kategoria: A1200
[#1] POTRZEBNA FACHOWA POMOC
Witam
trafiła do mnie przez przypadek AMIGA 1200 z dyskiem twardym i kartą pod klapką.Mam zamiar sprzedać ten sprzęt ale nie mam pojęcia jak sprawdzić ile dysk ma pojemności oraz jaka jest tam włożona karta.Jak podpinam pod tv to pokazuje 8mg ramu ale nie wiem czy to prawda.Wiem,że kiedyś był taki program SYSINFO i pokazywał wszystko ale nie ma go na dysku.Proszę o pomoc jak sprawdzić parametry sprzętu.
[#2] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #1

Musiałbyś użyć któregoś ze sposobów przenoszenia danych między pc a amigą by zainstalować i uruchomić sysinfo - pomocne mogą być artykuły z "szkółki" ppa - http://www.ppa.pl/programy/szkolki/ . Możesz użyć komendy AVAIL w shellu - wyświetli Ci informacje o dostępnej pamięci. Najszybciej jedna byłoby, gdybyś skontaktował się jakimś amigowcem z Twojej okolicy. Gdzie mieszkasz ?

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2014 23:43:18 przez sunater
[#3] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #1

Ale gdzie Ci się pojawia 8MB? Jeżeli odpala się system to możesz uruchomić program ShowConfig (katalog Tools w systemie). Dowiesz się z niego ile jest pamięci i jaki jest zamontowany procesor.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2014 23:45:22 przez tOMashBe
[#4] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@tOMashBe, post #3

Panowie mówicie do mnie językiem który nie rozumiem.Mieszkam w Bytomiu może jest jakiś amigowiec z tej okolicy i sprawdzi co się kryje w tej Amidze.Moje przygody z AMIGĄ skończyły się jakieś 15 lat temu i już nic z tego okresu nie pamiętam.
[#5] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #4

Postaram Ci się pomóc. Pierwsza sprawa to co się pojawia po uruchomieniu Amigi? Coś startuje z dysku? Czy masz ekran z animowaną dyskietką?

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2014 23:57:51 przez tOMashBe
[#6] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@tOMashBe, post #5

Po uruchomieniu startuje dysk
[#7] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #6

Pojawia się Workbench? Czyli ekran z białą listwą na górze i ikonami?

Jeśli tak to jedna z ikon to będzie partycja systemowa. Jak w nią wejdziesz (dwuklikiem) powinieneś mieć katalog "Tools", a w nim ikonę "ShowConfig". Jak go uruchomisz zobaczysz coś takiego:

Na górze masz procesor (CPU), a potem ilość pamięci (meg). Po BOARDS widać symbole zamontowanych kart (w uproszczeniu mówiąc). I już coś wiemy

Jakbyś spisał najważniejsze rzeczy albo zrobił zdjęcie to można powiedzieć więcej.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2014 00:21:23 przez tOMashBe
[#8] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #1

jak co jestem z gliwic i sluze pomoca

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2014 02:18:45 przez bacus10
[#9] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #4

Mamy nadzieję że będziesz tej Ami używał.pomysł
Bo jeżeli chodzi tylko o Allegro...
Tak czy inaczej Rybnik pozdrawia.
[#10] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@Andrzej Drozd, post #9

Taa... i kolejna amiga 1200 za jedyne, okazyjne i niepowtarzalne 1000zł się pojawi.
[#11] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@glichtanski, post #10

Im więcej towaru na rynku tym niższe ceny.. Więc powinno nam zależeć na pomocy koledze, zwłaszcza gdy nic to nas nie kosztuje. "Handlarzyny" nie zwracaliby się o pomoc w takich sprawach tylko po prostu wystawili towar z opisem "niesprawdzony, stan nieznany, jakaś płytka ram włożona"...
[#12] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@sunater, post #11

"unikatowa" :)
[#13] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@sunater, post #11

Zobaczymy za parę dniok, racja
[#14] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@sunater, post #11

"Handlarzyny" nie zwracaliby się o pomoc w takich sprawach tylko po prostu wystawili towar z opisem "niesprawdzony, stan nieznany, jakaś płytka ram włożona"...

Niby tak, ale sprawdzenie sprzętu i podanie szczegółowych danych to niejako gwarancja uzyskania wyższej ceny finalnej.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2014 10:04:30 przez charliefrown
[#15] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@charliefrown, post #14

Witam
Dzięki Panowie za tak szybką pomoc.W piątek mam wolne to podepnę sprzęt i sprawdzę tak jak poradziliście.
A co do sprzedaży tej AMIGI to chyba lepiej jak trafi za rozsądną i uczciwą cenę do jakiegoś pasjonata takiego sprzętu niż miałaby leżeć u mnie w domu bezużyteczna.
I nie chodzi mi o to żeby wystawić ją na ALLEGRO jak ktoś napisał "niesprawdzona" za nie wiadomo jakie pieniądze.Sprzeda się to dobrze jak nie to trudno i tak trafiła do mnie przypadkiem.Wiem,że sprzęt jest wiekowy i tacy ludzie jak WY nadal utrzymujecie go przy życie dlatego to do Was zwróciłem się o pomoc.
Jak sprawdzę parametry to wrzucę skan na forum i może któryś z Was będzie zainteresowany zakupem.Do AMIGI dostałem jeszcze PROGEN ale bez zasilacza i trackball.
[#16] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #15

Ja nie jestem pasjonatem (bo nie ukladam pasjansa) ale odkupie ta Amige jesli tak bardzo jej nie chcesz.

U mnie przynajmniej bedzie miala jakakolwiek perspektywe na przyszlosc...
[#17] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@selur, post #16

Nie chodzi o to,że jej nie chcę.Sam kiedyś miałem A600 i zagrywałem po nocach w Cywilizację oraz Frontiera.Ale niestety nie mam już tych lat co kiedyś,nie mam tyle czasu(żona,córka,pies) więc lepiej sprzedać komuś kto to jeszcze wykorzysta.
[#18] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #17

Ok rozumiem ten sercowy dylemat.
Zatem ja chetnie ja wykorzystam, zone i corke rowniez a psa zostawie koledze OK
[#19] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@selur, post #18

Jeśli nie ma żółtych nalotów albo innych przebarwień to jestem zainteresowany. OK
[#20] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@charliefrown, post #14

Niby tak, ale sprawdzenie sprzętu i podanie szczegółowych danych to niejako gwarancja uzyskania wyższej ceny finalnej.

Pro-tip: Wiekszosc przeplaca za nietestowany sprzet w nadziei na uzyskanie sprawnego egzemplarza. Natomiast w przypadku, gdy odgornie wiadomo, ze jest uszkodzony (i jak), idzie za srut. Ot, cala marketingowa tajemnica gamblingu, it's the other way around.

(Dlatego plus dla autora watku za uczciwe postawienie sprawy!)
[#21] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@F7sus4, post #20

"Pro-tip:.."

Ostatnio gEniusze allegro wpadli na jeszcze lepszy pomysl.
Wystawiaja komputer + zasilacz + kabel z opisem
"Sprzet nietestowany, bo nie mam jak sprawdzic"

Wiadomo nie kazdy musi byc elektrykiem i miec w domu gniazdo 220v splat
[#22] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@selur, post #21

Dlatego też napisałem,że sprzęt działa tylko nie wiem co ma w sobie.Na dysku jest wgrana SCALA,DPIV,programy do edycji tekstu,odtwarzacze muzyki,jakieś dema.Nie ma żadnych gier.
[#23] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #15

Ale przecież Ty już ją sprzedajesz
http://allegro.pl/amiga-1200-zasilacz-myszka-i4875995575.html
[#24] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@PTR, post #23

Kolega chciał sobie chyba tylko zrobić reklamę
[#25] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@tOMashBe, post #24

Jeśli tak to w sposób wybitnie nieumiejętny.. ( w aukcji nie ma słowa o dodatkowej karcie pamięci ani o tym że ma dysk twardy, dysk wstaje i jest na nim OS ) niemniej poczekam na wypowiedz "oskarżonego"... O ile dobrze pamiętam to ta aukcja była już wystawiona zanim pojawił się ten wątek...

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2014 23:06:06 przez sunater
[#26] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@sunater, post #25

Szkoda, żę qwertZ
[#27] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@sunater, post #25

A nie mówiłem?

PS.

Przynajmniej wystawił na licytację.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2014 23:11:13 przez glichtanski
[#28] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@Climat, post #26

Szkoda, żę qwertZ

Może dlatego chce sprzedać tą Amigę i kupić sobie lepszą z "qwerty", bo naklejka będzie dziwnie wyglądać?pomysłpomysłpomysłOKOKOK
[#29] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@glichtanski, post #27

Witam
ale ostre oskarżenia.Trzeba to wyjaśnić bo nie lubię takich sytuacji.
Jak pisałem wcześniej dostałem Amigę przez przypadek.Robiliśmy remont ze znajomym u takiego starszego Pana.Na koniec pozostało jeszcze posprzątać i pomalować takie pomieszczenie gospodarcze,a właściwie byłą siłownię od jego syna który od kilkunastu lat mieszka w Norwegii.Oprócz ton żelastwa były tam kartony ze starym sprzętem RTV jakieś stare pecety no i właśnie dwa kartony z Amigami.Facet powiedział,że możemy to wszystko sobie zabrać.Wszystko poszło na elektro-śmieci oprócz Amig.W zeszłym tygodniu odpaliliśmy te Amigi.Jedna okazała się goła,a druga wypasiona czyli ta o której piszę na forum.Kumpel dostał tą zwykłą,a że nie ma w ogóle pojęcia o Amidze poprosił mnie o wystawienie grzecznościowe komputera na Allegro.Ja natomiast postanowiłem najpierw sprawdzić do końca sprzęt,a potem sprzedać go komuś z zamiłowaniem do AMIGI.
Jak już ktoś napisał aukcja z gołą Amigą pojawiła się wcześniej niż mój wpis na forum z prośbą o pomoc.
I tyle w tym temacie.Jeżeli nadal macie ochotę mi pomóc to wielkie dzięki.
Jak już pisałem wcześniej jeżeli ktoś będzie zainteresowany zakupem to nie ma problemu.Aukcja na Allegro to ostateczność.
[#30] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #29

Zamieść tu jakieś fotki tej "lepszej" Amigi. To może pomóc w odkręceniu tej sytuacji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem