[#31] Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!

@Andrzej Drozd, post #1

Niby autorzy są ukryci, ale przeglądając zmienność wyników głosowania można dojść do ciekawej konkluzji, albo głosujący jeden zaraz za drugim mają diametralnie inny gust... albo doskonale potrafią liczyć :)

Miłego wieczoru
[#32] Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!

@Duracel, post #31

Ostatnio miewam takie momenty, że nie spożywam alkoholu a o narkotykach nawet nie będę wspominał ;)
[#33] Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!

@Andrzej Drozd, post #1

Koniec głosowania. Głosy użytkownika groovebox są nieważne.

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2014 06:17:36 przez Andrzej Drozd
[#34] Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!

@Duracel, post #31

Jeżeli sugerujesz atak klonów, to nic z tym nie można zrobić. W listopadowym konkursie zostaje ta sama data dla głosujących. Nie będą mogli zagłosować użytkownicy którzy założyli konto po ogłoszeniu 4 konkursu. Po weryfikacji będą mogli głosować.
[#35] Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!

@Andrzej Drozd, post #34

Andrzeju, nic nie sugeruję, poprostu się śmieję, choć jako uczestnik może nie powinienem.
Biorąc pod uwagę aparycję naszego towarzystwa zaraz ktoś doszuka się niezamierzonch podtekstów :)

Tylko Chile mi szkoda po przegranej z Brazylią
[#36] Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!

@Andrzej Drozd, post #33

Koniec głosowania

a główna strona PPA twierdzi inaczej. siedzi, pije i chrupki
[#37] Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!

@snajper, post #36

News będzie jutro albo w środę. Jak możesz to zrób podliczenie punktów, zweryfikuję czy się nie pomyliłem.
[#38] Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!

@Andrzej Drozd, post #37

Zasłużyłem chociaż na papierowe wydanie magazynu PPA?

Przede wszystkim pozdrawiam Pana Andrzeja.D.

pozdro.
[#39] Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!

@groovebox, post #38

Może wprowadzić nową świecką tradycję, że po zakończeniu głosowania oficjalnego, uczestnicy podali by swoją subiektywną ocenę wszystkich propozycji? :)
[#40] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!
[#41] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!
[#42] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!
[#43] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Czwarty konkurs muzyczny PPA - GŁOSOWANIE!
[#44] WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@Andrzej Drozd, post #1

Ufff... Następnym razem do podliczenia muszę użyć odpowiedniego programu. Proszę o zweryfikowanie wyników konkursu KLIK.
News ukaże się po weryfikacji wyników.

Kategoria 15.99 kB

1 miejsce - moduł 1 (60 pkt), Krzysztof 'Drakon' Odachowski - Kaleidoscope
2 miejsce - moduł 3 (57 pkt), Krzysztof 'Drakon' Odachowski - Universe
3 miejsce - moduł 4 (39 pkt), groovebox - My 1st 4kB Tune!
4 miejsce - Moduł 2 (24 pkt), Andrzej Drozd - Poranny Budzik

Kategoria 99.99 kB

1 miejsce - moduł 4 (100 pkt), Krzysztof 'Drakon' Odachowski - SID_rules!
2 miejsce - moduł 3 (96 pkt), groovebox - The Retro Electro
3 miejsce - moduł 8 (94 pkt), virago - Beatbreak2
4 miejsce - modul 2 (73 pkt), Krzysztof 'Drakon' Odachowski - SpAcE_OdYsSeY
5 miejsce - moduł 6 (69 pkt), groovebox - Arcade Mode
6 miejsce - moduł 7 (65 pkt), Andrzej Drozd - Światło nad Zamkiem
7 miejsce - moduł 1 (58 pkt), Andrzej Drozd - W Magicznym Labiryncie Rockforda
8 miejsce - moduł 5 (57 pkt), Duracel - Polish Patriotic Wake Up!

Kategoria multichannel

1 miejsce - moduł 1 (47 pkt), Konrad 'recedent' Czuba - AKSack
2 miejsce - moduł 3 (44 pkt), groovebox - Broken Beats
3 miejsce - moduł 2 (41 pkt), Duracel - Message From Love
4 miejsce - moduł 4 (35 pkt), Duracel - Where is My Heart
[#45] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@Andrzej Drozd, post #44

No prawie mi się udało

Pozdro dla wszystkich uczestników. OK
[#46] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@Andrzej Drozd, post #44

Eee... Chyba coś się pomyloło. Niemożliwe, żebym zajął pierwsze miejsce w multichannelu. Zaraz sprawdzę...

EDIT: No tak, wiedziałem że to zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Mój arkusz kalkulacyjny w Google Docs prawdę był rzekł. Groovebox za moduł numer 3 dostał nie 44, tylko 54 puntky i to jemu przysługuje palma pierwszeństwa.

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2014 21:20:35 przez recedent
[#47] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@recedent, post #46

OK, wiedziałem że coś namieszam.

Kategoria 15.99 kB

1 miejsce - moduł 1 (60 pkt), Krzysztof 'Drakon' Odachowski - Kaleidoscope
2 miejsce - moduł 3 (57 pkt), Krzysztof 'Drakon' Odachowski - Universe
3 miejsce - moduł 4 (39 pkt), groovebox - My 1st 4kB Tune!
4 miejsce - Moduł 2 (24 pkt), Andrzej Drozd - Poranny Budzik

Kategoria 99.99 kB

1 miejsce - moduł 4 (100 pkt), Krzysztof 'Drakon' Odachowski - SID_rules!
2 miejsce - moduł 3 (96 pkt), groovebox - The Retro Electro
3 miejsce - moduł 8 (94 pkt), virago - Beatbreak2
4 miejsce - modul 2 (73 pkt), Krzysztof 'Drakon' Odachowski - SpAcE_OdYsSeY
5 miejsce - moduł 6 (69 pkt), groovebox - Arcade Mode
6 miejsce - moduł 7 (65 pkt), Andrzej Drozd - Światło nad Zamkiem
7 miejsce - moduł 1 (58 pkt), Andrzej Drozd - W Magicznym Labiryncie Rockforda
8 miejsce - moduł 5 (57 pkt), Duracel - Polish Patriotic Wake Up!

Kategoria multichannel

1 miejsce - moduł 3 (54 pkt), groovebox - Broken Beats
2 miejsce - moduł 1 (47 pkt), Konrad 'recedent' Czuba - AKSack
3 miejsce - moduł 2 (41 pkt), Duracel - Message From Love
4 miejsce - moduł 4 (35 pkt), Duracel - Where is My Hear
[#48] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@Andrzej Drozd, post #47

4 miejsce - moduł 4 (35 pkt), Duracel - Where is My Hear

No jest w tym coś... :)

Ale na poważnie - zrobiłem pełny arkusz, z wykluczeniem wykluczonych (wyszło mi, że snajper musi być zdyskwalifikowany, bo nie zagłosował we wszystkich kategoriach. Nie wiem czemu groovebox został zdyskwalifikowany - w regulaminie jest mowa, że autorzy nie mogą głosować? W każdym razie po odliczeniu ich głosów wychodzi mi, że to Duracel ma drugie w multichannelu, a nie ja).

Zresztą - w pozostałych kategoriach też jest trochę inaczej (może ja też gdzieś popełniłem błąd?). Żeby nie być gołosłownym - moja tabelka:

[#49] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@recedent, post #48

Hmm... Czekaj, chyba jednak snajper oddał ważny głos, bo mowa jest że trzeba zagłosować "na każdy moduł w danej kategorii" a nie na "każdy moduł w każdej kategorii".
[#50] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@recedent, post #49

Tak, nie trzeba było glosować na każdą kategorię i głosy snajpera są ważne.
Natomiast groovebox zagłosował na swoje moduły i najwyżej je zapunktował. Mimo że nie ma tego w regulaminie, to tak być nie może. W następnym konkursie będzie odpowiedni punkt, że uczestnik konkursu może zagłosować, ale swoje moduły musi zapunktować najniżej.

Czy mogłbyś jeszcze raz wkleić tabelkę bez głosów grooveboxa?
[#51] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@Andrzej Drozd, post #50

Skoro na chwilę obecną regulamin dopuszcza, to tak być może. Poza tym ja nie widzę z tym problemu i nie wprowadzałbym takiego zapisu. To tak jakby kandydat na prezydenta szedł do urny i zagłosował na kontrkandydata, bo na siebie nie może. Bzdura.
[#52] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@Andrzej Drozd, post #50

Czy mogłbyś jeszcze raz wkleić tabelkę bez głosów grooveboxa?

Jasne. Na wszelki wypadek policzyłem też z jego głosami. Acha, proponuję, żeby ktoś mnie sprawdził, bo wcześniej wychodził mi inny wynik.

P.S. Jestem zdania, że nikt nie powinien być sędzią w swojej sprawie i wolałbym, żeby autor nie miał możliwości głosowania. Jeśli jednak regulamin to dopuszcza to dyskwalifikacja decyzją arbitra wydaje się nieuzasadniona (choć jak widać - niewiele zmienia w wynikach). A tak w ogóle to najlepsze - moim zdaniem - byłoby głosowanie niejawne, takie jak w Games TOP 10. Wtedy jedni nie widzą jak głosują drudzy i jest mniej możliwości kombinowania, podbijania sobie/znajomym głosów itp.
[#53] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@mailman, post #51

Skoro na chwilę obecną regulamin dopuszcza, to tak być może.

Jeżeli taka jest wola redakcji, to w takim razie proszę redakcję o podliczenie głosów razem z głosami grooveboxa.

Poza tym ja nie widzę z tym problemu i nie wprowadzałbym takiego zapisu. To tak jakby kandydat na prezydenta szedł do urny i zagłosował na kontrkandydata, bo na siebie nie może. Bzdura.

Ale dlaczego kandydat na prezydenta ma niby brać udział w głosowaniu? Załóżmy że głosowanie odbywa się na wyspie zamieszkanej przez 4 osoby. Jest dwóch kandydatów i dwóch głosujących. Czy głos na samego siebie będzie uczciwy?
Może wyolbrzymiłem, ale podobna sytuacja jest na PPA. Głos na samego siebie to nie jest promil i może być bardzo decydujący.

Co innego rzeczywista sytuacja - 5 kandydatów i 20-100 milinów glosujących.
Ja np. absolutnie nie pomyślałem o tym, aby głosować na samego siebie, bo dobrze licząc, mógłbym podskoczyć w klasyfikacji, w sytuacji gdy na siebie zagłosowałbym najlepiej, a na moduł obok za 1pkt. To jest niesprawiedliwe.
[#54] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@recedent, post #52

P.S. Jestem zdania, że nikt nie powinien być sędzią w swojej sprawie i wolałbym, żeby autor nie miał możliwości głosowania.

Jestem tego samego zdania.

Jeśli jednak regulamin to dopuszcza to dyskwalifikacja decyzją arbitra wydaje się nieuzasadniona (choć jak widać - niewiele zmienia w wynikach).

W regulaminie to nie zostało ujęte, więc trudno, tym razem można zaakceptować "DZIWNY" głos.

A tak w ogóle to najlepsze - moim zdaniem - byłoby głosowanie niejawne, takie jak w Games TOP 10. Wtedy jedni nie widzą jak głosują drudzy i jest mniej możliwości kombinowania, podbijania sobie/znajomym głosów itp.

Tak, ale pod warunkiem że głosy zostałyby zapisane do ukrytego tematu, a po zakończeniu głosowania, temat i to jak użytkownicy głosowali byłby upubliczniony oraz każdy mógłby sprawdzić swoje głosy. Jeżeli glosy nie zostałyby ujawnione, to zawsze znajdzie się ktoś, kto posądzi o manipulację.
Proszę redakcję o realizację tego pomysłu.
[#55] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@mailman, post #51

z dużym prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością można zakładać, że wszyscy uczestnicy będą głosować na siebie, bo jeśli jeden zagłosował i jego głos może zadecydować o jego własnym zwycięstwie to dlaczego ja mam nie zagłosować na siebie?
w takim układzie nie podawanie autora modułu chyba też traci sens...

anonimowe głosowanie było by ok, ale tylko w systemie związanym z kontami użytkowników ppa, "luźny" system bazujący na ciastkach i IP to zbyt duża pokusa...
[#56] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@Kilos, post #55

Ale takie głosowania są anonimowe tylko dla ogółu, a dla administratorów jawne. Dzięki temu kombinowania nie powinno być.
[#57] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@Kilos, post #55

Ogólnie nie będzie anonimowych wyników. Wszystkie głosy muszą być zapisane, aby każdy mógł je zweryfikować. Przyda się natomiast anonimowość podczas głosowania (wspomniany wcześniej ukryty temat) i panel podobny jak w ankietach.
Glosować mogą tylko użytkownicy PPA. Jedyne zabezpieczenie jakie mogłem wprowadzić, to nieważne głosy od nowych użytkowników. Czyli uniknięcie sytuacji, gdy np. wujek namawia 10 siostrzeńców i 20 siostrzenic aby się zarejestrowali na PPA w celu zagłosowania na jego moduł.
Aktualnie cofam datę i glosować będą mogli tylko użytkownicy którzy zarejestrowali się przed ogłoszeniem 3 konkursu (16 listopad 2013). Nowi też będą mogli, po weryfikacji (jeszcze nie wiem w jaki sposób ta weryfikacja mogłaby przebiegać). Nie oszukujmy się - nie ma nowych użytkowników na PPA lub jest ich 2-3 na rok, a reszta to klony.
[#58] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@recedent, post #52

Źle zapisana jest punktacja w kolumnie kolegi jaa2. Kolega na początku napisał punkt, a poźniej moduł.
[#59] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@Andrzej Drozd, post #58

Widzę, że rozpętaliście burzę... mózgów ;)
Mam nadzieję, że moja dygresja kilkanaście wpisów wyżej tego nie wywołała.
Oczywiście porażka boli ;) nawet jeżeli dotyczy moich najsłabszych modułów (te z Amigi) wykonanych kilkanaście lat temu i zleżałych na dyskietkach.

Skoro ktoś tam wyżej jak widziałem dokonywał rozprawki, czy też analizy poszczególnych modułów, to pozwolę sobie coś napisać od siebie.

Z pokorą przyjmuje krótkie docinki Recedenta na temat mojego drugiego modułu w kategorii multichannel. Ja się wtedy uczyłem Protrackera i moje najlepsze "owoce" robiłem dopiero na CD32 zgrywając je analogowo na kasetę. Z tych zachowanych na dyskietkach faktycznie najlepiej dopracowany technicznie, z sensownym wykorzystaniem poznanych komend to "Message from love", ale i pozostałe gdy dzisiaj słucham, to przy odrobinie czasu można by poprawić choćby przy przejściach. Moduły mają jakby swoje "części" ponieważ pamiętam, że robiłem je spontanicznie niczym w opowieści (sporo modułów ze starych produkcji scenowych także ma swoje "części" i trochę się wtedy wzorowałem na takim schemacie.

Co do głosowania będąc samemu uczestnikiem to jest to dla mnie oczywiste, że nie powinno być takiej możliwości w czasie trwania konkursu. Dla niektórych chyba zbyt duża pokusa aby parafrazując naszego ministra dyplomacji - samemu "nie zrobić sobie laski", aczkolwiek mimo porażki oceniłbym wyżej Message from love od modułów konkurencji, które mam wrażenie są trochę monotonne i nieskomplikowane w swojej budowie artystycznej ;) u mnie jest jakaś tam historia ;)

Słuchając modułu zwycięzcy widzę przed oczami wyścig naszego amigowego Jaguara, lub Lotusa. Myślę, że nadawało by się jako podkład do któregoś z torów :)

Moduł w kategorii 99kb, to naturalnie odezwa do Narodu, do patriotycznych korzeni, do naszych zrywów serc ;)))

Wracając do problemu głosowania wśród uczestników. Uważam, że uczestnicy mogliby wyrazić swoje opinie i punktacje już po zakończeniu oddawania głosów. Co do kombinacji to obawiam się, że nie da się tego uniknąć, ja nie mam sobie w tej kwestii nic do zarzucenia. Z resztą trudno mnie posądzić przy moim ciętym języku i bezkompromisowej werbalizacji słownej swoich poglądów o jakieś rzesze wielbicieli

Tak, tak, ten post też jest przydługi, ale mam nadzieję, oprócz formy jest w nim i trochę treści ;)

Tyle ode mnie.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2014 18:14:33 przez Duracel
[#60] Re: WYNIKI - czwarty konkurs muzyczny PPA

@Andrzej Drozd, post #57

Tak patrzę piąte przez dziesiąte i nie chce mi się wierzyć / ręce opadają. Szwindelki w hobbystycznym konkursie muzycznym na Amidze. Współczuję Ci Andrzej, bo to przede wszystkim niezbyt miło udziela się Tobie jako reżyserowi całej inicjatywy.

Na miejscu fundatorów nagród wycofałbym się z fantami wobec niejasności i możliwych nieprawidłowości = nadużyć przy głosowaniu.

Zakładaliście (-iśmy, bo przy ustalaniu reguł też trochę tu się udzieliłem), że spoiwem konkursu będzie podejście bazujące na uczciwości, że będzie chodziło o Protrackera, świeżą krew i takie tam różne.

Na kolejne edycje trzeba będzie obwarować się zabezpieczeniami przeciwko lamerom.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2014 20:05:49 przez mccnex
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem