kategoria: CD32
[#1] CD32 + Promodul Proszę Pomoc
Witam.
1 . Czy można bez dyskietki , za pomocą emulatora np na Winuae i dysk przez mostek usb zainstalowac magiczny soft co by dysk działał z Promodule , znaczy bootował się ?
2.Czy ktoś może mi udostępnić obraz tego mistycznego dysku ?
3. Manual do promodul ma ktos ?
4. Kupie koprocesor z oscylatorem czy jakoś tak . sebachludz@gmail.com
Pozdrawiam .
[#2] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@seba666, post #1

Ad.2 Mistyczny obraz dysku do Promodule. Enjoy OK

Ad.3 Myślę, że to może okazać się pomocne.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2014 14:06:11 przez Sir_Lucas
[#3] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@Sir_Lucas, post #2

To idę se zobaczyć w gazecie bo na pewno mam ten SS
Dzięki za pomoc
[#4] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@seba666, post #3

Mam oryginalny manual w języku polskim. Cały czas zabieram się aby go zeskanować. Obiecuję że zrobię niebawem. Mam także dyskietkę z oryginalnym softem do partycjonowania. Stacje dyskietek z PC pasują bez przeróbek. Ważne aby zakleić w dyskietkach otwór informujący napęd że ma do czynienia z "gęstą" dyskietką. ProModule czyta dyskietki 880kB i z PC 720kB.

Co do pytania o partycjonowanie i instalację na WinUAE to powiem szczerze że wątpię. Choć nie czuję się biegły w temacie. Sam na nowo odkrywam świat Ami i uczę się :)

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2014 20:58:57 przez Romlen
[#5] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@Romlen, post #4

ja mam zeskanowany :)
[#6] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@Dorian3d, post #5

A ja nie mam :D
[#7] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@Tom Rain, post #6

Efekt działań . A więc pare faktów o ProDziwce :
-Dysk po 2 GB max
-Wyłącznik RAM on/off gasi też Koprocesor
-Koprocesor w trybie async. dupy nie urywa jakoś wybitnie szybciej nie działa .
-Instalacja dysk twardego masakra (nadal walcze) i szukajac odpowiedzi w google widzę że jest to problem międzynarodowy a jak już są jakieś foty to ktoś męczy się z softem w języku polskim co jest zabawne .
-posiadacze Promodul szukaja nieistniejącego pliku w sieci elsat.device a nawet jak go ktoś odnajdzie to gdzie ma go wgrać :) ?

Jak prace posuną się dalej dam znać

P.S może ktoś ma elsat.device :)
[#8] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@seba666, post #7

Bez przesady że pociąć się można montując dysk czy cokolwiek. Mnie to udaje się w 5-8 min na upartego ze sprzętem gotowym do startu.

Instrukcję zeskanowałem. Tutaj do pobrania w pliku pdf i sugeruję najlepiej wydrukować i poskładać w całość
[#9] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@Romlen, post #8

Dzięki za instrukcje ale mam ja papierową gdzieś się znalazła . Promodul nie widzi dysku zadnego z pod innych amig odpalam WB31 i nic nie widać , może ktoś poda metodę sprawdzenia czy dysk jest widoczny .
A i co z komunikatem że nie ma elsat.device ?
[#10] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@sebachludz, post #9

Miałem kiedyś Mega Ram HD do A500 i Promodule do CD32 też. To są prawie te same kontrolery.

Więc potwierdzam, że najlepszy jest dysk o pojemności do 2 GB pojemności. Karty CF nie wchodzą w rachubę.

O ile pamiętam, to wspomniany plik elsat.device siedzi w Romie promodule, a nie na jakiejś tam dyskietce. Czyli w programie do partycjonowania trzeba to sobie ręcznie wpisać. No chyba, że mamy fabryczną (oryginalną) dyskietkę od Elsatu to wtedy problemu nie ma.
[#11] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@sebachludz, post #9

Elsat.device to biblioteka która nie występuje w systemowym katalogu device. Nie ma jej też na dyskietce dedykowanej ProModułowi. Za to zgłasza się w SysInfo. Wnioskuję (a nie jestem biegły w Ami) że owa biblioteka zaszyta jest w firmware samego urządzenia i służy do obsługi pewnie nie tylko dysku a całego ProModule. Ściągnąć ją nie umiem.
[#12] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@sebachludz, post #9

Jeśli system nie widzi elsat.device, to albo kontroler jest uszkodzony, albo wyłączony. Tak przynajmniej było w przypadku MegaRamuHD.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 19:43:16 przez jarob
[#13] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@jarob, post #12

W promodule nie ma wyłącznika kontrolera HDD jak ma to miejsce w magaramHD, jest tylko wyłącznik od RAMu.
Tak wogóle to dziwne że są take problemy z dyskiem, mój promodule działa ze wszystkimi dyskami jakie tylko wpadły mi w ręce, pisałem już o tym w innym wątku.
[#14] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@socha6, post #13

To pytanie inne jest miejsce na zworkę przy tasmie ide jp3 albo jp4 nie mam jej opisu w instrukcji ale zeby nie bylo do wyjscie na hdled a jak dałem zwore to szlak kontroler trafił !
[#15] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@sebachludz, post #14

JP3 - Real Time Clock Write Enable / Disable
JP4 - Hard Disk Reset Enable / Disable
[#16] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@socha6, post #15

A jak można sprawdzić czy oscylator działa i przyśpiesza FPU? Bo zamontowałem oscylator, przełączyłem zworkę na async i w sysinfo speed mam taki sam.
[#17] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@Jield, post #16

Bo w Sysinfo po zamontowaniu FPU zawsze speed będzie taki sam aby mieć porównanie musiałbyś użyć innego benchamarka który wykorzystuje koprocesor np. AIBB.
[#18] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@miro_78, post #17

Przetaktowany koproc grzeje się znacznie-najcz az do zwiechy
[#19] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@Jield, post #16

W sysinfo jest podany wynik dla FPU osobno i w moim przypadku, czyli A1200 z fastem i FPU jest tam widoczna różnica pomiędzy oscylatorem 32 MHZ a 50 Mhz ok, racja
[#20] Re: CD32 + Promodule - Proszę o Pomoc

@Jield, post #16

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem