kategoria: Programy
[#1] Filesystemy amigowe a błędne sektory
Czy pod Amigą działa jakikolwiek amigowy system plików, który radzi sobie z błędnymi sektorami na dysku - potrafi je przy formatowaniu oznaczyć i nie używać?
[#2] Re: Filesystemy amigowe a błędne sektory

@pong777, post #1

HDToolBox ma możliwość przeskanowania dysku w poszukiwaniu błędnych sektorów a potem wymapowanie ich. Kiedyś tak robiłem ze starym dyskiem.
[#3] Re: Filesystemy amigowe a błędne sektory

@QkiZ, post #2

Mój wpis z marca 2014 - pod PC "bady" można przeskanować i wykluczyć te uszkodzone sektory z użycia. Dopóki dysk chce z nami współpracować tak można się ratować takim skanowaniem. Czy ów wspomniany HDToolBox to narzędzie pod OS3.1? Na moim dysku "badzik" jakiś występuje ale partycji na której jest umiejscowiony nie używam. Jednak wolałbym wiedzieć jak dysk wygląda pod tym względem.
[#4] Re: Filesystemy amigowe a błędne sektory

@QkiZ, post #2

A która to opcja? Ja wpisywałem kiedyś ręcznie tabelę bad sektorów.
[#5] Re: Filesystemy amigowe a błędne sektory

@Romlen, post #3

Czy ów wspomniany HDToolBox to narzędzie pod OS3.1?

no HDToolBox masz w łorkbęczu w Toolsach przecież siedzi, pije i chrupki
[#6] Re: Filesystemy amigowe a błędne sektory

@sanjyuubi, post #4

Verify Data on Drive - jeżeli nie wprowadzi Ci z automatu do opcji Modify Bad Block List złych to trzeba by po prostu zapisywać co wyskoczy w trakcie weryfikacji. Dawno temu to robiłem więc nie pamiętam czy było to z automatu uzupełniane, czy trzeba było ręcznie.
[#7] Re: Filesystemy amigowe a błędne sektory

@pong777, post #1

Są takie programy, sam kiedyś takiego używałem (teraz nie mogę sobie przypomnieć nazwy), powinien być na Aminecie, tak na szybko znalazłem to.
[#8] Re: Filesystemy amigowe a błędne sektory

@pong777, post #1

WorseFormat, BadFormat to tylko dwa przykłady. Jest też inna metoda, którą kiedyś kumpel stosował. Zapisywał cały dysk danymi (jakieś małe pliki) i kasował, to co się nie chciało skasować przenosił do katalogu .bad i po sprawie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem