[#1] Unzip
Hej
Czy program unzip sie jakos instaluje?? nie wiem jak rozpakowac plik za jego pomoca. W cli wpisuje unzip + nazwa pliku ale wywala mi unknown command. Sciagnolem nawet jakies Gui do unzipa ktore mam tylko wrzucic do folderu z unzipem i tak zrobilem ale nic nie dziala.
Nie rozumiem WB
[#2] Re: Unzip

@Geeman, post #1

Skopiuj do c: plik unzip
[#3] Re: Unzip

@Geeman, post #1

Wrzuć unzip do C: i już.

Unzip --help powinno ujawnić wszystkie dostępne opcje.
[#4] Re: Unzip

@Jenot, post #2

juz lepiej ale nie moze znalezc pliku ktory chce rozpakowac, musi on tez sie znajdowac na C?
[#5] Re: Unzip

@Geeman, post #4

Oczywiście, że nie. Musisz podać dokładną ścieżkę do tego pliku.

unzip -d partycja:sciezka/do/twojego/pliku.zip
[#6] Re: Unzip

@_arti, post #5

no tak, wszystko jasne, teraz działa. W poradniku na tym portalu jest pewien screen shoot na ktorym nie ma podanej pełnej sciezki dostepu tylko unzip i nazwa pliku, zbiło mnie to troszke z tropu. Poradnik dla początkujących powinien być troszke dokładniejszy, ale wazne ze jest:)
Dzieki z pomoc!!
[#7] Re: Unzip

@Geeman, post #6

unzip i nazwa pliku

Bo polecenie pewnie było wydane z katalogu.
[#8] Re: Unzip

@Geeman, post #6

Takie programiki najwygodniej jest podpiąć sobie pod guziczek w jakimś FileMasterze lub Opusie czy co tam lubisz. Aby za każdym razem nie pisać na piechotę parametrów. :)
[#9] Re: Unzip

@ZbyniuR, post #8

Spoko tak zrobie jak tylko rozszyfruje jak to zrobic:) Pierszy raz zainstalowalem WB 3.1 na dysku i ze tak powiem ucze sie:) ogolnie jestem na skraju zalamania nerwowego, nachodza mnie mysli typu ze zaraz wywale amige przez okno itp Nie moge nic instalowac za pomoca gotowych instalek jak np programu WHDload lub Protracker w wersji 3, klikam na ikonki a tu komunikat "unable to open your tool instaler" no wiec pytam sie sam siebie PO CO SA te K... instalki !!!
[#10] Re: Unzip

@Geeman, post #9

Bo nie masz installera /zobacz na to/

Jak by ci coś nie działało i byś nie wiedział czemu to jest jeszcze SnoopDos, na przyszłość ci się może przydać.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 02:19:27 przez amizet

Zlokalizowałem błąd na forum odpowiedzi jest dziesięć a pokazuje dziewięć, widać to screnie

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 02:26:03 przez amizet
[#11] Re: Unzip

@Geeman, post #9

Swoja znajomość z Amigą proponuję zacząć od poznania amigowego okna CLI, bądź Shella. Bez tego w ogóle nie podchodź...
[#12] Re: Unzip

@Dopuser, post #11

W sumie Amiga 500 bawilem sie dosc dlugi czas jakies 15lat temu, tyle ze ograniczalo sie to do wachlowania dyskietkami. Nawet nie przypuszczalem ze tak wiele rzeczy robi sie w oknie CLI, myslalem ze te wszystkie programy posiadaja Gui.
[#13] Re: Unzip

@Geeman, post #12

Wie ktos moze co oznacza komunikat:
EaglePlayer
Program Failed (error #80000003)
Wait for disk activity to finish

Taki komunikat pojawia mi sie prawie przy kazdym programie!!!
[#14] Re: Unzip

@Geeman, post #13

Może dla tego /link/, co masz w tej Amidze?

Może HippoPlayer
[#15] Re: Unzip

@amizet, post #14

jest to A2000 proc 68000 kick 3.1 WB 3.1 1mb chip 4mb fast z rozszerzenia BSC memory master tyle:)
wiec czytajac info z lika nie spelniam wymagan. Error wyskakuje w momencie kiedy laduje moda i to nie jakiegos ciezkiego np ok 200kb.
A pozatym error tez sie wyswietla gdy probuje odpalic np protrackera 2. Moze cos zle zrobilem przy instalacji WB dlatego ze kompa kupilem z zainstalowanym wb 1.3 wtedy zmienilem kicka zrobilem format juz spod dyskietki WB3.1. Wogole nie odpalalem Hdtoolboxa moze trzeba bylo ustawic jakis system plikow i wtedy jeszcze raz format. Albo cos z Kickiem jest nie tak. Wrzucilem tez do C: installera ale gdy odpalam jakas instalke to nie moze jej odpalic. Cos musialem zle zrobic hmm...
[#16] Re: Unzip

@Geeman, post #15

Na pewno coś robisz źle, to jest oczywiste ale spoko. Jaki masz kontroler SCSI czy IDE pewnie SCSI to możesz mieć problem z przenoszeniem większej ilości danych, no chyba że masz kontroler w PC albo zrobisz to w inny sposób. O co chodzi? o to że albo.

ad.1 ClassicWB 68k

ad.2 BetterWB

ad. instalujesz WB i dogrywasz co chcesz

Gdzie ClassicWB to gotowy system, BetterWB nakładka.

Gdy byś chciał ClassicWB to trzeba przenieś System.zip na dysk albo przekopiować wszystko pod WinUAE z partycji emulowanej na rzeczywistą.

Przy BetterWB masz obrazy adf które albo nagrywasz na dyskietki albo montujesz obrazy pod WB. Przydatne może być TSGUI i coś do montowania adf2fms. Jak będziesz chciał montować i nie będziesz dawał radę to napisz.

ProTracker może na początek coś z dyskietki odpalić
[#17] Re: Unzip

@amizet, post #16

WB3.1 instalowałem z dyskietek, kupiłem oryginalny zestaw 6 sztuk, dane przenosze na dyskietkach mountujac PC0, takze troszke to trwa, takze wiesz kiedy cos nie zadziala to normalnie krew mnie zalewa. A dysk nie jest scsi mam taki wielki kontroler z podczepionym dyskiem do niego ale nie jest to na bank scsi, pojemnosc dysku cale 65mb, ogolnie chce zeby amiga byla jak najbardziej klasyczna.
Aha odpaliłem Hippo i dziala super!!!Ale zrobilem taki syf na dysku od wczoraj ze walne format i po kolei poinstaluje wszystko od nowa 65mb dysk wiec musze kontrolowac zawartosc. Bede chcial zainstalowac przy okazji ten betterWB ale chyba jest to narazie dla mnie za trudne.
[#18] Re: Unzip

@Geeman, post #17

ad betterWB - instalacja sprowadza sie do nagrania adfów na dyskietki (6 sztuk) i uruchomienia ikonki install.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 21:25:55 przez sunater
[#19] Re: Unzip

@Geeman, post #17

BetterWB nic prostszego, czyli musiał byś spakować obrazy na PC i podzielić na mniejsze części, bo rozumie że nagrywasz dyskietki na PC i one mają 770 kilo czy coś koło tego.

Masz czyste dyskietki jeśli tak to TSGUI zobacz tu jest video, tylko ja jeszcze zaznaczam Verify i Format.

A co do dysku to pewnie MFM, sprawdź sobie na http://amiga.resource.cx/ czy są do niego jakieś sterowniki albo manual.
[#20] Re: Unzip

@amizet, post #19

Tak zrobie, ale bedzie to troszke trwało:) Mam nadzieje ze odpale bez problemów ten program TSGui.
[#21] Re: Unzip

@Geeman, post #20

Są inne programy do nagrywania dyskietek też adf2disk... TSGUI ma GUI zainstaluj jeszcze Snoopdos to program do monitorowania tego co robią inne programy. Jeśli coś nie będzie działać to zobaczysz czego brakuje.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2014 12:35:08 przez amizet
[#22] Re: Unzip

@amizet, post #19

Lepiej uzyc dms.
Nawet BetterWB rozprowadzany jest w tym formacie.
Bez problemu zmiesci sie na dyskietce 720kb.
[#23] Re: Unzip

@amizet, post #19

Hej
Sformatowalem dysk i zainstalowalem classicWB, wrzucilem lha, joinsplitera oraz TSGui. Narazie nie bawilem sie z przerzucaniem BetterWB bo nie mailem za bardzo czasu, a moze to troszke potrwac:) Ale pomyslalem ze sprawdze jak dziala TSgui wiec skombinowalem sobie Adfy gry Hunter wersja normalna na 1dyskietke oraz protrackera 2. TSgui dziala normalnie, takze najpier sformatowalem dyskietki 2DD pod WB, ustawilem w Tsgui verify & format, i tak nagralem. Ale Hunter nie rusza, cos sie zawiesza, a protracker tez sie zawiesza po pierwszych paru obrazkach. Moze to wina Kickstartu 3.1 ,ale gdy probowalem odpalic na mojej A500+ z kickiem 2.0 dzieje sie to samo.
Ale TSgui dziala wiec jestem zadowolony.
Dzieki wielkie za pomoc i cierpliwosc chlopaki!!:)
[#24] Re: Unzip

@Geeman, post #23

Jak adfy przeniosles do Amigi ?
Dyskietek nie trzeba formatowac. (ale mozna)
[#25] Re: Unzip

@Geeman, post #23

Jak zainstalowałeś ClassicWB?, zamontuj wirtualną dyskietkę i nagraj PT na nią powinien się odpalić spod WB.
[#26] Re: Unzip

@Norbert, post #24

A wiec Adfy podzielilem w totalcommanedrem na czesci dokladnie 2 po czym nagralem na dyskietke przegralem na ami i scalilem joinspliterem.

ClassicWB rozumiem ze to jest taki normalny oryginalny WB3.1?
[#27] Re: Unzip

@Geeman, post #26

czy na pewno dobrze polaczyles pliki ? w dobrej kolejnosci ?
mozesz podeslac polaczonego adfa do testow ?

a nie mogles spakowac adfy zipem ?

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2014 22:06:18 przez Norbert
[#28] Re: Unzip

@Geeman, post #26

ClassicWB to ClassicWB zobacz 68K był by odpowiedni dla ciebie, patrzyłeś na obrazy dms, one zajmują mniej miejsca.

Lepiej słuchaj wskazówek Norberta.
[#29] Re: Unzip

@Norbert, post #27

Mam nadzieje ze dobrze polaczylem, zaczynajac od pliku nr 1, podeslac scalonego adfa raczej nie moge bo musialbym go znowu rozczlonkowac zeby go spowrotem przezucic na pc, moze sprobuje spakowac zipem ale z tego co czytalem nie mozna uzywac kompresji???
[#30] Re: Unzip

@amizet, post #28

Ten ClassicWB 68k wyglada super, ale mam troszke maly dysk wiec narazie sobie odpuszcze:) A na obrazy DMS jeszcze nie patrzylem, jutro zobacze. Rozumiem ze DMS to cos podobnego do ADf ale bardziej spakowane??
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem