kategoria: A1200
[#31] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@madman15, post #28

A tego to nie wiedziałem. Osobiście używam Retiny Z3. Ale w takim razie do czego można wykorzystać sterownik "RetinaEmu drivers" ?

Pozdrawiam
[#32] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #31

Z tego co czytam to EGS.
Z resztą, na SACP pewnie będzie *y, i pewnie będzie ze swoją A3000 z retiną Z2.
[#33] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@madman15, post #32

Mam wątpliwości, bo w opisie jest 'EGS and RetinaEmu drivers" czyli raczej do czegoś innego. Na SACP nie będę więc nie zobaczę i nie popytam.

Pozdrawiam
[#34] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #33

Retina Z2 to niestety karta która nie działa z RTG, działa jedynie fajnie z natywnymi programami, pod Workbench nic nie da się z nią zrobić.
Retina Z3 to już całkiem fajna kart RTG.
[#35] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@flops, post #34

Pewnie będzie że się czepiam ale co u ciebie oznacza RTG ? i dlaczego ?
Bo na popularnej stronie o Amigowym sprzęcie Retina Z2 jest opisana jako "RTG graphics card".

Pozdrawiam
[#36] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #35

Kłamią
Bo niby któryś sterownik, w którejś wersji miał obsługiwać Retinę Z2, ale tak naprawdę obsługiwał tylko Z3, tak więc to nie jest karta RTG.
Karty RTG, to takie, które są obsługiwane przez Amigowe API systemu (choć to nie jest poprawna definicja, ale oddaje sprawę).
W tym roku znalazłem jednego Medka do A1200 i chyba był z innymi kartami, poszedł za 550pln. Faktycznie, możliwe że używane Mediatory ostatnio pojawiają się rzadko i niestety trzeba będzie poczekać na okazję lub kupić nowy. Ale też dobre karty na ZII/ZIII nie pojawiają się za często w rozsądnej cenie.
[#37] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@pawelini, post #14

Sądzę, że byłeś w mniejszości, nie znałem ze swojego środowiska Amigowca, który po zainstalowaniu karty graficznej marzył o powrocie do AGA. Raczej każdy zapłacił by za wyrzucenie tych kości z komputera byle by tylko nie wyświetlał się przez nie żaden obraz.

Być może byłem w mniejszości, ale ja amigowałem na AGA duuużo wcześniej i nie wyobrażam sobie Amigi bez używania AGA . Gdy byłem na tyle szalony, coś koło 1999 już na bezrobociu, to kupiłem sobie za około równowartość dwóch wypłat BlizzardaPPC. Mało się wtedy zarabiało. BVision dokupiłem dużo później i oczywiście byłem zachwycony Workbenchem i tym że na pięknym WB na GFX odtwarzam sobie MP3. Amiga ta przez długi czas zastępowała mi peceta. Wtedy to wszystko miało sens, bo i nawet filmy VCD można było pooglądać.
Ale długo tak żyć się nie dało - GG używałem na Ami i MP3 sobie grały. No i jak miałem sobie zagrać np. w The Settlers? Miałem wyłączyć GG i muzykę? Przecież ta Ami "robiła" za peceta. Nawet na niej komentowałem i przeglądałem PPA. Były to czasy gdy IBrowse i AWeb wystarczały prawie do wszystkiego.
No to w końcu dokupiłem sobie drugą A1200. Początkowo używałem jej z Blizzardem 4 fast 020/28 MHz (dokładnie to 31 MHz). A później wróciła do mnie moja Apollo 040 (kolega przestał Amigować) której pozbyłem się przy zakupie BlizzardaPPC. Blizzarda 4 fast mam do dzisiaj w szufladce, może czeka na trzecią Amigę?

Tak czy inaczej AGA u mnie rulezuje.szeroki uśmiech

klasyk z kartą graficzną pokazuje jakie możliwości miały amigi a zwłaszcza ich system operacyjny i jak powinny wyglądać ich kontynuacje

Te możliwości można doskonale wypróbować na WinUAE. Można sobie zainstalować GFX, albo można zainstalować gotowe pakiety typu AmigaSYS. Są tak dopracowane, cukierkowate i funkcjonalnie zaopatrzone w najnowsze amigowe oprogramowanie że szczęka opada. Można nie tylko pooglądać DivXy, ale także przeglądać strony WWW i Youtube. Właściwie funkcjonalność i prędkość na takim WinUAE dorównuje nowoczesnym systemom - WB 3.x jest fenomenem który przetrwał próbę czasu. Brakuje tylko ochrony pamięci.
Na prawdziwej Amidze 68k z GFX, tej funkcjonalności nie osiągniemy ze względu na za małą moc procka. Dlatego uznałem to ciekawostkę. W tych czasach. Bo dziesięć lat temu sam używałem takiej Ami jak peceta, no, ale była jeszcze dopalona koprocesorem PPC.
[#38] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@flops, post #36

Kłamią
Bo niby któryś sterownik, w którejś wersji miał obsługiwać Retinę Z2, ale tak naprawdę obsługiwał tylko Z3, tak więc to nie jest karta RTG.

Nie jestem pewien. Opisują Retinę Z2 jako "RTG graphics card" i nie wspominają o sterownikach do CGX czy Picasso96, z "Workbenchowych" wymieniają tylko "EGS and RetinaEmu drivers".

Pozdrawiam
[#39] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@RadoslawF, post #38

RetinaEmu to zdaje się ich własny system RTG.
Pod Workbenchem działa to mocno średnio, prędkość ECS w 8 kolorach, zaletą jest tylko większa rozdzielczość i liczba kolorów.
A, i mała poprawka, *y ma oczywiście tę kartę w A2000. Na pewno nie jest problemem tu prędkość procesora, bo siedzi tam Blizzard 2060.
[#40] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@Andrzej Drozd, post #37

Jestem dokladnie takiego samego zdania. Kiedys jak jeszcze czlowiek sie łudził, ze Amiga moze dorownac PC ladowalo sie wszystko co sie dalo do swojej Amigi i szpanowalo sie przed znajomymi, pokazujac ze jednak Amiga tez potrafi.

Mialem wypasiona Amige 1200T Mediatora, Voodo itd. i tez uznalem ze nie takiej Amigi chce uzywac w dzisiejszych czasach. Bitwa Amiga VS PC juz dawno sie skonczyla i Amige teraz traktuje tylko jako zabawe w retro. A do retro wlasnie idealnie nadaje sie 060 i AGA, najlepiej w desktopie. Mi nawet PPC juz koliduje z retro zabawa.

Pare lat temu sprzedalem Amige 1200T i kupilem Amige 1200 w desktopie z 060/80MHz, do tego Indivision AGA, Fast ATA i CF 32GB, adapter myszy USB i adapter PCMCIA do przenoszenia danych i czego tu chciec wiecej? Jesli chodzi o "wypasiona Amige" z karta graficzna to stoi obok na biurku i nazywa sie Mac Mini z MorphOS.
[#41] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@sordan, post #40

Jestem podobnego zdania, aczkolwiek ja akurat nie rozbudowywałem Amigi do maksimum. Najlepsza karta turbo jaką miałem to właśnie Blizzard 1260. Żadnych dużych Amig, żadnych kart graficznych. Amiga to przede wszystkim gry, a te wymagają zaledwie A500/A1200 do działania.

Amiga to też nie tylko system AmigaOS, który mimo całej swojej wspaniałości, nie wykorzystuje pełni potencjału Amigi. Amiga to system i sprzęt razem. Postawiono na system przez pomyłkę sądząc, że system AmigaOS na Amigach jest wolny. Ale to nie wina samych Amig, tylko nieekonomicznego systemu rysowania w AmigaOS.

Już teraz Cosmos i spółka pracują nad optymalizacją AmigaOS, a w gruncie rzeczy SetFunction() na szereg własności systemu jak graphics.library mogłoby dać dobre rezultaty.

Dla mnie Amiga to nie tylko retro-zabawa, to również praca, głównie programistyczna. Ostatnio kupiłem sobie kompilator MaxonC++ na Amigę, bo poważnie podchodzę do tego co robię i okazuje się to jeden z najszybszych kompilatorów na Amigę.
[#42] Re: Amiga 1200 a k. grafiki

@Hexmage960, post #41

Dla mnie AGA to za mało. Ja chcę sobie odpalić wypasiony do granic możliwości WB pod prawdziwą Amigą, a nie pod WinUAE. Chce widzieć kolorowe GlowIcons , podkłady w 24 bitach, tekstury na ramkach okien itp. itd. Chwilowo porzuciłem pomysł o kupnie i rozbudowie A4000, skupię się na tej mojej A1200. Najpierw wymienię procka na 060, a potem się będzie dokładać. Same gry to dla mnie nie wszystko.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem