@lukzer, post #1
@strim_, post #2
@lukzer, post #4
@strim_, post #2
@abcdef, post #6
Seria XL też nowa nie jest
Pewien rysuneczek sugeruje, że na wyjściach jedynie 3.3V co mogą TTL zaakceptować (...)
The I/Os on each XC9500XL device are fully 5V tolerant even though the core power supply is 3.3 volts. This allows 5V CMOS signals to connect directly to the XC9500XL inputs without damage. In addition, the 3.3V VCCINT power supply can be applied before or after 5V signals are applied to the I/Os.
@strim_, post #7
Źródło?http://www.xilinx.com/support/documentation/user_guides/ug445.pdf
Do tego są tanie, naprawdę nie widzę powodu żeby babrać się w 20 letnich GALach.
@abcdef, post #8
@strim_, post #2
@strim_, post #9
Dobra, ale z tego nie wynika nic odkrywczego, tylko tyle, że maksymalnym napięciem wyjściowym jest 3.3V. A już na pewno nie mówi, że coś się będzie smażyć...
Nie ochronę CPLD przed uszkodzeniem.
Jeżeli istnieje jakakolwiek wątpliwość czy stan wysoki podany z XC9500XL będzie widziany jako wysoki przez 68000
@strim_, post #5
@lukzer, post #13
A jeżeli chodzi o generowanie 28MHz to można je uzyskać z 7MHz puszczając je przez XOR-y opóźniając jedno wejście i powinno to działać ...
jednak aby nie komplikować sobie życia można też wykorzystać generator z płyty
Logika ma dopasować sygnały podkręconego procesora .. Wg. mojej wiedzy trzeba je zsynchronizować z taktem 7MHz. Teoretycznie należy opóźnić sygnał sygnał AS (adress strobe) na tak długo aby płyta przydzieliła DTACK (data transfer acknowledge).
Jednak nie do końca wiem czy jest to prawidłowe rozumowanie ... pozostają jeszcze sygnały UDS i LDS na które jak na razie nie mam pomysłu ...
Natomiast jeżeli chodzi o sygnał E, VMA można je wygenerować .. mam gotowy program w CUPL który generuje sygnał E oraz odpowiedź VMA na podstawie VPA z płyty .. trzeba by to tylko przepisać na VHDL..
@abcdef, post #12
Nie mam tutaj wątpliwości odnośnie wysokości stanów (bo większość TTL jako bezwzględnie wysoki traktuje już 1.8V) ale mogę mieć delikatne obawy co do stromości zboczy, parametru który czasem ma znaczenie.
@lukzer, post #1
@strim_, post #14
@lukzer, post #17
Jeżeli chodzi o sygnał AS jestem jednak zdania ze trzeba go opóźnić bądź przynajmniej wygenerować sygnał niski na odpowiednio długo aby płyta go zrozumiała .. Oryginalnie procesor wystawia AS i czeka na DTACK jednak przy wyższej częstotliwości trwa to zbyt krótko i procesor łapie BUS ERROR ...tak wynika z moich obserwacji... Jeżeli stan niski utrzyma sie odpowiednio długo płyta powinna wystawić DTACK który oczywiście należało by zmodyfikować.
@sanjyuubi, post #18
@lukzer, post #19
@sanjyuubi, post #20
@sanjyuubi, post #18
W A600 sygnały VMA, VPA, E nie są wykorzystane, zajmuje się tym Gayle, który wystawia DTACK w odpowiednim momencie.