[#1] ATR - bez kickstartu?
Witam,

w komentarzach pod filmikiem na youtube (https://www.youtube.com/watch?v=t1PZnJARnj8) dowiedziałem się ciekawej rzeczy - otóż wedle komentującego Deaco gra "ATR - All Terrain Racing Xmas Demo" jest w stanie uruchomić się na Amidze bez kickstartu. Czy ktoś z A1000 lub A3000/Superkickstart mógłby to potwierdzić/zaprzeczyć?
Osobiście jakoś nie wydaje mi się żeby to była prawda...
[#2] Re: ATR - bez kickstartu?

@madman15, post #1

A nie da się tego sprawdzić pod emulatorem?
[#3] Re: ATR - bez kickstartu?

@madman15, post #1

Jeśli bez kickstartu znaczy z wyciągniętym ROM'em to ten Pan komentujący musiał za dużo wypić
[#4] Re: ATR - bez kickstartu?

@madman15, post #1

Ten pan pisał, ze na Amidze, czyli trzeba brać pod uwagę wszystkie Amigi. Czy A3000 ma bootstrap na płycie głównej? Jeśli nie, to i tak się nic nie uruchomi samo, a nie wiem czy bootstrap na A1000 pozwala na włożenie czegoś innego niż dyskietki z kickstartem.
[#5] Re: ATR - bez kickstartu?

@sanjyuubi, post #4

W przypadku A500 i ACA500 kickstart można wyjąć z podstawki a amiga będzie działać:)
[#6] Re: ATR - bez kickstartu?

@dez3, post #5

Ale ten kickstart jest dalej na ACA, więc się nie liczy :)
[#7] Re: ATR - bez kickstartu?

@madman15, post #1

Ta gra nie uruchamia sie bez kick.
To co pokazane jest na filmie jest prawdą, ale winuae nadal uzywa kickstartu.
Wykonywany jest RESET, a nalezy zaznaczyc RESTART.
Dopiero po RESTART i brak wyboru kick daje "Amige bez kick"
[#8] Re: ATR - bez kickstartu?

@madman15, post #1

Ale przecież autor tego filmiku nie ma pojęcia o czym w ogóle kręci filmik "gry które działały na kościach AGA nie działały na kościach ECS" no wow odkrycie stulecia.
[#9] Re: ATR - bez kickstartu?

@amizet, post #8

Ten wątek nie jest poświęcony temu nagraniu > "Emuluje #06 - WinUAE (Amiga)" pomysł
Autor tego nagrania nie miał nigdy Amigi, miał tylko powierzchowną styczność z Amigą pomysł

Mowa tu o innym gościu pomysł
[#10] Re: ATR - bez kickstartu?

@parallax, post #9

Aha, nie doczytałem.
[#11] Re: ATR - bez kickstartu?

@madman15, post #1

Byc moze sie da, jakby zaladowac gre jako kickstart, czyli z ID "KICK" w bootblocku to byc moze na niektorych modelach Amigi to by poszlo. Kickstart jest potrzebny tylko do wczytania i uruchomienia bootblocku, pozniej moze byc nie uzywany.
[#12] Re: ATR - bez kickstartu?

@madman15, post #1

Spróbuj na WinUAE konfiguracja A3000 i kickstart 1.4 beta (36.16).rom.

O ile pamiętam to na superkickstarcie są dwa menu, jedno z wyborem adresu dla kickstartu i drugie chyba z wyborem dysku. Zależy w którym momencie się wciśnie oba klawisze myszki. Menu wyboru kickstartów WinUAE się pokazuje jak w A3000, nie ,łapałem' jednak tego drugiego bootmenu. Menu kickstartów jest domyślne gdy nie masz partycji z plikami kickstartów i tak to działa w WinUAE.
Kilka razy moja Amiga próbowała wystartować z jakiejś dyskietki gdy nie miałem dysku twardego lub nie był widoczny ale nie pamiętam efektów czytania tej dyskietki. Raczej się nie wczytała ale nie pamiętam jakie to były dyskietki. W tej chwili tego niestety nie sprawdzę, bo mam kick 2.04 i Mediatora.
[#13] Re: ATR - bez kickstartu?

@Rafał A-3000, post #12

Sorry za noobskie pytanie, ale czy jest możliwość w A500 z kickstartem 1.3 dodać jej jakoś wyższy kickstart bez przełącznika?
no bo downgrade'ować to wiem,że się da dystkietką z kickiem, a da radę w górę jakoś?
[#14] Re: ATR - bez kickstartu?

@Don_Adan, post #11

Na pewno sie da ( jest np. emulator Atari dla A1000 odpalany zamiast kickstartu), ale wtedy ta sama dyskietka nie zadziala na innej Amidze. np A600
[#15] Re: ATR - bez kickstartu?

@zmiennik, post #13

oczywiscie ze sie da.
wystarczy mkick lub skick i odpowiedni kickstart.

na sieci mozna znalezc "gotowe" dyskietki z kick 37.175
[#16] Re: ATR - bez kickstartu?

@zmiennik, post #13

Miałem kiedyś taką dyskietkę do A500 z kickstartem 2.0. Z wyższym nie widziałem.
[#17] Re: ATR - bez kickstartu?

@zmiennik, post #13

takie rozwiazanie to zmniejszenie pamieci o 512kb
[#18] Re: ATR - bez kickstartu?

@sanjyuubi, post #4

[#19] Re: ATR - bez kickstartu?

@zyga64, post #18

A bez kickstarta się uruchomi? pomysł
[#20] Re: ATR - bez kickstartu?

@parallax, post #19

A1000 nie ma kickstartu, tylko boostrap który ładuje kickstart z dysku. Na filmiku powyżej załadowała Atari TOS zamiast kickstartu.
[#21] Re: ATR - bez kickstartu?

@zyga64, post #20

Sorka, miałem na myśli boostrap pomysł

Aha, odpowiadałeś na komentarz nr 4 pomysł

A na tej dyskietce z TOSem nie jest zagnieżdżony jakoś kickstart? pomysł Pójdzie na innej Amidze bez kickstarta? pomysł

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2014 09:08:04 przez parallax
[#22] Re: ATR - bez kickstartu?

@Norbert, post #17

czyli jedno wyjście to dyskietka, która zmniejsza pamiec o 512kb, a drugie to wiercić w Amidze dziurę na przełącznik.
Myślałem, że może jest jakieś bezkolizyjne dobre rozwiązanie, bo chciałem pograć w Super Froga na 500 :D (o ile w ogóle to by poszło na 512+512)
[#23] Re: ATR - bez kickstartu?

@zmiennik, post #22

Ta gra dziala na kickstarcie min1.3. po co mapowac kick
[#24] Re: ATR - bez kickstartu?

@zmiennik, post #22

Superfrog spokojnie ruszy na A500OK
[#25] Re: ATR - bez kickstartu?

@parallax, post #24

hmm kiedyś mi nie działała, dokładnie ta sama która działała u brata na A600. Stąd moje przekonanie jak widać błędne.
[#26] Re: ATR - bez kickstartu?

@parallax, post #21

jest tez dostepny rom z emulatorem Atari do mapowania pod blizkick
[#27] Re: ATR - bez kickstartu?

@zmiennik, post #22

Mam Amigę 500, kick 1.3 512kb chip + 512kb slow i chodzi mi super frog spokojnie ;).
Możliwe że tamta dyskietka była jakoś albo nagrana na rozstrojonej głowicy, albo ty miałeś w A500 rozstrojoną głowicę i nie chciała iść.
[#28] Re: ATR - bez kickstartu?

@zmiennik, post #22

[#29] Re: ATR - bez kickstartu?

@Norbert, post #14

Mógłbyś napisać coś więcej, jeśli podał byś nazwę dyskietki, ACA 500 daję nam możliwość uruchomienia dyskietki z kickstartem z Amigi 1000
[#30] Re: ATR - bez kickstartu?

@amizet, post #29

EmuTOS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem