 chip i 0.5 slow - musisz przestawić zworki, wtedy poszperaj w literaturze, mieliśmy na PPA długą dyskusję o tym - w razie potrzeby znajdziemy
- gdybyś chciał iść dalej do 2 MB chip - dolutowujesz demuksa (trzeba rozlutować wtedy dwie zwory na płycie w miejscu U32), a potem albo zakładasz rozszerzenie chip dla A500+, albo dokupujesz 8 sztuk 514256 i lutujesz je piggy-mod.
Wszelkie zabawy i testy konfiguracji pamięci rób bez ACA500! Zamapowanie pamięci podwójnie w ten sam obszar zazwyczaj powoduje zwis systemu (sprzętowo nic się nie zepsuje... ale sprzęt się nie odpali). Dopiero jak wszystko uruchomisz, zakładaj ACA500, ona bez problemów będzie działać zarówno przy 1 jak i 2 MB chip RAM. Oczywiście nic wtedy nie musisz zmieniać w ustawieniach - pamięć ACA500 powinna być wtedy w obszarze slow-RAM i wszystko powinno grać: powinno być maksymalnie 2 MB chip RAM, 1.5 MB slow RAM i 512 MB na KickROM.
Powodzenia :)
Ostatnia aktualizacja: 06.06.2014 21:13:03 przez wali7