kategoria: A1200
[#31] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@glichtanski, post #30

Fotki umieszczę jutro jak pisałem mam wolne to posiedzę trochę.
[#32] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #29

Styl którym piszesz jest ludziom dobrze znany. Deja Vu?
Wystawiaj sobie Amigi na aukcji do woli.
Ale po co pisać o "siłce", pomieszczeniu gospodarczym lub innej Skandynawii? Skąd my to znamy? Jak myślisz?
No i dlaczego koledze który nie ma pojęcia o tym sprzęcie przypadła ta gorsza Amiga? A w ogóle to dlaczego w ogóle przypadła? Przecież nie ma pojęcia o Amigach (tak piszesz).
Sam sobie mogłeś obie wziąć i wytłumaczyć koledze że to złom.pomysłpomysłpomysłpomysłpomysł:idea2

Kako, to ty?
[#33] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@Andrzej Drozd, post #32

Zanim coś napiszesz to pomyśl trochę albo czytaj uważnie to co napisałem.
Napisałem w poście proszę o pomoc fachowca.A co mam zamiar zrobić ze sprzętem to moja sprawa.
[#34] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #33

Przecież napisałem Ci co mniej więcej zrobić, przynajmniej na początek. Sprawdziłeś czy masz te ikony na dysku?
Możesz też zrobić zdjęcie karty "pod klapką" na spodzie Amigi (bez wyciągania) albo spisać oznaczenia.
W większości przypadków powiemy Ci co tam siedzi, bo karty są charakterystyczne.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2014 01:14:40 przez tOMashBe
[#35] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@tOMashBe, post #34

Piszę po raz kolejny.Dzisiaj mam wolne to popołudniu odpalam sprzęt,sprawdzam tak jak poradziłeś,robię zdjęcia i wrzucam na forum.
[#36] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #35

Ok, nie ponaglam, tylko przyszło mi do głowy więcej, dlatego napisałem. W sumie ciekawe to co jest za sprzęt.
[#37] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@tOMashBe, post #36

jak mam wrzucić zdjęcia na forum?
[#38] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #37

Karta pod klapką ma oznaczenie MC 68030RC50C 00G40W
[#39] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #37

Wrzuć np. tutaj i daj linka na forum.

To oznaczenie to jest procesor Motorola 68030 / 50 MHz, który jest np. na karcie Blizzard, ale jak wrzucisz fotki to będzie można powiedzieć na pewno jaki to jest model.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2014 21:24:01 przez tOMashBe
[#40] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@tOMashBe, post #39

przesyłam linki do zdjęć trochę słaba jakość ale coś widać
http://pl.tinypic.com/r/8zli5v/8
http://pl.tinypic.com/r/2cctqtt/8
http://pl.tinypic.com/r/2119err/8
http://pl.tinypic.com/r/2z6wi3c/8
http://pl.tinypic.com/r/2qwpy07/8
http://pl.tinypic.com/r/2yju6mv/8
[#41] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #40

Sporo widać Na moje oko to jest karta Blizzard IV 030/50 z modułem pamięci SIMM 8 MB.
Czyli ta Amiga ma 2 MB pamięci typu Chip i 8 MB pamięci typu Fast.

Konkretnie jest to karta z tego linku: Blizzard IV, tylko bez koprocesora.
Jakbyś chciał sprzedać całość to zgłaszam się jako pierwszy chętny

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 00:08:02 przez tOMashBe
[#42] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@tOMashBe, post #41

Ok czyli kartę mamy rozpoznaną,a jak sprawdzić pojemność dysku?
Na dysku jest pełno różnych programów np FILE MASTER 2,DOPUS itd.
[#43] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #42

Teoretycznie możesz uruchomić FileMastera i zliczyć miejsca na partycjach, ale dysk nie musi być wykorzystany w 100%.

Najlepiej byłoby uruchomić program, który pokaże partycje dysku. Jak uruchomi się system (z białą listwą na górze) spróbuj nacisnąć klawisze PRAWA AMIGA (czyli litera A obok prawego Altu) i literę E. Powinno pojawić się okno "Wykonaj polecenie" ("Execute command" po ang.).

Wpisz tam: HDToolbox i daj ENTER. Powinieneś mieć coś takiego:

tylko z innymi wpisami. O ile w systemie nie jest nic bardzo zamieszane to powinno się udać. Wtedy wejdź w "Partition Drive". Jak wejdziesz to masz taki biały pasek (to jest partycja), a pod spodem pojemność. Podobnie jak tutaj:

Tylko jeżeli dysk będzie większy niż 4GB to niekoniecznie pojawią się prawidłowe pojemności. Ale zobacz co się pojawia i napisz to dojdziemy jakoś do reszty.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 00:39:53 przez tOMashBe
[#44] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #42

Dysk można uznać jako gratis, po prostu w opisie aukcji można napisać "z dyskiem". takie peryferia nie są istotne teraz, co innego 92.

Cena karty turbo jest podwojoną ceną Amigi, za tą w tych czasach w takim stanie z dyskiem "gratis" 300 złotych. Z prostego obliczenia możemy wywnioskować że cena całego zestawu może oscylować w granicach xxx gdzie xxx= 3xAmiga.

Ale biorąc pod uwagę to że została udzielona Pomoc ze Strony Forum. Możesz wystawić aukcje za 650 + shipping. W godzinach od ósmej do osiemnastej nic nikomu o tym nie mówiąc, inna kategoria/inny tytuł/realny opis bez słowa Amiga,Blizzard.

Biorąc pod uwagę że Temat ma wątek dosyć handlowy, do tego mylna nazwa /w sprawach regulaminowych nie będę się wypowiadał/

//Aukcja może zostać wystawiona w Wigilie.
[#45] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@amizet, post #44

Puknij się w głowę zanim coś napiszesz.Ten sprzęt nie trafi na aukcję tylko do jednego z Was czyli entuzjastów takiego sprzętu.Przeczytaj sobie wcześniejsze posty,a potem możesz ewentualnie coś napisać.
[#46] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #45

To był sposób na to jak wyłonić jednego z Entuzjastów, a w dzisiejszy odcinku AmiWigili słyszałem że zbieractwo już nie jest modne, czyli zapewne większość Entuzjastów ma już swoją Amigę 1200.

Przeanalizowałem trochę temat i z tego wynika że dysk jest gratis i cena Amigi, czyli czytałem.

Słowo aukcji zmień na słowo ogłoszenia, bo przecież nie chcesz sprzedać Amigi w tym Temacie, wiesz chyba że to nie legalne na Forum.

Co się stanie jak napiszę że poczułem się urażony, mailman przyjdzie i zbanuje czy nie? jak to działa?

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 01:24:26 przez amizet
[#47] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@amizet, post #46

Jaki Ty jesteś inteligentny.Nawet potrafisz czytać i wysuwać z tego wnioski.Pełen szacun.
[#48] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #47

Napisze jeszcze raz bo sie nie moge doprosic o zdjęcia sprzętu, że jeżeli amiga nie ma przekolorowań (jasny kolor) i ma klawiature QWERTY to chętnie ją kupię a Blizzarda może wziąć (i na pewno weźmie) ktos inny.

Pisałem to już na pierwszej stronie ale podczas dramy zaginęło.

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 01:45:49 przez Climat
[#49] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #45

Puknij się w głowę zanim coś napiszesz.Ten sprzęt nie trafi na aukcję tylko do jednego z Was czyli entuzjastów

Nikt inny szybko ci tego nie napisze.
Tu są nie tylko entuzjaści ale też handlarze którzy Blizzarda jakiego masz chętnie kupią za pięćset złotych aby potem wystawić na giełdzie lub allegro za dziewięćset. Jesteś pewny że chcesz go sprzedać takiej osobie ?
Zorientowałeś się co masz i ile jest warte, wystaw na allegro lub podobnym portalu z dokładnym i uczciwym opisem. I to daje największe szanse że kupi entuzjasta a nie handlarz.

Pozdrawiam
[#50] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #47

Proponuje wystawic ogloszenie w dziale Gielda z podana cena i tyle. Na pewno sie zglosi co najmniej kilka osob.
[#51] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@selur, post #50

Witam
teraz to już nie z tego nie rozumiem.Myślałem,że na takich forach nie ma handlarzy tylko zapaleni Amigowcy.Jedni mnie obrażają chociaż nie wiem dlaczego przecież w pierwszym moim poście napisałem wyraźnie,że chcę Amigę sprzedać tylko nie wiem jak sprawdzić co się w niej kryje i tyle.Chcę być uczciwy wobec nabywcy tego sprzętu żeby wiedział za co płaci.Kilka osób naprawdę okazało się pomocnymi fachowcami i dla nich słowa podziękowania.Jutro sprawdzę jeszcze pojemność dysku.Zrobię więcej fotek.Zainteresowanym osobą wyślę na maila i już.
[#52] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #51

"Myślałem,że..."
Kogut myslal o niedzieli a w sobote.. sprzedal go handlarz na targu.

"Jedni mnie obrażają"
Niby kto, bo nic takiego tutaj sie nie wydarzylo, chyba ze dostajesz prywatne wiadomosci z jakimis obelgami.

"Kilka osób..."
Ale wszyscy tutaj pisali ci prawde.

"Chcę być uczciwy wobec nabywcy"
Swietnie, to sie ceni.

"sprawdzę jeszcze pojemność dysku"
Tak jak ktos juz pisal wczesniej. Pojemnosc dysku nie ma zadnego znaczenia. Za 30 zl mozna kupic dysk o pojemnosci od 20 megabajtow do 20 gigabajtow.

"Zainteresowanym osobą wyślę na maila i już"
A nie mozesz po prostu wrzucic to na jakis server, zeby kazdy mogl obejrzec?
[#53] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@selur, post #52

Właśnie chodzi o prywatne wiadomości ale mam do gdzieś.Wiem,że dysk można kupić już za psie pieniądze ale wolę sprawdzić.A dlaczego zainteresowanym,bo jak ktoś będzie chciał kupić to napisze do mnie i już
[#54] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #51

No niestety tutaj też zdarzają się handlarze, dlatego twoje pytanie z pierwszego postu wywołało taką burzę. Już nieraz ktoś pytał o fachową pomoc, a gdy zwietrzył okazję, szybciutko wystawiał sprzęt po zawyżonych cenach.

Jak radzą koledzy, pokaż nam jak wygląda Amiga z zewnątrz.

Potem możesz wystawić ją w dziale Giełda i poczekaj, kto da Ci najkorzystniejszą ofertę.

Za samą kartę Blizzard możesz dostać w dzisiejszych czasach od 600 zł wzwyż. Amiga 1200 w dobrym stanie to wg mnie 300- 350 zł z zasilaczem i myszką. Jak jest oryginalne opakowanie to kolekcjonerzy dadzą więcej.
Dysk twardy to "groszowe" sprawy, więc nie ma go co wliczać w cenę.
[#55] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@glichtanski, post #54

Potem możesz wystawić ją w dziale Giełda i poczekaj, kto da Ci najkorzystniejszą ofertę.

Zmian w regulaminie nie śledzę za bardzo bo idą w zła stronę ale dział giełda to chyba jeszcze nie portal aukcyjny i licytacji kto da więcej tam nie urządzi.
Tam trzeba podać cenę a nie czekać na oferty.

Pozdrawiam
[#56] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@RadoslawF, post #55

Ja już 2 razy na prv prosiłem o zdjęcia i ciągle tylko tutaj widze dramaty a nie mogę jej zobaczyć
Najwyrazniej moje pieniądze są buuu!
[#57] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@RadoslawF, post #55

Od dawna leży na allegro
link
[#58] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@ako29, post #51

teraz to już nie z tego nie rozumiem.Myślałem,że na takich forach nie ma handlarzy tylko zapaleni Amigowcy.
No zapaleni Amigowcy, tylko musisz tą Amigę kturemuś podarować gratis, a on już ją po cichu upłynni w elementach. Np. Amiga bez karty z hdd za 350 a kartę za 400
Później ci pokaże swoją A 1200 że niby Twoja trafiła do "pasjansomata"

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2014 11:28:41 przez Voyox
[#59] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@KrisbA, post #57

Spójrz kilka postów wyżej.
[#60] Re: POTRZEBNA FACHOWA POMOC

@selur, post #52

Pojemność dysku ma znaczenie o tyle, że ktoś może mieć chęć na gotowy zestaw, bez konieczności zabawy w formatowanie i instalowanie wszystkiego. Wtedy lepszy jest większy, niż mniejsz

No i lepiej, jeśli jest to 2.5" a nie 3.5" upchnięte buciorem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem