kategoria: A600
[#1] Porcja pytań
Zamknąłem wreszcie temat naprawiania klawiatury w A600 więc przyszedł nareszcie czas na korzystanie z dobrodziejstw płynących z posiadania Ami. I tu mam kilka pytań:

• (1) Nie działają mi save-y w WHDLoad (sprawdzane w Cannon Folder i Locomotion), z gier wychodzę przez Reset Amigi bo mam A600 z proc. 000, a zapis odbywa się ponoć podczaz wychodzenia z gry za pomocą klawisza podawanego w okienku startowym podczas uruchamiania gry. Da się ten problem jakoś rozwiązać/obejść?
  • (2) Czy istnieje jakiś program do wyrównywania ikon w poszczególnych Szufladach? Tak jak na pulpicie Windowsa, gdy klikam wyrównaj do siatki.
  • (3) Planuje zrobić przełącznik do FastRam-u, tak aby móc przełączać się pomiędzy 5,5MB a 8MB bez konieczności otwierania obudowy i przekładania zworek. Ma ktoś jakiś sprytny pomysł, aby zrobić to w jak najmniej skomplikowany sposób, czyli góra 2, może 3 pstryczki/guziki/przyciski wyciągnięte na zewnątrz

Przy 8MB nie działa mi sieciówka na PCMCIA, dopiero na 5,5MB się odblokowuję.
  • (4) Znalazłem raz program do konwertowania *.mp3 --> *.mod, jaka jest maksymalna jakość którą uciągnie A600 z proc. 000? Ta w intrze Cannon Folder jest moim zdaniem w świetnej jakości więc się da skoro tam odtwarza się bez problemu.

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2014 11:42:52 przez glon
[#2] Re: Porcja pytań

@glon, post #1

Ad 3) Mozna to zrobic uzywajac jeden podwojny dwu polozeniowy przelacznik wg schematu:

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2014 12:07:41 przez Phibrizzo
[#3] Re: Porcja pytań

@glon, post #1

Ad. 2. IconZ lub Reorg Win
[#4] Re: Porcja pytań

@glon, post #1

Nie działają mi save-y w WHDLoad (sprawdzane w Cannon Folder i Locomotion), z gier wychodzę przez Reset Amigi bo mam A600 z proc. 000, a zapis odbywa się ponoć podczaz wychodzenia z gry za pomocą klawisza podawanego w okienku startowym podczas uruchamiania gry. Da się ten problem jakoś rozwiązać/obejść?

A dlaczego nie możesz wyjść za pomocą klawisza?
[#5] Re: Porcja pytań

@PopoCop, post #4

http://www.whdload.de/docs/pl/need.html
  • procesor 68000 (zalecany jest jednak 68010+, gdyż niektóre skrypty instalacyjnne wymagają VBR do obsłużenia opcji "wyjścia klawiszem")
[#6] Re: Porcja pytań

@glon, post #1

Po 1. dzięki za odpowiedzi.
Po 2. odnośnie WHDLoad i robienia save-ów dokopałem się do tego wątku na abime. Opcja NoFileCache pomogła, wystarczy dodać do ToolTypes ikony gry. Sprawdzone na Cannon Fodder Save-y działają.

pozdrawiam
[#7] Re: Porcja pytań

@glon, post #1

Ad 4. W intrze do Cannon Fodder masz zsamplowane dźwięki włożone jako instrumenty do modułu muzycznego, a nie mp3. Te instrumenty są 8-bitowe.
[#8] Re: Porcja pytań

@Phibrizzo, post #2

Ad 3) Mozna to zrobic uzywajac jeden podwojny dwu polozeniowy przelacznik wg schematu:

Twój post podsunął mi inny pomysł, aby nie rezygnować z pozostałych możliwości ustawienia zworek (wcześniej wspomniałem tylko o 2 bo myślałem, że będzie potrzeba więcej przełączników):
Ustawiając odpowiednio zworki mogę się przełączać między 0 ; 1,5 ; 4 ; 5,5 ; 8 [MB].

Tak wygląda ustawienie zworek przy poszczególnych konfiguracjach FastRam-u:

Taki schemat sobie narysowałem:

Mogę w ten sposób uzyskać każdą konfiguracje:

Na czym polega mój problem?? Nie wiem jak znaleźć taki przełącznik, nie wiem jak się nazywa. Chodzi o to, aby można go było ustawić w 3 pozycjach, ale w każdej łączył tylko i wyłącznie 2 przeciwległe piny. Czy w ogóle takie są?? Jak szukam po necie to zawsze znajduję, że łączy 2 z jednej strony z 2 z drugiej.

Ad 4. W intrze do Cannon Fodder masz zsamplowane dźwięki włożone jako instrumenty do modułu muzycznego, a nie mp3. Te instrumenty są 8-bitowe.

Tak wiem, ale mi chodzi o jakiś dobry program, który przekonwertuję mi mp3 do amigowego formatu. Ale to w sumie sam sobie poszperam i pokombinuje.

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2014 11:01:42 przez glon
[#9] Re: Porcja pytań

@glon, post #8

Jeśli chcesz słuchać muzyki na A600, to konwertujesz mp3 do iff 8-bit mono, np. programem Awave Studio. Taki 5-minutowy plik będzie miał średnio 10-12 MB lub coś koło tego. Hippoplayer odtwarza takie pliki.
[#10] Re: Porcja pytań

@glon, post #8

Jedyne co ci moge podpowiedziec to takie opcje: za pomoca dwoch przelacznikow moglbys uzyskac trzy z wymienionych konfiguracji: 8, 4, 1,5 MB.

Jesli chcialbyc wszystkie to mozna by pokombinowac z dwoma przelacznikami typu 1MD3.

http://www.tme.eu/pl/Document/14c9cfcbc6840bbdc95cba000b393aad/7000_toggle_switches.pdf

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2014 17:44:32 przez Phibrizzo
[#11] Re: Porcja pytań

@jaa2, post #9

Można też użyć GoldWave 5.55 lub CoolEdit Pro 2.1. Utworzone 8-bitowe, monofoniczne sample IFF-8SVX odtwarza również FileMaster.
[#12] Re: Porcja pytań

@RomanWorkshop, post #11

albo darmowego audacity
[#13] Re: Porcja pytań

@RomanWorkshop, post #11

Może zadam głupie pytanie ale czemu nie można zrobić IFF-a w stereo. Amiga nie odtwarza stereo.
[#14] Re: Porcja pytań

@amizet, post #13

Przecież można, jest coś takiego jak 8SVX stereo. Poza tym jak odtwarzasz inne formaty (np. WAVE) też może być mono/stereo. To jest tylko kwestia procesora w Amidze, czy wyrobi plik stereo.
[#15] Re: Porcja pytań

@tOMashBe, post #14

Ale tutaj w dwóch postach padła odpowiedz mono, więc dlatego zapytałem czemu nie stereo.
[#16] Re: Porcja pytań

@amizet, post #15

Widocznie zabrakło znaku zapytania. Ja polecam SampleZ z Aminetu. Potrafi załadować mp3 i zapisać w 8svx.
[#17] Re: Porcja pytań

@Andrzej Drozd, post #16

No właśnie wczoraj chciałem coś takiego zrobić ale nie chciało mi się włączać win, a Ubuntu i cool edit-a mi nie podchodzi. Więc SampleZ prze konwertuje mp3 do postaci 8svx, ale zrobi tą operacje z dysku, bo teraz używam A-500 a tam nie mam dużo ramu coś koło 3,2 mega. Właśnie tego SampleZ jeszcze nie używałem, na razie nie wiem dużo o systemie więc jak będzie trzeba zrobić jakieś przypisy czy coś to pewnie nawet go nie odpalę, dlatego go jeszcze nie używałem. Patrzyłem wczoraj na aminecie na jakieś konwertery do mp3, ale jak czytałem opisy to stwierdziłem że posłucham modułów.
[#18] Re: Porcja pytań

@glon, post #8

mozesz tez zastosowac obrotowy przelacznik typ 3P A303.

http://www.tme.eu/pl/Document/af47f487ea379d04e9db027d6e1972c2/A40303MNZQ.PDF

to jest tylko sugestia. mozliwe ze znajdziesz inne podobne przelaczniki

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2014 21:44:16 przez Norbert
[#19] Re: Porcja pytań

@amizet, post #17

No i pewnie, że lepiej posłuchać modułów, niż muzyki z mp3 w tak kiepskiej jakości, jaką daje konwersja "mocno stratna" na AMidze...
[#20] Re: Porcja pytań

@glon, post #1

Mógłbyś wypuścić listwę goldpin-ów, koło PCMCIA i zakładać zworki. najtańszy koszt listwa może być kontowa, dwa rzędy kilka zworek.

Moduły spoko, też mają sample. Tylko jak jest odtwarzany moduł? w ogóle to zależy, wszystko od wykorzystania Amigi.
[#21] Re: Porcja pytań

@glon, post #1

Ad1.-Ja trochę inaczej zrobiłem , w wersji CannonFodder CD32 można bez problemu zapisywać stan gry oraz wychodzić z niej..
[#22] Re: Porcja pytań

@amizet, post #20

Na razie zrobiłem z tymi goldpinami, kable wyciągnąłem przez otwór na śrubkę obok PCMCIA, 4 goldpiny, ułożone analogicznie do tych na FastRam-ie. Traktuję to jednak jako rozwiązanie tymczasowe ponieważ przełącznik/przełączniki chce ulokować gdzieś z tyłu Ami, żeby nie było ich widać (bądź co bądź uważam, że dodawanie jakichkolwiek pstryczków/przełączników/guzików szpecą Ami więc jak już to chowam wszystko z tyłu). Do najbliższego sklepu elektronicznego mam spory kawałek więc kupię co trzeba przy okazji, skorzystam, z któregoś z pomysłów podanych powyżej.

pozdrawiam
[#23] Re: Porcja pytań

@glon, post #22

Mogę zrobić jeszcze w ten sposób:

Teraz się skapnąłem, że takiego przycisku jak ten na obrazku nie ma takiego jak ja potrzebuję bo jego się wciska i on wyskakuję, a ja potrzebuję taki co zostanie w tej pozycji, ale idea ta sama, a przycisk byle by był mały.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2014 12:10:29 przez glon
[#24] Re: Porcja pytań

@glon, post #23

Może Dip Switch

Najlepszy był by obrotowy albo listwowy, wszystko zależy od tego ile chcesz wydać na przełączniki.
[#25] Re: Porcja pytań

@amizet, post #24

Byle jak najtaniej, ale takie coś chyba wezmę. Proste, bez kombinowania. Idealne dla mojej potrzeby.
W sumie to jeszcze 1 pytanie, ten Dip Switch to jest taki, że jak jeden wcisnę, a potem drugi to ten pierwszy odskoczy? Już nie będę się rozpisywał dlaczego najwyżej jutro napisze bo po robocie trochę zmęczony jestem, ale bardzo by mi się ta informacja przydała, bo będę już widział dokładnie co jak chcę zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2014 23:59:05 przez glon
[#26] Re: Porcja pytań

@glon, post #25

W sumie to już mi to nie potrzebne, rozrysowałem sobie obydwa warianty jakby to wyglądało na schemacie i wyszło mi, że po prostu kupie 2 takie podwójne DipSwitch-e. O ile coś mi się nie pomyliło, jutro to sprawdzę dokładnie.
[#27] Re: Porcja pytań

@glon, post #26

Wersja ostateczna, trochę inna niż myślałem bo z wykorzystaniem 2x SP3T (zamiast niego muszę tylko znaleźć jakiś inny typu ON/OFF/ON i beđzie dobrze):

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2014 10:41:48 przez glon
[#28] Re: Porcja pytań

@glon, post #22

Coś tam pisałem, że chce te przełączniki schować z tyłu Ami, ale jednak nad PCMCIA było łatwiej :D .

pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc
[#29] Re: Porcja pytań

@glon, post #1

Żeby nie zakładać kolejnego wątku zapytam tutaj.
Zna ktoś jakiś w miarę prosty program do tworzenia projektów do lutowania na pcb, takich mało skomplikowanych, ale z drugiej strony na tyle, że bez uprzedniego rozrysowania można się pogubić w ilości kabelków?

Teraz korzystam z programu fritzing. Mały i prosty w obsłudze + parę udogodnień, m. in.:
  • 3 widoki, z których 2 to Schematic oraz PCB przedstawiające dokładnie to samo, przy czym ten 1. jest przejrzystszy, a drugi do lutowania.
  • Gotowe podzespoły, które wystarczy przeciągnąć, a po upuszczeniu widoczne na obydwu powyższych widokach w wersji schematu i pcb.

Problem w tym, że nie ma np. przełącznika obrotowego (konkretnie 3-poz., 4-obwody). Można to obejść wstawiając odpowiednią ilość pojedynczych pinów, ale traci się wtedy możliwość przełączania między widokami, tak wygląda wtedy Schemat, a tak PCB (tak wiem, galimatias jakich mało, ale w planie mam uporządkowanie).

Mówiąc w skrócie szukam czegoś podobnego, ale bogatszego w podzespoły gotowe do wstawienia, ale to przełączanie się między tymi 2 widokami jest bardzo pomocne, tym bardziej, że jeśli w jednym utworzę jakieś połączenie to w drugim pojawia się również jako linia przerywana.
PS. jakby był na Linuxa to super, ale wersja na Windowsa oczywiście też będzie pomocna.

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2014 12:47:20 przez glon
[#30] Re: Porcja pytań

@glon, post #29

Oczywiście na początek do nauki jest to dobre rozwiązanie. Jeśli jednak chcesz robić poważniejsze projekty, to polecam:
Eagle (ja używam pełnej wersji 5.9) - uznany i ceniony przez wszystkich elektroników na świecie, program do rysowania schematów i tworzenia płytek. Umożliwia również tworzenie dowolnych, własnych elementów elektronicznych i zapisywanie ich w bibliotekach. Osobiście do robienia płytek, używam dużo lepszego programu:
DipTrace (ja używam 30-dniowej wersji testowej 2.3.1) - do rysowania schematów kiepski, ale jest świetny do robienia płytek. Posiada też przydatną możliwość, tworzenia wizualizacji 3D projektowanej płytki (obsługuje modele w formacie WRL). Jeśli potrafi się tworzyć i przywracać obraz systemu Windows na jakimś wolnym dysku twardym, to 30-dniowa wersja testowa całkowicie wystarcza do codziennej pracy ;)

Bez tych narzędzi nie wyobrażam sobie robienia projektów elektronicznych.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem