[#1] 4 IDE'a
Czy TO zmieści się w klawiaturze A1200? I jeśli można się zapytać, czy prądu styknie na 4x czytnik CF/lub SD, bo zdaje się zasilanie idzie z portu ide z płyty tylko.
[#2] Re: 4 IDE'a

@xtro, post #1

Zmieści się. Jest to interfejs produkcji Elbox dedykowany A600 i A1200 i dlatego ma taki, a nie inny kształt. Dla 4xCF/SD prądu powinno wystarczyć, ale aż takiego doświadczenia nie mam. W czasach świetności Amigi ludzie podłączali HDD i CD-ROM to czasami oryginalny zasilacz nie wyrabiał. Łatwo można zmodyfikować zasilacz AT wykorzystując oryginalny przewód od oryginalnego zasilacza amigowego.
[#3] Re: 4 IDE'a

@xtro, post #1

Olo ostatnio zaczął produkować 4xide w dość przystępnej cenie ///
[#4] Re: 4 IDE'a

@amizet, post #3

Dodatkowo napisał bzdury, że nie są potrzebne żadne sterowniki do obslugi CD/DVD na "drugim" kanale IDE
[#5] Re: 4 IDE'a

@Norbert, post #4

Nie wiem co mam ci odpisać to opis Ola jest, nie miałem nigdy i nie wiem czy tak zadziała może to jego jest jakieś nowocześniejsze i tak działa albo kolejny "chłyt"

Tak czy tak to cena jest przystępna, dostajemy nowe urządzenie no czego chcieć więcej? no może jak by dokładał jeszcze do tego extra soft na dyskietce albo plakat.

Wydaje mi się że można mu wybaczyć to małe nie dociągnięcie w opisie /jeśli jest tak jak mówisz i nie zadziała/ najlepiej by było jeśli sam twórca by się wypowiedział i rozwiał pewne wątpliwości.
[#6] Re: 4 IDE'a

@Norbert, post #4

Na pewno na drugim kanale nie działają dyski twarde bez idefixa, bo scsi.device nie obsługuje drugiego kanału, natomiast CD/DVD są obsługiwane przez atapi.device (po włączeniu idefixa, można je wykryć za pomocą scsi.device) i to należałoby sprawdzić osobiście, czy atapi.device obsługuje drugi kanał.
[#7] Re: 4 IDE'a

@sanjyuubi, post #6

Czyli napisales, to samo co ja.
Bez dodatkowego oprogramowania/sterowników sie nie obejdzie.
[#8] Re: 4 IDE'a

@Norbert, post #7

To zależy jak na to patrzeć, bo CD/DVD na pierwszym IDE i tak bez sterowników nie działa. Ja przynajmniej rozumiem, to tak, że prócz instalatora CD/DVD nie potrzebuję dodatkowych sterowników, które pozwolą mi wykryć te urządzenia na drugim IDE.
[#9] Re: 4 IDE'a

@sanjyuubi, post #8

Nie kazdy sterownik do CD/DVD obsluzy drugi kanal IDE
[#10] Re: 4 IDE'a

@Norbert, post #9

Właśnie się zastanawiam, czemu nikt nie zrobił scsi.device, która obsługuje obydwa kanały natywnie, tylko trzeba używać jakichś idefixów.
[#11] Re: 4 IDE'a

@sanjyuubi, post #10

.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2014 11:24:47 przez Norbert
[#12] Re: 4 IDE'a

@sanjyuubi, post #10

Pewnie dlatego, że ktoś musiałby napisać od nowa to device i nikomu się nie chce...

Swoją drogą Individual Computers na potrzeby ACA500 kupili od hyperionu źródła scsi.device i zmodyfikowali właśnie do obsługi dwóch kanałów. Dlatego, że w ACA500 każdy slot CF to osobny kanał, od strony programistycznej wyglądający jak 4x IDE ale tylko z urządzeniami master.
[#13] Re: 4 IDE'a

@strim_, post #12

Dobra chłopaki! W międzyczasie postanowiłem, że zostaję na standardowym 2x IDE bo nie będę miał CD Rom który planowałem. Wystarczy mi jednak 2xCF tudzież 2x czytnik SD

W każdym razie dzięki za podpowiedź - będę pamiętał , że kolo Olo ma takie cuś 3x taniej!

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2014 03:32:48 przez xtro

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2014 03:33:04 przez xtro
[#14] Re: 4 IDE'a

@xtro, post #13

Taniej, ponieważ nie jest to interfejs buforowany jak produkt elbox.
[#15] Re: 4 IDE'a

@xtro, post #13

No i Produkt Elboxa pozwala na podpięcie jednego większego dysku (lub karty CF), np. 8 GB, 16 czy więcej tak jak FastAta. Dzieli wtedy taki dysk na logiczne dyski po 4 GB, dzięki czemu bez zmiany scsi.device w romie Amigi możemy cieszyć się wgranym softem na wszystkich dyskach logicznych. Można je też dzielić na partycje, ale nie trzeba.

A Interfejs OLO na to nie pozwala. Interfejs OLO również nie pozwala na podpięcie dysku 2,5 cala oraz na zamknięcie obudowy Amigi, bo nie jest ścięty.

A jak zamierzasz mieć w Amidze procesor 60 MHz to i CD-ROM Ci się przyda jak będziesz chciał pograć w gry pełnopłytowe.

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2014 08:49:44 przez gilban
[#16] Re: 4 IDE'a

@gilban, post #15

A skąd można zdobyć pakiet IDEfix?
[#17] Re: 4 IDE'a

@PrzemasIII, post #16

To był 1 pliczek. :) Krążył po płytach dodawanych do Amigowych czasopism. Pewnie jest w Aminecie. :)
[#18] Re: 4 IDE'a

@PrzemasIII, post #16

Tutaj można znaleźć.
[#19] Re: 4 IDE'a

@TUPCOM, post #14

To, że produkt elboxu jest buforowany jest mocno naciągane. Interfejs buforowany ma wstawione bufory na linii danych, adresowych i sterujących, a u nich czegoś takiego nie ma, a ten scalaczek pełni rolę klucza sprzętowego do idefixa i chyba allegroCDFS. W niczym nie jest lepszy od interfejsu OLA, a przynajmniej na pewno jeśli chodzi o buforowanie.
[#20] Re: 4 IDE'a

@Norbert, post #4

Tak napisałem:

Aby działały dyski i CF jako urządzenie 2 i 3 należy ładować sterowniki z pakietu IDEFIX lub EIDE.DEVICE.
Jeśli jako urządzenie 2 i 3 będzie pracował napęd CD/DVD w/w sterowniki nie są potrzebne.

Dodatkowo napisał bzdury, że nie są potrzebne żadne sterowniki do obslugi CD/DVD na "drugim" kanale IDE

Bzdury sam wypisujesz! Nie napisałem że nie są potrzebne żadne sterowniki a jedynie że nie są potrzebne sterowniki z pakietu IDEFIX czy EIDE.DEVICE.
Oczywiście jest potrzebna mountlista i atapi.device (czy inny sterownik) ale to nie ma żadnego związku z IDEFIX czy EIDE.DEVICE.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
[#21] Re: 4 IDE'a

@11111olo, post #20

To napisz jaki to inny sterownik aktywuje cd/dvd na drugim kanale ide?
Jesli jest ich tak duzo, to podaj przynajmniej pięć najlepszych.
[#22] Re: 4 IDE'a

@Norbert, post #21

Idefix pozwala na podpięcie CD/DVD pod scsi.device zamiast atapi.device, wystarczy wtedy tylko dołożyć system plików do CD. Nie wiem czy pozwala na to eide.device.
[#23] Re: 4 IDE'a

@sanjyuubi, post #8

No nie wiem, nowe (powyzej v43) scsi.device maja kod obslugujacy urzadzenia atapi, wiec urzadzenia atapi powinny dzialac. Czesc scsi.device ma tez wbudowana obsluge czterech urzadzen, ale z tego co widzialem to jako trzecie i czwarte urzadzenie nie moze byc podpiete urzadzenie IDE, a tylko atapi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem