[#1] Przeróbka stacji Mitsumi D359T7
Przerabiał ktoś może stację jak w tytule? Moja poprzednia padła i mam jak zwykle wątpliwości
[#2] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@tOMashBe, post #1

Na tej stronie są tylko rewizje M3, T2, T3, T5 i T6. Nie znalazłem nigdzie rewizji T7, ale może jest ona podobna do T6.
[#3] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@RomanWorkshop, post #2

No właśnie mam wątpliwości, bo po rozmieszczeniu gniazd z tyłu widać, że płytka jest inna.
Czy jest możliwość, że taka stacja nie da się przerobić prostym sposobem?
[#4] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@tOMashBe, post #3

Może się w ogóle nie dać przerobić. Podeślij jakieś zdjęcia płytki, to się zobaczy co to jest.
[#5] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@RomanWorkshop, post #4

Tak się zastanawiam nad pewną rzeczą...

Ostatnio tworzyliśmy interfejs do podłączenia zwykłej stacji FDD jako DF1 ect (ten temat gdyby ktoś nie wiedział o co chodzi. Istnieje możliwość przerobienia zwykłej stacji dyskietek ingerując w jej elektronikę aby współdziałała z wbudowanym portem stacji wewnętrznej w typowych A500, A1200 (np odnośnik w tym wątku pokazujący poszczególne modele stacji i sposób ich przeróbki).

Moje pytanie brzmi:

Czy przerabiając stację dyskietek do współpracy z wewnętrznym kontrolerem FDC w A500 pozwala nam to podłączyć ją jako DF1 do zewnętrznego portu w Ami unikając stosowania płytki z dwoma scalakami TTL interfejsu zewnętrznej stacji dyskietek?
[#6] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@Romlen, post #5

Nie ;)
[#7] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@RomanWorkshop, post #6

Dlaczego nie, jak taka działa jako DF0
[#8] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@KRISS, post #7

Bo na płycie amigi masz te układy do obsługi stacji wewnętrznej. Do obsługi stacji DF1 w górę nie ma ich na płycie.
[#9] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@jarob, post #8

A jako DF1 wewnętrzne będzie działać???
[#10] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@RomanWorkshop, post #4

Poradziłem sobie z tą stacją, a właściwie wziąłem już dwie kolejne, bo okazało się, że to w ogóle nie jest problem stacji dysków. Na każdej dyskietki są raz odczytywane, raz w ogóle, a niekiedy z błędami. Wystarczy wyjąć dyskietkę i włożyć tę samą, aby odczytywała się inaczej. Sformatować się nie da żadnej dyskietki, nawet gdy pierwsza się odczyta prawidłowo i np. załaduje z niej FileMastera.

Wniosek z tego, że to problem z samą Amigą.. To jest zwykła A500/KS1.3 i do tej pory działała normalnie, nic nie było wymieniane itd. Powyjmowałem układy, przeczyściłem styki, zmieniłem zasilacz, a nawet podłączyłem oryginalną stację. Efekt ten sam. Ciekawostka jest taka, że wszystkie stacje mają te same objawy. Co teraz sprawdzić? Tylko nie mówcie, że kondensatory

Aha, kabel sygnałowy od stacji też zmieniłem, podłączyłem też zasilacz ATX i stację bezpośrednio do niego. Na razie ciągle to samo.. Raz się czyta, a raz nie.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2014 17:04:41 przez tOMashBe
[#11] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@tOMashBe, post #10

Wystarczy nasmarować olejem maszynowym lub kostnym wałek przesuwu głowic w stacjach dysków. Wystarczy jedna kropla.
[#12] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@jarob, post #11

Ale to chyba niemożliwe, że we wszystkich trzech stacjach jest to samo? Nawet w tej, która na innej Amidze działa bez problemów.
[#13] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@tOMashBe, post #12

No możliwe jest, ale wcześniej nic nie pisałeś, że na innej amidze któraś z nich działa prawidłowo.

To sprawdź, czy wszystkie na tamtej działają dobrze.
Jeśli tak, to uszkodzenie jest w płycie.
[#14] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@jarob, post #13

To jeszcze dokładnie posprawdzam, żeby nie było, że dyskietka akurat się odczytała. A jeśli na płycie to co sprawdzić w pierwszej kolejności?
[#15] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@jarob, post #13

Nie kumam tego. To znaczy na pewno to jest wina płyty głównej A500, bo każda stacja zachowuje się tak samo. Miałem jeszcze jedną pecetową i przerobiłem, żeby sprawdzić. Na początku niby normalnie dyskietka się odczytywała, ale już druga nie. A po resecie nic. Czyli tak samo jak na pozostałych. I jak włączę Amigę to jest loteria - raz stacja odczytuje, a raz nie. Ale nawet jak na początku odczyta to już nie można nic zapisać, bo wyskakują błędy, a potem (po przełożeniu dyskietki) już nic się nie odczytuje. Wszystko jedno czy jest oryginalna Panasonic lub Mitsumi czy przerobiona. Te same stacje na A1200 działają normalnie.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2014 21:44:50 przez tOMashBe
[#16] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@tOMashBe, post #15

Miałem podobnie przy walniętej podstawce pod układ CIA ale niech się inni jeszcze wypowiedzą... U mnie było troszke inaczej - odczyt był w większości bez problemów - gorzej z zapisem - to była loteria...
[#17] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@sunater, post #16

No to jest już jakiś trop. Z tego co wiem chyba też funkcje stacji obsługuje Paula?
Mam drugą płytę od A500 (tylko też uszkodzoną niestety), ale coś mogę przez to sprawdzić czy spróbować wymienić.
Kurcze, jakby się udało to by była pierwsza Amiga osobiście przeze mnie naprawiona

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2014 22:20:05 przez tOMashBe
[#18] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@tOMashBe, post #17

Paula też odpowiada za stacje dyskietek.
[#19] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@tOMashBe, post #10

Spróbuj zamienić miejscami układy CIA, być może temu jednemu coś dolega.
[#20] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@superbonio, post #19

Przełożyłem nawet z tej drugiej A500 - CIA, Paulę, Kickstart i procesor. Wszystko bez efektu.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2014 23:13:50 przez tOMashBe
[#21] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@tOMashBe, post #20

To popatrz jeszcze na podstawki pod te układy i wyczyść je, a jeśli są w bardzo złym stanie to wymień na nowe.
[#22] Re: Przeróbka stacji Mitsumi D359T7

@jarob, post #21

Znaczy mam robotę na jutro, mam nadzieję, że się uda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem