[#1] Co sądzicie o takim urządzeniu?
http://allegro.pl/stacja-dyskow-na-pendriva-kolor-szary-i4398237949.html

Czy da się tego używać w charakterze "biedaUSB", do szerszej wymiany danych, czy też trzeba się będzie ograniczyć do dłubania w ADFach?

Pozdrawiam. :)
[#2] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Daclaw, post #1

To jest emulator stacji dyskietek cortex. Sluzy tylko do odpalania adfow z pendriva lub jakiegokolwiek innego zrodla podpinanego do usb. Wymiana danych raczej nie wchodzi w gre. Kilka tygodni temu sam sobie taka zamonyowalem u siebie tyle ze sam ja programowalem i wyszla mnie jakies 70zl z groszami.
[#3] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Daclaw, post #1

O widac że Olo nie sprzedał wszystkich stacji :)
To stacja GoteK z amigowym firmware.
Stacja radzi sobie tylko z adf (narazie)
Było juz o tym na forum
[#4] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Norbert, post #3

Teraz już widać że sprzedały się wszystkie "pięć sztuk" z czego można wywnioskować że rynek dalej potrzebuje tanich emulatorów fdd. Zostało mu tylko trochę czarnych klawiszy do C, ale pewnie nowe Gotki są już w drodze, może też nie chce wystawiać za dużo bo pewnie lepiej schodzą jak jest mniej.
[#5] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@eross, post #2

Takie małe pytanie ap-ropo tego Gotek-a.
Ciężko jest go przerobić do działania z Ami i co jest potrzebne? Na forum czytałem, że wiara miała różne problemy z przerabianiem, dlatego pytam?

pozdrawiam
[#6] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@glon, post #5

lepiej IMHO dać parę groszy więcej i kupić u Olka urządzenie działające "od strzału" niż męczyć się z programatorem. Przy okazji wspieramy rodzimą działalność :D
[#7] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@glon, post #5

Mi to zajelo raptem 5min. Sygnaly wyciagnalem z konwertera zbudowanego na ft232 a zasilanie podalem z usb. Do tego flymcu i poszlo jak po masle
[#8] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@charliefrown, post #6

rodzima dzialalnosc . fajnie. :D

polecam samemu kupic i zaprogramowac.
gdy pojawi sie nowy firmware , 5 min i grane.
[#9] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Norbert, post #8

No tak tylko pytanie gdzie to dostać u nas jak zaglądałem na ebay to ceny niekoniecznie są niskie za ten emulator.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2014 16:38:36 przez pascal
[#10] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@pascal, post #9

Aliexpress sie klania wychodzi okolo 70zl i wysylka za free
[#11] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@pascal, post #9

link

zapomnij o ebay, grupa cwaniaczków wyczuła koniunkturę.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2014 16:50:04 przez charliefrown
[#12] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Norbert, post #3

Z ciekawości - czy zrobienie "zamiennika" USB na bazie tego jest w ogóle możliwe, czy też gdzieś leży pies pogrzebany, którego sobie nie uświadamiam?

Mnie by transfer jak ze stacji dyskietek nie przeszkadzał, biorąc pod uwagę korzyści.
[#13] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Daclaw, post #12

Chodzi Ci o to czy da rade samemu zrobic taki emulator czy o co bo nie bardzo rozumiem co masz na mysli przez slowo zamiennik?
[#14] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@eross, post #13

Dasławowi chodzi bardziej o mozliwosc odczytu/zapisu pendrive/kart pamieci/dysków USB z poziomu Amigi za pomoca emulatora Gotek
Taki USB o predkosci stacji dysków.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2014 17:53:36 przez Norbert
[#15] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Norbert, post #14

A to ja nie wiem. Z tego co wiem to gotek w tyk momencie tylko odczytuje i nadpisuje adfy. Jak to wyglada po odpaleniu workbencha to nie wiem gdyz poniewaz takowego nie posiadam juz
[#16] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@glon, post #5

Temat był wałkowany. Wysyłka za free jest zwykłym listem i jak zaginie masz problem. Musisz też wiedzieć że jak na cle zażądają za ile to kupiłeś musisz doliczyć 23% do biznesu bo tyle u nas jest podatku vat i musisz go zapłacić. Nie pokażesz to towar wróci do sprzedawcy, nie zapłacisz to zniszczą towar a ty będziesz lżejszy o cenę zakupu bo nie odebrałeś towaru z własnej winy. Z 70 zł zrobi się 90, do tego konwerter rs232 kolejne dwie dyszki. Potem już wszystko musi zadziałać i masz Gotek-a chyba że przez przypadek spalisz.
Masz sprzęt i wiedze to rób. W końcu Polacy na wszystkim się znają
[#17] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@jerry33, post #16

Zawsze jest ryzyka, ale co za życie bez ryzyka :)
Przesyłkę mozna śledzic na stronie poczty polskiej.
Czesto dostawca daje gwarancje na dostarczenie urzadzenia w okreslonym czasie.
Jeśli nie dotrze, kasiorka jest zwracana .
[#18] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Norbert, post #17

Dlatego niektóry kupują gotowca bo za 20 zł oszczędności woli spać spokojnie.
[#19] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@jerry33, post #18

a co zrobi ten ktos jak powstanie lepsze firmware?

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2014 22:14:19 przez Norbert
[#20] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Norbert, post #19

Wyśle do sprzedawcy, a ten zrobi mu update w cenie 15 złotych licząc w tym koszty wysyłki /czyli za piwo/. Olo jeszcze nie ma takiej opcji bo pewnie czeka aż trochę sprzeda, to złoty interes jest. ok, racjaOK

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2014 23:13:33 przez amizet
[#21] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@amizet, post #20

Jak taki złoty interes to czemu sam nie sprzedajesz?
Z tego co widzę projekt nie jest już rozwijany a więc i o update nie trzeba się martwić.
[#22] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@amizet, post #20

Wydaje mi się że rozpoczęła się Wojna Klonów.

[#23] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@jerry33, post #21

Project nie jest rozwijany własnie przez takich "byznesmenuw"

Ja mam jednak nadzieję, że autor firmware wypuści "uaktualnienie"
[#24] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Norbert, post #23

Przecież to można kupić wszędzie, łącznie z amibayem więc o co halo?
[#25] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@jerry33, post #24

Halo jest oto, że na projekcie zarabią Ci, którzy nic do niego nie wnieśli.
Gdyby nie amigowe firmware nikt nie sprzedawałby stacji Gotek z tak duzym zyskiem.
[#26] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Norbert, post #25

Ale je sprzedawali do samplerów albo klawiatur za 240 albo i więcej, to to jest nawet nie wygórowana oferta. Tylko jak by jeszcze przy modził dźwięk.
[#27] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@amizet, post #26

Są dwa sposoby na "udzwiękowienie" emulatora stacji. Poczytaj forum eab.abime.net

Gotek w Polsce mozna tez kupic za 450zł + VAT.
[#28] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Norbert, post #27

Nie używam na razie tego, ale kiedyś może spróbuje. Nie jestem na takim levelu, rozumiesz. Żeby używać emu fdd trzeba wiedzieć z jakich adf chce się korzystać, nie mam jakiś ulubionych i po prostu było by to zbyt czasochłonne. Dlatego używam kart cf i scsi.device.

Ale jeśli ktoś by dorobił interfejs do Gotka, to instalacja Wb na dyskietkach była by alternatywą w ogóle jakaś nowa kompilacja. Korzysta z czterech stacji i do tego emu zip /flash LPT/. Tanie proste i sprawdzone rozwiązania są najlepsze.
[#29] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@Norbert, post #25

Halo jest oto, że na projekcie zarabią Ci, którzy nic do niego nie wnieśli.
Gdyby nie amigowe firmware nikt nie sprzedawałby stacji Gotek z tak duzym zyskiem.

Przecież to zwykła hipokryzja. Twoje podejście jest takie że jak ty nie potrzebujesz to czemu inni mają skorzystać. Projekt jest udostępniony za free więc każdy moze z niego skorzystać. Takich biznesmenów jest sporo. W Polsce to samo kosztuje pare stów. To uczicwe podejście zarabiać aż tyle? Przecież ci sprzedawcy nic nie wnoszą do projektu.
To jest polskie podejście.
[#30] Re: Co sądzicie o takim urządzeniu?

@jerry33, post #29

Nie wiem o co Ci chodzi.
Czy ja napisałes coś innego niż Ty ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem