[#31] Re: Unzip

@Geeman, post #30

W mojej nobbistycznej teorii to adf to obraz dyskietki który zawsze ma ten sam rozmiar a dms to skompresowane dane w postaci tego co było na dyskietce.
[#32] Re: Unzip

@amizet, post #31

dms to tez obraz dyskietki, tylko że każda ścieżka jest dodatkowa pakowana.
[#33] Re: Unzip

@Norbert, post #32

PAKOWANA! Ważna informacja dla przenoszących dane na dyskietkach PC-720kB. Dms ma też jedną ważną zaletę, że można go rozpakować do rad: (zamiast na dyskietkę). Wystarczy zmienić nazwę z RAM0 na df0. Z adf ten numer nie wychodzi. Masz wtedy szybki dostęp do tak nagranej dyskietki i ,dyskietka' zawsze jest dobra. Jedyny mankament to wymóg posiadania odpowiedniej ilości Fastu i odpowiednio ustawiony mountlist dla rad:.
[#34] Re: Unzip

@Rafał A-3000, post #33

adfy mozna bez problemu przenosic do RAD:
mozna tez podmontowywac "w locie" adf, adz ,dms itd za pomoca pakietu xfs (aminet)
[#35] Re: Unzip

@Norbert, post #34

Jaką komendą? Mi zawsze rozpakowuje do stacji dyskietek, nawet gdy nie ma włożonej dyskietki.
[#36] Re: Unzip

@Rafał A-3000, post #35

poniewaz programy domyslnie maja ustawione DF0:
w dokumentacji do nich napisane jest co nalezy zmienic.
[#37] Re: Unzip

@Norbert, post #36

Domyślnie te programy (do .dms, czy .adf) nie mają w swoich parametrach rad: tylko stację dyskietek (wybrać możesz ew. jej nr jeśli masz kilka). Jak więc go oszukać z adf? Próbowałeś?
[#38] Re: Unzip

@Rafał A-3000, post #37

Track Saver Gui ma taką opcję - widzi wszelkie urządzenia zarówno fizyczne jak i "virtualne"
[#39] Re: Unzip

@Rafał A-3000, post #37

pierwszy z brzegu
adf2disk
Use it from cli with:

SOURCE/A,DEVICE,UNIT/N,VERIFY/S

SOURCE : the input file must be specified

DEVICE, UNIT : default is trackdisk.device, 0

VERIFY : if this switch is on, the disk will be verified

zamiast trackdisk podajesz ramdrive.device unit 0
[#40] Re: Unzip

@Norbert, post #39

Myślisz, że jak wpiszesz np.
adf2disk system:a.adf ramdrive.device rad0:
to nagra dyskietkę do rad: ? Nie zwróci kodu błędu: nieznany parametr ramdrive.device? Wieczorem spróbuję. Dotąd próbowałem tylko z komendą transdisk.

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 12:40:23 przez Rafał A-3000
[#41] Re: Unzip

@Rafał A-3000, post #40

wpisz tak:
adf2disk system:a.adf ramdrive.device 0

oczywiscie rad: musi byc zamontowany
ramdrive.device jest w kickstarcie

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 17:56:40 przez Norbert
[#42] Re: Unzip

@Norbert, post #41

Spróbowałem. Adf2disk rozpakowuje .adf w ok. 1 sek. po czym ,dyskietka' pozostaje taka sama jak przedtem - pusta. Może masz inną wersję programu niż ta z Aminetu?
DMS za to w kilka sekund rozpakowuje plik i masz ,prawdziwą kopię dyskietki'.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem