kategoria: A1200
[#1] A1200 przygoda po latach, co dalej
Dzień dobry. Po latach amigowej absencji postanowiłem kupić Amigę. Wybór padł na model jaki kiedyś posiadałem A1200. Wypadłem trochę z tematu i zastanawiam się do czego ją podłączyć. Kiedyś miałem monitor 1084S, ale teraz chciałbym coś lepszego. Telewizor odpada, bo zazwyczaj rodzina go okupuje, ale czy może da się podłączyć ten model Amigi do posiadanego już monitora LG 22MP55 ? Coś mi świta, że monitory pecetowe VGA miały inną synchronizację pionową niż sygnał z Amigi i potrzebna była jakaś przejściówka. Czy wtedy będę mógł oglądać dema i grać w gry na takim monitorze ? Co polecacie ? Amiga jest "goła" tzn. jest jeszcze joystick, sterta dyskietek (wiele niestety nie działa) i zastanawiam się co dalej.
[#2] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@fic, post #1

Dla gracza nie ma nic lepszego od 1084s :) Kolory Amigowe na LCD wyglądają strasznie. Mam Indivision mk 2 link cr oraz Indivision ECS a gram na 1084s...
[#3] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@fic, post #1

Nie ma nic lepszego do Amigi niż oryginalne monitory. Najlepiej wybij sobie z głowy VGA, chyba, że na dzień dobry chcesz mieć (bardzo duży) wydatek w postaci karty graficznej albo bardzo lubisz oglądać obraz migoczący w 60 Hz (oczywiście po ustawieniu w systemie odpowiedniego trybu wyświetlania, co skutecznie pozbawi Cię możliwości grania w 99% gier i oglądania 99% demek). LCD - ja jestem ich zdecydowanym przeciwnikiem - zwłaszcza w przypadku Amigi. Przede wszystkim na poważnie zastanów się, co chcesz na tej Ami robić. Minimum do tego, by się bawić, to HDD (a w ostateczności karta CF), i jakieś rozszerzenie pamięci. Na 2 MB długo nie zajedziesz.
[#4] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@PrzemasIII, post #2

Ile ludzi tyle opinii.. mnie obraz na 1084s strasznie męczył (sprawdzałem u znajomego) a na TV LCD gra sie i demka ogląda przyjemnie :P Ale to pewnie dlatego że nigdy tego monitora nie używałem w "amigowych" czasach.
Co do meritum - aby podłączyć amige do monitora VGA potrzebujesz pewien gadżet który tani nie jest - to Scandobler - np taki jaki kolega PrzemasIII podlinkował

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2014 10:11:55 przez sunater
[#5] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@sunater, post #4

Mam podobne odczucia co do użytkowania 1084S. Monitorek ogólnie fajny, ale miał chyba odświeżanie 50hz czy 60hz i bardzo mi to migotanie przeszkadzało. W dodatku dźwięk piszczących cewek odstraszał mnie. Nie wiem czy to była wada monitora, ale pamiętam, że miał tak od nowości. Natomiast jestem w stanie przełknąć cenę scandoublera, ale czy zapewni możliwość oglądania dem i gier ?

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2014 10:13:51 przez fic
[#6] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@fic, post #1

Jeśli nie amigowy, PALowski 1048S, tylko wspomniany IndivisionAGA i monitorek VGA maks. 17 cali.

--
Piotr.
[#7] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@_arti, post #6

Ja używam własnie 17" 4:3 i Indi mk2 cr. Najlepiej jakby kolega popatrzył na jakimś zlocie co będzie lepsze bo kasa do wydania nie mała w wypadku scandoublera.
[#8] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@fic, post #5

Możesz jeszcze kupić jakiś normalny pc'towy monitor, który zadziała z Amigą bez żadnej przelotki / scandoublera. Na przykład Benq G2420HD - za kilka stówek można czasem trafić na portalach aukcyjnych / ogłoszeniowych. Wyjdzie taniej niż scandoubler

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2014 10:25:09 przez slay
[#9] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@slay, post #8

Ale obraz nieporównywalnie gorszy, zwłaszcza, że to LCD.
[#10] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@_arti, post #9

Ale obraz nieporównywalnie gorszy, zwłaszcza, że to LCD.

Oj tam, ostry jak żyleta, a pixele wielkości paznokci u stóp
[#11] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@_arti, post #6

Piszesz o VGA kineskopowym ? Mam nawet gdzieś takie dwa na strychu :) Jeśli kupię IndivisionAGA to będę mógł grać w gry i oglądać demka ?
[#12] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@fic, post #11

Jak kto woli. Ja zdecydowanie wole CRT od LCD.

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2014 10:42:54 przez _arti
[#13] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@_arti, post #12

Jeśli kupię IndivisionAGA to będę mógł grać w gry i oglądać demka na kineskopowym VGA ?

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2014 11:50:19 przez fic
[#14] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@fic, post #13

Tak.
[#15] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@strim_, post #14

W takim razie gdzie mogę nabyć to cudo ?
[#16] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@fic, post #15

Dostałeś linka w drugim komentarzu.
[#17] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@fic, post #13

Zależy w jakie gry chcesz grać, przy konwersji 50->60Hz cierpi scrolling, prawdopodobnie można ustawić Indi w tryb 50Hz, ale wtedy monitor musi obsługiwać takie odświeżanie, tylko nie wiem czy nie będą wtedy cierpiały twoje oczy.
[#18] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@slay, post #8

Dzień dobry,
A można dowiedzieć się, którym złączem podłączasz Amigę 1200 z owym monitorem Benq (bez żadnej przelotki)?
Pozdrawiam
zbylu
[#19] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@zzielinski, post #18

A można dowiedzieć się, którym złączem podłączasz Amigę 1200 z owym monitorem Benq (bez żadnej przelotki)?

Normalnie przez złącze RGB w Amidze, do którego mam wetknięty VGA Adapter.

Pisząc o "braku przelotki" miałem na myśli brak scandoublera, VGA adapter jest wymagany (ale on kosztuje grosze).

Zresztą jak widzę, nie ja jeden tak robię :
https://www.youtube.com/watch?v=9THF92rvOhQ

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2014 13:15:28 przez slay
[#20] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@slay, post #19

Dziękuję za informację. Chciałbym się dowiedzieć - gdzie kupiłeś ten VGA adapter?
Pozdrawiam,
zbylu
[#21] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@zzielinski, post #20

Dziękuję za informację. Chciałbym się dowiedzieć - gdzie kupiłeś ten VGA adapter?

To było tyle lat temu, że już nie pamiętam, pewnie nieistniejący już dziś sklep Eureka.

Dziś możesz to kupić w efunzine: link, zrobić samemu (schemat jest chyba ogólnodostepny), lub zlecić zrobienie komuś z ppa za jakąś niewielką (jak sądzę) opłatą.
[#22] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@slay, post #21

Dziękuję za informację. Wracając do efunzine - na stronie:
LINK
są tam dwie do wyboru. Czym się one od siebie różnią (poza ceną)?
Pozdrawiam,
zbylu

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2014 16:42:47 przez zzielinski
[#23] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@zzielinski, post #22

Marką, ta droższa jest oryginalna z Commodore (i chyba ma jeszcze w środku jakiś układ, ale bez niego też dobrze wszystko działa). Tylko nie wiem czy tą drugą podłączy się do A1200 (brak miejsca), bo była w zestawach z A4000D. Jakby co to mogę sprawdzić (i odsprzedać, jakby nie było w eFunzine), mam taką przejściówkę z Commodore i jej nie używam.
[#24] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@flops, post #23

Dziękuję za informację.
Pozwoliłem sobie już zadać Ci pytanie w prywatnej wiadomości, żeby dalej nie ciągnąć wątku na forum.
Pozdrawiam,
zbylu
[#25] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@sanjyuubi, post #17

Oczy to cierpią przy starych monitorach po kilkudziesięciu minutach myślałem że mi z orbit wyskoczą
[#26] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@sebbb, post #25

ja mam Philipsa CM8833 MKII z dobrym filtrem na obudowie i muszę przyznać, że nigdy na niczym nie uzyskałem lepszego obrazu. do wszystkich Ami mam właśnie Philipsy. Obraz bajka.
[#27] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@wilkwcieniu, post #26

A ja mam aktualnie do Ami 37 calowy telewizor Philipsa ;). co prawda służył od podłączenia do niego Amigi tylko do grania w Galage z synem i córką, ale jakoś nie widziałem by obraz był jakiś dużo gorszy niż na kineskopie :D. Dodam ze A1200 podłączona jest do niego dokładnie tak samo jak te dwadzieścia kilka lat temu - poprzez Euro prosto z RGB.
[#28] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@fic, post #1

Kup sobie płaski 22" TV LG.
Zajmuje mało miejsca, nie zagracisz pomieszczenia no i obraz będzie żyleta.
[#29] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@wilkwcieniu, post #26

powiedz mi jak tam jest z odswiezaniem? nie mryga, nie meczy oczu?
porownywales go do 1084s?
niektore jak widzialem maja z tylu tylko euro zamiast rgb, obraz jak na rgb czy to zly model znalazlem?
nie pamietam, ktory to watk byl, ale ktos testowal rozne monitory i tv i z tego co pamietam monitory typu 1084 byly dopiero tam na drugim miejscu. Nie pamietam co bylo na pierwszym, ale chyba jakies svga od pc + sd, a moze wlasnie taki philips?

p.s. sry za brak pl znakow
[#30] Re: A1200 przygoda po latach, co dalej

@zmiennik, post #29

Pobawiłem się w weekend nowym nabytkiem i powiem Wam, że to jest TO ! Znów poczułem tę magię, te cudowne dźwięki z Pauli, piękną grafikę i klimat z lat kiedy miałem lat kilkanaście. Spróbuję trochę rozbudować A1200, a potem sprawię sobie kolejny sprzęt, którym darzę sentymentem :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem