[#31] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #29

Aha to w Asemblerze nie da się pisać programów do robienia muzyki no spoko, rozumie, no nic trudno. Zauważ że taki prosty DAW przydał by się i tobie do robienia muzyki do gier, ale jeśli Asembler nie nadaje się do takich rzeczy to trudno.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2014 13:30:49 przez amizet
[#32] Re: Amigazyn !

@amizet, post #31

Nadaje się, ale ja o DAW poza nazwą to nic nie wiem.
[#33] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #32

Wielo śćieżkowy edytor Audio, Mulit Track Recorder coś jak HD-REC. Wiesz czym jest Amigowy Tracker, odtwarza sample tylko w patentach, zasada działania prostego DAW-a na Amigę taka sama, ale jeśli nie wiesz czym jest edytor Audio to nic z tego nie będzie.
[#34] Re: Amigazyn !

@amizet, post #33

Ale to wygląda mi bardziej na zlecenie napisania programu. Czy praca np. Teijo Kinnunena nie wystarczy?
[#35] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #34

Prosty program nie kombajn, fajnie zlecenie napisania programu może wyzwanie bardziej... Ta dyskusja do niczego nie prowadzi, wydaje mi się piszesz to specjalnie... więc nie mam więcej pytań.
[#36] Re: Amigazyn !

@amizet, post #35

Przepraszam jeśli tak to odebrałeś. Nie pisałem specjalnie. Lepiej czuję się w jakichś prostych grach aniżeli nawet w najprostszym sequencerze.
[#37] Re: Amigazyn !

@Hexmage960, post #36

Spoko, nie musisz mnie przepraszać, może sam napiszę taki program dzięki twojemu kursowi.
[#38] Re: Amigazyn !

@twardy, post #1

Wczoraj też zamówiłem egzemplarz, mam nadzieję, że dodrukują
[#39] Re: Amigazyn !

@glichtanski, post #38

Dzisiaj otrzymałem emaila z informacją, że drugi nakład bedzie drukowany na początku grudnia br.
[#40] Re: Amigazyn !

@glichtanski, post #39

Na pewno razem z drugim numerem .
[#41] Re: Amigazyn !

@amizet, post #37

Zawracasz tylko gitarę Hexmage'owi i jeszcze się obrażasz na niego, bo nie podejmuje się wykonania wydumanej zachcianki gościa, który nie wie, że DAW nie jest PROSTYM programem, tylko właśnie kombajnem?
[#42] Re: Amigazyn !

@Pinto, post #41

Co? ja się obrażam, e jeśli ktoś do mnie na początku piszę że czegoś się nie da zrobić pózniej jednak stwierdza że da się to zrobić gdzie na koniec piszę że takie żeczy na zlecenie to wybacz...

Co jest skomplikowanego w odegrani czterech sampli na raz ,z zachowaniem tam jakiś odstępów czasowych, z możliwością korygowania tych odstępów co? To jest ten twój kombajn. Tracker działa na takiej samej zasadzie tylko tam z góry mamy narzucone standardy. Na początku może być podziałka co ileś tam mili sekund wszystko można korygować wstawiają ciszę. Chodzi o to aby sample można przesuwać myszką, narysować ci GUI. Raczej nie ma sensu.

Nie zapominaj że najważniejszym elementem w tej układance, jest konsument zwykły szary użytkownik czyli odbiorca, Programista jest tylko jednym trybikiem, które zawsze można zmienić. Tylko przeczytaj to ze zrozumieniem, z góry napiszę że nie masz żadnego argumentu, bo zadałem tylko pytanie, gdy ktoś odpowiada na pytanie to powinien wiedzieć na co odpowiada.
[#43] Re: Amigazyn !

@amizet, post #42

Przyszedł mój Magazyn, co pierwsze przeczytam to artykuły o Techno Turbo i OctaMed w sumie z Techno Turbo miałem już trochę do czynienia, widzę że to jest bardziej opis programu i trików tu żadnych nie ma, jak coś zrobić o czym nikt nie wie, może nawet takie nie istnieją. Co do midi to mam kilka interfejsów kilka samplerów tak że zobaczę co uda mi się zrobić dzięki informacją tu zawartych. No i na koniec, to chyba to co najciekawsze czyli Kurs Assemblera, przyznam się że nie czytałem kursu Asmana to może mnie jakoś zmotywuje aby zobaczyć na to co jest zawarte w jego kursie. Co do samego pisma trochę mało kartek ale już czytałem że macie zwiększyć do 80 stron? na pewno okładka jest fajna bo jest twarda i dzięki temu pismo wytrzyma dłużej, jeśli ktoś będzie czytał intensywnie, i na pewno to jest fajne że jest czarno białe. To chyba tyle, co do DAW-a to raczej już nie będę się wypowiadał na ten temat, no bo po co... A ci którzy nie mają, na pewno mogą żałować że nie zdążyli zamówić
[#44] Re: Amigazyn !

@twardy, post #1

A ja ciągle nie dostałem :/
[#45] Re: Amigazyn !

@WojT_GL, post #44

nie jestes jedyny :)
[#46] Re: Amigazyn !

@amizet, post #43

Po chwili czytania nie wszystko jest w superlatywach, lecz z wyrażeniem mowy końcowej wstrzymam się jak na razie, zobaczę jak inni odbiorom pismo.
[#47] Re: Amigazyn !

@Norbert, post #45

Doszlo ;)
[#48] Re: Amigazyn !

@amizet, post #46

Tak na szybko -ocena zdecydowanie pozytywna choć dodałbym parę "ale"...
Na plus na pewno szeroki wachlarz tematyczny, "reklamy" produktów commodore w starym stylu (jak rozumiem docelowo będzie tam miejsce na bardziej współczesna reklamę :P ), ciekawy styl artykułów i ich przystępność oraz nie powtarzanie tematów z innych magazynów ..
dodałbym jednak parę rzeczy :
W przypadku omawiania oprogramowania przydała by się"ramka podsumowująca" zawierająca minimalne i zalecane wymagania sprzętowe - nawet jeśli w tekście jest to wałkowane (np. w przypadku opisu emulatora c64)
Trochę "chaotyczne" wydaje mi się rozmieszczenie tematyczne artykułów w magazynie (tzn. artykuł dotyczący sprzętu potem opis midi potem opis edytora, coś o giełdzie znów sprzęt itp) może warto artykuły jednak pogrupować w odpowiednie działy ? (hardware, software, szkółki programowania itp)
No i wielka szkoda że nie wszystkie ilustracje "scenowe" są w kolorze - imo lepiej by wyszło gdyby zamiast kolorowej ostatniej strony dotyczącej "wspomnień" dać na obu stronach kolorowej okładki właśnie te grafiki...

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2014 14:25:40 przez sunater
[#49] Re: Amigazyn !

@sunater, post #48

Dziękuję za opinię. Będziemy się starać poprawiać niedoskonałości. Drugi numer jest już przygotowywany trochę inaczej pod względem organizacyjnym, więc powinno być ogólnie lepiej. Pomysł z działami jest bardzo dobry, tylko chcieliśmy uniknąć pewnej monotonii w tematyce artykułów i powstał taki "rozrzut". Osobiście będę dążył do dwóch rzeczy: powiększenia objętości i dołożenia przynajmniej niektórych stron kolorowych.
[#50] Re: Amigazyn !

@tOMashBe, post #49

Mój egzemplarz dotarł dzisiaj.
Mój jedyny minus to właśnie brak kolorów wewnątrz no ale na pierwszy raz i tak WIELKI SZACUN.

Czekam na więcej, kolejny nr zamówiony :)
[#51] Re: Amigazyn !

@tOMashBe, post #49

jeszcze jedna sprawa - coverdisk nie działa na kikstarcie 1.3 ( w ogóle dyskietka nie jest widoczna wtedy). Na 3.1 działa bez problemu
[#52] Re: Amigazyn !

@sunater, post #51

Faktycznie, dyskietka musiała być w formacie FFS, bo pod OFS brakowało miejsca. Dlatego wymaga Kickstartu 2.0, co nie było wcześniej przewidywane.
Spróbuję to jakoś uwzględnić przed wypuszczeniem "ADFa".

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2014 21:40:48 przez tOMashBe
[#53] Re: Amigazyn !

@sunater, post #51

Pod kick1.3 wystarczy odpalic mountliste do obslugi dyskietek FFS.
Nie da sie zabootowac, ale mozna odczytac i uruchomic program
[#54] Re: Amigazyn !

@twardy, post #1

To moje trzy grosze na temat numeru pierwszego - opinia absolutnie subiektywna.

Po pierwsze - pierwsze wrażenie. Jak najbardziej na tak. Objętość moim zdaniem już jest OK, ilość artków również. Twardsza okładka - duży plus. Co do braku kolorowej zawartości to w ogóle mi jej nie brakuje, jak najbardziej akceptuję dzisiejszy wygląd pisma, to nie CD action.
Ewentualnie druga strona okładki, tam gdzie jest obecnie spis treści - jak już jest w kolorze, to niech będą tam albo jakieś pixelarty, a może Jubi by się zgodził na publikację jego doskonałych renderów z modelami Amig? Albo na wzór starego C&A - galeria z twórczości czytelników, oczywiście na miarę mozliwości :) Na PPA jest przecież nawet wątek o pixelowaniu ;)

Po drugie - zawartość mertoryczna.
Przyznam szczerze, że z początku z niechęcią odebrałem artykuły o TurboCalcu oraz Wordwoth'u. Trochę mi to pachniało powtórką ze starych czasopism w stylu MA - przecież to wszystko już było opisane, szkoda na to miejsca w dzisiejszym magazynie! Ale zacząłem czytać, i skończyło się odpaleniem rzeczonych programów na Ami. A zatem - chyba jednak OK, tym bardziej że artki dotyczą oprogramowania najczęściej chyba dzisiaj wykorzystywanego w pracy i w domu (nie licząc softu secjalistycznego). Więc jednak plus.

Kolejna kategoria, to opisy programów. I tu znowu na początek mieszane uczucia -OctaMED, Monument Designer - przecież wszyscy to znamy! A potem artek o EdWord - ej, chwila, a co to? Tego nie znamy! Dla mnie absolutna perełka i odkrycie. Tak więc artki znowu się bronią, strony na plus.

Kurs Roberta - o programowaniu nigdy nie za dużo :) Mam Tylko nadzieję, że skoro kurs asemblera, to Robert nie pójdzie drogą kursu z MA inie skupi się pisaniu programów pod system - tzn na otwieraniu bibliotek dos, intuition itd i wywoływaniu z nich funkcji. Do tego lepiej nadaje się mimo wszystko C czy AmigaE, a ja chciałbym poczytać o cooperze i grzebaniu po rejestrach procesora i osławionego amigowego chipsetu :) Zatem trzymam kciuki i z oceną się wstrzymuję do kolejnych odcinków kursu. Ale sam pomysł z kursem - na plus.

Publicystyka - trudno oceniać, w końcu to subiektywny punkt widzenia autorów, ale podoba mi się że w Amigazynie jest i miejsce na to. Tak więc artki Wspomnień czar czy Procent z Amigi - też na plus.

Opis Casablanki - OK, ale brakuje mi opisu hardware i kompatybilności z Amigą.
Opis Startup-Sequence - dobry pomysł, ale trochę przegadane. Rozumiem, że targetem może być tutaj zielony użytkownik, ale znając podstawy po prostu czasem ciężko się czyta.

Na koniec to co bym wyróżnił:
Historia upadku - niby wszystko znane, ale zebranie tego w jednym miejscu, jako spójny artykuł - super.
Hollywood - bardzo lubię styl pisania Rafała, i mimo iż sobie Hollywood'a nie odpalę, to bardzo przyjemnie się czyta.
Funkcje handlowe - na razie bardzo fajnie się zapowiada, mam nadzieję że nie będzie tylko o AmiBrokerze :) generalnie może to być pomysł na serię artykułów - czyli jakiś temat i opis oprogramowania jakie może być przydatne do realizacji.
Na celowniku - niby nic, a świetne. Krótkie opisy, a kto się złapie poszuka sobie więcej na dany temat.
NetSurf - bo opisuje nowość :)

A teraz mała lista życzeń, czyli co bym chciał w kolejnych numerach :)
Przede wszystkim - więcej sprzętu! I to zarówno tego sprzed 10-20 lat, jak i tego nowego. A przecież sporo się dzieje, dynamika rozwoju sprzętu dla klasyków jest dziś dużo większa niż rozwój oprogramowania. Po drugie OS3.9 - o ile większość starych amigowców doskonale pamięta 3.1, to 3.9 i kolejne BB to już nie są takie oczywiste tematy, choćby dlatego że przypadają na okres gdy Amiga u wielu osób szła na jakiś czas w odstawkę. W ogóle okres pomiędzy latami 2000-2010 dla wielu wracających Amigowców to czarna dziura, i warto do tych lat i rzeczy ukazujących się wtedy wracać.

To tyle, pora zamówić nr drugi :)
[#55] Re: Amigazyn !

@vojo, post #54

Dzięki za opinię. Cieszę się, że masz ogólnie pozytywne odczucia
Na pewno sporo spraw jest do przemyślenia i różne rzeczy będą się zmieniać w kolejnych numerach. Chcielibyśmy, aby było więcej o programowaniu, obsłudze i konfiguracji sprzętu oraz różnych algorytmach, które dotyczą nie tylko Amigi, ale można pokazać jak je wykorzystać w ciekawy sposób.
O systemach 3.5/3.9 będzie co prawda oddzielna książka, ale w Amigazynie na pewno ten temat nie będzie pominięty. Część artykułów ma być z założenia bardzo łopatologiczna albo opisująca teoretycznie proste sprawy (albo znane programy), bo fajnie by było, żeby pismo mogli czytać nie tylko starzy "wyjadacze", ale też osoby powracające do Amigi czy dopiero ją odkrywające.
W drugim numerze sporo z tych punktów powinno udać się zrealizować, ale jeszcze za wcześnie na szczegóły

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2014 19:07:00 przez tOMashBe
[#56] Re: Amigazyn !

@vojo, post #54

Kolorowa okładka i brak koloru w środku... co mi to przypomina ? A.... "Amigowiec".
Czyli "to już" było - i dobrze. Mnie tam brak koloru nie przeszkadza..
[#57] Re: Amigazyn !

@tOMashBe, post #55

Zainteresowała mnie pewna nieścisłość odnośnie programu Lotus 1-2-3. Oczywistym jest, że nigdy nie powstała wersja na Amigę. Powstał jedynie klon o nazwie VIP Profesional. Fakt, w tosecu "wisi" jako Lotus, ale nim nie jest.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem