[#1] Amigazyn !
Hej! W związku z ukazaniem się pierwszego numeru Amigazynu, postanowiłem założyć wątek na forum, tak po prostu, żeby podyskutować o nowym magazynie.

Muszę przyznać, że gazeta wydana jest bardzo profesjonalnie, przywodzi na myśl dawnego Amigowca. Przeczytałem od wczoraj około połowę gazety i muszę przyznać, ze poziom artykułów jest wysoki. Z przyjemnością przeczytałem chociażby artykuł o planach Commodore co do przyszłości układów specjalizowanych Amigi, recenzję Netsurfa, czy rzecz o konwersjach gier z automatów na Amigę. Strzałem w 10 jest dołożenie cover dysku.

Co bym zmienił ? Fajnie by było, gdyby w kolejnych numerach było więcej informacji scenowych, czy to w formie wywiadów, czy publicystyki (opisy aktualnych releasów są już w PPA, więc tu nie trzeba dublować). Przydałaby się też raz na jakiś czas relacja z jakiegoś amigowego spotkania.

Generalnie tak trzymać i cała naprzód !

P.S. Hexmage: fajnie, że zacząłeś pisać, powodzenia Robert !
[#2] Re: Amigazyn !

@twardy, post #1

ja czekam na swój numer
przydał by się artykuł o instalacji kart ppc + BVision PPC krok po kroku oraz
CyberVision 64 oraz Picasso IV

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 14:31:41 przez Dorian3d
[#3] Re: Amigazyn !

@twardy, post #1

A ja zamówiłem i nie dostalem żadnej odpowiedzi ani nr konta. chyba nie chcą mi sprzedać, a szkoda...
[#4] Re: Amigazyn !

@Shredder, post #3

Odpowiedzi były wysyłane na wszystkie maile, ale z tego co piszesz wygląda na to, że coś zostało przeoczone.
Prześlij mi proszę na priv swoje dane, postaram się sprawdzić.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 17:19:53 przez tOMashBe
[#5] Re: Amigazyn !

@Dorian3d, post #2

O instalacji kart graficznych będzie obszerny rozdział w książce o systemie Amigi (drugi tom już w grudniu). Ale faktycznie przyda się więcej artykułów o sprzęcie.
[#6] Re: Amigazyn !

@twardy, post #1

Notuję wszystkie uwagi i będę o tym rozmawiał z Adamem. Już teraz mogę powiedzieć, że w drugim numerze będzie wprowadzonych trochę zmian, bo sami też widzimy potrzebę poprawy różnych rzeczy. Dzięki za ocenę. Więcej nie piszę, bo wiadomo że mam subiektywny pogląd

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 17:16:28 przez tOMashBe
[#7] Re: Amigazyn !

@tOMashBe, post #6

A można wiedzieć ile egzemplarzy zostało sprzedanych? Oczywiście jeśli to nie tajemnica.
[#8] Re: Amigazyn !

@twardy, post #1

P.S. Hexmage: fajnie, że zacząłeś pisać, powodzenia Robert !

Dzięki! O ile w pierwszym odcinku skupiłem się na podstawach obsługi Asm-One oraz pokazałem kawałek gotowego kodu, o tyle w drugim dojdzie obsługa debuggera w Asm-One, oraz pokażę obszerniejszy przykład. Będzie troszkę o systemach notacji liczb, organizacji pamięci itp. Nie chcę się za bardzo spieszyć, zatem wiedza będzie podawana stopniowo, bo sporo też informacji trzeba przekazać. Tak naprawdę wiedzę przekazuję z trzech dziedzin - program Asm-One, asembler teoretyczny oraz praktyczny. Adept mojego kursu powinien już spokojnie programować w asemblerze MC680x0 (wliczając w to polecenia i tryby adresowania), znać program Asm-One oraz znać podstawy systemu Amigi. Jeśli chodzi o rejestry sprzętowe - być może zahaczę o ten temat w którymś z kolejnych odcinków.

Jestem otwarty na komentarze odnośnie mojego artykułu. Jeśli masz jakieś zastrzeżenia to pisz. Przyjmę również konstruktywną krytykę. Chciałbym by drugi odcinek był jeszcze ciekawszy!

Odnośnie moich projektów i szeroko pojętego życia. W tę środę miałem przedmiot na uczelni "Zaawansowane programowanie obiektowe". Radzę sobie całkiem nieźle. Gdyby tylko przekładało się to na pisanie gier na Amidze... Pracuję nad tym.

Mam w planach również napisanie własnego środowiska deweloperskiego na Amigę (przynajmniej ANSI C i Assembler, może też C++). Jak przystało na studenta informatyki
[#9] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #8

Jak dla mnie to czarna magia, ale nie przejmuj się, bo ja mam wrodzoną niemożność nauczenia się programowania w czymkolwiek innym niż basic :)
[#10] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #8

Adept mojego kursu powinien już spokojnie programować w asemblerze MC680x0 (wliczając w to polecenia i tryby adresowania), znać program Asm-One oraz znać podstawy systemu Amigi. Jeśli chodzi o rejestry sprzętowe

Czyli Adept to musi umieć czy nauczy się tego z kursu? z naciskiem na.

Adept mojego kursu powinien już spokojnie programować w asemblerze MC680x0
[#11] Re: Amigazyn !

@amizet, post #10

Nauczy się z tego kursu oczywiście (tytuł - "Asembler dla zielonych").
[#12] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #11

To fajnie cieszę się, nie należę do grona szczęśliwców którzy już dostali przesyłki więc dla tego pytam.
[#13] Re: Amigazyn !

@twardy, post #9

Jak dla mnie to czarna magia, ale nie przejmuj się, bo ja mam wrodzoną niemożność nauczenia się programowania w czymkolwiek innym niż basic :)

Jeśli rozumiesz Basic to już jest mocna podstawa do nauki innych, trudniejszych języków. Jeśli oczywiście Cię to kręci i się tym interesujesz. Ja też zaczynałem od Basica na C64.
[#14] Re: Amigazyn !

@PopoCop, post #7

A można wiedzieć ile egzemplarzy zostało sprzedanych?

Jasne, powoli dobijamy do 400 egzemplarzy. Nakład był trochę mniejszy niż książek, tak trochę ostrożnościowo. Myślę, ze drugi numer od razu będziemy drukować w większej ilości, żeby nie trzeba było robić dodruku.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 19:36:39 przez tOMashBe
[#15] Re: Amigazyn !

@tOMashBe, post #14

WOW ! Nieźle w porównaniu z PPA...
[#16] Re: Amigazyn !

@tOMashBe, post #14

Są jeszcze jakieś "wolne" egzemplarze?
[#17] Re: Amigazyn !

@waldiamiga, post #16

W tej chwili nie, ale zbieramy zamówienia na drugi nakład (już jest też sporo).
Jest bardzo dużo pytań, dlatego puszczę w poniedziałek oficjalnego newsa i będzie odpowiedni formularz na stronie. Tylko muszę wszystko z Adamem uzgodnić jeszcze.
Daj mi znać na privie jeżeli jesteś zainteresowany to wyślę info.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 19:45:04 przez tOMashBe
[#18] Re: Amigazyn !

@tOMashBe, post #6

Wiem, że to pismo czysto o amidze ale czy planujecie napisać coś obszerniej o emulatorach Winuae oraz FS-UAE? Są to na tą chwilę ciekawe projekty ze względu na obsługę PPC. Odnośnie programowania w Assemblerze jest to super sprawa - mam nadzieje że będą ciekawe programy do napisania albo prostą gre. Fajnie by było gdybyście załączyli jeszcze kurs renderowania (tworzenia w 3D)w jakimś programie.
Jedno co bym poprawił to układ tekstu aby był bardziej czytelny i aby każda strona nie wyglądała identycznie tzn tekst nie był w kilku kolumnach.
Idealnie było by dodać w środku pisma wrzucić również jakieś kolorowe fotki :)
Ogólnie bardzo duży plus i piszę się na następny numer :)
[#19] Re: Amigazyn !

@Jarkman, post #18

mam nadzieje że będą ciekawe programy do napisania albo prostą gre.

Wezmę pod uwagę Twoją opinię przy pisaniu kolejnych odcinków. Ogólnie chciałbym, by czytelnik sam umiał już pisać grę, kiedy będzie wiedział jak używać narzędzi do tego przeznaczonych, ale na pewno jakaś przykładowa prosta gra logiczna napisana w asemblerze (ze szczegółowym omówieniem) jest wspaniałym pomysłem.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 20:25:01 przez Hexmage960
[#20] Re: Amigazyn !

@Jarkman, post #18

czy planujecie napisać coś obszerniej o emulatorach Winuae oraz FS-UAE

Będziemy pisać o emulacji, zresztą we wstępniaku jest mowa o emulatorach i już jeden artykuł trochę o nie "zahaczył".
W sumie takie było założenie, aby strony były jednolite, ale może uda się to trochę zmienić. Rozmawialiśmy już nawet o kolorowej "wrzutce", ale w końcu ustaliliśmy, że nie może się to odbyć kosztem aktualnej objętości. Dlatego będziemy dążyć do powiększenia do powiedzmy ok. 80 stron i wtedy na pewno niektóre będą kolorowe również w środku.

Ogólnie bardzo duży plus i piszę się na następny numer :)

Dzięki

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 20:31:19 przez tOMashBe
[#21] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #19

Jeśli bierzesz pod uwagę opinie to ja bym chciał DAW-a wiesz co to? Digital audio workstation

Jaki miał by wyglądać? coś jak Audio Master, tylko że pracujemy na czterech kalanach na raz. Na każdym mamy jeden sampel i sobie miksujemy. Albo dwa sample stereo albo cztery mono.

Nie jestem zwolennikiem skakania po kamieniach ale gra też pewnie będzie spoko.
[#22] Re: Amigazyn !

@amizet, post #21

Czy jest gdzieś dostępny dokładny spis treści "Amigazynu"? Kiedyś jakiś był, ale wyglądał na niepełny albo źle mi się wyświetlał.
[#23] Re: Amigazyn !

@PopoCop, post #22

Spis artykułów jest tutaj.
[#24] Re: Amigazyn !

@PopoCop, post #22

Nie wiem, jest chyba tylko ten co jest na stronie autora .link. Nie wiem czy to jest pełen czy nie bo jeszcze nie mam magazynu.

//
Czyli to ten

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2014 21:59:41 przez amizet
[#25] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #19

To co DAW-a nie będzie? Może dla ciebie taki DAW wyda się bez sensu ale zauważ że Twórcy Amigi też nie przypuszczali że Programiści osiągną różne efekty w Demach. Nie wiem jak to wyrazić ale pewnie wiesz o co chodzi jak oglądałeś jakiś film o Amidze. No nic trudno zostaje skakanie po kamieniach.
[#26] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #19

A nie prościej byłoby wziąć kod (legalnie dostępny) i na jego przykładzie omówić co i jak? W ten sposób można by omówić różne typy gier.
[#27] Re: Amigazyn !

@tOMashBe, post #5

Biorę
[#28] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #19

Jeśli DAW to za dużo to mam coś bardziej racjonalnego, na początek.

Czyli czytniki ebook, przy użyciu Say, wrzucamy tekst i Amiga nam czyta książkę. Czyli mielibyśmy takie audio booki.

Cel w który miał by trafiać program, Amigowi Rodzice którzy mogli by swoim dzieciom puszczać Bajki.
[#29] Re: Amigazyn !

@amizet, post #28

Nie za bardzo rozumiem, o co chodzi z DAW? Mój kurs ma za zadanie nauczyć asemblera na przykładach. Padła prośba o to, by zawrzeć w kursie kod przykładowej gry lub programu, żeby na jej podstawie nauczyć się kodowania w asemblerze i ja tę prośbę przyjąłem. Jeśli chodzi o Twoją propozycję związaną z DAW to nie za bardzo wiem co to ma za związek z kursem asemblera? DAW to jest, z tego co przeczytałem, jakieś elektroniczne narzędzie dla muzyków.
[#30] Re: Amigazyn !

@Ender, post #26

A nie prościej byłoby wziąć kod (legalnie dostępny) i na jego przykładzie omówić co i jak? W ten sposób można by omówić różne typy gier.

Zależy mi na tym, by kod był mój, zważywszy, że będę szczegółowo go omawiał.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem