kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 a k. grafiki
Witam forumowiczów z rana.
Przymierzam się do zakupu grafiki do mojej 1200 na ZII i teraz pojawia się pytanie co byście polecili ??
Chyba ze lepiej zamiast ZII wsadzić MEDKA + inna grafika. Podobne koszta.
na aledrogo są PIV czy one by się nadały??

Pozdrwiam
[#2] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@mwb113, post #1

na aledrogo są PIV czy one by się nadały??

Do slotów ZorroII jak najbardziej będą się nadawały.
[#3] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@mwb113, post #1

Medek jest bardziej przyszlosciowy! I wiecej tanich kart wlozysz.
[#4] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@pong777, post #3

Też obstawiłbym medka.Będzie szybciej i więcej możliwości.
[#5] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@mwb113, post #1

PIV i Zorro2? Szkoda karty.
[#6] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@mwb113, post #1

Jak chcesz kartę pod zorroII to kup PicassoII :)
[#7] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@Skiba, post #6

Przemowilo do mnie ze sklonie sie w strone mediatora .
A moze ktos ma na sprzedarz nie drogo medka.
[#8] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@mwb113, post #7

Karta w slotach PCI powinna być szybsza ale będzie tez droższa. Do PCI nie podepniesz też ScanDoublera. Generalnie jeśli chcesz tylko kartę GFX to zorro będzie tańsze i prostsze, jeśli chcesz podpiąć wszystkie możliwe karty to PCI może być jednak lepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam
[#9] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #8

Voodoo 3 z 16MB za 150pln będzie droższa od Picasso IV za 1200pln?
Czegoś tutaj nie rozumiem.
[#10] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #8

Ja w Amidzie 1200 miałem Medka + Voodoo3 + Monitor Switch + chiński SD i pięknie to wszystko razem działało. Całość zmieściła się w kwocie 500 PLN.

Teraz w A4k posiadam Medka + Voodoo4 + MonitorSwitch + IndivisionAGA MK2 i również zastrzeżeń nie mam, do tego Warp3D śmiga aż miło.

Z drugiej strony klasyk z kartami Zorro też ma swój urok, ale ale od ich cen mogą rozboleć zęby.
[#11] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@flops, post #9

Czegoś tutaj nie rozumiem.

Pewnie nie rozumiesz na czym polega uczciwe porównanie.
Policz sumę kosztów slotów i kart a potem porównaj. No i jak masz zamiar tendencyjnie udawać głupka i porównywać najdroższą kartę na zorro (w dodatku posiadającą wbudowany SD) z najtańszą z PCI to może jednak sobie odpuść.

Pozdrawiam
[#12] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@ITU, post #10

Całość zmieściła się w kwocie 500 PLN.

Gratuluje okazyjnego zakupu. Aktualnie najtańszy mediator do A1200 w znanym Amigowym sklepie kosztuje 956zł.

Z drugiej strony klasyk z kartami Zorro też ma swój urok, ale ale od ich cen mogą rozboleć zęby.

Mnie bolą zęby jak patrzę na ceny mediatorów. A zamiast przełączników monitorów wolę bardziej eleganckie natywne rozwiązanie opracowane jeszcze przez Commodore.

Pozdrawiam
[#13] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@ITU, post #10

Tak to już jest, generalnie karta graficzna w Amigach, a szczególnie w A1200 daje nową jakość, ale też koliduje z retro.
Gdy używałem BlizzardaPPC na AGA, to nie było problemu z retro i nowymi możliwościami które daje koprocesor PPC, ale gdy dokupiłem kartę graficzną BVision, to szybko zrozumiałem że nie takiej Amigi chcę używać. Zostałem odcięty od AGA i szybko dokupiłem drugą A1200. Dzisiaj mam dwie A1200, na jednej z BVision, towerce i PPC/68k 040 mam AOS3, AOS4 Classic i MOS PUP, a na drugiej AGA i 040 mam retro. Której częściej używam? Oczywiście tej z AGA. Na drugiej z kartą graficzną i PPC używam czasami AOS4/MOS, ale w dzisiejszych czasach prędkość nie daje dużo do popisu, jak to było jeszcze 10 lat temu.
Dzisiejszy klasyk z kartą graficzną to ciekawostka, a z AGA to retro pełną parą. :)
[#14] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@Andrzej Drozd, post #13

Sądzę, że byłeś w mniejszości, nie znałem ze swojego środowiska Amigowca, który po zainstalowaniu karty graficznej marzył o powrocie do AGA. Raczej każdy zapłacił by za wyrzucenie tych kości z komputera byle by tylko nie wyświetlał się przez nie żaden obraz.
Oczywiście mówimy o czasach gdy Amigi klasycznej używało się na codzień jako jedynego komputera, a nie jedynie do giercowania. Czyli jakiś rok 1999-2005 ;) Dziś do popykania raz w miesiącu w sensibla to już nie ma żadnego znaczenia.
Do autora wątku: klasyk z kartą graficzną pokazuje jakie możliwości miały amigi a zwłaszcza ich system operacyjny i jak powinny wyglądać ich kontynuacje, gdyby producent poszedł właściwą drogą. Gdy już kupisz sobie kartę graficzną cofnij się wstecz i zobacz jak wyglądały ówczesne graficzne nakładki na systemy operacyjne w porównaniu z "biednym amigowym workbenchem" serwowanym przez kartę gfx :)

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2014 08:45:57 przez pawelini
[#15] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@pawelini, post #14

Picasso IV jest dobre bo ma w sobie odrazu scandubler wicec zorro czy to II czy III wchodzi w grę.
Znow patrząc na mediatora wtedy szybsza karta, i wiecej możliwości. A jeszcze trzeba by bylo zakupic jakis scan dubler lub karte tv.
[#16] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #11

Sloty do A1200, najtańsze używane bez możliwości dodania SD - 150pln
Sloty do A1200, gdzie będzie działać ZIII używane około 300pln + karta turbo z A4000 + aktywator slotu video dla SD - wszystko razem od 1000 do 3000 (kartę od A1200 można sprzedać, ale karty do A1200 są o wiele tańsze niż do A4000).
I teraz do tego najtańsza karta sprawna za ZII to koszt od 400pln do ponad 1200.
Mówisz nowy Medek prawie 1000pln, to kup nową Amigową kartę Jak się pojawi na eBay to na pewno nawet głupiego CV64 nie kupisz poniżej 2000pln, bo ich nie ma
Uzywany Medek - 450pln + Voodoo 150pln = 600pln
Za 600pln masz szybką kartę z realną akceleracją 3D, zamiast za 550 (o ile uda Ci się tak tanio kupić jakieś Picasso II i sloty). Jeszcze dodam, że w slotach bez aktywatora video nawet w Picasso będzie działało tylko RTG, a SD nie działa.

I ja nie wiem na czym polega uczciwe porównanie?
[#17] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #8

W kwestii scandoublera dla medka, jest opcja podpięcia taniego tunera TV i puszczenia sygnału PAL przez niego na karcie graficznej mediatora.
Do gierek PALOWYCH rozwiązanie wystarczające, oczywiście nie idealne.
[#18] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@flops, post #16

Za podaną cenę można trafić Z2 ze wszystkimi dodatkami czyli złączem pod sygnał video też, do tego tania karta na Z2 od 300 do 400 czy 450zł. Nie wiem po ile teraz można trafić słynny "aktywator video" czyli dwie podstawki do założenia na układy Amigi, taśma i złącze do podpięcia do slotów.

CV64 do slotów Z2 nie włożysz, na upartego włożysz ale nie zadziała, ona wymaga Z3.

I teraz do tego najtańsza karta sprawna za ZII to koszt od 400pln do ponad 1200.

Skoro najtańsza na Z2 wedle twojej wiedzy kosztuje tyli ile wedle mojej najdroższa to ile kosztuje najdroższa ? I która to ?

I ja nie wiem na czym polega uczciwe porównanie?

Pisząc to co napisałeś w poprzednim poście udowodniłeś że nie wiesz. A w tym podając cenę najtańszej karty na Z2 w wysokości 1200zł tylko to potwierdzasz.

Pozdrawiam
[#19] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@flops, post #16

Tak jak pisze flops , mediator jest szybszy i tańszy od zorro II + GFX .

Miałem w A1200 Zorro II i EGS Spectrum i w stosunku do AGA widać było gigantyczne przyspieszenie, ale jak za podobną cenę kupiłem Mediatora i Voodoo, to nagle zestaw z Zorro II był jakiś taki - ślamazarny . Dodatkowo koszt - mediator + voodoo, wyszedł w podobnej cenie niż wolniejszy Zorro II + EGS Spectrum :)

Dlatego, jeżeli miałbym dzisiaj znowu wybierać i komuś polecać to lepiej kupić Mediatora :)
[#20] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #18

No to poszukaj aktywatora i slotów poniżej 500, 600pln Powodzenia! Ja widziałem w swojej karierze Amigowca, dwa razy na portalach aukcyjnych, raz na Allegro i raz na AmiBay.
Najtańsze karty RTG na ZII sprawne, chodzą po 400pln. Niejasno napisałem w swoim poprzednim poście, ale takie PIV sprawne lata w okolicy 1200pln i to jest jedna z najdroższych kart, choć istnieją droższe (wyprodukowane w ilości działających prototypów). Za CV64/3D które będzie działać w tych slotach fajnie, trzeba dać około 700pln. A używanego Medka w starszej wersji kupisz za 450pln, jak masz węża w kieszeni to za 20pln można zapolować na Virge PCI i jest tak samo szybko, tylko że taniej niż Sloty + najtańsza karta. Picasso II nie ma SD, a jest sporo wolniejsze od CV64/Virge.

Jedyny minus Medka vs sloty i Amigowa karta (która i tam ma na sobie mostek Zorro -> PCI), jest łatwość konfiguracji. W przypadku Mediatora, przyda się pomoc osoby, która kiedyś już miała styczność z Medkiem.

Jeżeli ktoś nie jest klasykowym ultrasem, to polecam Medka. Elbox i Krashan uratowali nam to coś poniżej pleców. Bez ich wynalazków, karty graficzne do Amigi, chodziły by w cenie podobnej jak CyberStorm 68060 lub lepiej. Za dobrą robotę należą im się duże brawa OK
[#21] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@trOLLO, post #19

Tak jak pisze flops , mediator jest szybszy i tańszy od zorro II + GFX .

mediator + voodoo, wyszedł w podobnej cenie niż wolniejszy Zorro II + EGS Spectrum

Ja rozumiem że niektórzy bardzo lubią naginać rzeczywistość aby pasowała do ich zdania w dyskusji ale gdybym zapisał w jednym poście dwie sprzeczne wersje czegoś co dla czytających musi być "g...o prawdą" to chyba bym się jednak wstydził. A ty się wstydzisz czy będziesz tłumaczył że pisząc białe miałeś na myśli czarne ?

Pozdrawiam
[#22] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@flops, post #20

Aktywatora na allegro nie widziałem, te co mam kupiłem w sklepie, ale z drugiej strony używanego mediatora po pięćset też sobie nie przypominam więc zostańmy przy cenie sklepowej, prawie tysiąc za sloty. Przy tym najlepsza karta dająca się wykorzystać z Z2 to CV64/3D za około 700 złotych jak sam zauważyłeś. A można użyć karty tańszej. Przeliczysz sobie sam co wychodzi drożej ?

Co do polecania mediatora nowym użytkownikom to zostaje przy swoim wyborze, jeśli ma być tylko GFX to Z2, jeśli chętny planuje nawtykać wszystkie możliwe karty to mediator będzie tańszym rozwiązaniem.

W międzyczasie rozglądam się za mediatorem na amibayu i na razie znalazłem kartę na Z2 w cenie 85 euro i jeszcze jedną za 65 euro, to chyba jednak mniej niż 400zł czy nie znam aktualnego kursu euro ? Mediatora do kupienia niestety tam nie znalazłem, a przejrzałem sześć stron ofert.

I mam nadzieje że docenisz że nie piszę totalnych głupot nazywając najwyższą cenę najniższą tylko podaje ceny możliwe do zweryfikowania. I szczerze mówiąc chciałbym tego oczekiwać od ciebie.

Pozdrawiam
[#23] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #21

Ja rozumiem że niektórzy bardzo lubią naginać rzeczywistość aby pasowała do ich zdania

Za EGS Spectrum i Zorro II dałem w sumie 650 zł ( karta + zorro + tulejki dystansowe ), za używanego mediatora dałem 550 zł - voodoo kosztowało mnie 50 zł - więc , jest taniej :) , a czy nie mogę w jednym komentarzu napisać, że coś jest taniej , jednak cena jest podobna . Jeżeli GFX+Zorro II wyniosło mnie 650, a mediator+GFX wyniósł mnie 600, to dla mnie cena jest podobna, jednak mediator wychodzi taniej - tylko 50 zł, ale jednak taniej .
No i nie ma co ukrywać, że Voodoo w mediatorze jest szybsze od jakiejkolwiek karty w Zorro II :) .
Naprawdę nie widzę w czym masz problem :) - więc, w moim przypadku, cena jest podobna, ale jednak mediator był tańszy .
[#24] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@trOLLO, post #23

1. I nie widzisz sprzeczności w napisaniu że coś jest tańsze ale kosztuje podobnie ? Bo jeśli faktycznie nie to kończę z tobą dyskusję.
2. To że ktoś czasem coś trafia po okazyjnej cenie nie oznacza że inny będzie miał podobne szczęście. Przewertowałem sześć stron ogłoszeń na amibayu i mediatora do A1200 nie spotkałem, czyli zostaje sklep i cena sklepowa. Ale jestem otwarty na linki z ofertami.

Pozdrawiam
[#25] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #24

Coś linkowanie na androidzie nie idzie to wklejam link:

www.amibay.com/showthread.php?65010-Amiga-sellout-turbocards-and-other-stuff

Są dwa mediatory do A1200. Jeszcze świerze. Jak mwb113 nie masz konta na amibay a jesteś zainteresowany daj znać na priv.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2014 19:23:50 przez iZi
[#26] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@iZi, post #25

No i są te mediatory w normalnej cenie jak za używkę. Ja linku nie mam, ale na Allegro jakiś czas temu był LT4 z kartami i poszedł za coś koło 500pln i to chyba z Voodoo3
Teraz poproszę link do tych kart RTG za 80euro

Kto nie trzyma się faktów, nie wypowiedzą się osoby z co patrzą na naszą małą wymianę zdań z boku.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2014 19:44:04 przez flops
[#27] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@flops, post #26

Za 80 Euro można dorwać Retinę Z2/Z3 ale chyba bym już wolał AGA...
[#28] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@_arti, post #27

Retiny Z2, ze względu na brak wsparcia ze strony CGX/P96, nie polecałbym chyba nikomu.
[#29] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@flops, post #26

Są, dziś wystawione i ceny mają jednak sporo większe niż podane pięćset złotych.
Te karty za 80 i 65 euro to Retiny Z2. Znajdziesz je w pierwszych 6 stronach.

Pozdrawiam
[#30] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@_arti, post #27

Miałeś/masz jakąś felerną Retinę Z3, moja w A4000 nie miała takich problemów jak twoja. I na pewno nie wolał bym samych kości AGA.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem